Матео дела Бордела, катерач: Обичам неизвестността на крайния резултат

Матео дела Бордела, катерач: Обичам неизвестността на крайния резултат


Матео дела Бордела е смятан за един от най-добрите катерачи в света. Италианецът започва да се катери на 12-годишна възраст с баща си. На 21 успяваха да изкачи "През Рибата" в планината Мармолада. Същата година заедно с Фабио Палма записва премиера пo тура "Portami Via" на Венденщьоке. Маршрутът е повторен досега единствено от трима катерачи (Ули Щек, Симон Антаматен, Томи Колдуел).


Бордела се е изкачвал в различни части на света - Англия, Испания, Швейцария, САЩ, Мексико, Чили и Аржентина. Една от най-запомнящите експедиции е тази в Гренландия, където изминава 200 километра с каяк и още 25 километра по суша. На следващия ден изкачва нов маршрут по 900-метрова скална североизточна стена на върха "Зъба на акулата" в чист алпийски стил, без изкуствени опорни точки и без да остави никакъв инвентар по стената.


Италианецът беше гост на "Банско филм фест" и говори пред "Дневник" за най-вълнуващите си преживявания и за това, което го вдъхновява.
Кога започнахте да се занимавате с катерене?


- Започнах да се катеря на 13 години с баща ми. През първата година правехме прости упражнения в Алпите. Постепенно свикнах с катеренето и започнах да правя по-сложни неща. После получих възможността да бъда част от "Паяците от Леко" (Ragni di Lecco). Това е елитен катерачески клуб, който обикаля света и прави луди приключения.


Любов от пръв поглед ли беше срещата ви с катеренето?


- Не точно от пръв поглед. В началото ми харесваше, но не го обичах. Сега съм пристрастен към катеренето. Процесът на харесване стана постепенно.


Защо го правите?


- Мисля, че е по две причини. Едната е чувството на свобода, което имам при движенията. Втората причина е самият процес на катерене. Имам предвид по-големите проекти като експедициите. Харесва ми подготовката, тренировката и психологията в спорта. За мен най-важен е процесът, който те отвежда от началото до върха.


Какво ви носят експедициите?


- Когато съм на място, на което никой друг не е бил преди това и съм много далеч от всичко, се чувствам добре. Така мога да се съсредоточа върху изкачването. Не мисля за потенциалната опасност на мястото, а за това, че съм сред недокосната от човека природа.


Какво ви мотивира да продължавате да се занимавате с катерене?


- Мотивира ме емоцията, която имам. Наслаждавам се на целия процес. Нямам намерение да успявам всеки път. Готиното на катеренето е, че някой път успяваш, а друг - не. Важното е да вложиш цялата си енергия и да се подготвиш добре. Харесва ми неизвестността на финалния резултат.Как се подготвяте?


- Най-много харесвам чистото катерене по скали. Тренирам спортно катерене, за да се подготвя за по-големите стени. Правя аеробни упражнения като тичане. Тренирам на по-лесни стени в Алпите, които са по-малки от тези в експедициите. Тренировката ми не е предварително организирана, а катеря стени с различна трудност.


Определена част или цялото тяло тренирате?


- Тренирам цялото тяло. Наблягам върху упражненията за сила, защото издръжливостта мога да придобия по-лесно.


Някои хора имат страх от височини - как могат да го преодолеят?


- Със сигурност има елемент до свикване. Ако човек се катери за първи път и погледне надолу от 50-метрова скала, всичко изглежда лудост. Главата започва да ти се върти и се чувстваш зле. След това идва вторият път, когато съзнанието ти свиква, защото знае какво да очаква. Необходимо е човек да харесва това, което прави. Първият път винаги имаш някакви въпроси в главата и не знаеш какво да очакваш. Но след това нагласата се променя и всичко изглежда различно. Този принцип важи с пълна в планината.


Мнозина изтъкват липсата на свободно време като пречка да опитат нови неща. Как може човек да се мотивира?


- Катеренето изисква повече свободно време, защото не можеш да излезеш просто за час, за да убиеш скуката. Преживяванията ни са въпрос на избор, който носи определени последствия. Понякога предприемаме рискови решения, за които се изисква кураж. Трябва да се вслушваме във вътрешния глас и да правим това, което обичаме. Ако искаш да направиш нещо, трябва да му се отдадеш напълно, дори и решението да е трудно. Избирайки катеренето, означава да се откажеш от много неща, защото може да си на експедиция за месец и трябва наистина да ти харесва.Мислите ли, че има неща, с които човек е невъзможно да се справи?


- В живота винаги има трудности, но те не са такива, каквито си мислим. Това, което в нашето съзнание изглежда невъзможно, всъщност не е такова. Човек трябва да се отдаде и да си поставя малки цели.


Работа или хоби е за вас катеренето?


- Сега съм професионален катерач. Преди беше мое хоби, като в същото време учех и работех като изследовател. Имах възможността да се фокусирам върху катеренето в планината и сграбчих шанса.


Какво е особеното в катеренето?


- Трябва да харесваш движението. Процесът на катерене е различен всеки път. В полулярните спортове има постоянна повтаряемост на действието. Изглежда, че катеренето е еднотипно, но всеки път си на различно място. Не е като да играеш постоянно мач на футболния терен. Движението на скалата всеки път е различно и е трудно да ти доскучае.


Спазвате ли определен хранителен режим?


- Нямам стриктна диета. Храня се нормално. Разбира се, не пия по десет водки на вечер. Но до три бири ми е позволено.

Матео дела Бордела, катерач: Обичам неизвестността на крайния резултат

© Фейсбук профил на Бордела


Можете ли да разкажете някоя интересна история от изпитанията ви в планината?


- Веднъж имах експедиция в Гренландия. Катерихме се и се върнахме с каяци по море. Спряхме на пет километра от крайната дестинация и спахме в изоставена къща. На сутринта бяхме събудени от голяма полярна мечка, изправена на задните си крака. Бяхме в спалните си чували и започнахме да викаме, за да я прогоним надалеч. Бяхме много уплашени. Извадихме късмет, че мечката си тръгна. Пушката ни беше много далеч и трябваше да я вземем внимателно. Разбира се, не убихме мечката, а стреляхме във въздуха, за да я уплашим.


Коя е следващата ви цел?


- Отивам в Патагония. Вече съм бил там седем пъти. Влюбих се в Патагония още при първото ми посещение. Наистина харесвам това място с красиви и трудни за катерене планини. Патагония е мястото, което харесвам най-много.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK