Русия отказва да признае доклада "Макларън" за вината на страната в допинг скандала

Русия отказва да признае доклада "Макларън" за вината на страната в допинг скандала

© ReutersПрезидентът на Руския олимпийски комитет (РОК) Александър Жуков съобщи, че Русия няма да признае заключенията от доклада на комисията "Макларън", назначена от Световната антидопингова агенция (WADA) и Международния олимпийски комитет (МОК). Докладът доведе до изключване на Русия от олимпийското движение и забрана за участие на руски спортисти под националния флаг на олимпиадите в Рио де Жанейро и Пьонгчанг.


След края на зимните олимпийски игри през миналия месец, МОК отмени санкцията на Русия, а от WADA поискаха официално признаване на доклада, за да възстановят правата на Руската антидопингова агенция (РУСАДА).


"Изпълнихме всички препоръки с изключение на две. Няма да признаем този доклад, защото той твърди, че употребата на допинг е системна и е финансирана от държавата. Това не е вярно, а на всичкото отгоре вторият доклад на комисията "Шмид" гласи, че такава система няма", каза Жуков.
Втората препоръка, която не е изпълнена от руска страна е даването на достъп до лабораторията в Москва. Жуков обясни, че и това няма д стане, докато не приключи разследването срещу бившият шеф на РУСАДА Григорий Родченков. В момента той се укрива в САЩ, след като стана ключов свидетел в делата срещу руски спортисти.


Преди два дни президентът на WADA сър Крейг Рийди се обяви против свалянето на руското наказание. Той обясни, че предпочита то да продължи по-дълго, за да се изясни и статутът на антидопинговата лаборатория в Москва.


Русия е обсъждала и бойкот на олимпийските игри, но в крайна сметка "здравият разум е надделял", уточни Жуков.


"Виждали сме в миналото какво се случва след бойкот на олимпийски игри, на практика една държава остава в изолация, а това не трябва да се случва. Аз никога не съм го обсъждал като опция и се радвам, че не се случи", добави президентът на Руския олимпийски комитет.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK