БФС и неговата "Визия 2022": спечелване на доверието и удвояване на броя на футболистите"С моя екип дълго мислихме дали ни е необходима стратегия за развитието на футбола за следващите години. Или просто трябва да продължим вече започнатото."


Това са едни от първите думи в обръщението на президента на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов в началото на стратегията "2018-2022: Визия за бъдещето". Тя беше раздадена на всички присъстващи делегати по време на конгреса в петък, на който Михайлов спечели четвъртия си пореден мандат начело на българския футбол.


"Фактът, че държите в ръцете си този документ, означава, че сме взели отговорното решение да поемем конкретни ангажименти. И да направим всичко по силите си, за да ги изпълним поне в краткосрочен план до 2022 г.", продължава Михайлов.
Той и екипът му за втори път правят стратегия за развитието на българския футбол, като предният период беше от 2014 до 2018 г.


В настоящия си анализ футболният съюз оценява силните и слабите си страни и си поставя "реални и измерими цели". Като краен срок за изпълнението им е поставен "първият съдийски сигнал на световното в Катар през 2022 г.".


Ще го направим за 1735 дни


От днес до началото на световното в Катар остават 1735 дни (ФИФА направи изключение и турнирът ще започне на 21 ноември). За това време БФС си поставя четири ключови задачи, описани в стратегията.


Първата е броят на регистрираните футболисти във всички възрасти в България да надхвърли 100 хиляди души, като за 2017 г. те са били 42 431. Към същата точка като цел попада и ангажирането на поне 50% от населението във футбола - като играчи, треньори, съдии, любители, доброволци или просто фенове.


Броят на картотекираните футболисти в България в момента и какви са целите на БФС за следващите години

Броят на картотекираните футболисти в България в момента и какви са целите на БФС за следващите години


Футболният съюз посочва, че ще инвестира 4 млн. евро свои средства, а към тях ще добави и пари от УЕФА и ФИФА, за да изгради игрища. Целта е футболът да стане достъпен за всички и навсякъде. Отделно данните показват, че в момента 25 хиляди българи играят футбол на седмична и месечна база с приятели за удоволствие. Стремежът е към 2022 г. и техният брой да се удвои.


Третата задача е увеличаване седем пъти броя на жените, които играят футбол. Последната посочена цел в тази графа е завършването на процеса на дигитализация. "Ще знаем във всеки един момент за всеки, който играе футбол, и ще сме готови да го изслушаме и да му помогнем за по-пълноценно изживяване", пише в документа.


Трудна изходна позиция


БФС е направил т.нар. SWOT анализ, в който разглежда силните и слабите си страни, възможностите пред себе си, както и заплахите.


В първата графа са поставени популярността на футбола в България, финансовата стабилност на БФС, доброто сътрудничество с държавата, общините, УЕФА и ФИФА, добрата база, както и променената формула на вътрешното първенство.


Фотодневник: Каква поредна футболна драма, или как протече конгресът на БФС по минути >


На първо място сред слабостите е поставена лисата на доверие в обществото. Тук попадат още недостатъчно доброто вътрешно и външно общуване, липсата на иновативност и прогресивност, бавната дигитализация и страхът от промяна.


Новосъздаденият турнир на УЕФА - Лигата на нациите, се разглежда като възможност.


Притесненията на БФС са, че образът на футбола може да се влоши допълнително и да се загуби лидерската позиция спрямо другите спортове. Сред другите посочени заплахи са слаби резултати на националните отбори, както и на тези, участващи в европейските клубни турнири, също така липсата на сигурност по стадионите и спад на интереса към Първа лига. В графата влизат още вътрешна съпротива към промяна в самата федерация, демографски срив и цялостно оттегляне на младото поколение от спорта и в частност от футбола.


Като част от стратегията БФС е провел проучване в България, което е финансирано от УЕФА, уточни заместник-изпълнителният директор на БФС Павел Колев пред "Дневник". От него се вижда, че българите се интересуват най-много от футбол, след това от волейбол и тенис. На база на имиджа обаче футболът е на 16-о място от общо 17 посочени спорта.


"БФС трябва да работи прозрачно, за да възстанови своя имидж", пише в стратегията.


Мисия "Евро 2020" и напред


Под ръководството на Борислав Михайлов националният отбор нито веднъж не се е класирал на голямо първенство. В стратегията като цел е поставено участие на Евро 2020.


От БФС посочват, че според анализа на УЕФА, за да се класира на европейско или световното първенство, една европейска държава трябва да е с население над 18 млн. души, или поне 3% от населението да играе футбол. В момента в България 0.6% от населението играят футбол.


"Изводите са очевидни - тъй като демографските прогнози са всичко друго, но не и оптимистични, единственият вариант да се мисли за класиране на голямо първенство е да увеличим сериозно броя на регистрираните футболисти", пишат от БФС във "Визия за бъдещето". Стратегията включва подробен план как да се постигнат целите.


Целите на БФС от предишната стратегия за 2014-2018 г.

Целите на БФС от предишната стратегия за 2014-2018 г.


Целите всъщност до голяма степен съвпадат с тези от предишното издание на стратегията. И тогава слабостите и заплахите са били сходни, а анализът е показал намаляващо доверие. Тогава БФС си поставя за цел да се даде "шанс за развитие на всяко талантливо дете". В плановете влизаше и съдействие според правомощията за изграждането на нов национален стадион, като е описано и желанието за получаване на домакинство в Евро 2020, което ще се проведе в няколко държави (впоследствие кандидатурата на София беше отхвърлена, а проектът за изграждането на нов национален стадион стигна до задънена улица).


В заключението сега Михайлов заявява, че БФС като организация, призвана да ръководи футбола в България, "е готова да поеме своята отговорност и да води футболното семейство към бъдещето".


Стратегията вече е в ръцете на делегатите. Същите делегати, които избраха Михайлов с огромна преднина пред съперниците му Любослав Пенев и Ивайло Дражев. Времето ще покаже дали "реалистичните и измерими цели" и самокритичната оценка ще послужат за влизане в правия път, или ще останат само на хартия.

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  Къде в тази "стратегия" са:
  1. Борбата с черното тото?
  2. Борбата с футболното хулиганство?
  3. Де-мутризацията на футбола у нас?

  "Стратегията" на Перуката е обрачена на провал като "стратегията" на Баце - а именно - без правов ред няма реформи.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 2. 2 Профил на conTXT
  conTXT
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Къде в стратегията се говори за борба с връзкарството в детските школи и възможността за наистина равен старт на всички деца.

 3. 3 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1012 Весело

  "С моя екип дълго мислихме дали ни е необходима стратегия за развитието на футбола за следващите години. Или просто трябва да продължим вече започнатото."
  ======================
  Перушан. :-)

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 4. 4 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Всякакви стратегии,в ДЪРЖАВА,ИЗГРАДЕНА ВЪРХУ СБЪРКАНИ ОСНОВИ,С ТОТАЛЕН ДЕМОГРАФСКИ СРИВ,БЕЗ ПРАВОЗАЩИТНА СИСТЕМА,СБЪРКАНА ДАНЪЧНА СИСТЕМА,ПОД УПРАВЛЕНИЕТО НА ОЛИГАРХИЧЕН РЕЖИМ ,просто ще се провали!Самият резил,провален тип, като Л Пенев да кандидатства ЗА ШЕФ НА ФЕДЕРАЦИЯ,УПРАВЛЯВАЩА 80МЛН ЛЕВА Е ДОСТАТЪЧНО КРАСНОРЕЧИВ!Между другото, бюджет от 80млн е равен на бюджета на два областни града с малък размер.В резултат на всичко това,НЕ МОЖЕ ДА ОЧАКВАТЕ НЕЩО РАЗЛИЧНО ОТ ПРАЗНИ СТАДИОНИ!

 5. 5 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Колко още опита ще са му необходими на Боби, щом за три мандата не е успял да спечели доверието?
  И кое точно започнато иска да довърши, убиването на българския футбол?

  No Pain No Gain
 6. 6 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2286 Неутрално

  Къде в стратегията се говори за борба с връзкарството в детските школи и възможността за наистина равен старт на всички деца.
  —цитат от коментар 2 на conTXT


  Това са градски легенди !Ако има качество у детето , ще играе и ще има кой да го забележи.
  Не говоря за Левски и ЦСКА , има достатъчно клубове и достатъчно скаути .
  Това което липсва е методист в дадената школа , кондиционен треньор с познания, желание у треньорите и децата !

 7. 7 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#2] от "conTXT":

  Ако имам дете на тази възраст,бих му препоръчал ,БЕЗКОНТАКТЕН СПОРТ!

 8. 8 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#2] от "conTXT":Ако имам дете на тази възраст,бих му препоръчал ,БЕЗКОНТАКТЕН СПОРТ!
  —цитат от коментар 7 на ham


  Най-добре на компютъра вкъщи и то като тате да пише коментари.

 9. 9 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4079 Любопитно

  В БФС-то има само една визия и тя е да се харчат парите по някакво усмотрение ,което е ясно само на Михайлов и Ко. и със сигурност това включва тежки маси квалитетни питиета и такива мезета ,а Преслава на ушенце да пее........................!

 10. 10 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4079 Любопитно

  До коментар [#1] от "majorman":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Да добавим към стратегиите:
  -точка 4-та-хвърляне на прах в очите на хората докато сме на власт

 11. 11 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4079 Неутрално

  До коментар [#2] от "conTXT":
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Такова нещо като "равен старт" няма по нашите балкански ширини за съжаление не само във футбола ,а навсякъде!

 12. 12 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2286 Неутрално

  До коментар [#2] от "conTXT":++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++Такова нещо като "равен старт" няма по нашите балкански ширини за съжаление не само във футбола ,а навсякъде!
  —цитат от коментар 11 на bat_plamen


  А Вие какво разбирате под равен старт ?
  Ако едното дете е родено на 1-ви Януари , а другото на 30-ти декември , кое ще има по-голям шанс да стане професионален спортист ?

 13. 13 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#6] от "stenlyaka":

  Проблем номер 1 - и се вижда от самолет - е това, че школите ни не произвеждат нищо качествено от години. БФС дори не споменава това във великия си план, само нещо, че прекалено малко хора играели футбол. Пълен тъпизъм разбира се. Т.е. може да направим 2 извода от цялата работа - БФС или не смята, че това е проблем или не смята, че това е ТЕХЕН проблем. Ако не е техен проблем, чий е обаче? Кой може да накара клубовете да спазват някакви стандарти в школите ако не управляващото тяло на футбола ни?

 14. 14 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#4] от "ham":

  Само за числото не си прав не са 80 милиона, а 19.

 15. 15 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Муахахахахах ахахахахахахаха!
  1994-та, ФИФА я втресе. И! реши да предотврати теча на слава и пари към случайни страни с талант и воля, като финансира и овладее "ръководствата" им.
  Перуко, ти си там за да ядеш, пиеш и гарантираш на УЕФА, че победи на България на футболния терен НЕМА ДА ИМА. ТОЛКОЗ!
  пиши стратегиес.......ние не верваме и си знаеме.

 16. 16 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  Не трябва никакво проучване - сопират исландския модел и за 5 години се вдигаме на крака.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK