Какво обеща Любослав Пенев на българския футбол

Какво обеща Любослав Пенев на българския футбол

© LAP.bgБързо постигане на европейски стандарти и пълно изкореняване на корупцията от българския футбол. Това са основните акценти в програмата на Любослав Пенев, който представи екипа си, с който ще се бори за президентския пост на Българския футболен съюз (БФС).


"Моята програма е за промяна и прозрачност с цел просперитет. Крайно време е родният футбол да влезе в XXI век - да се преустанови изоставането и постепенното обезличаване. В рамките на не повече от десет години футболът трябва да се върне там, където беше някога", пише в програмата на Пенев.


Бившият селекционер обясни, че има стратегия, която може да бъде разделена на три: краткосрочна (три години), средносрочна (седем години) и дългосрочна (десет години).


Промяна за 10 години
Пенев обеща, че ако стане президент на БФС, ще изиска от държавата да му осигури "добър парцел", който да бъде използван за строежа на нов модерен национален стадион. "Говорим за модерно съоръжение, изцяло футболно. Не може националният отбор да си плаща наем, за да играе на "Васил Левски". Може да се помисли дружеството, което стопанисва стадиона, да получава процент от приходите и да се издържа по друг начин", каза още кандидатът.


Освен това екипът има проект за строеж на две нови бази, които да се направят на различни места в България. "Ако ще чакаме 14 години сегашното ръководство да направи още една база, с която толкова се хвали, по-добре да сгъваме цирка", коментира Пенев.


Бившият селекционер и неговият екип, в който влезе бившият национал Николай Илиев, изрази намерение да се намали броят на чуждестранните футболисти в българското първенство и да се използват местни играчи. Пенев посочи, че водещите отбори нямат никакъв принос за националния отбор на България.


"В момента 10 хиляди деца се занимават с футбол, а ние обещаваме до края на 10-годишния ни план бройката да бъде 150 хиляди деца", каза Николай Илиев. "Това ще е плод на постоянна и упорита работа, съвместно с министерствата на образованието, на спорта и общините."


Сред плановете на Любослав Пенев за пълна промяна в българския футбол е и изключването на президенти, собственици и представители на клубове в изпълнителния комитет на БФС.


Обещанията на екипа Пенев


* Нов национален стадион и две бази.
* Без присъствие на президенти на клубовете в Изпълкома.
* 150 хиляди деца да се занимават с футбол до 10 години.
* Прозрачност и публикуване на финансовите резултати.
* Промяна във формата на първенството.
* Зачитане на законите на ФИФА и УЕФА.

"БФС ще защитава интересите на всички клубове, а не само на един или два. Тук говорим не за ЦСКА или "Левски", а за българския футбол, за националните отбори. Това обещаваме - прозрачност, да се работи по съвсем различен начин, при който резултатите да се виждат", уточни Пенев.


Прозрачността ще се гарантира и от редовното публикуване на годишния финансов отчет на БФС, което в момента не се прави. "Аз съм изненадан, че това нещо не се прави, защото такава е практиката. Имаме и идеи как да се осигурява финансиране", добави бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов, който също е в екипа на Пенев.


В новия Изпълком трябва да влязат специалисти в сферата на бизнеса, маркетинга, медиите, както и такива, които са запознати със спортно-техническата част на играта, но не са обвързани с клубове.


Екипът на Пенев обеща и уеднаквяване на правилата. "Ще се зачита законодателството на ФИФА, УЕФА и КАС (Спортния арбитражен съд в Лозана – бел. ред.). Не може тук, когато ни е изгодно, да зачитаме българското законодателство, а друг път европейското", каза Пенев.


Строеж на нов национален стадион е сред акцентите в програмата на Пенев

© Георги Кожухаров

Строеж на нов национален стадион е сред акцентите в програмата на Пенев


Радостин Василев, който влиза в екипа му в качеството си на адвокат, бивш юрист на ЦСКА и представител на играчи и клубове пред висшите футболни органи, обеща, че ще бъде изготвен нов устав на БФС.


"В настоящия има много непълни членове и такива, които позволяват различно тълкуване. От правно-административна гледна точка трябва да променим почти всичко в организацията на БФС. Събират се комисии тайно. Заседават и най-вече - взимат решения тайно. Това е неприемливо. Ще бъде задължително променен форматът на първенството. Играят се огромен брой безсмислени мачове. Ще се обсъди броят на отборите, за да няма корупция. Ще искаме равностойни срещи. Професионалната футболна лига може би ще трябва да се включи", каза Василев.


Какво иска екипът на Любослав Пенев


Любослав Пенев и екипът му изразиха съмнение, че изборният конгрес на БФС ще се проведе прозрачно, и затова излязоха с няколко искания към настоящото ръководство на футбола в България.


"Схемата е отработена вече на три конгреса, така че те нямат интерес да я променят, затова се съмняваме в прозрачността", каза адвокат Радостин Василев.


Те поискаха няколко неща, които да бъдат гарантирани за конгреса, който ще се проведе на 16 февруари. Делегати, които издигат Пенев за президент, да участват в комисията по преброяването на гласовете, за да има пълна прозрачност. Сред исканията е и изборите да се направят с интегрална бюлетина, в която да се загражда името на избран кандидат, а не отделна бюлетина за всеки, което води до лесна манипулация.


Другите са достъп до списъка с клубовете - членове на Българския футболен съюз, допускане на медиите през цялото време на конгреса и публикуване на списък с имената на делегатите, които ще гласуват, и кои клубове представляват.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4331 Любопитно

  Не симпатизирам на никой който се бори за Президент на БФС-то!За мене Дражев е "аут" ,а кой ще спечели между Михайлов и Пенев зависи най-вече от големите играчи които дават пари във футбола!

 2. 2 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 771 Неутрално

  Хубава програма , успех ! А ресторантите около Кърнинградска да изключат всякакви супи от менютата си .

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 3. 3 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  "Какво обеща Любослав Пенев, ако оглави българския футбол"

  Вероятно да духаме супата.
  Майтапя се.
  Пожелавам на Любо успех срещу перуката.

 4. 4 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2920 Неутрално

  Супа, повече супа за материала, що ли мъчи горкия?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 5. 5 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Чичовото и то разбирач стана,май се цели в кокала на перуката.

 6. 6 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1041 Любопитно

  Да духа супата?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 7. 7 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Молим Люпко Пенев да не обещава невъзможни неща. Българският футбол вече е духал супата.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 8. 8 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 473 Любопитно

  Трудно ми е да повярвам, че може да стане по-зле от сегашното положение, така че всяка промяна е добре дошла!

  Stef
 9. 9 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  До коментар [#8] от "stef":

  Може да стане по–зле. Когато се избере този, който обещава всичко на всички. И с умствен багаж като на Л.П. И затънал в дългове.

 10. 10 Профил на Подуенски нюанс
  Подуенски нюанс
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#8] от "stef":

  Да предложим Ицо!

  Сидо
 11. 11 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Трудно ми е да повярвам, че може да стане по-зле от сегашното положение, така че всяка промяна е добре дошла!
  —цитат от коментар 8 на stef


  Аз съм оптимист - може, всичко може!

  Спечелихме битка, но не и войната!
 12. 12 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Човек, сам затънал в батаци, неуредици и неудачи няма как да оправи чуждите.

 13. 13 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 638 Неутрално

  От това положение по-зле не може да стане! Затова съм склонен да повярвам на Л.Пенев (не безрезервно). Но по-добре едно ново начало, отколкото добре познато старо и отчайващо.

 14. 14 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 827 Неутрално

  жилаиме успехи на любо и да опраи бг футбола. има опитът визиата и е почтенен като чоек и футболен фонкционер . нека го путкрепиме . никои не е по голем от спрота.

 15. 15 Профил на Nick Grigorov
  Nick Grigorov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Идеята за нов национален стадион е бомбастична и абсурдна - бил той и модерен. Този проект ще глътне милиони - вместо същите пари да се насочат към нещо продуктивно като детски школи например. Като се върне публиката по стадионите - тогава е времето да се строи. Въобще, влиянието на ГЕРБ се вижда с просто око.

 16. 16 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#8] от "stef":

  Трудно ми е да повярвам, че може да стане по-зле от сегашното положение, така че всяка промяна е добре дошла!
  --------------
  Завиждам ти за оптимизма.

  Stupid people make me sick
 17. 17 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Долу ПЕРУКИТЕ!

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 18. 18 Профил на slunchev_den
  slunchev_den
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Любо е перде, а това ми харесва. Със сигурност ще бъде по-малко зависим от президентите, отколкото е Михайлов. . В Изпълкома няма да има президенти и собственици. - това значи, че Г. Г., К. Д., В. С. са аут. Автоматично виждам три отбора, които ще подкрепят друг кандидат. Черно море, Дунав, Етър и доста малки отбори също ще подкрепят Б. М., за съжаление. Все пак успех на Любо.

  "Първо си пренебрегнат, после осмиван, сетне бит, и накрая победител."
 19. 19 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2185 Весело

  Какво обеща Любослав Пенев на българския футбол
  ============
  Да духат супата...може би...:)

 20. 20 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  Повторил съм много хора...но първо пиша после чета...чукча писател бе...:)

  Какво обеща Любослав Пенев на българския футбол============Да духат супата...може би...:)
  —цитат от коментар 19 на BiGman1


 21. 21 Профил на С С К
  С С К
  Рейтинг: 688 Весело

  Хубава програма , успех ! А ресторантите около Кърнинградска да изключат всякакви супи от менютата си .
  —цитат от коментар 2 на kasko


  И защо на "Кърниградска"??? И да не си от София, трябваше да
  напишеш "Иван Асен ІІ.

  По-добре да си здрав и богат,отколкото беден и болен.
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  И за футбола няма надежда.

 23. 23 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Колко години този с алаброса пречи на модерния футбол. Не го ли е срам ! !

 24. 24 Профил на През прокуракура ми е
  През прокуракура ми е
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "Който не ме харесва, да духа супата!" - цитат на Чичовото, когато беше треньор на националите ни.

 25. 25 Профил на Martin Pustinqx
  Martin Pustinqx
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#24] от "През прокуракура ми е":

  сигурен ли си?

  Успех Любо!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK