Сара Отън: стани от леглото, излез навън, обиколи света с лодка и колело

Сара Отън: стани от леглото, излез навън, обиколи света с лодка и колело

© Sarah OutenСара Отън е от онези вдъхновяващи личности, с които е удоволствие да се срещнеш. Тя е първата жена, направила околосветска обиколка само със силата на своите мускули - чрез гребане, бягане, ходене и колоездене. Отън беше в България като един от основните гости на "Банско филм фест" и разказа пред "Дневник" какво я е повело напред към приключенията и екстремното пътешестване.


Кога се роди идеята за околосветско приключение?


- Мисля, че това се случи в детството ми. Прекарвах много време навън и плавах с каяк. Нещата се развиваха и когато бях в университета, разбрах за състезание по плаване с лодка през океана. Наистина исках да го направя. Мина много време, докато получа възможност да участвам. Не е лесно да подготвиш лодка, с която да прекосиш океана. Отне ми три години, за да събера пари за тренировки, а в същото време още учех. Изминах дълъг път от идеята до осъществяването ѝ.
Тогава ли разбрахте, че искате да се занимавате с екстремен спорт?


- Беше любов от пръв поглед. До преди това не се бях чувствала толкова добре. Когато започнах, си казах, че ще го направя само веднъж, но се пристрастих. Тогава усещах, че наистина ми харесва да плавам през океана и да прекосявам нови земи. Така се роди идеята за околосветското пътешествие от Лондон до Лондон.


Защо пътувате по света?


- Харесва ми и съм любопитна. Наистина се наслаждавам на перспективата, която имам по време на пътуване. Придвижването обикновено става бавно и независимо дали плаваш във водата, караш колело или ходиш, имаш възможност да почувстваш всичко наоколо. Харесва ми да научавам нови неща и да виждам различни места.


Красивите гледки по време на пътешествията зареждат Отън с енергия

© Sarah Outen

Красивите гледки по време на пътешествията зареждат Отън с енергия


Какво е чувството да бъдете сама насред океана?


- Понякога е невероятно, като това чувство е несравнимо с никое друго на света. Намираш се в уникална обстановка и се чувстваш специален. Обикновено в спокойни дни, когато морето е спокойно, усещаш тишината и знаеш, че на доста километри от теб има само вода. Вечер, когато погледнеш към небето и видиш звездите, всичко изглежда толкова спокойно и си мислиш: "Какъв късметлия съм".


В други дни може да задуха вятър и да се появат вълни, по които лодката сърфира. Усещането е много вълнуващо. Но има и дни със силни бури, когато се чувстваш толкова незначителен. Сякаш не съществуваш. Приятно е да бъдеш насред океана, но понякога това чувство може да бъде ужасяващо.


Какво ви дава сили за нови приключения?


- Понякога е много просто. Ако не продължиш, няма да стигнеш до края. Има моменти, когато си мисля: "Много съм уморена. Не ми се излиза. Не искам да ставам от леглото" или "Студено ми е. Задникът ме боли и не искам да сядам отново в лодката". Понякога се окуражавам и си казвам "Хайде, Сара, излез навън".


Имам различни техники за мотивация. Винаги си поставям голяма цел, която разделям на по-малки части. В някои случаи всичко става буквално стъпка по стъпка. Казвам си: "Стани от леглото, това е първата стъпка. Излез навън, това е втората".


Винаги ли си носите приключенския дух с вас?


- Има моменти, когато си много уморен или уплашен да излезеш при вълните. Това може да ти попречи да продължиш напред. Най-трудно е, докато излезеш навън. Казваш си: "Имам много работа, нямам време" или пък "Времето днес е прекрасно. Може би ще изляза за малко".Мнозина оприличават екстремните приключенци на супергерои от комиксите. Чувствате ли се като такъв?


- Не се приемам за супергерой. Мисля, че всеки притежава способността да се справи с определени предизвикателства. Понякога се предаваме твърде рано. Предизвикателството е да не спираме да се борим. Това правят силните хората. Те продължават да се борят при наличието на трудни обстоятелства, защото нямат друг избор.


Занимавам се с екстремен спорт, защото ми доставя удоволствие. Може би в определени ситуации се научавам как да контролим страховете си или да направя нещо, което не искам. Вярвам, че всеки един е попадал в подобни ситуации през живота си. Някои ми казват: "Не мога да направя това, което и ти, защото ме е страх", а аз отвръщам, че мен също ме е страх. Страхът е нещо хубаво. Той ни поддържа живи.


Как човек може да преодолее страховете си?


- Конкретно страхът на хората, които казват, че трябва да работят и нямат много свободно време, е въпрос на избор. Аз също съм ангажирана с доста задачи, но понякога си казвам, че е време да се впусна в някое приключение. За това време няма да изкарам пари, но ще го направя, когато се върна.


Да започна пътешествие означава да съм далеч от семейството си в продължение на няколко месеца. Понякога всичко опира до избор. Знам, че това не винаги е така и обстоятелствата не винаги го позволяват.


Мислиш си: "Не мога да направя това", но после си казваш: "Може би мога. Нека опитам". В основата на всичко стои нагласата и как виждаме света от нашата гледна точка. Намирането на баланс в живота е също много важно.


Позитивният поглед върху изпитанията е едно от най-силните оръжия на Отън

© Sarah Outen

Позитивният поглед върху изпитанията е едно от най-силните оръжия на Отън


С какво се занимавате, когато не сте на пътешествие?


- Написала съм няколко книги и продажбата им е един от начините, по които изкарвам пари. За да събера средства за експедиция, се занимавам с маркетинг, търся спонсори, изявявам се като лидер, ръководя хора и много други различни неща. Сама си създавам работа, подобно на фрийлансърите. Отделно пиша статии за списания и онлайн издания.


Търся и други варианти, които да съчетая към задълженията си. Скоро ще работя с компания, която качва хора на дървета с височина около 15 метра. Мисля, че гледката от върха, е неописуема.


Искам да участвам в проекти със социална кауза, в които да помагам на хората и да ги мотивирам да прекарват повече време навън. Конкретно в Англия всеки е забит в екрана на телефона. Децата го правят, вместо да излязат навън, защото природата въздейства положително върху нас. Дори при хранене децата застават пред телевизора и не общуват достатъчно.


Защо човек трябва да преследва мечтите си?


- Животът е твърде кратък, за да не следваш мечтите си. Моят баща почина преди 11 години. Той беше болен през голяма част от живота си. Това е ясен пример, когато нямаш право на избор. Не можеш да правиш нещата, които обичаш, защото си болен. Това винаги ми е давало насока и мотивация. Ако искаш да направиш нещо, отиди и си го вземи, никой няма да дойде и да ти го даде в ръцете.


Когато бях в Китай по време на околосветското ми пътешествие, се запознах с един млад китаец. Той беше изумен от колелото ми. Питаше ме: "Как го правиш, аз не мога така". Отвърнах му: "Разбира се, че можеш да караш колело. Просто опитай". След половин час дойде с колата си и ми каза, че ще дойде с мен. Два дни по-късно се срещнахме отново, като той си беше купил колело. Допреди изобщо не беше имал велосипед. Карахме заедно около 4000 километра. Преди старта той беше изминал едва десет километра с колело и не вярваше, че ще се справи.


Това е доказателство, че ако искаш нещо и си отдаден, можеш да постигнеш невероятни неща. Човешката сила е в мозъка ни. В повечето случаи ние сами се спираме да направим дадено нещо.


На колело през пустинята Гоби

© Sarah Outen

На колело през пустинята Гоби


По време на околосветското ви пътешествие през 2011 г. сте ударени от силна буря край бреговете на Япония. Какви последствия имаше този момент за вас и как съумяхте да се съвземете от депресията?


- Тази част беше най-голямото предизвикателство по време на пътешествието, защото лодката ми се счупи. Бурята беше ужасна, но прибирането вкъщи беше по-тежко. Страхуваш се и единственото нещо, което си мислиш, е как да останеш жив. Когато се прибереш вкъщи, енергията и адреналинът, който си събрал, има нужда да излезе навън.


За да превъзмогна този труден период, първоначално си казах, че имам нужда от помощ. Не знаех какво се случва, когато се прибрах вкъщи. Хората са резервирани, когато се говори за проблеми с психиката. Все още се притесняват какво ще си помислят другите, но всеки преминава през трудни моменти. Семейството и приятелите ми помогнаха много с подкрепата, която ми оказваха през цялото време. Разходките и плуването бяха много полезни за тялото и мозъка ми.


Следващото голямо предизвикателство беше завръщането в океана. Водата има специфична и пречистваща сила с постоянното си движение. Исках да се върна в океана заради пътешествието, но знаех, че ще излекувам себе си. Щастлива съм, че въпреки ужасната буря, тя не промени любовта ми към океана. Сега имам повече респект към него. Всеки път научаваш нещо различно. Все още си мисля, че не съм видяла пълната сила, с която разполага океанът. Това е откачено и забавно в същия момент. Бих го видяла, но може би само отгоре от самолет. Често виждам птици да прелитат над мен и си мисля: "Иска ми се да съм птица. Ще бъда там горе и ще е забавно".


Променливото време в океана е изпитание за тялото и духа

© Sarah Outen

Променливото време в океана е изпитание за тялото и духа


Как се подготвяте за дълги и изморителни експедиции?


- Хората често мислят, че опира до тренировки за физическа сила. Но смятам, че също е много важно да имаш психологическа устойчивост. Трябва да си наясно защо го правиш и да имаш различни цели: "Номер едно – прибери се вкъщи безопасно. Номер две – забавлявай се и учи нови неща. Номер три – премини от другата страна". При мен тези цели на различно ниво наистина работят. Мисля за проблемите, които ще срещна по пътя и как да ги преодолея. По същия начин подбирам оборудването и екипировката.


Често работя с физиотерапевт за възстановане. Тренирам повече за сила с тежести, но като цяло правя различни упражнения. Практикувам йога и пилатес за гъвкавост и контрол при дишането.


Коя е най-интересната история, която ви се случи по време на околосветското пътешествие?


- Бях отседнала в един хотел в Китай. Към престоя ми имах включена храна и някакви други екстри. Видях в менюто да пише масаж и си казах: "Защо пък да не отида". Слязох до рецепцията и казах на момчето, че искам да ми направят масаж. Той възкликна: "О, масаж, добре". Излязохме на пътя и отидохме до друг хотел. Там той каза на някого, че искам масаж. Слязох надолу по доста стълби. Беше тъмно и имаше червени светлини. Тогава разбрах, че това е място за сексуални удоволствия. От уважение не можех просто да си тръгна. Обясних ситуацията на жената, която дойде, и ѝ казах, че ме боли крака. В стаята до мен някой имаше много по-различен масаж от моя. Това беше странна случка.


Какво послание искате да оставите на хората чрез филмите ви?


- На първо място искам да покажа, че всеки има право на избор. Има два варианта – да направиш този избор или да не го, но решението зависи изцяло от теб самия. Животът, здравето и времето са много ценни. Ако си в трудна ситуация, не е срамно да помолиш за помощ.


Често в моите пътешествия нещата не се получават по предварителния план. Тогава той се променя и аз трябва да си поставя друга цел. Тези моменти всъщност са най-ценните в цялото пътуване. От тях научавам много. Идеята е, че е хубаво да имаш план, но не бива да се придържаш стриктно към него.


Осъзнах и научих много неща за себе си, когато бях в депресия след бурята. Разбрах какво означава депресията за другите хора. Може би ако не се беше случила бурята, нямаше да прекарам повече време със семейството ми. Нещата се променят бързо и независимо дали е за лошо, винаги можеш да изведеш поука.


Не съществува такова нещо като правилно решение. То представлява изборът, който си направил в определения момент. Чудим се дали да действаме, но трябва да сграбчим шанса. Едно от нещата, които научих, е да се отнасям добре към себе си. Понякога можеш да бъдеш много критичен при трудни обстоятелства. Казваш си: "Не съм достатъчно добър", но трябва да гледаш по-положително на нещата.


Каране през снега на остров Сахалин, Русия

© Sarah Outen

Каране през снега на остров Сахалин, Русия


Кой е по-силен – човекът или природата?


- Със сигурност природата. Често хората се опитват да се конкурират например с планината или океана. Не съществува такава идея като конкуриране. Ние сме нищо спрямо природата. Плашещо е как вредим на планетата. Използваме твърде много ресурси и замърсяваме навсякъде. В същото време не правим достатъчно за бъдещето. Някои хора си мислят, че това не ги засяга. Видяла съм много подобни примери при пътуванията ми по света. В океана има толкова много пластмасови бутилки и други боклуци. Плашещо е и ме натъжава.


Това, което мога да направя, за да помогна, е да говоря с повече хора, да правя филми и да пиша книги по въпроса. Някои хора все още си мислят, че планетата ни не е замърсена. Всеки може да стане част от промяната, като използва нещата с повече мисъл. Например да използва по-малко колата си или да не пуска климатика през цялото време. Когато пътувам, взимам със себе си само най-необходимото. Но истината е, че изхвърляме също и много храна на боклука. Това е лудост.


Какви планове имате в бъдеще?


- Стремя се към по-балансиран живот. Да пътувам по света в последните четири и половина години беше невероятно и интересно, но се чувствам пренаситена от емоции и съм физически изморена. Наслаждавам се на пътуванията, особено ако са за по-кратък период. Искам да работя по проекти с деца. Имам идея за бъдещи приключения, но никое не може да се сравни с околосветското пътешествие от Лондон до Лондон.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK