Италианец поиска да прави комплекс за ски северни дисциплини и биатлон в Боровец и Самоков

Италианец поиска да прави комплекс за ски северни дисциплини и биатлон в Боровец и Самоков

© ММСИталианецът Паоло Бертана е представил пред спортния министър Красен Кралев намерение за изграждането на комплекс за ски северни дисциплини и биатлон в Боровец и Самоков. От министерството (ММС) определиха проекта за амбициозен и уточниха, че идеята е да се реновират обекти, собственост на община Самоков и "Национална спортна база" ЕАД.


Желанието на Бертана било на мястото на съществуващите шанци за ски скокове, писта за ски бягане и прилежащия стадион за биатлон да бъдат изградени нови по най-съвременните технологии и изисквания. За целта той ще търси финансиране с проект по европейските инвестиционни фондове от транша 2014 - 2020, се казва в съобщението на спортното министерство.


Според Кралев всеки, който има намерение да инвестира в спортна инфраструктура, е добре дошъл.
Бертана е представен като съдружник с Райчо Тодоров в "Геолайн" ООД. Фирма с това име не се появява при търсене в Търговския регистър.


"Проектант от нашия екип е лицензиран от Международната федерация по ски да издава сертификати, както за писти, така и за ски шанци. Ние сме изпълнител на част от съоръженията, които се използваха по време на зимните олимпийски игри в Италия през 2006 г., както и на още множество обекти на най-високо ниво, така че имаме опита и възможностите да осъществим намеренията си", заяви Бертана.


Кралев смята, че изграждането на такива съоръжения ще допринесе допълнително за развитието на зимните спортове в България. "Ние имаме отлични зимни курорти, които са приемали множество стартове в алпийските ски и биатлона, но за съжаление не разполагаме с шанца за ски скокове. Въпреки това в лицето на Владимир Зографски имаме състезател, който стана световен шампион за юноши, и се надяваме той да реализира пълния си потенциал и при мъжете", заяви министърът


Според него евентуално партньорство с италианеца може да се улесни при приемането на Закона за физическото възпитание и спорта и Закона за концесиите догодина.


Заместник-кметът на Самоков Люба Кленова, която също присъства на срещата, заявила, че проектът има принципна подкрепа от общината.


Ако комплексът бъде изграден, той ще се използва както за подготовка на подрастващи и елитни спортисти, така и за провеждане на състезания от най-висок ранг по ски скокове, ски бягане и биатлон, допълват от министерството.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK