Защо севернокорейците могат да останат без смартфони и "Найки" от игрите в ПьонгчангБезплатни смартфони, продукти на "Найки", сувенири и други подаръци ще получат спортистите в Пьонгчанг от спонсорите на игрите. Всички участници ще отнесат по нещо за спомен вкъщи с изключение може би на 22-мата състезатели от Северна Корея.


Международните санкции срещу страната усложняват усилията на организаторите да предоставят същите жестове, които ще получат представителите на другите нации по време на игрите. САЩ и Съветът за сигурност на ООН ограничиха пътуванията до Северна Корея и забраниха търговията на стоки с комунистическата държава заради ядрените ѝ опити.


Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин положи огромни усилия, за да намали напрежението между двете държави. Политическите отношения бяха затоплени за момента със съгласието за участието на севернокорейските спортисти в игрите, но организаторите трябва да имат едно наум с действията си спрямо своите съседи.
Домакините са изправени пред странен казус, в който всяко тяхно решение ще бъде подложено на обсъждане. Южна Корея вероятно иска да затопли още отношенията си със Северна Корея, но рискува напрежение със САЩ и ООН, ако наруши санкциите срещу комунистическата държава.


Южнокорейската компания "Самсунг" обяви, че ще достави общо 4000 смартфона за всички участници на игрите. Анонимен говорител от организационния комитет е заявил пред "Ройтерс", че домакините не са сигурни как да процедират със севернокорейските спортисти.


Смартфоните струват приблизително по 1100 долара, което според експертите нарушава санкциите на ООН за продажба на луксозни стоки и електроника с потенциална рекламна и военна употреба.


Защо севернокорейците могат да останат без смартфони и "Найки" от игрите в Пьонгчанг

© Reuters


Екипировката на обединения корейски отбор по хокей също е била обект на обсъждане. Вместо от американската "Найки", състезателките в тима са получили стикове и кънки от финландска фирма. Промяната е направена заради забраната за търговия на производители от САЩ със Северна Корея.


"Опитваме се да намерим начин, за да се справим със санкциите", заяви говорил от олимпийския комитет пред "Ройтерс". Той допълни, че севернокорейките ще трябва да върнат цялата получена екипировка след края на игрите.


Властите в Южна Корея заявиха, че страната е получила временно разрешение от САЩ, за да изпрати самолет до Северна Корея през седмицата. Южнокорейски спортисти са пътували до зимен курорт в Северна Корея в сряда, а на следващия ден полетът е върнал и група севернокорейски състезатели.


Защо севернокорейците могат да останат без смартфони и "Найки" от игрите в Пьонгчанг

© Reuters


Всеки самолет или кораб, който посети Северна Корея, няма право да влиза в пределите на САЩ в следващите 180 дни. Сегашното изключение важи еднократно, като американците имат последната дума при всяка визита на делегация от Северна Корея за игрите. Полетът е бил осъществен със самолет "Еърбъс", вместо с американските "Боинг".


Всички 22-ма севернокорейски спортисти са настанени в олимпийското село в Гангвон. Мажоретният състав от 230 души е в четиризвезден хотел. Нощувката в хотела струва от 226 до 660 долара. Сумите не са прецедент, като през 2002 г. Южна Корeя похарчи 1.3 млрд. вона (близо 1.2 млн. долара) за комфорта на севернокорейската делегация по време на Азиатските игри.


"Привилегиите към делегацията на Северна Корея, която в миналото не беше обект на санкции, може да доведат до спорове към днешна дата, откакто ограниченията се усилиха в последните години", заяви професорът от университета в Сеул Йоо Хо-юл.


Фотогалерия: Посрещането на севернокорейска делегация в Южна Корея >


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK