Парите не миришат: как спортни федерации взимат и от тотото, и от конкурента му

Любомир Ганев при представянето на рекордния договор с "Национална лотария"

© Българска федерация по волейбол

Любомир Ганев при представянето на рекордния договор с "Национална лотария""Нали сме се разбрали нещо? Шоколада... само го миришем".


Малка е вероятността да не сте видели или да не сте чули за рекламата, в която гимнастичките представят продукт на "Национална лотария". Тя вече предизвика реакции заради това, че момичетата рекламират хазартни игри, като последва сигнал от Националната мрежа за децата.


Всъщност около нея има и друг казус. Той поставя въпроса редно ли е българският спорт, който се финансира до голяма степен от Българския спортен тотализатор (БСТ), да рекламира продукти на преките конкуренти на тотото.
В картината освен художествената гимнастика се включи и друг водещ и популярен спорт - волейболът. "Национална лотария" стана ключов партньор на Българската федерация по волейбол (БФВ) за домакинството на световното първенство за мъже с рекорден договор за 600 хил. лева.


Парите не миришат


Българският спортен тотализатор е държавно предприятие под ръководството на Министерството на младежта и спорта (ММС). Негова основна роля е да набавя средства за българския спорт, като за целта отделя 18% от приходите си. Годишно той осигурява между 25 и 30 млн. лева, или около 35-40% от бюджета на министерството на спорта, които впоследствие се разпределят между спортните федерации, а оттам стигат и до спортните клубове.


Засилването на влиянието на конкурентите в лотарийните игри в последните няколко години поставя тотото в силно затруднено положение. Това ясно личи от резкия спад в приходите на дружеството - през 2016 г. те са намалели с над 27 млн. лв. спрямо 2014 г., показват финансовите отчети, публикувани в Търговския регистър. Това директно се отразява и върху парите, осигурени за министерството на спорта - при 29.4 млн. лв. през 2014 г. две години по-късно сумата се свива с близо 5 млн. лв. Управителят на тотализатора Дамян Дамянов каза пред "Дневник", че за 2017 г. резултатите на тотото са сходни с тези от 2016 г.


Той вижда проблем в това спортистите и федерациите да рекламират конкурентите. "Приходите намаляха. Разбира се, че е неприятно и мисля, че не е редно, но ние няма какво да направим. Особено това, което се случи с гимнастичките, които се появиха в рекламата пет дни след като ги наградихме", заяви Дамянов.


Думите му бяха насочени към годишната церемония "Нощта на шампионите", с която тотото и Министерството на спорта отличават и награждават най-добрите спортисти с допълнителни премии. Тази година ансамбълът по художествена гимнастика спечели приза за отбор на годината, а Весела Димитрова беше наградена за най-добър треньор, като и двете категории носят бонус от по 50 хил. лева от тотото.


Управителят на Българския спортен тотализатор Дамян Дамянов току-що е наградил треньорът на ансамбъла Весела Димитрова с 50 000 лева в "Нощта на шампионите"

© ММС

Управителят на Българския спортен тотализатор Дамян Дамянов току-що е наградил треньорът на ансамбъла Весела Димитрова с 50 000 лева в "Нощта на шампионите"


Според Дамянов въпросът е морален и би трябвало да се реши законодателно от държавата. "Нашата задача е да подкрепяме спорта. Всеки понеделник 18% от приходите от двата тиража от предходната седмица ги превеждаме на спортното министерство. Вярно е, че сме създадени за това, но българският пазар е много малък и ще става все по-трудно. Виждаме, че спортът има нужда от средства."


Той добави, че съществува изискване в своите състезания спортовете да рекламират тотото. Тотализаторът има и голямо желание да използва известни спортисти за реклама, но не може да си го позволи.


Въпрос на гледна точка


Получава се така, че спортни федерации взимат едновременно пари и от тотото, и от негов пряк конкурент, чиито продукти рекламират. В казуса обаче има и друга гледна точка - тази на федерациите, които са притиснати да търсят средства. А компаниите, които са склонни да дават, са малко и все по-често от хазартния сектор.


Волейболът и художествената гимнастика са сред най-успешните и привлекателни спортове в България, а в последните години двете федерации често получават похвали от министъра на спорта Красен Кралев за работата си.


"Спортът не може да живее само на гърба на държавата. Ние правим всичко по силите си, за да си намираме партньори. Волейболната федерация е една от малкото, която си набавя голяма част от средствата в бюджета чрез партньорства", каза вицепрезидентът по маркетинговите въпроси в БФВ Любомир Ганев пред "Дневник".


Той посочва, че в случая с "Национална лотария" конфликт на интереси няма. "Ние винаги рекламираме тотото, Министерството на спорта и всички държавни институции, които ни помагат. Така ще бъде и на световното първенство за мъже, на което сме домакини."


Волейболната федерация ще рекламира както Българския спортен тотализатор, така и "Национална лотария" по време на световното първенство за мъже, на което е домакин

© Юлия Лазарова

Волейболната федерация ще рекламира както Българския спортен тотализатор, така и "Национална лотария" по време на световното първенство за мъже, на което е домакин


Именно предстоящото домакинство на световното е в основата на договора с "Национална лотария". "Държавата отпусна 5 млн. долара за таксата за домакинството, но каза, че натам трябва да се оправяме сами. А има много разходи - за настаняване на 12 отбора, транспорт, организация, които са над 1.5 млн. лева, даже 2 милиона. Министерството ни каза: "Не може да поемем и това, и онова", обясни Ганев. Така по думите му през септември ще се рекламират както тотото, така и "Националната лотария".


Вицепрезидентът на волейболната федерация изтъкна, че непрекъснато търси партньори и е готов да почука на всяка врата. Задачата е усложнена от това, че международната федерация има договори с компании от отделни сектори и е оставила на БФВ възможност да си намира партньори за световното в няколко категории, като например финансови институции, автопроизводители и др. В миналите години спонсор на БФВ беше "Ефбет", но сега договор е невъзможен, защото международната федерация има за партньор компания за спортни залагания и тази категория е сред блокираните, обясни Ганев.


Той каза, че три месеца е водил преговори с "Национална лотария". И уточни: "Лично съм информирал министъра за това." От думите му се разбра, че Кралев приел ситуацията заради високата сума на договора, макар да заявил, че "това не е хубаво".


"Дневник" изпрати въпроси по темата до министерството и до федерацията по художествена гимнастика (БФХГ), но отговор до момента няма. Остава неизвестно дали БФХГ има договор с "Национална лотария", или ангажиментът на гимнастичките и председателя на федерацията Илиана Раева е бил само за участие в рекламния клип.


Какво предстои


"Нашата работа като федерация е да се стремим да осигурим възможно най-добрите условия за състезателите. Искаме те да имат възможност да пътуват в бизнес класа или поне по-високите да са там, за да не се измъчват на тесни седалки при 10-часови полети. Ако им купим с държавни пари билети за бизнес класа, хората ще ни разкъсат. И ще бъдат прави. Но ако сами си изкараме парите, никой нищо не може да ни каже. Бюджетът на италианската волейболна федерация е сравним с този на цялото министерство на спорта в България, но само 5% от сумата там идва от държавата. Това е нашата цел. Това е пътят за възраждане на спорта. Не може да се чака само на държавата", продължи Ганев.


По думите му голямата цел тази година е световното първенство да бъде успешно и да остави наследство, за да се развива волейболът.


Парите не миришат: как спортни федерации взимат и от тотото, и от конкурента му

© LAP.bg


А докато федерациите лавират в търсенето на средства, предизвикателствата пред тотото остават. Дамянов каза, че тотализаторът е изпитал затруднения в миналите няколко години и му е било необходимо време да се преструктурира и пригоди към променения пазар и засилената конкуренция. "Минахме към външни контрагенти, 250 пункта вече са част от външна мрежа, защото не ни излиза сметката и фонд работна заплата тежи", посочи той.


Все пак очакванията му са за 2018 г. да има ръст в приходите от около 5% до към 157 млн. лева.


От друга страна, Кралев често прокламира, че новият закон за спорта, който се очаква да бъде приет, ще отвори вратите за повече инвестиции от компаниите. Така остава отворен въпросът дали бизнесът ще бъде привлечен реално на страната на спорта.

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Тъжна гледка е този контейнер ... незнам на какво се дължи - на храната и манталитета или на алкохола но 70% от бгейците след 30-35 изглеждат като много занемарени грохнали старци или като този бидон

 2. 2 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Е, че корупцията и смученето на пари е национален спорт както за спортните федерации така и за разни лбгк и зелени сбирщини.

 3. 3 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Любопитно

  Абе този на снимката горе Котоошу ли е, Любо Ганев ли е, не мога да разбера????

 4. 4 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1533 Весело

  Да направя и аз един просташки коментар в стил Бойко Борисов и Валери Симеонов – парите не миришат, освен когато ги държиш в задния си джоб и си хапвал преди това боб. А като ги гледам Любо Ганев и Красен Кралев, обичат да консумират "бобец" и да си кътат парите в задния джоб, наречен още черна каса.

 5. 5 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#1] от "the_fat":

  По цял ден нищо не прави, стои в мола и играе карти с приятелите си и плщска. Какъв да стане?


 6. 6 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2401 Неутрално

  Лиценза беше даден от Орешарски, рекламите са подвеждащи: държавна—национална, 6 от 49, 6 от 47, КЗК мълчи.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 7. 7 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Гледам рекламите по NOVA,и са само за лотарията или някакви лекарства,които може да са пълен фалшификат.В това е най-голямата печалба.

 8. 8 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Лиценза беше даден от Орешарски, рекламите са подвеждащи: държавна—национална, 6 от 49, 6 от 47, КЗК мълчи.
  —цитат от коментар 6 на korc


  Крайно време е националната лотария да се национализира :)

 9. 9 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 281 Весело

  Парите не миришат:

  "Оръжейна фирма е регистрирана и има офиси в централата на една от най-влиятелните хуманитарни организации у нас - Българския червен кръст. ...
  Председателят на организацията Христо Григоров обясни, че за БЧК нямало значение на каква компания отдава офиси под наем."
  https://nova.bg/news/view/2018/03/11/209477/разследване-на-nova-оръжейна-фирма-с-офиси-в-централата-на-бчк-в-софия-видео

  "Днес 14 февруари 2017 г. в централата на Български Червен кръст се проведе тържествена среща-подписване на Рамково споразумение за сътрудничество между Български Червен кръст и Националните Велики Ложи на България (НОВЛБ)." - масоните!
  http://www.grandlodgebulgaria.org/bg/?p=3123

  Христо Григоров е агент Еленов.
  :)

 10. 10 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Федерации - бол. Пари - дал Господ.
  САМО СПОРТ НЯМА.
  Защото всичко е в ръцете на спортните търгаши, част от националната ни мафия.

 11. 11 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 281 Неутрално

  ""Национална лотария" е лидер на пазара на лотарийни билетчета в страната, като голямата част от приходите минават през свързаното "Ню геймс" (виж таблицата). Компанията заедно с "Лотария България" (отново контролирана от Божков) започнаха дейност преди три години и чрез активен маркетинг всяка година увеличават събраните от билетчета постъпления: ако приходите от този бизнес през 2015 г. се оценяваха на 250 млн. лв., година по-късно ръстът е с около 70 млн. лв., показват изчисления на база платен данък. Извън тези две дружества на Божков бизнес, макар и малък, развива държавният тотализатор."
  https://www.capital.bg/biznes/kompanii/2017/08/01/3016968_nacionalna_lotariia_navliza_i_pri_sportnite_onlain/

  Васил Божков и клуб Възраждане:
  "Изборът на Васил Божков за шеф на бизнесклуб „Възраждане“ предизвика недоволство сред някои от определящите се за едри индустриалци негови членове. Хазартният бос беше избран на мястото на Емил Кюлев, чийто мандат изтече. Според устава на клуба председателят се избира всяка година на ротационен принцип. В навечерието на изборното събрание като почти сигурен наследник на Емил Кюлев се спрягаше шефът на „Орел-Г холдинг“ Добромир Гущеров. Близки до „Възраждане“ обаче разкриха, че на самото заседание той си е направил самоотвод и е подкрепил кандидатурата на Васил Божков. За шефа на „Нове холдинг“ са гласували също Борислав Дионисиев, Петър Манджуков, Александър Кашукеев, Радосвет Радев, братя Бобокови, както и самият Васил Божков. "
  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/imena/2002/09/21/217521_vasil_bojkov_predizvika_brojeniia_vuv_vuzrajdane/

 12. 12 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2474 Неутрално  Любо може и да е двеста кила.


 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Да се решава морален въпрос със законодателни решния за мен е нонсенс.
  Но като чета материала ми стана интересно, каква част от бюджета на министерството за спорта, включително средствата постъпващи от БСТ отиват за самия спорт ( имам рпедвид издръжка и ремонт на зали, съоражения, стадиони, екипи и прочее и каква част отиват за заплати на администрация в самото министерство и на разните велики мозъци в отделните федереации, както иза командировки на разните делегации и придружаващи спортистите лица на големи междубародни спортни форуми.
  Не знам защо, но моето усещане е че съотнешението спорт/адмионистративни разходи е около 1:2.
  А след като морала на тези велики ръководители им позволява такова или подобно разпределение на бюджета, да се чудим че се опитват и както се оказва успяват да цицат от няколко майки, въобще не е за чудене:).

 14. 14 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Любо може и да е двеста кила.
  —цитат от коментар 12 на Ф.Нинов


  Любо Ганев е 2,10, така че няма как да е 80-90 кг, като другите едри мъже. Той докато играеше в чужбина беше 110 кг. А че пуснал коремче, много важно - човекът е над 50 годишен.
  По-важно е какви далавери върши, а не как изглежда. Волен Сидеров, Йордан Цонев и Владислав Горанов като са стройни, нас какво ни топли?

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5467 Неутрално

  "Полегнала е Тодора..."
  За тези, които могат да си го позволят...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1805 Неутрално


  Щом нещата в много случаи зависят от дебелия нерез-ченге на снимката - ясна е работата !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 17. 17 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  Доколкото ми е известно, участниците в Световни първенства си заплащат участието. Заплащат си всичко. Организаторите поемат разходи за съдии и наем за съоръжения. Предполагам, че в случая ще има и приходи от тв излъчвания и билети, които за разлика от футбола ще са доста повече :) Лошо няма, че взимат пари от спонсори, но конкретно тези две федерации взимат най- много пари и от Тото-то, които по принцип се разпределят за подпомагане на всички федерации. Има нещо сбъркано ... "националната" лотария харчи повече за реклама, отколкото държавното Тото отчита към министерството на спорта.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 18. 18 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Е къде е изненадата, същото е и с рекламите по БНТ.

 19. 19 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 647 Неутрално

  ми че то лотарията е на пеевски и тотото е на пеевски.
  Къде видехте конкурент? Ше си рекламира човекот: както и където си поиска.

 20. 20 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Докога ще е разрешена рекламата на хазарт?

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7750 Неутрално

  Не е луд , който яде баницата.

 22. 22 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  До коментар [#14] от "tamada":

  Волен няма начин как да надебелее.
  Само погледът му гори 250 килокалории на час.

 23. 23 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  До коментар [#14] от "tamada":Волен няма начин как да надебелее.Само погледът му гори 250 килокалории на час.
  —цитат от коментар 22 на Ф.Нинов


  Да, и аз съм забелязал че злобата изпива.

 24. 24 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Дори извадени от тоалетната не миришат, Веспасиан е бил прав !!!

 25. 25 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2250 Гневно

  Ще бързам да пиша, докато успявам да задържа думите изразяващи гадост и воня.
  Любо Ганев, откъде накъде волейболистите трябва да пътуват задължително в бизнес класа? Учениците как могат да пътъват 8-10 часа със влак на БДЖ от София до Варна за да участват на национална олимпиада?
  Добре е федерациите да се премахнат, а дотогава да вземат пример от един от истинските спортисти на България Боян Петров. Той за изкаването на осем хилядниците отказва парите на федерацията по алпинизъм, за да може да има за проекти на други алпинисти, както и за клубовете. И събира пари от най-различни фирми, като в замяна често участва в техни събития, става им рекламно лице или просто се брандира с логото им. Но много внимава какви са фирмите. До момента не позлвал занимаващи се с хазарт, фирми на #Кой или банка, която изтова парите на федерацията по ски и работи за съсипването на Пирин и Витоша.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 26. 26 Профил на Rodrigo
  Rodrigo
  Рейтинг: 205 Неутрално

  [quote#14:"tamada"][/quote]

  Е, баш пък Волен е строен, ши знайш...като кумира си от Кремъл.

 27. 27 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 844 Любопитно

  A защо всички за всчико /храна,книги,учебници ,лекарства/плащаме 20 % ДДС,а за хазарт само 10%???
  Що за НАЦИО/а'нални интереси се крият зад това решение на няколко правителства???

 28. 28 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3603 Неутрално

  A защо всички за всчико /храна,книги,учебници ,лекарства/плащаме 20 % ДДС,а за хазарт само 10%???Що за НАЦИО/а'нални интереси се крият зад това решение на няколко правителства???
  —цитат от коментар 27 на !D !калпав е новия вид Дневник!


  Тези 10% са нещо по-ново, защото още през 2001г. един от първите закони гласувани от НДСВ бе за хазарата, и за освобождаване от ДДС (0% ДДС). Така НДСВ и Симеон се отблагодариха на един от главните си спонсори - ченгето В. Божков

 29. 29 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3603 Неутрално

  За перачите на пари ДДС е диференцирано - за хотелиерите, все офшорки - 9%, за хазартаджиите, вероятно и разни лотарии - 10%, за всички останали - книги, лекарства и т.н - 20%.
  А иначе цялата шайка разбойници в НС, барабар с Мая Манолова не спят как да отделят за бедните пари за 1 кг брашно за Коледа и за Великден.

 30. 30 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Парите за спорта всъщност отиват за издръжка на тулупите от федерациите, и което остане - за издръжка на елитни спортисти

 31. 31 Профил на maxwell
  maxwell
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Ганев освен на-така е станал голям и на-иначе. :-/

 32. 32 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  ... откъде накъде волейболистите трябва да пътуват задължително в бизнес класа? Учениците как могат да пътъват 8-10 часа със влак на БДЖ от София до Варна за да участват на национална олимпиада?
  —цитат от коментар 25 на Gopeто

  Волейболистите са мъже по 2 метра, бе. Откъде-накъде ги сравняваш с ученици?
  А учениците и да са се схванали малко, не им пречи на умствените способности. Нито пък климатът във Варна се различава кой знае колко от София. Спортистите обаче пътуват до на майната си, и често имат нужда от бърза аклиматизация. Освен, че трябва и бързо да влязат във форма, за да изкарат най-доброто от телата си. Какво общо има напъването по математика, с рефлексите и бързината на мускулите?

  Освен това дори във 2-ра класа на влака е значително по-широко за краката, отколкото в икономичната класа на самолетите. Във влака можеш на всеки час да правиш по няколко обиколки от началото до края на влака и обратно. На големите гари за по няколко минути можеш даже да слезеш и да спринтираш. Къде го има това в самолета? Кой ще те пусне да се мотаеш из бизнес класата?

 33. 33 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  ми че то лотарията е на пеевски и тотото е на пеевски.Къде видехте конкурент? Ше си рекламира човекот: както и където си поиска.
  —цитат от коментар 19 на scott


  Тотот отчита задължително 18% от оборота в Министерството на спорта, докато "националната" няма такова задължение по закон. Организираш някакво първенство, аз ти давам 100 но обявявам 200 и те оставям да се оправяш с разходните документи, което не е кой знае какъв проблем, защото парите не ги дава държавата и контрола не е кой знае какъв... лекичко едни безотчетни 100 остават в джоба ми. Кеф ми да ги харча ... кеф ми да си платя на някой политик, съдия, или направо да си купя комисия ... по някоя обществена поръчка :) Ти естествено взимаш и даже се радваш, защото по принцип никой не ще да ти даде и 10 :) Една банка даде веднъж едни пари, като вкара задължение да има задължително парти за техните служители ... то бе на стойност къде 20% от сумата :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 34. 34 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  До коментар [#25] от "Gopeто":

  Пак ще повторя ... Ганев лъже, че ще се плащат транспорт и пансионат на всички участници, освен на нашите състезатели.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 35. 35 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1215 Весело

  Абе този на снимката горе Котоошу ли е, Любо Ганев ли е, не мога да разбера????
  —цитат от коментар 3 на Дедо Либен


  аз още се питам, тези сервиси с отскок как ги биеше навремето? Вероятно е било мираж нещо...

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 36. 36 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2250 Неутрално

  До коментар [#32] от "tamada":

  Явно скоро не сте пътувал с влак на БДЖ. Не е съвсем неудобно, но след два часа ти писва оотвсякъде. А ако слезнеш на някои междинна гара рискуваш да изпуснеш влака. Ако влакът е препълнен, тогава разходката из влака не е много приятна. Може да питате и кондукторите дали е удоволствие да се разхождаш из влака.
  За това, че според вас математиците нямат нужда да са отпочинали, когато се състезават и че е лесна тая работа с решаването на задачи коментар почти нямам. Спомням си, че подобно нещо съм чел в "Дневниците на Елелна Чаушеску".
  И още нещо. Учениците пътуват и в чужбина и по 10 и повече часа. Винаги в нормалната класа. Един спортист ако няма волята да издържи 10 часа път със самолет, то е съмнително дали наистина е спортист.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 37. 37 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2250 Неутрално

  До коментар [#34] от "ь":
  Аз говоря принципно. Не е нужно, още по-малко задължително спортистите да пътуват в бизнес класа. Говоря за всяко едно пътуване.
  Преди време Тодор Батков казваше, че "Левски" трябва да отстрани "Сараево" от турнир на УЕФА, защото "Те пътуват с Автобус, а ние с правителствения самолет".
  Любо Ганев казва горе-долу същото. А Левски отпадна в онзи мач.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 38. 38 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#32] от "tamada":Явно скоро не сте пътувал с влак на БДЖ.
  —цитат от коментар 36 на Gopeто

  Няма значение кога съм пътувал. Достатъчно е веднъж да се качите в икономичната класа на кой да е самолет за да разберете разликата. Колкото и да е пълен влакът изобщо не може да се сравнява с тясното разстояние между седалките и ограниченото движение.
  И пак ще напомня, че не говорим кое е поносимо за Вас, за мен или за учениците, а кое е поносимо за един двуметров мъж. Колко двуметрови ученици сте виждал през живота си?

  За това, че според вас математиците нямат нужда да са отпочинали, когато се състезават и че е лесна тая работа с решаването на задачи коментар почти нямам. Спомням си, че подобно нещо съм чел в "Дневниците на Елелна Чаушеску".
  —цитат от коментар 36 на Gopeто

  Е, там е работата - че само сте чел. Ама в момента даже не четете както трябва. Не съм казал, че е лесно, а че е различно. Ако поне за кратко поспортувате активно ще разберете, че усилията за умствен и за физически труд са принципно различни. И възстановяването след умора или схващане до готовност за работа е различно.

  Учениците пътуват и в чужбина и по 10 и повече часа... Един спортист ако няма волята да издържи 10 часа път със самолет, то е съмнително дали наистина е спортист.
  —цитат от коментар 36 на Gopeто

  Пак ще напомня, че не говорим за двуметрови ученици. И не говорим за това какво може да издържи един спортист. Говорим за това дали може от България да се премести рязко в горещ и влажен климат, и само след 2-3 дни аклиматизация да се състезава в световно. Не да се разходи в парка и не да побяга за здраве, а именно да се състезава. Да изкара най-, ама най-доброто от тялото и ума си в един мач продължаващ два, а често и три часа. А на следващия ден да изкара още един такъв мач. А после и още един на третия ден. И чак след това може да има няколко дни почивка. Но не просто да си напъва мускулите, но трябва да си напъва и мозъка. Щото в отборните спортове също има стратегия и тактика. И там умът участва наравно с мускулите.

  Ако един човек е добре подготвен за математика може и след физическа умора или в жега да се съсредоточи, и да накара мозъка си да се представи добре. С тялото обаче не е така. Историята е пълна със световни рекорди постигнати на тренировка, но непостигнати на състезания. Просто защото тялото е много сложно и капризно нещо. Влияят му един куп фактори. А когато освен да биеш топката трябва и да мислиш нещата стават съвсем сложни.

 39. 39 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Впрочем то даже има и световно известен пример за умствената работа - Стивън Хокинг. Той от 60 години има проблеми с тялото си и от 50 е в инвалидна количка. Дегенеративното му заболяване стига дотам, че в момента контролира само един мускул от тялото си. А телесните мъки, които е изпитал са безброй. Без да отчитаме депресията от очакването на смъртта - десетилетия наред.

  Ама също от десетилетия наред е преподаващ професор и един от най-видните физици в света. Не разбирам от физика, но мога да си представя, че сигурно всяка седмица "решава" олимпиади, въпреки състоянието си.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK