Община Пловдив готви нова концесия за стадиона на "Ботев", като ще добави 7-8 декара

Проектът за нов модерен стадион съществува от 2012 година, когато "Ботев" беше собственост на КТБ и Цветан Василев

© botevplovdiv.bg

Проектът за нов модерен стадион съществува от 2012 година, когато "Ботев" беше собственост на КТБ и Цветан ВасилевОбщина Пловдив ще прекрати концесионното споразумение за стадион "Христо Ботев", което изтича през март. Това съобщи кметът Иван Тотев и обясни, че с футболния клуб "Ботев" (Пловдив) ще бъдат проведени разговори за нова концесия.


В момента споразумението не се обслужва и постоянно се трупат задължения към общината, уточни той.


"Ще има нова концесия, която ще бъде с малко по-голям обхват. Има още едни 7-8 декара, които са в източна посока от стадиона, най-вероятно ще ги добавим и тях. Най-вероятно ще искаме и промяна на проекта, тъй като той е прекалено голям, но по-скоро бизнес планът не излизаше", каза пред журналисти Тотев, цитиран от спортния plovdivderby.com.
По думите му от ръководството на "Ботев" са уведомени за намеренията на общината. "По-голям проект с територия и други неща, ако щете, може да се случи", каза Тотев.


Въпросната площ е на улица "Варшава", която се намира на гърба на стадиона. Там през миналата година са разрушени общински къщи и теренът в момента е свободен, припомня сайтът.


Според думите на кмета общината може да завърши проекта сама единствено ако изтегли заем или получи финансиране отнякъде. Тотев обясни, че проектът за нов стадион е за около 40 милиона лева.


"Не са усвоени половината от парите, много остават. Прекалено много са на този етап, но всичко, което правим, го правим с клуба. Феновете трябва да знаят, че вероятно ще минем през един период на разваляне на концесията и някакви други отношения, които пак, надяваме се, да доведат до завършване на проекта", добави кметът, но не назова каква сума е усвоена до този момент.


На въпрос какво ще стане с неустойките, които се трупат заради концесионната такса, Тотев не отговори конкретно: "Смятаме ги, в началото се говореха по-големи числа, около 4-5 милиона лева. Сега трябва да се направи оценка на това какво е завършено по проекта. Ще заведем някакъв иск, тъй като сме задължени, но числото няма да е толкова голямо."


Кметът на Пловдив Иван Тотев

© Цветелина Белутова, Капитал

Кметът на Пловдив Иван Тотев


Самият Тотев обаче преди година обясни, че към 2017 г. сумата, която се дължи по неустойка, е около 4 милиона лева. "Не ясно кой е собственикът в "Ботев" и това е големият проблем. Ангел Палийски не е собственик. Проблемът е, че четири пъти се е променял концесионният договор по желание на "Ботев". Те навремето бяха сигурни в стабилността на спонсора си. Дори отмениха клаузата за разваляне на концесията по взаимно съгласие. Ние се разбираме с ръководството, но в момента сме изпаднали в тежки юридически казуси", коментира Тотев през април 2017 г.


"Дневник" потърси президента на "Ботев" Ангел Палийски, чийто мобилен телефон обаче е изключен. По неофициална информация в момента той е на почивка в чужбина.


Застой след фалита на КТБ


"Ботев" започна ремонт на стадиона, известен като "Колежа", през 2013 година. По това време клубът беше собственост на банкера Цветан Василев и благодарение на средствата от КТБ изгради стабилен отбор и развиваше проекта си за базите.


След фалита на КТБ през 2014 г. реконструкцията на стадион "Христо Ботев" спря, а футболният клуб започна да играе домакинските си мачове на изградената тренировъчна база в Коматево.


В следващите години няколко пъти се представяха планове за довършване на ремонта, а феновете на отбора свалиха доверието си към ръководството след поредния провал за завръщане на "Колежа".


През лятото беше съобщено, че "Ботев" ще вложи всички приходи от евротурнирите в изграждането на стадиона.


Георги Самуилов и неговият интерес към стадиона


Името на бизнесмена Георги Самуилов се свързва с делата на "Ботев". Още през септември 2017 г. председателят на "Сдружение Ботев" Апостол Апостолов говори за интереса на Самуилов към клуба.


Фотогалерия: Българските футболни "бижута", които останаха само на картинка >


"Намеренията на г-н Самуилов за "Ботев" не са се променили. Той има желание да започне стадиона едва когато всичко е изрядно в правно отношение и концесията бъде прехвърлена на ново дружество", каза тогава Апостолов. През декември се появи информация, че фирма на Георги Самуилов ще подпише договор за концесията на стадиона след прекратяването на настоящия договор.


Самуилов за кратко беше акционер в "Ботев" заедно с друг бизнесмен - Румен Чандъров. В средата на 2016 г. двамата придобиха 60% от клуба. През февруари 2017 г. обаче Самуилов официално обяви, че връща акциите на сдружението на феновете с аргумента, че е наследил 12 млн. лева задължения, както и заради отказа на общината да прекрати концесията на стадиона на "Ботев", дадена на Цветан Василев. Само три месеца по-късно той се завърна, за да продължи да издържа клуба, но без да е акционер.


В момента бизнесменът е свързван и със сделката за купуването на Общинска банка.


Наскоро заместник-кметът по "Спорт, младежки дейности и социална политика" в община Пловдив Георги Титюков обясни, че в момента са изразходвани 10 милиона лева за стадион "Христо Ботев".


"Те са вложени в бетон и стомана. За съжаление трябват още 20-25 милиона лева, за да бъде довършен стадионът. В постоянна връзка сме с Ангел Палийски и Георги Самуилов, но няма да бъде коректно да кажа какво сме планирали", каза Титюков преди десет дни пред Канал 3.


Феновете свалиха доверието си от ръководството през септември

© LAP.bg

Феновете свалиха доверието си от ръководството през септември

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK