Столичната община обяви, че ще строи детски влек на Витоша

Столичната община обяви, че ще строи детски влек на Витоша

© LAP.bgСтоличната община ще строи детски влек на Витоша. Това се разбра от прессъобщение, изпратено до медиите от Брюксел, където София символично получи щафетата за Европейска столица на спорта от Марсилия.


"Още тази зима Столична община ще построи детски влек, за да подпомогне ски-училищата и заниманията на малките ученици на Витоша", се казва в информацията.


"Дневник" потърси допълнителна информация за детския влек от Столичната община, но от там обясниха, че с проекта е запознат общинският съветник Анатоли Илиев, който в момента е в Брюксел заедно с кмета Йорданка Фандъкова.


Премерено строителство
Фандъкова посочи, че стотици хиляди вече са се включили в спортната инициатива, като са били организирани над 200 състезания, празници, спортни фестивали.


"Следващата година също е изпълнена с активности и възможности за столичани и гостите на София за активен и здравословен начин на живот. Започваме още на 4 януари със зимни предизвикателства, на 13 януари е "Витоша зимен фест". Искаме час по-скоро планината да стане по-приветлива и достъпна. Най-екологичен достъп до планината осигуряват лифтовете, съобразени с всички екологичните оценки и предписания. Гарантираме, че Столична община няма да допусне никакво строителство на Витоша освен за спорт, туризъм и екологичен достъп", каза Фандъкова.


Подобно беше изявлението в Брюксел и на председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков. По думите му градската управа няма да позволи промяната на предназначението на спортните бази по паркове и градини. "Голямата ни цел със София – Европейска столица на спорта е да поставим основа на един устойчив модел, който да остане в полза на гражданите и гостите на града, искаме да продължим дейността дори и след 2018 г.", заяви той.


Столичната община обяви, че ще строи детски влек на Витоша

© sofia2018.bg


Фандъкова обяви, че София приема титлата "Европейска столица на спорта" като признание, но и като отговорност. "Виждам, че общинските съветници и ръководството на общинския съвет са ангажирани с каузата по този така важен за бъдещите поколения проект. Титлата е висока оценка за стремежа ни като цяло да се промени отношението на хората към спорта и час по-скоро да се предоставят повече възможности за спорт, здравословен живот и физическа активност на населението," посочи кметът в Брюксел.


Кметът припомни, че общината удвоява финансовата помощ за спортните клубове през 2018 г.


Миниаквапарк


В плановете на Столичната община влиза и изграждането на "миниаквапарк". Идеята е той да бъде направен в парк "Възраждане" в "Зона Б5" в близост до комплекса "Спортна София", обясниха от районната община пред "Дневник".


Фотогалерия: Разходка из новия парк "Възраждане" >


Площта на парка е 58 дка и е собственост на общинското дружество "Софийски имоти", което започна да го облагородява. Първата фаза приключи през миналата година и струваше 4.8 млн. лева.


В бизнес плана за дружеството за 2017 г. бяха предвидени нови 4.5 млн. лева отново за парка. През юни от ръководството на дружеството казаха за "Дневник", че имат голям проект за развитие, но отказаха да споделят повече. Вероятно сумата ще бъде предвидена отново в новия бизнесплан на "Софийски имоти" за 2018 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK