Матс Виландер пред "Дневник": Григор Димитров има големи шансове да завърши сезона като №1

Матс Виландер пред "Дневник": Григор Димитров има големи шансове да завърши сезона като №1

© ЕвроспортБившият номер 1 в света Матс Виландер от години си е извоювал статута на един от най-авторитетните експерт-коментатори в тениса. Шведската легенда коментира за "Дневник" и чуждестранни медии своите очакванията за новия сезон и първия турнир от Големия шлем - Australian Open, който е печелил три пъти. И тази година носителят на седем титли от Шлема ще бъде експерт в студиата на "Евроспорт", който ще излъчи над 350 часа на живо от Мелбърн, като ще има картина от всички кортове и всички мачове на сингъл и двойки. Турнирът започва в понеделник и ще завърши на 28 януари.


Какво очаквате да постигне Григор Димитров през 2018 г.?


- Мисля, че ще стигне до №2. В момента той е един от играчите, които другите трябва да победят. Не съм сигурен дали е готов да спечели титла от Големия шлем заради начина, по който играе. Той може да победи почти всички играчи, но все още е малко непостоянен в ударите си. Що се отнася до ранглистата, той има перфектната игра, защото е постоянен по отношение на физиката способност, движението по корта, отношението към играта, в това да разбере кой е най-добрият начин да играе срещу конкретен съперник. Това са уменията, които трябва да имаш, за да станеш №1, защото всичко зависи от постоянството.
Що се отнася до спечелването на титла от Големия шлем, трябва да бъдеш малко по-постоянен в ударите. Титлата в Лондон повиши значително увереността на Григор. При него въпросът е да играе по-добре в големите мачове срещу най-големите играчи и да не губи срещу по-ниско класираните. Но да бъдеш малко по-пасивен, по-дефанзивно настроен срещу по-ниско класираните играчи, за да си сигурен, че ще спечелиш, и след това да можеш да си по-освободен и да тръгнеш напред срещу играчи като Федерер и Надал, е доста трудна за постигане комбинация. По отношение на ранглистата обаче има много голям шанс да бъде №1, №2 или №3 в края на сезона. Наистина го вярвам.


Колко важна за Григор Димитров беше титлата в Лондон? Ще бъде ли тя основа за още по-големи успехи?


- Мисля, че е основа за това да не губи срещу играчи, срещу които не трябва да губи. Мисля, че той успя да разреши проблема срещу играчи като Давид Гофен, Александър Зверев. За мен проблемът при него си остава как да победи най-големите - Федерер, Надал, Джокович, когато се завърне. Трябва да видим каква ще е нагласата му срещу тях сега. Той не може да влезе в тези мачове с мисълта, че няма какво да губи, а може само да спечели. Защото с тази нагласа можеш да играеш добър тенис срещу най-добрите, но не можеш да ги победиш. За мен това е най-голямата въпросителна при Григор. Но що се касае до тенисистите от неговата черга, в много голяма степен той успя да разреши този проблем в Лондон.


Според Виландер Димитров е по-близо до първото място в света, отколкото до титла от Големия шлем

© LAP.bg

Според Виландер Димитров е по-близо до първото място в света, отколкото до титла от Големия шлем


Каква според вас ще бъде голямата история на тазгодишния Australian Open?


- Мисля, че Роджър Федерер ще защити титлата си. Миналата година никой не очакваше той да спечели, върху него нямаше никакво напрежение. Сега може би има, но то е отвън, а не от него самия. Той е на 36 години, в страхотна форма е и не виждам кой може да му попречи да спечели отново. Ако остане достатъчно силен психически и физически, за да го направи, това ще е изключително постижение.


Колко дълго Федерер ще продължи да играе на най-високо ниво и може ли да стане най-възрастният номер 1?


- За номер 1 не съм сигурен. Мисля, че той в момента изобщо не се интересува от това, защото печели титли от Големия шлем. Възможно е в средата на сезона да започне да мисли за това, но той има да защитава страшно много точки в следващите месеци, защото миналата година спечели Australian Open, Индиън Уелс и Маями. Мисля, че той може да играе още две-три години, но не изключвам дори на 40 да бъде също толкова опасен в турнирите от Големия шлем.


С всяка следваща година той ще играе все по-малко и по-малко турнири. След това, което се случи миналата година в Австралия, Федерер вече знае, че не му е нужно да участва в толкова много турнири, за да спечели титла от Големия шлем. С неговия стил на игра, с таланта му и с начина, по който работи, а той работи много повече, отколкото хората осъзнават, според мен поне до 40-годишна възраст може да е сериозна заплаха в турнирите от Големия шлем.


Виландер вярва, че Федерер може да бъде претендент в турнирите от Шлема и на 40-годишна възраст

© Associated Press

Виландер вярва, че Федерер може да бъде претендент в турнирите от Шлема и на 40-годишна възраст


Как успява Федерер да играе най-добрия си тенис на 36 години?


- Не съм сигурен дали играе най-добрия си тенис. Мисля, че играе най-ефективния си тенис. Взима рано топката, опитва да приключи точките бързо. Сега не прави по два-три сечени бекхенда в разиграване. Особено когато води в резултата, той играе сервис-воле и не дава на съперниците да си поемат въздух. Според мен в момента Федерер е по-силен играч, защото тактически е по-добър. Тактиката се използва не само за това как самият ти да играеш по-добре, а как другият да играе по-слабо. Мисля, че Федерер не правеше това в миналото, но сега го прави отлично.


Федерер е големият фаворит в Australian Open, но кой според вас има играта, за да го победи?


- Александър Зверев е очевидният избор. Той се подобри много, силен е, изглежда здрав и готов. Тенисист като него, който е достатъчно умен, ще види възможността, която му се отваря в тази ситуация, в която не всички са на 100%. Мисля, че Зверев е на добра позиция да грабне първата си титла от Големия шлем, или поне да постигне много силен резултат.


За мен обаче Давид Гофен е тенисистът, на когото трябва да обърнем по-голямо внимание? Никога не сме говорили за него като играч, който може да спечели титла от Големия шлем. Той обаче е тенисистът, който направи най-голямата крачка напред - не само физически, но и тактически. Освен това вече постига и резултати - стигна до финала в Лондон, победи Федерер и Надал в един турнир, след това спечели мачовете си за купа "Дейвис" срещу Франция. Това, че мачовете в Австралия са пет сета и се играе на открито, само ще му помогне, защото ще има повече оръжия на разположение. Според мен Гофен и Зверев са двамата, които могат да извървят целия път в турнир от Големия шлем.


Виландер определи Гофен и Зверев като играчите, които могат да попречат на Федерер да спечели отново Australian Open

© Associated Press

Виландер определи Гофен и Зверев като играчите, които могат да попречат на Федерер да спечели отново Australian Open


Вие спечелихте три титли от Големия шлем, преди да навършите 20 години. Защо сега е толкова трудно на играчите на тази възраст да го постигнат? Заради дълголетието на Надал и Федерер или заради нивото на младите?


- Мисля, че и двете. Има много играчи извън Федерер и Надал, които продължават да играят отлично на 33-34 години. Те също са много талантливи, но вече над десет години са в световния тур и имат предимство в тактически неща като класиране в ранглистата, поставяне в турнирите от Големия шлем. Освен това смятам, че днес има много малко 20-годишни играчи, които са толкова зрели на корта, колкото бяха на тази възраст тенисисти като Надал, Хюит, Джокович или Мъри.


Най-вероятно в днешно време претренираме тези деца в ранна възраст. Когато влязат в професионалния тур, те трябва да решават проблемите на корта сами и да свикват с това да живеят като професионални играчи. Те обаче не са оставени да се научат сами, а биват научени. А когато бъдеше научен, не създаваш свой собствен път, свой начин на живот. Става по-трудно да разбереш какво трябва да направиш, за да постигнеш това, което искаш.


Кой от играчите от новата генерация ще спечелиш пръв титла от Големия шлем?


- Зверев или Кириос, ако успее да направи силен турнир от началото до края. Когато играта му върви, Кириос блести повече от Зверев според мен. За да спечелиш титла от Големия шлем обаче, трябва да покажеш физическо постоянство в продължение на две седмици. Мисля, че Кириос може да поднесе изненада в тазгодишния Australian Open. Всичко зависи от физическото му състояние. При Зверев мисля, че е логично да спечели титла от Шлема в следващите три-четири години.


Кириос може да поднесе изненада в Мелбърн, смята Виландер

© Associated Press

Кириос може да поднесе изненада в Мелбърн, смята Виландер


Наблюдават се все повече оттегляния от турнири заради контузии. Какво трябва да бъде направено, за да се избегне това?


- Не мисля, че може да се направи нещо за предотвратяването на контузиите, когато имаш сезон, който започва на 1 януари и продължава до края на ноември. Проблемът е, че по време на сезона играчите никога не си взимат достатъчно време, за да се излекуват от контузии. Тенисистите трябва да свикнат с мисълта, че може да се наложи да си вземат почивка, дори да е по време на годината. Въпросът е кога да се оперираш, за да можеш да се възстановиш. През 2016 г. Роджър Федерер се насили да играе "Уимбълдън", не беше доволен от представянето си и реши да си вземе почивка. След това започна да подбира турнирите си. Всичко зависи от стила на играча и къде предпочита да играе. За съжаление контузиите са проблем, който няма как да отшуми в близко бъдеще заради дължината на календара и малкото време за почивка.


Като се върнете и към вашата кариера, когато контузиите започнат да тежат, трябва ли един играч да промени стила си на игра? Да стане по-агресивен, да се опита да скъсява точките?


- Всъщност аз не промених играта си заради контузиите или физическото ми здраве, а заради това, че исках да спра да губя срещу определени играчи или определени стилове на игра. Станах по-агресивен. Винаги съм казвал, че трябва да позволиш на естествената еволюция да развие не само играта ти, но и като личност. В един момент ставаш съпруг, баща, нещата в живота се променят, което означава, че най-вероятно се променят и на тенис корта. Най-очевидната промяна винаги е да станеш по-агресивен играч, да играеш по-кратки точки, точно както правят Роджър Федерер и Рафа Надал. И двамата са по-различни играчи от тези, които бяха преди. Това е естествената еволюция.


Тенденцията е да се опиташ да се върнеш към това, което си правил най-добре. Фактът обаче е, че с всяка следващата година играта се движи в посока да става по-бърза, топката се удря по-здраво, тенисистите са по-силни и с по-мощен сервис, така че трябва да се адаптираш.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  Не вярвам. Принципно, българските спотисти са емоционални, а това ги прави непостоянни.

 2. 2 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Всъщност, Виландер каза, че е по-вероятно Димитров да стане №1, отколкото да спечели турнир от Големия шлем.

 3. 3 Профил на senser
  senser
  Рейтинг: 396 Весело

  За съжаление, щом прогнозата е на Виландер, почти сигурно няма да се сбъдне

  simple mind
 4. 4 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  Виландер просто казва, че Григор е топ играч, но все още нещо му липсва, за да доминира. Според мен има шанс да грабне някоя титла от Шлема в следващите години. Играчите от Голямата четворка трудно ще държат същото ниво, но пък вече идва новото поколение от младоци, с които всички ще трябва да се въобразяват. Зверев е най-напред от тази група, после е Кирьос, но идват още играчи като Шаповалов, Рубльов, Циципас, де Миняур и др.

 5. 5 Профил на gaspod
  gaspod
  Рейтинг: 247 Неутрално

  Аз се надявам, че Гришо и Дани работят да запазят и развият това, което постигнаха в играта миналата година и което печелеше мачове, в които играта не му вървеше. Тактика, стратегия, ако едното оръжие не работи добре, мачкаш с друго. Трябва да го направят близките 2 до три сезона, че ако продължи да преобладава тоз леко пасивен стил дето лети по корта и връща всички топки, колкото и да е зрелищно, не е достатъчно ефективно и има риск да се получи проблем с коляно или глезен.

 6. 6 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 2291 Неутрално

  Той е казал за номер 2, но и това е доста трудно. Само ако Федерер, Джокович и Надал и Мъри са контузени, той може да е преди 4-то място. Това се реалностите, другото е изблик на патриотизъм...

 7. 7 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  Мнения от експерти, но винаги има и опровержения, нали?!
  Валверде успя да стабилизира изявите на Гришо, поне до някъде. Сега трябва да продължат в същата посока!

 8. 8 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До коментар [#6] от "НеКой":Нещо не следиш световния тенис. Мъри има сериозни здравословни проблеми и няма да играе поне половин година,аз имам сериозни съмнения че въобще някога ще заиграе на предишното си ниво. Естествено му го желая! Джокович мсамо не знае на кой свят е,доста похабен, объркан от разни чужди влияния, неговото бъдеще на корта е всичко друго но не и нещо което може да се прогнозира. Роджър е на 37 години и не играе Тура а си избира само Гранд Слемовете и още 4-5 турнира. Ако се издъни някъде няма как да направи ранглиста. Надал е разбит от игра но единствено той може да да "сглоби" една турнирна година която да му даде ранглиста по-добра от една нормална на Григор. Това няма нищо общо с патриотизъм. Конкуренцията са имената споменати в коментар 4 и някои други

 9. 9 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 2291 Неутрално

  До коментар [#8] от "magelan":

  Това си е твое лично мнение, аз тенис гледам доста отпреди Григор Димитров да се роди.
  Няма потенциал нито за номер 1, нито за номер 2, това е.
  Нито има сервиса на Федерер, нито ретура на Надал.
  Да, добър играч е, може да влезе дори и в топ 5, но това му е прага.
  Нищо лично, аз бих искал да не е така.
  Но и това не е малко естествено, даже е страхотен успех.

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10328 Неутрално

  Всъщност Виландер казва, че най-вероятния успех е Г. Димитров да стане номер 2 в листата.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на О, ко ма напрай!
  О, ко ма напрай!
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  Много точен коментар и наблюдения на стария Макс

 12. 12 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  Разбира се и аз желая на Григор да стане №1, без значение колко реалистични или по-скоро куртоазни са тези прогнози, но не мога да си представя какъв ще бъде воя на завистниците.
  Моето мнение е, че дори това, което вече е постигнал е напълно достатъчно за нас, като повод за гордост, предвид това, че не се сещам в някоя друга сфера да сме в подобна световна класация, при това в спорт, който е много малко, да не кажа никак подпомаган от държавата.
  Но какви цели си постовя Димитров със своя треньор си е тяхна работа и понеже ми изглежда физически добре, ако си подпират режима малко по-щадящо, може да стигнат и по-напред и доста дълго във времето, т.е. той ще може да се занимава с това, което умее най-добре дълго време, с по-ниско напрежение и с по-големи шансове за успех, включителнпо и в турнирите от Големия шлем. Един Уимбилдън ще му пасне екстра.

 13. 13 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 562 Неутрално  До коментар [#8] от "magelan":Това си е твое лично мнение, аз тенис гледам доста отпреди Григор Димитров да се роди.Няма потенциал нито за номер 1, нито за номер 2, това е.Нито има сервиса на Федерер, нито ретура на Надал.Да, добър играч е, може да влезе дори и в топ 5, но това му е прага.Нищо лично, аз бих искал да не е така.Но и това не е малко естествено, даже е страхотен успех.
  —цитат от коментар 9 на НеКой


  Казваш,че гледаш тенис отпреди Григор Димитров,а не знаеш,че той е вече е топ 5.Какво да коментираме повече?

 14. 14 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 2291 Неутрално

  До коментар [#13] от "registriran":

  Той е в топ 3 даже, но останалите са контузени или са били контузени. Надал, Джокович, Мъри и Федерер са преди него реално. Това съм казал. Чети.

 15. 15 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Допада ми прогнозата на Макс Виландер.
  За нашето момче се иска да бъде търпелив,да не се гневи,за да върви напред!

 16. 16 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4969 Неутрално

  Да се радваме на това, което имаме и да пожелаем на Гришо най-вече здраве и сила.
  Иначе само си късаме нервите, мрънкайки като Волгин и другите при успехите на Гришо, или страдайки от това, че не печели всички турнири, в които участва.
  Да е жив и здрав!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 17. 17 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#13] от "registriran":Той е в топ 3 даже, но останалите са контузени или са били контузени. Надал, Джокович, Мъри и Федерер са преди него реално. Това съм казал. Чети.
  —цитат от коментар 14 на НеКой


  Били контузени?Ами да се опазили от контузии.Това също влиза в играта ..Сезона е дълъг и накрая остават най подготвените. И в природата е така.

 18. 18 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 2291 Неутрално

  Виж резултатите на Гришо със споменатите четирима и ще ти стане ясно.
  Това е.

 19. 19 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Виж резултатите на Гришо със споменатите четирима и ще ти стане ясно.Това е.
  —цитат от коментар 18 на НеКой


  Погледнах ги..Григор за миналата година е 3-ти,а Мъри и Джокович извън топ 10.Това са резултатите.Всичко друго е ,ако беше така ,ако беше иначе, ала бала.

 20. 20 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#13] от "registriran":Той е в топ 3 даже, но останалите са контузени или са били контузени. Надал, Джокович, Мъри и Федерер са преди него реално. Това съм казал. Чети.
  —цитат от коментар 14 на НеКой


  Ти знаеш ли смисълът на думата "реално"?
  Джокович и Мъри са след Димитров. Това е реалното.
  Само не ми казвай, че то щото се били контузили.
  То по твоята логика Лендъл , Макенро и Сампрас примерно трябва да са вечното топ 3, ама на, остаряха и не могат да играят. Но "реално" са номер 1, едновременно, нали?

  Аз не съм от заслепените фенове на Димитров. Много добре виждам, че не е най-великият. Точно в момента май няма и помен от формата му от преди 2 месеца.
  Но да му се отричат постиженията е жалкарска комплексарщина.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 21. 21 Профил на lks24520573
  lks24520573
  Рейтинг: 195 Неутрално

  Имаше една прогноза за Григор , че ще бъде в два периода в топ 10 и дотам. Играе пасивно и меко, няма остър и нисък ретур. Не е тип хищник.

 22. 22 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 2291 Неутрално

  До коментар [#19] от "registriran":

  Резултатите на Григор срещу тези, за които говорим до момента:
  Димитров-Джоковоич 1:6
  Димитров-Федерер 0:6
  Димитров-Надал 1:11
  Димитров-Мъри 3:8

  Общо 5 победи и 31 загуби.
  Това е.
  Другото са общи приказки...

 23. 23 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До коментар [#13] от "registriran":
  До коментар [#20] от "Ebeneezer Goode":Безмислен е спорът с господина. Той не разбира смисъла на това което се опитвате да му кажете. Григор 2 набор 91,Джокович и Мъри 87, за Надал и Федерер няма какво да говорим. Ясно е че когато те са били в пикя си като години са натрупали победи срещу по-младия Григор. С което не искам да кажа че Григор е постигнал тяхното ниво. Неговите силни години са следвъщите, ако ги използва правилно може да се нареди до Мъри напр. Но че може да завърши годината поне там където е сега това е доста вероятно. А че Мъри няма да се върне на върха(поради здравословни причини и свързаните с тях физически) за мен е ясно. Да не говорим че и мотивацията играе голяма роля. Онази четворка(Мъри,Джокович,Федерер,Надал) е вече в историята, никога повече няма да я има. Нормалният ход на историята. Ненормалното е само че най-възрастният най-късно ще сдаде:-)Коментар 20 е много ясен ++

 24. 24 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 860 Неутрално

  И да , и аз мисля като Виландер че номер 1 в ранглистата е напълно постижима цел за Григор в следващите 2-3 години. Но това го знам от доста години а не от тая ..

 25. 25 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#24] от "magelan":

  ами додохме си на думата почитаеми вилики мореплавателю, дет се сети наи сетне да хфрлиш котва и на нашто форумно пристанище, че то зер от срешти с спортния свитовен елит не ти остаа времи. ништо, извинен си. и а честита ти нова гудина и мноо спротни и всекакви успехи занапреде. точно тъй както го казваш, гришката е много способно момче с щур късмет и необходимата доза глупуст. само дето не само ти, ами и бетона тва го разпрая от година и неколко месеца и за туй пулучаваше убиди и миносчета бесчет, и то толкоз много че в един мумент ми писна да споря и до обеснявам тениса на ора дет са виждали корт сомо по теливизията и то не спортната. та ти къде и зашто се покриваше през туй времи не знаиме. инък тениса и спорта ги отбираш кога ришиш да не си пристрастен кат ученичка в размножителен пириод. айде.

 26. 26 Профил на Memish Mustafov
  Memish Mustafov
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Гришо все още се изкачва постепенно към върха.Както при изкачването на Еверест ,последните крачки са най-трудни.Дано успее!Ние ,като негови фенове ,желаем да е най-отгоре.Ако това стане докато Федерер,Надал и Джокович са в тура,то това ще означава сериозно израстване.

 27. 27 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Виландер = Пеле

  Каквото е предрекъл, нищо не се е сбъднало. В средите на тенис феновете прогнозите на Виландер се смятат за крайно несполучливи, да не кажа че директно му се подиграват.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 28. 28 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Безспорен експерт с много точни прогнози. Успех на Григор!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 29. 29 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 656 Неутрално

  До коментар [#22] от "НеКой":

  Важното е какво казва статистиката за това съм съгласен с теб всичко останало е патриотизъм,Гришо е много симпатично момче но има много хляб да изяде и няма много врем да го яде този хляб защото възрастта му напредва и ако не започне да бие титаните,хич няма да го бъде ще си бъде топ тенесист но не и претендент за първите места.Още повече да се запази,защото това да си първи за една седмица и това да си пътви за 2-3години-разликата е от земята до небето.

 30. 30 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Трябва да бъде по-агресивен на корта, да не отстъпва инициативата на противника, да търси линиите с мощни удари. В отделни мачове е доказал, че може да е аграсивен, остава това да се превърне в практика.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK