Проектът за нов закон за спорта влиза за гласуване в Народното събрание

Проектът за нов закон за спорта влиза за гласуване в Народното събрание

© LAP.bgПроектът за нов закон за физическото възпитание и спорта влиза за гласуване в Народното събрание. Той беше приет на първо четене от петте свързани парламентарни комисии - по въпросите на децата, младежта и спорта, по образованието и науката, по здравеопазването, по правните въпроси и по регионалната политика.


В ресорната комисия законопроектът беше приет с 13 гласа "за" от ГЕРБ, Обединените патриоти, "Воля" и ДПС и шест гласа "против" от БСП. В образователната комисия премина първо четене с 12 гласа "за" и шест гласа "против".


В останалите три комисии нямаше гласували против. В правната комисия проектът беше одобрен с 14 гласа "за" при шестима въздържали се, в регионалната комисия - 11 гласа "за" при седем въздържали се, а в комисията по здравеопазването - 11 гласа "за" при шестима въздържали се.
Очаква се законопроектът да бъде гласуван на първо четене в Народното събрание следващата седмица.


В него са заложени промени по отношение на възможностите за инвестиции в спортни обекти и съоръжения, по отношение на статута, правата и задълженията на спортните организации, както и регламентирането на ниво закон на борбата срещу употребата на допинг. От спортното министерство твърдят, че новият закон ще засили контрола и изискванията към спортните организации, които получават държавно финансиране.


В закона е заложена възможност за безвъзмездно отдаване под наем на спортни обекти и съоръжения и имоти за строеж на спортни обекти и съоръжения, които са държавна или общинска собственост, за срок до 30 години. Този срок ще важи само в полза на спортен клуб, спортна федерация или обединен спортен клуб, регистриран като юридическо лице с нестопанска цел за общественополезна дейност.


Заявителят на право за ползване под наем се задължава да инвестира сума, не по-малка от петдесет на сто от пазарната оценка на спортния обект, когато става въпрос за срок над десет години. Условието за безвъзмездно право на строеж или отдаване под наем е обектите да са "предназначени за трайно задоволяване на обществени потребности с национално значение в областта на спорта, физическата активност и физическото възпитание".


В законопроекта се предвижда възможност спортните клубове да бъдат регистрирани и като всякакъв вид капиталови търговски дружества. В същото време се запазва действащото сега правило финансиране с публични средства да могат да получават само клубовете, регистрирани като юридически лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност.


Спортни клубове ще могат да членуват само в една спортна федерация. Те ще бъдат задължени да имат наети треньорски кадри, за да бъдат вписани в регистъра на спортните организации. От спортното министерство очакват тези две условия да доведат до ограничаването на съществуването на т.нар. клубове фантоми.


От своя страна спортните федерации трябва да имат най-малко 15 членуващи клуба, регистрирани в поне три административни области, за да получат лиценз от министъра. В действащия закон изискването е за седем клуба. Освен това федерациите ще могат да получат държавно финансиране при две условия - ако имат не по-малко от 20 членове, или ако имат спортист с медал от олимпийски игри.


Проектът за нов закон за спорта влиза за гласуване в Народното събрание

© ММС


Пред регионалната комисия министърът на младежта и спорта Красен Кралев заяви, че инвестициите в спортна инфраструктура в страната са "необходима предпоставка за подобряване на здравето на нацията и за възпитаване на децата на любов към спорта". Той допълни, че има държавна политика в областта на спорта и общините трябва да я следват.


Пред членовете на образователната комисия Кралев говори за предвидените новости в закона по отношение на предучилищното, училищното и университетското образование. Той заяви, че основната идея на ММС е да даде възможност и по-голям тласък за развитие на спорта и физическата активност сред учащите.


"Затова са нужни съвместните усилия на ММС, МОН и местната власт. Новият закон регламентира треньорските услуги и услугите във фитнес центровете. Тези теми са предмет на национална политика и е нужно да се постигне консенсус между всички партии", каза още Кралев.


Пред комисията по здравеопазването спортният министър обяви, че новият закон създава "прецизна, изчерпателна и последователна уредба на законодателно ниво на условията за картотекиране на спортистите, правата на професионалните спортисти и спортистите аматьори, условията за отнемане и прекратяване на състезателни права".


По думите му се предвижда обособяването на самостоятелна глава седма, регулираща допинговия контрол и борбата срещу употребата на допинг, както и взаимодействие между институциите в системата на училищното и висшето образование и антидопинговия център, за да се повиши информираността на подрастващите.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на glh17537127
  glh17537127
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Още един безсмислен закон!

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8483 Любопитно

  Интересно - дали най-големите в спорта държави имат закон за спорта и министерство на спорта!

  karabastun1@abv.bg
 3. 3 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 279 Неутрално

  На тоя от снимката горе физиономията му може да се използва като аватар на "Корупцията".
  Представител на ТИМ-аджийското лоби в кабинета. Поддръжка на властта от страна на сенчестите структури в замяна на безнаказаност при плячкосването на държавни имоти.

  .
 4. 4 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1596 Любопитно

  Дневник, преди да ме изтриете, че не съм по темата, да ви питам, нямате ли снимка на министъра на спорта, на която да е с малко по здрав спортен вид?

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8483 Весело

  До коментар [#4] от "Fiji":

  Това по подхожда по темата за нов закон за спорта, нали?
  https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn :ANd9GcQmwgUXqgOD3zhSESzoi73mAMR-1Cg1LMWKK__gQ8hugQaCqYKh
  Няма как да ти пратя Кройфа, като знаменосец, ама и така бива...:)

  karabastun1@abv.bg
 6. 6 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2087 Весело

  Случайно да има абзац, че ментето е правоприемник на починалия ЦСКА?

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8089 Неутрално

  И на този нямам никакво доверие.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK