Какво следва за руския олимпийски спорт след наказанията

Какво следва за руския олимпийски спорт след наказанията

© Associated PressЧерният вторник. Така големите руски издания нарекоха 5 декември – деня, в който Международният олимпийски комитет (МОК) не допусна Русия до участие в зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. Toва беше само една от санкциите, наложени от МОК.


Какви са наказанията и защо


До решението на МОК се стигна след 17-месечно разследване, водено от бившия президент на Швейцария Самуел Шмид. Той ръководеше независима комисия, която беше натоварена със задачата да провери разкритията на бившия директор на Московската антидопингова лаборатория Григорий Родченков за държавно спонсорирана схема за употреба, разпространение и прикриване на допинг по време на зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г.


Освен че получава забрана за участие в Пьочнан, Руският олимпийски комитет е глобен с 15 милиона долара. На толкова са изчислени разходите по разследването и тестването на проби.
Вицепремиерът на Русия Виталий Мутко получава доживотна забрана за участие в олимпийски игри, а членът на изпълнителния комитет на МОК Александър Жуков е отстранен от поста.


Олимпийският комитет наложи наказание на още двама руски ръководители - изпълнителния директор на организационния комитет на Сочи 2014 Дмитрий Чернишенко и Юрий Нагорних, който беше заместник-министър на спорта, докато начело на ведомството беше Мутко.


Според разследването на комисията "Шмид", което продължи 17 месеца, спортното министерство на Русия е в основната на допинг схемата. В същото време Шмид заяви, че "няма фактическа информация" за участието на президента Владимир Путин.


Наказанията на олимпийския комитет на Русия няма да засегнат домакинството на страната на световното първенство по футбол догодина. "Както вече беше съобщено, когато стане въпрос за антидопингови мерки, ФИФА поема своята отговорност много сериозно. ФИФА продължава да взема всички мерки по време на своите състезания, за да гарантира, че футболът ще остане чист от допинг", се казва в съобщението.


Кои руснаци могат да участват в Пьонгчанг


До олимпийските игри ще бъдат допуснат руски спортисти, които са "чисти от допинг" и нямат предишни наказания за нарушаване на антидопинговите правила. Те ще се състезават под името "Олимпийски атлети от Русия" и под неутрален флаг.


При евентуални техни победи и при появата им на церемониите по откриването и закриването на игрите ще звучи олимпийският химн вместо руския. Спечелените от тях медали няма да бъдат причислени към общия брой отличия на Русия.


Списъкът на руските спортисти, които могат да участват в Пьонгчанг, ще бъде обявен допълнително, за което ще бъде ангажирана специална комисия. Тя ще бъде ръководена от бившия министър на спорта на Франция Валери Фурнейрон и ще включва представители на Световната антидопингова агенция (WADA) и МОК.


Какво следва за руския олимпийски спорт след наказанията

© Associated Press


Нито един член на делегацията на Русия от игрите в Сочи през 2014 г., лекар или треньор, чийто състезател е признат за виновен в нарушаване на антидопинговите правила, няма да бъде включен в този списък. Представители на руското спортно министерство също няма да получат акредитации за Пьонгчанг.


"Надявам се те да използват този шанс и да видят страхотната възможност, което това решение им дава, а именно да представят една нова и чиста генерация от руски спортисти. По този начин те ще бъдат мост към бъдещето на един чист спорт", каза президентът на МОК Томас Бах.


Да се обжалва или не


Президентът на Руския олимпийски комитет Александър Жуков заяви, че на 12 декември ще има олимпийско събрание, след което ще бъде обявено какви действия ще бъдат предприети от руска страна.


Един от вариантите е Русия да обжалва решението на МОК пред Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана. Основно той разглежда трудови спорове, както и искове на национални и спортни федерации. Според руските експерти едно евентуално обжалване пред КАС трябва да бъде много добре обмислено и балансирано, за да не се постигне обратен ефект.


Дори и иск пред КАС обаче не е гаранция, че членството на РОК ще бъде възстановено, а руските спортисти - допуснати до Пьонан. Спортният арбитражен съд се води от швейцарското законодателство и може да разглежда жалбите като първоинстанционен апелативен съд.


Арбитрите в КАС се назначават от управителния орган на съда за срок от четири години с право да бъдат преназначени в бъдеще. Разглеждането на делата в съда е възможно от един арбитър или от състава на трима съдии.


Александър Жуков

© Associated Press

Александър Жуков


В случай, че КАС отхвърли иска на Русия, може да бъде заведено дело в швейцарски федерален съд. "Нямаме никакви гаранции дори и да обжалваме. Просто ситуацията е много сложна, а и подобни спорове се решават доста дълго време, като е възможно да отнеме месеци и години", каза още Жуков.


Той не изключи възможността олимпийският комитет на Русия да не влезе в съдебна битка с МОК, а да концентрира всичките си усилия върху преговорите с организацията за максимално добри условия на руснаците, които ще се състезават в Пьонгчанг.


"Най-важният въпрос в момента е как да защитим интереса на нашите спортисти. Какво ще се случи с чиновниците, които са наказани, сега не мога да кажа, но и не е най-важното. Цялостната ситуация е от първостепенно значение за Русия и руския народ", каза в кратко изявление говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той гарантира, че президентът Владимир Путин лично ще се заеме с въпроса.


В Русия се надяват, че наказанието ще бъде прекратено след края на игрите в Пьонгчанг. "Предполага се, че след последния ден на състезанията наказанията за Русия ще паднат и е възможно да възстановим членството си в МОК. Беше ни обяснено още, че по време на церемонията по закриването ще може руските спортисти да минат с руския флаг. Условието е всичко около състезанията да е преминало нормално", обясни Жуков.


Приключен ли е случаят с руския допинг


Във вторник Бах обяви случая с руския допинг за приключен. Той изрази надежда, че с изключването на Русия от зимните игри в Пьонгчанг и останалите наложени наказания ще бъде затворена една срамна страница в историята на спорта.


"Тази систематична манипулация от антидопинговата система на Русия беше една безпрецедентна атака срещу олимпийските игри. След тези санкции, които бяха наложени и приети, трябва да погледнем напред към едно по-светло бъдеще на спорта", каза Бах.


На друго мнение обаче е един от главните информатори в разследването - Виталий Степанов. "Ще минат много години преди Русия да изчисти напълно името си и тази култура на допинг да бъде изкоренена", каза бившият служител на Руската антидопингова агенция (РУСАДА) пред "Ройтерс".


"Адмирирам това решение, но то само по себе си няма да промени нищо веднага. Нужни са много години, защото доста федерации и треньори работят по стария начин, известен на всички. Ще видим дали Русия ще бойкотира игрите, или ще приеме решението на МОК. Ако няма реакция от Путин, това ще бъде признаване на вината", допълни той. Според него няма как да започне промяна, ако първо не се признае вината на всички замесени.


Очаква се след олимпийската среща на 12 декември олимпийските комитет на Русия не само да излезе с решение за Пьонгчанг, но и за своето бъдеще. Възможно е Жуков да бъде отстранен от поста, който заема от 2010 г. При управлението му избухнаха най-големите допинг скандали в историята на руския спорт. Същото се отнася за Мутко, когото Путин направи вицепремиер през есента на 2016 г.


"Да избираш между чиновниците и флага. Сериозността на ситуацията не беше осъзната навреме и тя доведе до катастрофални последствия, които няма как да бъдат избегнати, ако не се вземат кардинални мерки", написа руското издание "Ведомости" след решението на МОК.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK