"ЦСКА-София" в разговор за историята, ролята на БФС и мечтата за развитие

"ЦСКА-София" в разговор за историята, ролята на БФС и мечтата за развитие

© Красимир ЮскеселиевВсички хора, обичащи ЦСКА, очакват големите мачове от близкото минало, разбира се, вече с бъдеща дата. Думите са на спортния директор Пламен Марков, който изрази позицията на "ЦСКА-София" след новината за допускането на клуба до евротурнирите.


От ръководството на червените дадоха ясен знак, че е направена нова и голяма крачка в посоката, в която желаят да вървят.


Марков говори пред журналистите заедно с Първан Първанов, който защитаваше интересите на клуба в делата срещу УЕФА пред Спортния арбитражен съд в Лозана. Двамата засегнаха различни теми, като минаха през делата и решението на УЕФА, ролята на БФС и въпросите за историята, бъдещето и приемствеността между дружествата.


Радостната вест
"Изключително сме щастливи от решението на УЕФА. То се дължи на работата на нашите собственици, които направиха всичко възможно, така че да стигнем до тази ситуация ЦСКА да се върне на мястото, което желае. С решението на УЕФА в сряда ЦСКА добива отново и се връща в автентичния си вид, в който е създаден. И по този въпрос не може да има никакви спекулации и съответно хората, които все още имат някакви съмнения, трябва да бъдат наясно", каза Марков."Доволни сме, защото ЦСКА отново става най-привлекателният клуб за всички български футболисти, тъй като ЦСКА е голяма емблема, марка, към която те винаги в годините от самото създаване са желаели да играят", добави Марков. По думите му в предишните години тъкмо невъзможността да играят в Европа е отблъсквала български състезатели от отбора.


Първанов заяви, че УЕФА вероятно е променила решението си от миналата година, когато отказа да допусне клуба до евротурнирите, след като е видяла развитие в казуса. "Ако погледнете причините за първия отказ преди няколко месеца, те са две - точно две. Първата - "Литекс" е изчезнал като клуб и хората в града не могат да се наслаждават на футбола там. Това вече не е вярно, тъй като "Литекс" играе във Втора лига. Вторият аргумент беше, че кредиторите на старото дружество няма да получат нищо. Всичко това се оказа, че не е вярно и УЕФА промени решението си. Това е, което всички ние знаем. Те имат право да си променят позицията. На каква база точно обаче не знаем".


Адвокатът добави, че при плащане на сумата за активите (8 млн. лева) клубът "ще осигури най-високото в историята на футбола удовлетворяване на кредиторите, когато говорим за фалирали футболни клубове".


Добър ли е БФС


Марков беше попитан кого е подкрепил клубът в конгреса на БФС. Той обаче не отговори директно.


"ЦСКА беше и продължава да бъде за развитие на българския футбол. Подкрепихме тази наша визия, защото считаме, че има поле и възможност за такава изява. Българският футбол се стреми към развитие. Така че визията на ЦСКА е именно такава и ние подкрепихме тази наша гледна точка", каза той.


"ЦСКА-София" в разговор за историята, ролята на БФС и мечтата за развитие

© LAP.bg


Първанов също засегна БФС, но в частта, касаеща ролята на футболния съюз около казуса с участието в турнирите на УЕФА. "Местната федерация винаги играе много важна роля. Ролята, която БФС изигра в нашия случай, беше положителна. Разбира се, имаше в началото някои неприятни моменти, с които не бяхме съгласни, но мисля, че един от най-важните елементи в това, което се случи, е, че се оказа, че Борислав Михайлов всъщност наистина е много влиятелен в УЕФА. И ние го поздравяваме за това, че ни подкрепи в някои от моментите в делото."


История за бъдещето


Най-тежкият въпрос остава този за приемствеността и идентичността. На пресконференцията Първанов повтори думите, които каза и пред "Дневник" преди ден - българското законодателство и УЕФА не регулират "прехвърлянето" на историята между дружествата.


Адвокатът посочи, че по време на производството и УЕФА, и БФС са поддържали тезата, че "ЦСКА-София" е продължител на спортните традиции на ЦСКА. Двамата с Марков твърдят същото. Клубът ще направи стъпки пред УЕФА, за да може в профила на отбора в сайта на организацията да се добавят успехите и статистиката на ЦСКА.


Според Първанов е техническа грешка това, че в момента в една от справките се появяват ЦСКА и "ЦСКА-София" ЕАД, посочен със статистическите данни на "Литекс". "Какво ще се сложи в сайта е въпрос на добро желание, а не е регулирано от правото. Това са технически въпроси. В УЕФА дори не им се занимава с това, честно казано", посочи той.


"ЦСКА-София" в разговор за историята, ролята на БФС и мечтата за развитие

© LAP.bg


"Чувстваме удовлетворение, но в същото време и задължение. Защото всички хора, обичащи ЦСКА, очакват големите мачове от близкото минало, разбира се, вече с бъдеща дата. Това ни ангажира още повече като клуб да се подготвим и да мислим за бъдещето, свързано както с подготовката на отбора, така също със селекцията през летните месеци. Да създадем много боеспособен отбор, който да представя българския футбол с марката "ЦСКА", както винаги е ставало в близкото и по-далечното минало", заяви Марков.


Той каза, че това е втора голяма стъпка в желаната посока тази година след подписването на договора за базите. По думите му клубът вече ще мисли за това как да развива отбора си, да модернизира базата и да изгради добри условия за детско-юношеската си школа.

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  "Всички хора, обичащи ЦСКА..."
  ––––––––––––––––––
  ... на 9 септември да се срещнат на гробищата. Защото там е техният любим отбор.
  А за симпатизантите на Литекс срещата е в с.Микре. Да внимават със завоя преди селото, защото стават много катастрофи!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 2. 2 Профил на musashi75
  musashi75
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Всички хора, обичащи ЦСКА..."––––––––––––––––––... на 9 септември да се срещнат на гробищата. Защото там е техният любим отбор.А за симпатизантите на Литекс срещата е в с.Микре. Да внимават със завоя преди селото, защото стават много катастрофи!
  —цитат от коментар 1 на Депутат 241


  Не се занимавай с ЦСКА ами ходи да целуваш ръка на Спас от УБО и Путин да не спрат да спонсорират отбора на Държавна сигурност.ЦСКА никога няма да умре,докато ги има стотиците хиляди привърженици.Колкото и да злобеете комунистите от Под/х/уене.

 3. 3 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  Каквото и да повтаряте , мъртвецът си е мъртвец.

 4. 4 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  До коментар [#2] от "nkt54554122":
  Да бе, докато ги има стотиците хиляди привърженици...
  То и Ленин така - не умира, докато има тъпи комунета, които да следват заветите му.
  п.п. Всъщност Цска не е ли продукт на съветския комунистически спорт? Онзи, който в момента е по-известен с мелдония?

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 5. 5 Профил на musashi75
  musashi75
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#2] от "nkt54554122":Да бе, докато ги има стотиците хиляди привърженици...То и Ленин така - не умира, докато има тъпи комунета, които да следват заветите му.п.п. Всъщност Цска не е ли продукт на съветския комунистически спорт? Онзи, който в момента е по-известен с мелдония?
  —цитат от коментар 4 на Депутат 241


  Е та има ли по-големи комунета от привържениците на отбора на Държавна сигурност,на зета на Тодор Живков,на агентите на ДС-Тара,Николай и Борил,на Майкъл Чорни,обявен от три български правителства за опасен за националната сигурност,на руската държавна банка ВТБ и Спас от УБО.Хем си комуне,хем путонофил,защото руската държавна банка ВТБ ви беше спонор,а сега собственик.А че те влече Ленин не се и съмнявам.

 6. 6 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 274 Неутрално

  ЦСКА-СОФИЯ е новото име на селския Литекс. В сайта на УЕФА е посочено, че ЦСКА-СОФИЯ е с 4 титли. Няма как лъжите ви да минат в Европа. А кога ще платите 8 млн. за емблемата ????

 7. 7 Профил на musashi75
  musashi75
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#6] от "krf54523578":

  В сайта на УЕФА пише,че и Металик Сопот е Ботев Пловдив.Така,че не приемай за чиста монета всичко ,което пише там..

 8. 8 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1476 Разстроено

  Никой не коментира отбора и игрта му.
  Всеки се хваща за параграфи и алиней.
  Ама заЧЕС и АЕЦ никой не говори за морал.
  Щото сме едни офце и за важните неща гледаме да си трайкаме.
  А ЦСКА е там където си купувам билет да ги гледам.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 9. 9 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  ЦСКА умря!!! Няма какво да се добави...

  Няма шики-мики.
 10. 10 Профил на Подлизурко
  Подлизурко
  Рейтинг: 434 Весело

  ЦСКА умря!!! Няма какво да се добави...
  —цитат от коментар 9 на Натътрузен десебар, слуга на БСП


  Има, има, те "очакват големите мачове от близкото минало," 🤣🤣🤣
  кажи му ЧОРБАР и няма нужда от нищо друго, за подлизурковците е важна пълното корито, а не истината. Щото за комуниста истината е тази, която каже бащицата (в случая ГГ)

  😜 ЦИК са с Нетрадиционна сексуална ориентация, ам кви В пука? Безплатна проба- в неделя №12 😜
 11. 11 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Всички хора, обичащи ЦСКА....
  '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

  Къртунов ,
  когато започнах да обичам ЦСКА ти си бил още ...
  айде да не казвам къде.
  Обичах ЦСКА повече от каквото и да било друго, освен семейството си..
  Опозорихте го за един хонорар, вие и такива като тебе.
  Припознахте чужд клуб. Приравнихте ЦСКА на частна фирма от Ловеч.
  А, сега отвори статистиката на спонсора си и виж, какви са му успехите в евротурнирите за цял четвърт век,
  при това, постигнати във време, когато переше парите на Нора.
  Сега е ортак с Кралев, но е по-зле.

  .
 12. 12 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 274 Неутрално

  А ЦСКА е там където си купувам билет да ги гледам.
  —цитат от коментар 8 на dedoliben


  Taм е разликата между вас, припознавачите и старите цесекари.
  На нас ЦСКА ни беше само в сърцето.
  И нямаше как да пуснем в него да влезе някакъв хитър селяк с преименуваната си частна футболна фирма.
  Който умишлено уби клуба ни за да се намъкне.

  .
 13. 13 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  Самото име цска е лъжа. Първо, защото армията отдавна няма централен спортен клуб и второ, защото след некадърното управление и банкрута, това вече е Литекс. Успехите са на Литекс и с историята е на Литекс! Точно това показва и статистиката в сайта на УЕФА. А розово бъдеще с Гриша Ганчев просто не може да има по никакъв начин.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Dead Man
  Dead Man
  Рейтинг: 8 Разстроено

  До коментар [#1] от "Депутат 241":

  За тубата ли говориш, или за останалите, които скоропостижно го последваха в последно време след позорната ви гавра-погребение с празен ковчег и попски одежди?
  Нали знаеш, че който се радва на чужд гроб...

 16. 16 Профил на Dead Man
  Dead Man
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "Rim":

  И тебе какво те вълнува това? Всеки решава сам как да се нарича!

 17. 17 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  До коментар [#6] от "krf54523578":

  Само дето в сайта на УЕФА такъв отбор с "тире" не фигурира в родната първа лига, друга опорка имаш ли?

 18. 18 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  До коментар [#12] от "Явор Рг":

  Не се прави на ударен бе Разград, ти изобщо стъпвал ли си на стадиона на ЦСКА. Стар цесекар бил, стари фенове на даден отбор не се отказват от отбора при трудности или собственик който не им харесва.

 19. 19 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  И продължават някакви хора да убеждават феновете на ЦСКА че това не било ЦСКА, интересно ми е убедихте ли някой с неистовия си вой по форумите? Щото като гледам ЦСКА е отбора с най-много фенове по стадионите.

 20. 20 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#6] от "krf54523578":Само дето в сайта на УЕФА такъв отбор с "тире" не фигурира в родната първа лига, друга опорка имаш ли?
  —цитат от коментар 17 на Ashiata Shiemash


  Колкото и да се правиш на интересен лъжата не минава. Казано ви е - четири титли. Това е. Защо миналия сезон не играхте в евротурнирите ? Нали сте клуб от 70 години ? Ама не ви пуснаха......Толкова сте прозрачни. Поне имайте достойнство да си платите за емблемата.

 21. 22 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Още ли се занимават с прерадждането на мъртвеца? Е, няма как да стане Лазар този път. ГМО-Литекс-а не е наследник, с тия 4 титли. ХАйде, спете спокойно.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 22. 23 Профил на martinio
  martinio
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Жалки припознавачи, измамници без никаква чест и достойнство. И глупаците им се радват. Бокова действителност. На тоя трол микренски дано му ебизлязла през носа измамата

 23. 24 Профил на D
  D
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Виждам сини сълзи и сополи в коментарите. Каквото и да си говорите ще играем в турнирите. Вие си гледайте вас, защото Спас определено не ви е спасителя.

 24. 25 Профил на spatz
  spatz
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#18] от "Ashiata Shiemash":

  Така е - цесекарите не се отказват. Дори някой да им рвзкаже история от 1001 нощ, в която ребрандорания ловешки неудачник под номер 147 бива сресан, преоблечен и от селянин става аристократ на име ЦСКА Тире София.

  Фактите са си факти, без значение какви опорни точки са измислили твзи седмица Татяна Дончева и приятели.

 25. 26 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 288 Любопитно

  Никой не коментира отбора и игрта му.Всеки се хваща за параграфи и алиней.Ама заЧЕС и АЕЦ никой не говори за морал.Щото сме едни офце и за важните неща гледаме да си трайкаме.А ЦСКА е там където си купувам билет да ги гледам.
  —цитат от коментар 8 на dedoliben


  Щом като Литекс може да стане ЦСКА защо Гинка да не купи ЧЕЗ? е дотук я докарахме с мъдрия пастир Бойко.

 26. 27 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 288 Любопитно

  И продължават някакви хора да убеждават феновете на ЦСКА че това не било ЦСКА, интересно ми е убедихте ли някой с неистовия си вой по форумите? Щото като гледам ЦСКА е отбора с най-много фенове по стадионите.
  —цитат от коментар 19 на Ashiata Shiemash


  По–правилно би било, че някакви хора продължават да твърдят, че това не е Литекс а ЦСКА.

 27. 28 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Левскарите, не забравяйте, че комунистите закриха вашия отбор, а по-късно направиха друг със същото име "Левски".

 28. 29 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 648 Весело

  Колкото и да се напъва, цървулът мокасин не може да стане. Даже и една емблема не може да си купи.
  ЦСКА се спомина на 9.9.2016, след като се появи полуръстът от микре, обеща чудеса и "винаги верните" обърнаха гръб и допуснаха кончината.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 29. 30 Профил на musashi75
  musashi75
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Колкото и да се напъва, цървулът мокасин не може да стане. Даже и една емблема не може да си купи.ЦСКА се спомина на 9.9.2016, след като се появи полуръстът от микре, обеща чудеса и "винаги верните" обърнаха гръб и допуснаха кончината.
  —цитат от коментар 29 на Индивидуален паметник на културата


  През 1949г БКП закри спортен клуб"Левски". И създаде"Динамо",който преименува на"Левски",а после обедини със Спартак и го направи ведомствен на Държавна сигурност.И комунягите си възприеха този отбор като техен и още си го поддържат.Последният бастион на комунизма-управляван от Спас от УБО и руската държавна банка ВТБ.

 30. 31 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 274 Неутрално

  [quote#30:"nkt54554122"][/quote]

  Не е точно така. Прочети внимателно цялото съобщение:

  https://bg.wikipedia.org/wiki/ПФК_Левски_ (София)#/media/File:DokumentSKoitoSeZakrivaLevski.jpg

  След закрит пише "и дружеството е преминало от териториален към производствен принцип".

 31. 32 Профил на musashi75
  musashi75
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#30:"nkt54554122"]
  —цитат от коментар 31 на krf54523578
  Не е точно така. Прочети внимателно цялото съобщение:https://bg.wikipedia.org/wiki/ПФК_Левски_ (София)#/media/File:DokumentSKoitoSeZakrivaLevski.jpgСлед закрит пише "и дружеството е преминало от териториален към производствен принцип".[/quote]

  Ясно си пише,че клубът"Левски" се закрива.Създава се ново ДСО-добровлоно спортно обединение"Динамо".То нямо нищо общо със спортен клуб"Левски".И сегашният клуб е преименуваният"Динамо", а не СК"Левски",създаден през 1914г.

 32. 33 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 791 Неутрално

  До коментар [#18] от "Ashiata Shiemash":

  Прав сте, истинските запалянковци са с отбора при всякакви ситуации. Затова ходех на мачовете на ЦСКА когато когато играеха във В група. И сега бих ги гледал, ако знаех къде играят.

  No Pain No Gain
 33. 34 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  До коментар [#20] от "krf54523578":

  Стига си лъгал, никой никъде не е казвал 4 титли. Ясно е кой е отбора ЦСКА който играе във първа лига и как го изписват в УЕФА, няма "тире" няма, няма, колкото и да се пенявите пак няма "тире".

 34. 35 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  До коментар [#33] от "tokkay":

  Истинските са били във В група и сега също подкрепят отбора, малкото дето са зарязали отбора не бих ги нарекъл фенове, който е фен на даден отбор го подкрепя и в трудни моменти а не се отказва. Но като гледам каква е посещаемостта на ЦСКА това, че някой се бил отказал от ЦСКА е някакъв мит, само някакви лакеи на Домуса се пишат за цесекари дето уж се били отказали от ЦСКА. Всъщност ако изключим една шепа хора дето се напъва по форуми и надават вой на умрело, другите изобщо не се вълнуват от юридически трансформации и дори повечето хора не знаят че ЦСКА е минал през някакви юридически трансформации, както не знаят и за Етър, Берое, Дунав, Ботев, Локо пд и още и още, как пък имаше стотици такива юридически врътки досега и никой нищо не каза и изведнъж ЦСКА стана проблем.

 35. 36 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  До коментар [#25] от "spatz":

  Аз виждам само един факт, вие цял живот ще мразите ЦСКА и вечно ще ви тормози съществуването на този отбор. Опциите ви са две, или свиквайте или продължавайте да дерзаете цял живот, щото ЦСКА като гледам няма да изчезне. Жал ми е за вас, но няма как да ви се помогне ако сами не си помогнете.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK