Борбата отново получи най-много пари от държавата, бойните спортове се изкачват

Борбата отново получи най-много пари от държавата, бойните спортове се изкачват

© LAP.bgБългарската федерация по борба отново получава най-голямо финансиране от спортното министерство, показва справка, с която "Дневник" разполага. В същото време за поредна година бяха увеличени държавните пари за плеядата от бойни спортове. Те са финансирани с общо около 3 милиона лева.


Федерацията по борба ще получи 2.5 милиона лева за 2018 г. Това е с половин милиона по-малко в сравнение с 2017 г. Миналата година беше разочароваща за българската борба, която записа най-слабото си представяне на световното първенство от 56 години.


Въпреки че участваше с цели 20 състезатели - шест при жените и 14 при мъжете, отборът не успя да спечели нито един медал. След шампионата Париж Кралев лично разпореди проверка на федерацията по борба с цел "да се установи изпълняват ли се заложените в проекта за финансово подпомагане дейности". В края на годината той похвали работата на федерацията и оправда слабите резултати с контузии на основни състезатели.
Спортното министерство отпуска общо 25.768 милиона лева на 43 федерации по програмата за развитие на спорта за високи постижения за 2018 г. Предстои да бъдат разгледани проектите на федерациите по кънкови спортове и ръгби. Миналата година бяха отпуснати с около един милион лева повече, а пари получиха 47 федерации. Тази година без финансиране са оставени колоезденето и голфът.


Българската федерация по волейбол отново заема второто място по пари от спортното министерство - 2.2 млн. лева, колкото получи и през 2017 г. Федерацията по лека атлетика е финансирана с 1.91 млн. лева, а за художествената гимнастика са отделени 1.824 млн. лева.


Седем са федерациите - "милионери" от държавната субсидия. Федерацията по бокс ще вземе 1.8 млн. лева, федерацията по ски е финансирана с 1.37 млн. лева, а Българският футболен съюз ще получи 1.25 млн. лева.


В челото по отпуснати средства от бюджета на спортното министерство са кану-каякът (970 хил. лв.), вдигането на тежести (900 хил. лв.), биатлонът (900 хил. лв.), спортната стрелба (835 хил. лв.) и баскетболът (800 хил. лв.).


И през тази година всякакви видове бойни спортове ще взимат пари от държавата. От тях само джудото и едната версия на таекуондото са олимпийски дисциплини

© Министерство на младежта и спорта

И през тази година всякакви видове бойни спортове ще взимат пари от държавата. От тях само джудото и едната версия на таекуондото са олимпийски дисциплини


И през тази година всякакви видове бойни спортове ще взимат пари от държавата. От тях само джудото и едната версия на таекуондото са олимпийски дисциплини. Те са финансирани с по 600 хиляди лева от спортното министерство. Същите пари ще вземе спортната гимнастика, а само с 50 хиляди лева повече са отредени за федерацията по тенис.


Федерацията по кикбокс и муай тай получава 375 хиляди лева, а федерация по карате - 350 хиляди лева. За неолимпийската версия на таекуондото са отделени 230 хиляди лева. Федерацията по смесени бойни спортове (ММА) е финансирана със 160 хиляди лева.


В списъка са още шотокан карате до (150 хил. лв.), самбо (145 хил. лв.) и киокушин карате (130 хил. лв.). Сумото и канадската борба получат по 100 хиляди лева.


Парите за спорта за високи постижения са разпределени в пет направления. В първата група влизат спортовете с класиране до трето място индивидуално или до осмо място отборно на последните две летни олимпиади - Лондон 2012 и Рио 2016, както и тези с класиране в топ 3 на последните си световни първенства. В нея влизат борба, бокс, волейбол, вдигане на тежести, лека атлетика, художествена гимнастика


Във втората група са спортовете с класиране от четвърто до осмо място на зимните игри в Пьонгчанг и от четвърто до осмо място на последните си световни първенства. В тази група са федерациите по ски, биатлон, плувни спортове, спортна стрелба, кану-каяк и джудо.


В третата група са спортовете, които имат възможност да спечелят квоти за следващите олимпийски игри. В четвъртата група са "социално значими спортове", сред които са поставени самбо, кикбокс и муай тай, шотокан карате до и киокушин карате. В последната група са "спортове с възможност за развитие", като сред тях са включени ММА, сумо и неолимпийската версия на таекуондото.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (31)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Panda
    Panda
    Рейтинг: 1051 Любопитно

    И за какво трябва да се дават пари на ММА "бойците"?

  2. 2 Профил на PisnaMi
    PisnaMi
    Рейтинг: 1884 Весело

    "Борбата пра'и храната"

  3. 3 Профил на shok84
    shok84
    Рейтинг: 233 Любопитно

    "И през тази година всякакви видове бойни спортове ще взимат пари от държавата. От тях само джудото и едната версия на таекуондото са олимпийски дисциплини. Те са финансирани с по 600 хиляди лева от спортното министерство.


    Федерацията по кикбокс и муай тай получава 375 хиляди лева, а федерация по карате - 350 хиляди лева. За неолимпийската версия на таекуондото са отделени 230 хиляди лева. Федерацията по смесени бойни спортове (ММА) е финансирана със 160 хиляди лева.


    В списъка са още смесени бойни спортове шотокан карате до (150 хил. лв), самбо (145 хил. лв) и киокушин карате (130 хил. лв.). Сумото и канадската борба получат по 100 хиляди лева."

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    И защо е това,някой може ли с елементарна логика да се обоснове,по каква причина има изобщо федереции за такива "спортове"?

  4. 4 Профил на ЙЕИ
    ЙЕИ
    Рейтинг: 602 Весело

    До коментар [#3] от "shok84":

    Има 7 федерации по карате - почти всичкитему версии си имат собствена федерация :-)
    Що ли?

  5. 5 Профил на tokkay
    tokkay
    Рейтинг: 2256 Неутрално

    "Българската федерация по борба отново получава най-голямо финансиране от спортното министерство... Миналата година беше разочароваща за българската борба, която записа най-слабото си представяне на световното първенство от 56 години."


    Има пари или няма пари, все сме си пълнеж. Да го каже някой на Анев.

    No Pain No Gain
  6. 6 Профил на hamiltonf1
    hamiltonf1
    Рейтинг: 3445 Любопитно

    А плуването колко получава?

  7. 7 Профил на slonsco
    slonsco
    Рейтинг: 1340 Неутрално

    Защо трябва изобщо който и да е спорт да се финансира с публични средства.Обществения интерес се изчерпва до възможност на хората за здравословна двигателна активност.Освен това полезността на двигателната активност изобщо не се корелира с постиженията на български спортисти в съответния спорт,както е без значение дали изобщо може да се класифицира като някакъв спрот .

  8. 8 Профил на Georgi Yordanov
    Georgi Yordanov
    Рейтинг: 749 Неутрално

    ... ами - от Красен КРАЛ ев - толкоз!

    Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
  9. 9 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 3423 Неутрално

    Въпреки че участваше с цели 20 състезатели - шест при жените и 14 при мъжете, отборът не успя да спечели нито един медал.
    ___________
    Ай ся , футболистите и тях ги пращаме по 50 човека делегация - същата работа!

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  10. 10 Профил на 2011
    2011
    Рейтинг: 468 Неутрално

    Пари трябва да се дават само за инфраструктура ползвана от деца.

  11. 11 Профил на lcp52381200
    lcp52381200
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Карате ще бъде олимпийски спорт пред 2020 в Токио.

  12. 12 Профил на Големи яйца:)
    Големи яйца:)
    Рейтинг: 1478 Любопитно

    Канадската борба получава 100 000 лв...? Сериозно ли?

  13. 13 Профил на hboyadzhiev
    hboyadzhiev
    Рейтинг: 381 Любопитно

    Извинявайте за невежеството, но за тенис нещо давало ли се е изобщо от държавата в миналото? Сега определено не е споменат този спорт, което за мен поне е доста учудващо.

  14. 14 Профил на pet_fire
    pet_fire
    Рейтинг: 3374 Неутрално

    Дават се прекалено много пари за борба и щанги/и двата спорта се очаква да ги премахнат от ОИ/ а освен това вземат по някой медал от Европейско. Интелектуални спортове липсват/шах-мат, бридж/ като за тях също има олимпиади,световни и европейски

  15. 15 Профил на vkiril
    vkiril
    Рейтинг: 240 Неутрално

    Докога с този пехливанлък?

  16. 16 Профил на stef
    stef
    Рейтинг: 944 Гневно

    В държавата на шишковците, какво очаквате, как иначе ще се отгледа следващото поколение управници? Та те ще са поднормени и недостойни...

    Stef
  17. 17 Профил на plamen_b
    plamen_b
    Рейтинг: 1800 Весело

    "Борбата пра'и храната"
    —цитат от коментар 2 на PisnaMi


    Беше май обратното ("Рънъта пра'и борбътъ"). То си личи от снимката :-)

  18. 18 Профил на plamen_b
    plamen_b
    Рейтинг: 1800 Неутрално

    Защо трябва изобщо който и да е спорт да се финансира с публични средства.Обществения интерес се изчерпва до възможност на хората за здравословна двигателна активност.
    —цитат от коментар 7 на slonsco


    Има и друг момент - когато гледаме български състезатели е горе-долу единственото време, когато сме единни като нация... Разбира се, очакваме от нашите спортисти да се състезават достойно!

  19. 19 Профил на falkoneti
    falkoneti
    Рейтинг: 1503 Неутрално

    Този е заприличал на костюмиран герой от "Игра на тронове".

  20. 20 Профил на kapitan_laino
    kapitan_laino
    Рейтинг: 870 Весело

    И за какво трябва да се дават пари на ММА "бойците"?
    —цитат от коментар 1 на Panda


    За да гледаме спортни спектакли като "БГ Роналдо срещу неизвестен актьор".

  21. 21 Профил на proza
    proza
    Рейтинг: 1573 Неутрално

    Ще отгледаме ново поколение рекетъори, убийци и главорези. Защото именнно от борбата излезоха всички онези антигерои на прехода, които ни потискаха, мачкаха и съсипваха през тези 30 години. Това се казва сам да създадеш гробокопачите си

  22. 22 Профил на johnniewalker
    johnniewalker
    Рейтинг: 1029 Неутрално

    От това правителство не съм очаквал нищо друго. Дават се пари за хобитата на бъдещи мутри и престъпници, неставащи за нищо продуктивно. Все пак старото поколение мутри поумряха и има нужда от ново начало.
    От бивши мутри добрали се до управлението може да се очаква само това.

  23. 23 Профил на onemanband
    onemanband
    Рейтинг: 1359 Разстроено

    От бивши мутри добрали се до управлението може да се очаква само това.
    —цитат от коментар 22 на johnniewalker


    Не са ''бивши'' ...Още са такива.
    Само дето ,сега управляват Пожарникария/дето до скоро беше България/.

    Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
  24. 24 Профил на Без коз
    Без коз
    Рейтинг: 1756 Неутрално

    Суджука е разбрал,че тенесист няма да стане и за това налива на другарчетата си,каратисти,джудисти...онанисти!

    Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
  25. 25 Профил на laveol
    laveol
    Рейтинг: 703 Неутрално

    А плуването колко получава?
    —цитат от коментар 6 на hamiltonf1


    750 хил. Дневник само са го споменали в една от групите, без да посочват сума

  26. 26 Профил на laveol
    laveol
    Рейтинг: 703 Неутрално

    Това е дълъг коментар с много цифри (предупредени сте)

    Без да омаловажавам никой от спортовете тук, имам някои въпроси за това дали финансиранео е адекватно.
    Такъв един въпрос е дали наиситна е нужно цели 3 млн лв да отиват (над 11% от така разписаното финансиране) да отиват за бойни спортове (тук съм изключил борбата и бокса - с тях отиваме на 7.24 млн или близо 28%)? Необходими ли са наистина 830 хил лв на федерациите по таекуондо и още 630 хил - на тези по карате? Още 100 хил за федерацията по сумо? Всички знаем за Котоошу, но колко точно полезен е за развитието на младите този спорт?

    Има и още въпроси - каква точно е популярността в страната на следните спортове (всеки от тях получава около 1% или 300 хил лв от финансирането): конен спорт, фехтовка, модерен петобой, скокове на батут? Особен проблем имам с първия, практикуването на който е привилегия на хора с високи доходи. Защо да получават над 300 хил лв при положение, че спортът не е популярен в страната, нямаме кой знае какви състезатели и така и така се практикува само от заможни хора? Защо не пренасочим това финансиране към някой друг спорт? До известна степен тези забележки се припокриват (особено за популярността) и за останалите четири спорта. Пак казвам - не целя да омаловажа някой от тях, но такива са реалностите. Всички знаем и защо въобще модерният петобой е в програмата на Олимпийските игри.

    Отделно имам проблем и с това цели 10% от финансирането да отива за борбата. Знам, че това ни е кажи-речи най-успешният спорт, но има ли наистина причина да се изливат толкова пари в него? Извън личните връзки на министъра с хората, които ще получават парите? Популярен ли е, много деца ли го практикуват, успешен ли е към момента?

    Мога да се спра и на някои от останалите спортове с под 1% финансиране, но някакси не ми звучеше сериозно на фона на горепосочените. А и наистина не знам каква е разликата между акробатика и спортна акробатика, че двете да са в отделни графи (общо взимат 140 хил лв), горе-долу колкото ветроходството.


  27. 27 Профил на glh17537127
    glh17537127
    Рейтинг: 274 Разстроено

    КраДлев пак прави глупости!

  28. 28 Профил на jelev_jelqzko
    jelev_jelqzko
    Рейтинг: 1414 Неутрално

    Безумие е в страна в която има хора да ровят в кофите за боклук да се дават милиони за елитен спорт.
    Има две причини за горното:Лесно се гепят парите или се уреждат свои хора и 2.Лесно се прави ПР на политиците.За трета причина не се сещам.
    Ако ще се дават пари следва да е там където имаме върхови постижения.Може би ще ми помогните за списъка но аз се сещам за тенис,худ гимнастика,биатлон,скок на височина .Максимум 10 вида спорт с 10 спортисти и толкоз.

  29. 29 Профил на chert
    chert
    Рейтинг: 1208 Неутрално
  30. 30 Профил на plamen_b
    plamen_b
    Рейтинг: 1800 Весело

    Карате ще бъде олимпийски спорт пред 2020 в Токио.
    —цитат от коментар 11 на lcp52381200


    Освен това имаме премиер със слабост към този спорт :-)

  31. 31 Профил на piliferus
    piliferus
    Рейтинг: 244 Неутрално

    Отглеждаме си новото поколение мутри, може би?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах