Много искат, но нямат желание - защо промяната в българския футбол ще остане мираж

Борислав Михайлов се подготвя за четвърти пореден мандат начело на БФС

© LAP.bg

Борислав Михайлов се подготвя за четвърти пореден мандат начело на БФСВ България се знае, че всички разбират от политика и футбол. И както в политиката, така и във футбола понякога е време за избори.


В петък предстои конгресът на Българския футболен съюз (БФС), в който за гласовете на 547-те гласуващи клуба ще се борят трима души. Настоящият президент Борислав Михайлов търси четвъртия си пореден мандат, а срещу себе си има Любослав Пенев и Ивайло Дражев.


Традиционно изборите се свързват с надежди за промяна. А българският футбол има жизненоважна нужда от такава. Големият проблем е, че възможността за изправяне на курса в правилната посока изглежда мираж заради цялостната картина и участниците в нея.
След като беше издигнат от "Левски" и подкрепен от голяма част от водещите клубове, Михайлов влиза като фаворит в изборите и резултат, различен от победа за него, би бил изненада. Но дори и да се стигне до неочакван изход, това далеч не означава, че футболът ще тръгне във възходяща линия.


Невидимата промяна


Кадрите от бурната радост на хората от ядрото на националния отбор от САЩ '94 след президентските избори в БФС на 21 октомври 2005 г. вероятно са се запечатали в съзнанието на мнозина. Тогава Михайлов, подкрепян от Христо Стоичков, Наско Сираков, Емил Костадинов, Йордан Лечков и други от големия отбор, победи Иван Славков и застана начело на българския футбол с големи надежди.


Денят на първата изборна победа на Борислав Михайлов през есента на 2005 г.

© Асен Тонев

Денят на първата изборна победа на Борислав Михайлов през есента на 2005 г.


Мандат след мандат, 12 години по-късно проблемите изглеждат много дълбоки. По време на управлението на Михайлов и екипа му националният отбор нито веднъж не се е класирал за голямо първенство. В клубния футбол имаше мимолетен проблясък при "Левски" с пробива в УЕФА и първото влизане в групите на Шампионската лига, както и с израстването и успешното европейско развитие на "Лудогорец".


В тези три мандата обаче първенството няколко пъти промени формата си в търсене на правилната формула. Това време беляза и разрухата в клубове като ЦСКА, "Локомотив" (София), както и пловдивските "Ботев" и "Локомотив".


И докато проблемите се задълбочаваха, важните хора във футболния съюз вкупом бягаха от всякаква отговорност. По темата за националите винаги вината е падала върху селекционера (за 12 години имаше десет промени на поста) или футболистите, защото "с това разполагаме". По въпросите за състоянието на клубовете обяснението винаги е било, че те си имат собственици, които отговарят за управлението им. Нищо, че футболният съюз многократно прави мечешки услуги с компромиси при издаването на лицензи и заобикаляне на собствените му правила, докато каруцата не е обърната непоправимо (както беше с ЦСКА например).


Не по-малки са проблемите и в детско-юношеския футбол, в развитието на треньорите и съдийството. Но оправдания винаги има и отговорността никога не е била в полето на БФС.


Много искат, но нямат желание - защо промяната в българския футбол ще остане мираж

© Юлия Лазарова


Ако Михайлов спечели, трудно може да се чака голяма промяна. Тук някъде е добре да се припомни изказването му от лятото на 2013 г., когато също се готвеше за избори. "Това обаче ще ми бъде последният мандат, защото това не ми е самоцел. Винаги съм го казвал. Аз съм отговорен човек и съм се хванал да направя нещо за българския футбол заедно с моите колеги. Ако ме изберат още веднъж, ще работим заедно, но само още един мандат."


Тъкмо детайлите в поведението на настоящия президент и хората от обкръжението му показват несъответствие между думи и действия, чувство за безнаказаност и понякога дори арогантност.


От трън, та на глог


Слуховете, че Пенев ще се кандидатира за президент, се потвърдиха в момента, в който той напусна работата си във "Валенсия". Този му ход създаде впечатление, че разчита на подкрепата на силни фигури - нещо, което до момента не се е потвърдило официално.


Много искат, но нямат желание - защо промяната в българския футбол ще остане мираж

© LAP.bg


Пенев излезе с конкретни предложения и виждания какво трябва да се промени в българския футбол, за да може да се отлепи от "дъното на дъното", както той сам каза.


"В момента 10 хиляди деца се занимават с футбол, а ние обещаваме до края на 10-годишния ни план бройката да бъде 150 хиляди деца", каза Николай Илиев, който влезе в екипа на му. Те заявиха, че искат изключването на президенти, собственици и представители на клубове в изпълнителния комитет на БФС и влизането в оперативното ръководство на специалисти в сферата на бизнеса, маркетинга, медиите.


В остър тон Пенев много критично посочи своята гледна точка за недостатъците в работата на сегашното ръководство на футболния съюз. Михайлов обаче си затвори ушите и заяви: "Не съм се запознавал с идеите на опозицията, защото такива няма. Аз видях само плюване."


Детайлите в предизборната кампания на Пенев загатнаха, че на него трудно може да се разчита да изведе футбола от кризата. На първо място е големият гаф с изказването на Илиев, че "Левски" ще подкрепи Пенев. Независимо дали е бил подведен, или е прибързал, думите му хвърлиха петно върху цялата кандидатура и тежестта на Пенев като кандидат за президент.


Визията на предизборната кампания на Пенев

© LAP.bg

Визията на предизборната кампания на Пенев


Далеч по-дребен, но също толкова показателен щрих беше папката, с която бившият селекционер се явяваше навсякъде. Тя беше "брандирана" в цветовете на българското знаме с визията на цялата кампания на Пенев (на няколко места се появиха и билбордове с лика на бившия футболист и селекционер). Визия, която препраща по-скоро към маркетинга от зората на 90-те години и изобщо не отговаря на целите на екипа за развиване на маркетинг стратегия. Същото може да се каже и за на практика отсъстващата медийната политика на екипа на Пенев.


Третият кандидат, Дражев, е бивш президент на "Черноморец" (Бургас), но неговите възможности за успех в изборите изглеждат илюзорни. Сред най-гръмките промени, които той обяви, е обръщането на календара на първенството в "пролет - есен" - нещо, което звучи най-малкото странно в съвременния ритъм на международния футбол.


Такъв ни е материалът


Всъщност най-големият проблем в българския футбол си остава липсата на желание за промяна във всички замесени по веригата - от ръководството на БФС, през собствениците на клубовете, до футболисти, треньори и съдии.


"Левски" предизвика разнопосочни реакции сред почитателите си, като издигна кандидатурата на Михайлов. В последните години сините често са критикували БФС за политиката му. От клуба дадоха да се разбере обаче, че предпочитат настоящия президент пред Пенев.


В дните след това като по команда редица клубове от Първа лига обявиха, че са с Михайлов. "Локомотив" (Пловдив) написа в сайта си: "Свидетели сме на последователната работа на БФС във всички аспекти на българския футбол. Смятаме, че това надграждане ще продължи през следващите години и ще доведе до резултатите, които всички желаем."


Подкрепа дойде от шампиона "Лудогорец" и от президента на "Славия" Венцислав Стефанов. Изключение сред големите играчи направи ръководеният от Гриша Ганчев "ЦСКА - София", който и до момента не се е произнесъл.


По-лошото е, че точно големите клубове, които трябва да задават тона на промените, са далеч от моделите на работа в световния футбол, превръщащ се все повече в бизнес. Мисленето на собствениците на отбори и поведението им остават много далеч от подхода, с който българският футбол би тръгнал напред. С думите и действията си те дори продължават да нанасят тежки удари по и без това разваления му имидж.


И дори Михайлов и екипът му да бъдат сменени, хората във футбола остават същите. А те много искат промяната, но не я желаят.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  Не знам и Михайлов се изтърка, но не ми вдъхва доверие и Любо Пенев, като футболен администратор.
  Ще си останем с празни тадиони и през близките години, това е.

 2. 2 Профил на Bоlkоnskу
  Bоlkоnskу
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Кретени...забравили са как се побеждава.

 3. 3 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  Изборите за президент на БФС и на Русия са най-предвидимите.

 4. 4 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 548 Весело

  да смениш боби с любо ще е неква глупост извънземна но пък и промяна е нужна но тази промяна трябва да тръгне от клубовете първо, защото рибата може да се вмирисва от към главата но когато самата риба не си струва,какво значение има това :)

 5. 5 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  Чичовото не става и за чеп за зеле. Много е прост.

 6. 6 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 620 Неутрално

  На времето драпаха да свалят Батето, Бог да го прости, корумпе бил, фиркал, хайлайф и пр. Боби нищо не направи като го замести. Може да се е старал, но то се вижда от състоянието на бг футбола-0.

 7. 7 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Професионалният футбол е средство за пране на пари и укриване на данъци, воглаве с бефесе. Колкото по-скоро го разберат хората, толкова по-добре. А за феновете има телевизия.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 8. 8 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  А иначе, имаме трима кандидати, единият доказано от опит не умее нищо и не желае да се учи, вторият не сме го видели, а третият предлага да се върнем в 16-ти век.
  За кого следва да гласуват, ако не са пълни идиоти?

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 9. 9 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Нямаме добър футбол, защото нямаме играчи, а нямаме играчи, защото клубовете не произвеждат (школите), а не произвеждат, защото за собствениците е по-изгодно да купуват и продават готови чужди играчи, а собствениците управляват БФС чрез алкохолизираната Перука. Супер просто е.

  Следващият път, когато някой пламенно тръгне да си защитава любимия отбор, да се сети, че същият отбор издига Перуката, т.е. бие по един пирон в ковчега на футбола ни.

 10. 10 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  Последното участие на България на Световно: 1998 г.
  Последното участие на България на Европейско: 2004 г.
  Последното излизане на България от групите: 1994 г.
  Български играчи, които в момента играят редовно в добри отбори от топ 5 първенствата: 0
  Изобщо български играчи в топ 5 първенствата: 0

  Българският футбол не е в криза. Той е мъртъв. Защото един труп не може да е в затруднение, а само в разложение.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 11. 11 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Крайно време е професионалният футбол в БГ да бъде закрит. От десетилетия това е тумор, който яде обществени ресурси, а полза няма.

  CONTADOR GRATUITO!
 12. 12 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Ако имах възможност, с най-голямо удоволствие бих гласувал за Ивайло Дражев. Не го познавам Дражев, но за сметка на това достатъчно добре познавам конкурентите му.

  Stupid people make me sick
 13. 13 Профил на marko vasilev
  marko vasilev
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Почти всяка обществена организация или институция е застинала в безвремието на Тодорживковия маниер и начин на управление - несменяем лидер,вярна свита от доверени храненици,безгръбначена армия от служители,радващи се на всеки изпуснат от горе кокал и недоволната рая,искаща промяната,но незнаеща пътя към нея......

  mV
 14. 14 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Кой точно от футболните функционери иска промяна. Определено работещите в БФС не я искат. Папат си доволно, живуркат си доволно, ден да мине, друг да дойде. Кой пък се интересува от развитие на някакви си школи, клубове и националени отбори. Те са за парлама. :-)

 15. 15 Профил на dantscheff
  dantscheff
  Рейтинг: 283 Неутрално

  До коментар [#6] от "man_un":

  Как да не е направил?
  Фирка повече от Батето, отвори широко вратите за чалгата
  При Батето поне Преслава нямаше

 16. 16 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  На времето драпаха да свалят Батето, Бог да го прости, корумпе бил, фиркал, хайлайф и пр. Боби нищо не направи като го замести. Може да се е старал, но то се вижда от състоянието на бг футбола-0.
  —цитат от коментар 6 на man_un


  трябва да му направят статуя на батето в БФС - повече успехи като тези по негово време трудно ще се получат при убавците от сащ 94.

  Иначе Левски за Михайлов - срам, бацета, срам...

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 17. 17 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 273 Любопитно

  До коментар [#12] от "Хакуна Матата !":

  Убиец на пътя, осъден, лежал. Въпреки това твърди, че са го натопили. Тоя е очевиден боклук. И на поста президент, за всеки провал, пак други ще са му виновни. Не става. Други симпатии имаш ли?

 18. 18 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Стига сте се кланяли на Батето - корумпиран номенклатурчик-боклук който ни направи за срам пред целия свят. Никакви заслуги нямаше, караше го по инерция от кадрите останали от соца.

 19. 19 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Тя тая работа свърши точно през далечната 1994 г.....сега е само спомени

  Долу рушистите и фашистите
 20. 20 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 2345 Весело

  БДЖ ми дай, БДЖ ми дай и повече не ме мъчи!

 21. 21 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Събаряйййй!!

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK