Българка кандидатства за участие в полярна експедиция с мисъл за социална кауза

Диляна Лулчева в Чили

© Диляна Лулчева

Диляна Лулчева в ЧилиЩуро приключение, неповторимо изживяване или мисия с кауза? Както и да го наречете, Fjällräven Polar звучи повече от вълнуващо. Това е 300-километрова експедиция с кучешки впряг за шест дни.


Организаторите дават възможност на хора от целия свят да се включат в надпревара с гласуване и някои от тях ще бъдат избрани да участват в експедицията. Българката Диляна Лулчева е сред изявилите желание да бъдат част от приключението, което ще се проведе от 9 до 14 април 2018 г.


Стремежът на Лулчева е заедно с кампанията по набиране на гласове да популяризира каузата си - да подпомогне приобщаването на децата с аутизъм.
Вариантите за участие в полярната експедиция са два - кандидатът да е първи в своя регион (от общо десет региона) по онлайн гласове или да бъде избран от жури. До края на кампанията остават десет дни. С около 2000 гласа Лулчева е най-напред от общо 15-те записали се българи и е 14-а в своя регион.


Общо 20 души ще намерят място в полярната експедиция. Ще бъдат излъчени по двама души от регион - по един от онлайн гласуването и от журито.


Лулчева обича приключенията

© Диляна Лулчева

Лулчева обича приключенията


Лулчева е завършила специалност с логопедия и психология в Германия. В момента се занимава предимно с деца с аутизъм. Използва свободното си време за приключения като катерене, обикаляне на острови с каяк и изкачване на върхове. За последно е изкачила най-високия връх в Африка - Килиманджаро (5895 м). Основна част в живота ѝ заемат "лунните разходки" всеки вторник в околността на Витоша.


"Реших, че е крайно време да обвържа тези мои начинания с някаква социална активност и да разкажа малко повече на хората за нея. Започнах да забелязвам, че много хора, които практикуват тези спортове, си вярват твърде много, и изпитват мания за величие. Качването на върхове е много приятно, но вярвам, че човек може да обвърже хобитата си много лесно с някаква социална кауза", заяви Лулчева пред "Дневник".


Идеята за участие в полярна експедиция се ражда преди три години. Първоначално Лулчева е гледала платени круизи до Южния полюс, но такси от 15 хиляди долара я карат да се откаже.Решава да участва в конкурса за полярната експедиция на Fjallraven, като желанието ѝ да популяризира каузата за децата с аутизъм идва спонтанно.


"Основната ми идея е да изведа децата навън. Това са деца, които трудно се социализират. Каузата има интеграционен елемент, като целта е всяко дете с аутизъм да бъде съпроводено от дете без аутизъм. Всяка двойка деца ще има по един доброволец, който ще ги придружава. Водещото е децата с аутизъм да се учат от другите на адекватни модели на поведение, а децата без проблеми да се научат да помагат", обясни идеята си Лулчева.


По пътя към Черни връх

© Диляна Лулчева

По пътя към Черни връх


Тя иска да направи филм, с който да мотивира децата с аутизъм и техните родители да участват в повече социални прояви. Допълва, че не вярва да бъде първа по гласове в своя регион, но посочва, че приоритет е да популяризира каузата си.


"Разчитам по-скоро на вот на журито, но евентуалното ми участие не е водещо. За съжаление, целият формат, особено в категорията за България, е така направен, че представителите от големите държави имат по-голям шанс да се класират. Впоследствие журито може да одобри някого, но все още не съм им обявила каузата. Тя ще се реализира, независимо от развоя на гласуването", допълни Лулчева.


В подножието на Килиманджаро

© Диляна Лулчева

В подножието на Килиманджаро

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK