Мат Фицджералд, маратонец и хранителен диетолог: Тренирайте психиката си и яжте като олимпийци

Мат Фицджералд, маратонец и хранителен диетолог: Тренирайте психиката си и яжте като олимпийци

© Matt FitzgeraldМат Фицджералд е прекарал години в проучвания, за да усвои правилните тренировъчни методи и тънкостите на здравословното хранене. 46-годишният американец е пробягал над 40 маратона и е написал повече от 20 книги, свързани с психологията при бягането на дълги разстояния. Фицджералд беше един от гостите на спортния семинар "Физкултура" и говори пред "Дневник" за ограниченията на ума, сигналите на тялото и хранителните навици. По време на семинара бе представена и книгата му, която излезе на български език - "Колко силно го искаш".


Колко важно е за спортистите да тренират психиката си?


- Вярвам, че тренирането на психиката е от изключителна важност и има доказателства за това. Част от причината за написването на книгата ми ("Колко силно го искаш") е наличието на научни изследвания за ролята на ума в спортовете за издръжливост. Много по-лесно е да забележиш приноса на тялото. Участието на физиката е толкова очевидно, че някои хора казват: "Мозъкът ти просто преминава през трасето".
Винаги става дума за физиката, но вече има доказателства за важността на ума. Той може да спомогне за фактори като увереност и мотивация или за преодоляването на вътрешния диалог. Всички те могат да направят разликата в начина на представяне и има много научни изследвания, които доказват това твърдение.


Защо спортистите съсредоточават повече внимание върху физическата подготовка и по-малко върху психическата си устойчивост?


- Няма определен начин, по който да тренираш ума. Ако си решил да пробягаш маратон, всеки знае, че първо трябва да бягаш преди да мислиш. Всъщност голяма част от тренирането на съзнанието се случва, докато бягаш. В процеса на физическа подготовка, умът ти работи и променя нагласата си за твое добро. Природно започваме да се чувстваме комфортно с болката и умората и не трябва да правим нищо странично.


Това се случва по време на физическата подготовка, но има и други начини, които спомагат за продуктивността на ума. Има доста неща, които можеш да направиш в тази посока, докато тичаш, но има и такива, които правиш несъзнателно и спонтанно. Ти просто знаеш, че те помагат.


Необходимо ли е човек да се вслушва повече в сигналите на тялото си?


- Да, наложително е. В работата си досега съм прекарал доста време с елитни спортисти, но тренирам предимно любители. Различията между тях са очевидни. Системно виждам как елитните спортисти се вслушват в сигналите на тялото си. Интересното е, че спортист от олимпийско ниво е по-склонен да се откаже по време на тренировка. Те знаят, че тялото им не извлича полза и имат увереността да заяват: "За мен е по-добре да спра и да започна отново утре".


Мат Фицджералд, маратонец и хранителен диетолог: Тренирайте психиката си и яжте като олимпийци

© Matt Fitzgerald


Любителите се опитват да "натискат здраво". Те имат тренировъчния план на хартия пред себе си и си казват, че трябва да го изпълнят. Така не позволяват на тялото да им каже кое е правилно за тях.


Съществува ли граница на физическите възможности или ограниченията се намират в главата?


- Не можеш да скочиш от сграда и да полетиш просто защото вярваш. Физическите ограничения са истински, но някои нови изследвания показват, че се сблъскваме рядко с тях по време на състезание или тренировка. Първо се сблъскваме с ограниченията на ума. За това има обяснение от еволюционна гледна точка, защото ако си способен да тренираш до смърт, ти ще умреш. Виждали сме бегачи, които искат победата на всяка цена и няма какво да ги спре. Но смъртта определено е преминаването отвъд физическите възможности и никой не иска да се стига до нея.


В общи линии ние достигаме до определено нетърпимо ниво на дискомфорт, докато все още имаме енергия в запас. Но не сме способни да използваме този резерв, защото болката е твърде силна и спираме заради липсата на мотивация.


Какви са първите стъпки, които трябва да предприемат любителите бегачи, за да пробягат успешно маратон?


- Първият ми маратон беше бедствие. Започнах твърде бързо и завърших последните три-четири мили с ходене. Не беше приятно и имам лоши спомени. Направих грешка, че не уважих дължината на дистанцията. Лесно може да се обърка нещо, ако не си внимателен и се конкурираш с другите.


Мат Фицджералд, маратонец и хранителен диетолог: Тренирайте психиката си и яжте като олимпийци

© Matt Fitzgerald


Съветът ми към любителите е да подходят към първия си маратон като опит, от който да се поучат. Бъдете предпазливи и правете нещата по правилния начин. Необходимо е да научите правилния начин на хранене и прием на течности преди и по време на маратона. И най-малкият проблем може да преобърне добрия ден в катастрофа, както при мен. Лошите дни са наистина лоши.


Колко важно е правилното хранене при активно спортуващите?


- Храненето е от изключителна важност. В спортовете за издръжливост ти използваш толкова много енергия. Например ако се конкурираш в маратона, ти не просто тичаш, а бягаш доста бързо на дълга дистанция, което стресира организма. Енергията идва от храната. Тя прави разликата как ще се чувства тялото ти при високо натоварване.


Съществува ли оптимален хранителен режим, който да действа еднакво добре при всички бегачи?


- И да, и не. В общ план има определени принципи, които помагат на всички бегачи. Но също така всеки от нас е уникален и до известна степен трябва да персонализираме хранителния режим в зависимост от индивидуалните нужди. За една от книгите ми обиколих света, за да изследвам диетата при състезателите, които участват в спортове за издръжливост. Търсех общ модел при всички и го намерих.


Почти всички елитни спортисти приемат храна от всички хранителни групи. Те не изключват месо или други храни от диетата си. Те приемат всякаква храна, което прави техния хранителен режим балансиран и всеобхватен. Това изглежда най-добрият вариант.


Като диетолог помагам на много спортисти, които преминават през диети с ограничаване на определени храни. Те се разболяват, контузват се или губят енергия. Идват при мен за помощ и им казвам: "Хранете се като олимпийците". Те не изключват храни от диетата си. Различно е, ако например не искат да ядат месо по етични причини. Но ако го правят с мисъл да подобрят представянето си, винаги давам за пример храненето на олимпийските състезатели.


Какви са основните принципи за правилен хранителен режим при бегачите?


- Най-общият гласи: "Яж всичко". Следващият е: "Яж предимно въглехидрати". Въглехидратите са най-ефикасният и могъщ източник на енергия. Трите източника на енергия са въглехидрати, белтъчини и мазнини. Нуждаем се от всички тях, но при спортовете за издръжливост има моменти, когато имаш нужда да приемаш много въглехидрати – сутрин, преди, по време и след тренировка. В останалото време приемът им не е толкова важен. Не през цялото време, но е нужно приоритетно да включим въглехидрати в диетата си в определени моменти.


Третият принцип е: "Яж достатъчно". При спортовете за издръжливост е по-лошо да не се нахраниш достатъчно, отколкото да се нахраниш твърде много. Ако се нахраниш много, тренировката ти ще премине гладко, защото имаш много енергия. Просто ще бъдеш малко по-тежък. Ако не си се нахранил достатъчно, никога няма да стигнеш до стартовата линия. Вероятно ще прегориш, ще се контузиш или ще се разболееш.


Мат Фицджералд, маратонец и хранителен диетолог: Тренирайте психиката си и яжте като олимпийци

© Matt Fitzgerald


Качественото хранене е също много важен принцип. Да, трябва да ядеш всичко, но то трябва да бъде от натурален произход. Картофите са добри, но чипсът не е за предпочитане. Самата храна не е толкова важна, а по-скоро начинът й на приготвяне. Приемливо е понякога да приемем нискокачествена храна, но голяма част от храната трябва да бъде приготвена по естествен начин.


Последният принцип гласи: "Яж разделно". Първите четири принципа важат за всички, но като професионален спортист трябва да намериш перфектната среда. Това повишава отговорността към спортиста. От теб зависи да обърнеш внимание на тялото си и да видиш кое работи. Това обаче няма да стане изведнъж. С времето се учиш, диетата търпи развитие, а тялото ти се променя. Някои неща работят, когато си на 30, но не и при 40-годишна възраст.


Полезни или вредни за здравето са хранителните добавки?


- Хранителните добавки са нито напълно полезни, нито напълно вредни. Има две главни категории - хранителни добавки за подобряване на представянето и такива за здравословни нужди. Няма доказателства за належаща нужда от добавки за подобряване на представянето или пък да изглеждаш като глупак, ако не ги използваш. Хранителните добавки в тази категория могат да се пренебрегнат.


Понякога приемът на добавки за здравословни нужди помага и в някои случаи са задължителни. При състезателите в спортовете за издръжливост това е витамин Д (който можем да си набавим при излагане на слънчевите лъчи). Недостигът му през студените сезони от годината е широкоразпространен сред хората. Понякога това оказва влияние върху наличната енергия.


Недостигът на желязо е също често срещан при бегачите. Не предлагам да се приема превантивно, защото приемът на много желязо може да бъде токсично. Наистина трябва да се консултираш с физиолог или диетолог и да си направиш преглед, за да разбереш кое вещество ти липсва. Не всички хранителни добавки са вредни, но има и такива, които са задължителни с положителния си ефект върху здравето.


Има ли тялото ни реална нужда от приема на хранителни добавки?


- Например, аз приемам желязо и рибено масло. Взимам ги, за да компенсирам недостига им в тялото си. Бях при физиолог и прегледът установи ниски нива на желязо, които не мога да покрия като ям червено месо по цял ден. Видях числата и разбрах къде трябва да се намират моите показатели. Работех с професионалист, който знаеше какво прави и можех да му се доверя. Върнах се за следващ тест, но вече нямах нужда от него. Откакто започнах да приемам желязо, започнах да се чувствам по-добре. За повечето хора, хранителните добавки са ненужни, но понякога трябва да си отворен към тях, ако става дума за собственото ти здраве.


Какви мерки трябва да бъдат взети, за да се намали затлъстяването сред младите?


- Всички имаме вина за този проблем, като родителите заемат ключова позиция. Лично аз се запалих по бягането от баща ми. Това е един от най-добрите подаръци, които някой можеше да ми даде. Баща ми никога не ни накара да тичаме с брат ми. Той просто тичаше, а ние го гледахме и искахме да бъдем като него. Тогава бях 11-годишен, а сега съм на 46 и продължавам да тичам. Родителите могат да играят важна роля като бъдат пример за подражание.


Мат Фицджералд, маратонец и хранителен диетолог: Тренирайте психиката си и яжте като олимпийци

© Виктор Троянов


От гледна точка на спортуването, вярвам, че то трябва да бъде забавно. Тренировките помагат за поддържането на теглото, но не са нещо, което правейки го веднъж, моментално ще те предпази от болести. Единственият начин да продължиш да го правиш, е ако му се наслаждаваш. Твърде много хора се опитват да намерят най-ефективния начин за отслабване и питат: "Кой е най-добрият уред", но това е грешно. Открийте нещо, което ви доставя удоволствие. Аз обичам тичането и се осмелявам да тренирам хора.


Какви мисли ви идват наум, докато тичате?


- Доста неща ми идват наум, докато бягам. Според учените мозъкът има две състояния по време на тичане. Когато бягаш комфортно, навлизаш във фаза, в която мислите ти просто отиват надалеч. Можеш да тичаш и дори да не обръщаш внимание на тялото си. Някои креативни хора използват момента за разрешаване на проблеми.
Когато бягаш, полагайки големи усилия, съзнанието ти се измества в съвсем различна посока. Мозъкът ти е пределно фокусиран около случващото се тук и сега.


Обикновено си поставям за цел определено време, когато бягам маратон. Често в главата си правя математически изчисления. Но когато достигна до 30-я или 35-я километър, вече не мога да правя сметки наум. Мозъкът ти работи здраво подобно на мускулите и започваш да бягаш по-бавно заради намаляващата енергия. Опитът определено помага в такива моменти. Можеш да участваш в маратон и на 20-я километър да не се почувстваш добре. Ако нямаш опит, може да се панираш и ситуацията да се усложни.


Мат Фицджералд, маратонец и хранителен диетолог: Тренирайте психиката си и яжте като олимпийци

© Виктор Троянов


Пробягал съм над 40 маратона, но всяко едно състезание е различно преживяване, при което преоткриваш същността си. Всеки път научаваш нещо ново за себе си, когато страдаш и мислиш дали да се откажеш. Изправяш се пред слабостите си и на преден план излизат скрити неща от ежедневния ти живот. В някои случаи е неприятно да продължиш напред, но никога не съжаляваш, защото си се променил. Променяш се като човек, придобиваш увереност и се доказваш пред себе си.


Откъде намирате мотивация да бягате и да работите със спортисти?


- Никога не съм се борил за нужда от мотивация. Разбира се, има дни, в които вали или колената ме болят и не ми се тича, но страстта ми към бягането е една и съща по всяко време. Тичането е нещото, което винаги съм искал да правя. Това е така, защото бягането ми помага да откривам нови места. Опитвам се да бъда отворен към правенето на нещата по различен начин, като бягам дълги дистанции, участвам в ултрамаратони или тичам в други държави. Преди три години пробягах маратон в Кения, което беше невероятно преживяване.


Другото нещо, което много ми помага, е възможността да споделя преживяното. Това ми дава допълнителен стимул да бягам. Опитвам се да си взимам поука от нещата, но понякога става по трудния начин.


Колко силно го искате?


- Доста силно. Това е въпросът, който си задаваш при всяко състезание. Трудно е и стигаш до момента, в който се питаш: "Защо го правя". Усилието има значение. Когато приключа състезание и знам, че съм могъл да се справя по-добре, тази болка ме ранява повече и продължава по-дълго, отколкото болката по време на състезанието. Помня момента, в който си казах: "Наистина ли искаш да го направиш?".


Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3765 Неутрално

  Дъртичък изглежда за 46-годишен, и то доста... Което не пречи да "опъне" бая парички от балъци в залата.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на alcek
  alcek
  Рейтинг: 213 Разстроено

  Още с първия коментар(накратко "дърт мошеник") се вижда колко сме различни от този човек. Точно като психика - злобни и комплексирани. Трудно ще го догоним и в прекия и в преносния смисъл.

 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3765 Весело

  До коментар [#2] от "alcek":

  Повърхностен коментар, невникващ в детайлите... Като се е хранил балансирано, здравословно, като е тренирал и спортувал правилно, пак здравословно, дозирано, защо изглежда на +50 год.?! И какво спортни резултати е имал в кариерата си?! Ако за нас е "трудно да го догоним", за него е невъзможно да догони няколко стотици, може би и хиляди маратонци... Човека си е просто един добър мениджър, мотиватор, презентатор, навлязъл в пазарна ниша, и пишещ книга след книга, презентации след презентации. А на балъците, които са си дали парите, поне да бяха го попитали нещо за качеството на храната, която трябва да се консумира, имали клинични наблюдения и т.н.?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#2] от "alcek":

  Още с първия коментар(накратко "дърт мошеник") се вижда колко сме различни от този човек. Точно като психика - злобни и комплексирани. Трудно ще го догоним и в прекия и в преносния смисъл.
  —цитат от коментар 2 на alcek


  Трябва да го догонваме ли? :-) В какво? В това, че е избрал да бяга и да печели от диети и продажба на книги? :-) Това си негов проблем, защо ние трябва да го догонваме? :-)

  Аз също не съм съгласен за приема на много въглехидрати. Ако ще се бяга на дълги растояни, може би /с условието, че трябва да дължително да се следи редовно кръвната захар/. Това, че бягаш 50 километра не те прави автоматично здрав, нито пък правихраната която пглъщаш автоматични полезна. Тя просто е правилната за да издържи организма на това натоварване. Нормалните хора, немаратонци, по-принципприемат твърде много въглехидрати, т. е. те трябва да бъдат ограничени /ако не искат да са дебели и предпраположени към диабет разбира се/.

 5. 5 Профил на mozaka
  mozaka
  Рейтинг: 421 Неутрално

  нашите професионални спортисти да му прочетат книгата

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  До коментар [#3] от "hamiltonf1":

  Спортът за постижения (състезания) износва :)
  Иначе той звучи много смислено и вдъхновяващо.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на gil
  gil
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Най-добре е да си коментираш по форумите като последна инстанция и да мислиш за всички останали като балъци. По-голямо постижение е да обиждаш напред-назад непознати в интернет, отколкото да напишеш няколко книги, да пробягаш няколко маратона и да имаш уважението на хора, които са те поканили да презентираш. Човекът успява да вдъхнови други хора ...

  "Днес някой седи на сянка, защото преди много време някой друг е посадил дърво"
 8. 8 Профил на edin slep
  edin slep
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Спорт, начин на живот, хранене ... всичко е важно за добрия външен вид.

  До преди няколко години карах доста колело, сега по обективни причини не карам, но гледам да ходя по няколко километра, правя без грижи преходи в планината. Разни общи познати ме мислят, че съм в началото на 30-те си години, а аз всъщност съм в края им. До преди 2-3 години ме заглеждаха и ученичките по улиците. Познайте как изглеждат повечето ми набори - чичаци с шкембенца, чиито жени ги карат да ходят на фитнес, та в онези хубавите дейности да имат някакви сили и тонус.

  Човека продава книги и прави презентации? Че защо не, знанието струва пари, ако не ти се занимава сам да откриваш топлата вода.

  preklara rara
 9. 9 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#8] от "edin slep":

  Пич, ако наистина си в края на 30-те, вече имаш психика на 50+. Не се сравнявай с чичаците със шкембетата, четиридесетте са новите тридест. Качвай се обратно на колелото.

 10. 10 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Хубаво е да се грижим за здравословния си начин на живот, но превръщането в мания на тези увлечения ми идва в повече.

  Всички ще умрем един ден. И тези, дето живеят изключително здравословно, и онези, които "прегрешават" понякога.

  За мен този човечец изглежда изтормозен и съсухрен. Обичам мъжът да има плътност (да не се бърка с дебелина).

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 11. 11 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#3] от "hamiltonf1":Спортът за постижения (състезания) износва :)Иначе той звучи много смислено и вдъхновяващо.
  —цитат от коментар 6 на penetrating


  Никъде не става дума за спорт за постижения. Съветите му са насочени към хора с интерес към бягането, които искат да бъдат по-ефективни, както и към начинаещи такива, за които е много важно да не се откажат, само защото правят грешки от незнание.

  За мен лично, като любител-бегач, интервюто беше интересно, макар и да не казва нищо революционно ново. Всред бегачите на дълги разстояния има малък спор за нуждата от приемане на месо, но ми харесва позицията на Фицджералд за нуждата от разнообразие.

  Дано това интервю е от полза на някои хора и да им помогне да открият това приятно хоби - бягането.

 12. 12 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  Нещо не го разбирам човека. Смъртта е физическото ограничение и никой не иска да стигне до нея- това е ясно, а защо тогава искат да страдат и да се мъчат изобщо?
  А защо тогава футболисти на по 27 год умират от инфаркт на терена? Защо тогава се взема допинг и си сменят урината с катетър за да излъжат агенциите?
  Ай сик...

 13. 13 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Фицджералд изглежда 10 години по-стар от годините, на които е.
  А това не говори никак добре нито за спортния, нито за хранителния му режим. Оттам нататък всичко е "ала-бала портокала".

  Do or do not. There is no try. Yoda
 14. 14 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Още не съм прочел статията, изглежда интересна, но първото изречение ме смути - бил участвал в 40 маратона. Аз съм аматьор-маратонец, но знам, че сериозните бегачи правят толкова сериозни маратони за 2-3-4 години.

 15. 15 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  За който материала не представлява интерес, защо трябва да пише дивотии? Такъв бил човека, онакъв бил човека...Дето се вика —па вие сте мноо убави!

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 16. 16 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Още не съм прочел статията, изглежда интересна, но първото изречение ме смути - бил участвал в 40 маратона. Аз съм аматьор-маратонец, но знам, че сериозните бегачи правят толкова сериозни маратони за 2-3-4 години.
  —цитат от коментар 14 на Дундурук


  Предполагам, се е съсредоточил върху тренирането и писането? Ипо този начин да си изкарва прехраната, а не от наградни фондове като участник. Иначе му гледах някое от последните времена, записал е 2:40 - прилично остижение.
  https://www.athlinks.com/athletes/31684353

 17. 18 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 400 Неутрално

  До коментар [#17] от "fanatic":

  Ха-ха, точно.
  Или както го е казал мъдрият български народ: "Ти ми дай една бъчва с вино и едно печено агне, па ме чекай да умрем".
  Крайностите са вредни.
  Вярно, рафинирани захар и брашно не е хубаво да се ядат, захарта въобще, а брашното по много, но едно месо на тиган с масло и сметана + гъби или кисели краставички /истински, от солените/, или праз например са една чудесна вечеря, която несъмнено си отива с чаша хубаво вино и дори няма нужда от хляб.

 18. 19 Профил на Dimitri Damianov
  Dimitri Damianov
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Лично мнение. Статията е много дълга, трудно се чете. Който се интересува от бягане, би трябвало да знае някои неща. Маратона, уврежда силно ставите на колената, след едно бягане може да получиш за няколко часа бъбречна недостатъчност, може да имаш сърдечни проблеми, да не натоварвам с още изреждания. Това не е ново. Да не говоря, че за да бягаш маратон, километража който трябва да правиш за седмица е убийствен и изисква много време. Кога ще ходиш на работа, кога ще ядеш, или евентуално среща с приятели или семейство... Само да се поддържаш за бегови дистанции 5 или 10 км, трябва да бягаш не малко км за седмица, което заедно с възстановяването е много време. Казвал съм го и друг път, това са дълги теми и не стават за форум, те са за дискусия и излагане на аргументирани мнения. За да бягаш трябва да имаш познания за тялото си, за типовете тренировки, изчисления и т.н. и т.н. Иначе всеки, който приказва че бяга и правел тренировки, още като го погледнеш ще разбереш дали е наясно. Имах такъв случай с човек по-млад от мен с около 15-18 години, жена му и той твърдяха, че бягал с километри по стадиона почти всеки ден... Само че човека имаше коремче, което не се връзваше на всичко казано. Иначе аз съм любител на бягането от около 45 години и винаги се включвам на тези теми. Теста все още го покривам, за разлика от някои политици, мои набори и други доста по-млади...

 19. 20 Профил на _scythe_
  _scythe_
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#14] от "Дундурук":

  Професионалните бегачи правят не повече от 2-3 маратона на година. Тези под тях, които се водят сериозни аматьори, до 4-6. Правилото за правилно възстановяване е да има поне 2 месеца между маратон, на който си се раздал (обикновено това е време под 3 часа). Ако ти турист и бягаш маратон за 4-5 часа, то тялото не се натоварва много и тогава може и да правиш по 10 - 15 маратона на година. Друг фактор е топлината - маратоните са съсредоточени през ранна пролет и късна есен. Разбира се, може да пътуваш по цял свят и да бягаш всеки месец през годината, но разходите скачат неимоверно.

 20. 21 Профил на _scythe_
  _scythe_
  Рейтинг: 418 Неутрално

  На живо Мат Фитджералд си изглежда точно за годините. Имайте предвид, че неговия индекс на телесни мазнини е доста нисък. Хората с големи бузки и кръгли коремчета изглеждат по-млади имено заради повечето телесни мазнини.
  Между другото, той не проповядва някаква мега-хипер-ултра диета, която ще спаси всеки. Точно обратното - според него човек не трябва да се ограничава от нищо, но акцентът трябва да е върху качеството на храната и нейното приготвяне. Също така акцентира и върху месната кухня, която е с предимство пред екзотичните трендове всяка година. Иначе който иска да е веган, палео и други. морални диетични религии, е свободен да го прави, но да не очаква уникално подобряване на спортните постижения.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK