Кати Лерпение, приключенец: Пътувайки, осъзнавам съществуването на доброта у хората

Кати Лерпение, приключенец: Пътувайки, осъзнавам съществуването на доброта у хората

© Katie-Jane L'herpiniereКати-Джейн Лерпение е от онези хора, които преобръщат представите за невъзможното. Бившият британски модел се насочва към изпитанията на волята и физическите възможности и става първата жена, преминала самостоятелно Великата китайска стена (4500 км за 167 дни). Лерпение беше един от лекторите на спортния семинар "Физкултура" и говори пред "Дневник" за трудностите в предизвикателството, живота на пълни обороти и стремежа към постигане на лична свобода.


Как се роди идеята за самостоятелно преминаване на Великата китайска стена?


- Бях на екскурзия във Френските Алпи. Там срещнах един мъж, който беше полярен изследовател. На четвъртия ден от екскурзията започнахме да се разбираме все по-добре и той ме попита дали искам да тръгна с него за Северния полюс. Това не беше обичаен разговор за първа среща и му отговорих: "Не. С какъв акъл бих го направила?"
С времето тръгнахме заедно и станахме двойка. Той ме убеди, че съм способна на много повече, отколкото си мисля, и трябва да тръгна с него за Северния полюс. В крайна сметка се предадох. Не знам защо му се доверих. Той беше много убедителен. Съгласих се да премина Северния полюс с него, но исках да направя нещо по-лесно преди това.


Кати Лерпение, приключенец: Пътувайки, осъзнавам съществуването на доброта у хората

© Katie-Jane L'herpiniere


Преди да се запозная с него, работех като модел. Не бях спортна натура и не бях правила дълги пътешествия. В главата ми се роди идеята защо да не премина Великата китайска стена. Мислех, че не е прекалено дълга, след като хората го правят през цялото време. Не знаех, че ще трябва да извървя 4500 километра.


Вярвах, че ще е забавно. Сякаш имаш лист пред себе си с всички места, които искаш да посетиш, и тя беше едно от тях. Казах си: "Искам да видя Великата китайска стена. Хайде да я извървя." Но всъщност не осъзнавах с какво голямо предизвикателство се захващам. Вместо преминаването на Великата китайска стена можех да отида и да се върна пет пъти до Северния полюс. Беше глупава идея. Моето лесно пътешествие беше пет пъти по-дълго от това, което отказах.


Как хората около вас приеха идеята да се впуснете в това предизвикателство?


- Не го приеха добре. В началото дори в семейството ми правеха залози колко време ще издържа. Бях известна с носенето на много грим и високи токчета, така че никой не вярваше, че ще го направя. Това ме мотивира още повече, за да докажа на всички, че грешат. Вярвам, че всеки друг беше по-изненадан от мен, когато финиширах.


Пред какви трудности се изправихте при преминаването на Великата китайска стена?


- За шест месеца бяха много. Не започнах добре. Още през първата седмица завърших в болница с опасност за живота. Температурите на старта бяха над 40 градуса по Целзий. Получих стомашно разстройство заради замърсената вода. Разболях се за няколко дни и ставах все по-слаба и изтощена от жегата. В крайна сметка колабирах. Партньорът ми изтича през пустинята, за да потърси помощ.


По време на пътешествието ме връхлетя най-силната снежна буря в Китай от 50 години насам. Два-три дни останахме без храна. Замръзвахме при -35 градуса за три месеца в планините, което доведе до измръзвания на части от тялото.


Кати Лерпение, приключенец: Пътувайки, осъзнавам съществуването на доброта у хората

© Katie-Jane L'herpiniere


По-късно отново се озовах в болница заради тежестта на багажа ми. Манекенското ми тяло не беше пригодено за това. Имах свиване на гръбнака, от което загубих инч (2.54 см) от височината ми. Впоследствие ми разтегнаха тялото и всички кости се наместиха.


Имах много трудности, но културно Китай беше по-различна от всичко. Зад всеки ъгъл се откриваше нещо невероятно, пленително и изненадващо. Стената често променяше структурата си. Това ме мотивираше, защото не знаех какво да очаквам.


Но хората бяха най-важната част. Те бяха толкова гостоприемни и приятелски настроени. Когато беше много студено, някои от тях ме приеха в домовете си. Спях и ядях с тях сякаш бях част от семействата им. 99% от хората не бяха виждали човек от Запада. Аз бях два пъти по-висока от тях, с руса коса и лакирани нокти в розово и изглеждах като извънземно. Плашеха се всеки път, когато видеха непознат. Но след това се усмихват и те канят в дома си. За шест месеца нямаше как да научим езика, защото той се променяше от едно населено място до друго. Разбирането ставаше с лицеви мимики и жестове.


Мислехте ли да се откажете в даден момент от предизвикателството?


- През първата седмица бях много близо до това да не продължа и да не съм между живите. Не мисля, че исках да се откажа, но определено бях изплашена да продължа отново. Почувствах, че това е знак, с който ми се казва: "Не си направена за това. Не го прави." Но бях достатъчно инатлива да докажа на всички, че грешат.


Кати Лерпение, приключенец: Пътувайки, осъзнавам съществуването на доброта у хората

© Katie-Jane L'herpiniere


Колкото повече вървях, толкова повече се изпаряваше възможността за отказване. Стигайки по-далеч, не ти се иска да се откажеш и да загърбиш направеното дотук. Преминал си през твърде много болка, за да го направиш. В края вече нямах намерение да спирам. Ходенето стана моят живот. Той беше опростен, защото нямах работа и сметки за плащане. Бях щастлива, че завърших, но и тъжна, че всичко беше приключило.


Преминаването на Великата китайска стена ли запали интереса ви към спортовете за издръжливост?


- Никога повече не се завърнах към модния подиум. Снимам се за спортни издания, но не по начина, по който го правех преди. От момента, в който финиширах, и дори в самолета до вкъщи, планирах следващото ми приключение. Някои от тях, като това в Китай, са повече от спорт, а в други изминавам дълги разстояния с колело, в които се конкурирам с други хора. Тези състезания може да продължат 14 дни без прекъсване и часовникът никога не спира. Спиш, когато си уморен и се храниш, с каквото намериш. Това са състезания за оцеляване.


Няма значение колко време ще отнеме, като най-важен е опитът от новите преживявания и опознаването на различни места. Не съм експерт, нито бегач или колоездач. Просто опитвам нови неща. Няма значение дали ще съм на ски, или ще се катеря, тичам и карам колело,


Любопитството да опитвате нови неща ли е водещо в живота ви?


- Най-голямата ми цел, която ме движи напред, е да използвам максимално времето си. Не обичам да се забия в рутината на ежедневието в продължение на дни, месеци или години и всичко да изглежда еднакво. Също така осъзнавам, че трябва да работя и да печеля пари, за да живея нормално.


Кати Лерпение, приключенец: Пътувайки, осъзнавам съществуването на доброта у хората

© Katie-Jane L'herpiniere


Харесва ми да разчупвам всекидневието, като опознавам нови места, запознавам се с нови хора или опитвам нови спортове. Имам нужда да усещам, че живея на пълни обороти. Повече от всичко ме плаши да минат 20 години и да осъзная, че нищо не се е променило. Определено се наслаждавам на живота.


Откъде събирате пари за нови приключения?


- Работя като уеб дизайнер и правя сайтове. Работя на свободна практика и го правя за себе си. В момента работя усилено, като имам много клиенти. Работя седем дни в седмицата. Мога да работя усилено за парите си и след това да отида някъде за четири месеца. Взех решението да се издържам с гъвкава работа, да изкарам пари и да имам два живота.


Какво си мислите, докато вървите или карате колело в продължение на дни?


- Конкретно при колоезденето карам около 20 часа на ден при състезание. Прекарвам доста време на велосипеда и се опитвам да не мисля за нищо. Тренирам мозъка си да се откъсне от всичко странично. Ако мозъкът ми е твърде активен, усещам болка. Опитвам се да не усещам болка или да изпитвам съжаление към себе си. Ако мозъкът ми е в активно състояние, започвам да мисля дали съм гладна и какво ми се яде. Откъсна ли се, идва момент, в който си казвам: "Кога минаха два часа?" Гледам да се уча как да оставям ума си на спокойствие.


Какво ви мотивира да продължавате да подлагате на изпитание физическите си възможности?


- Зависи от какво естество е изпитанието. В Китай ме мотивираше заобикалящата ме обстановка с факта, че всичко изглежда ново и непознато. Това ме заинтригува достатъчно, за да ме държи мотивирана.


В състезанията за издръжливост няма значение какво виждаш. Там нямаш време да се наслаждаваш на гледки, защото главата ти е забита надолу в земята при карането на колело. Мотивацията е да разбера дали съм способна да издържа физически и психически на натоварването. Нещо като вътрешно изпитание, за да открия границата на възможностите си.


Обичам да правя и двете. Не мога да кажа, че искам да са занимавам предимно със спортове за издръжливост. Понякога се качвам на колелото и карам няколко седмици заради удоволствието, което изпитвам при опознаването на нови култури. Не съм отдадена както някои бегачи, които просто тичат.


Коя е най-страховитата и най-любимата ви случка, която сте преживели при пътешествията ви?


- Случи се, когато бях на ледник в Южна Патагония. Беше ужасно приключение от началото до края заради лошото време. Едно от най-плашещите неща беше да прекарам повечето време в палатка. Бях твърде заета да се занимавам с готвенето, за да обръщам внимание на бурята отвън. Коловете на палатката бяха изтръгнати и докато се усетя, бях в капан. Добре, че екипът ми успя да ме измъкне, за да мога да разказвам сега подобни истории. Палатката ни беше напълно унищожена. Прекарахме пет дни без подслон в търсене на безопасно място.


Експедиция в Патагония

© Katie-Jane L'herpiniere

Експедиция в Патагония


Обикновено любимите ми моменти са свързани с хората. Те са невероятни в ситуациите, когато изпитваш трудност. Любимите ми истории са всички мили жестове на тези хора. Китай беше невероятно изживяване, но дори в състезанията с колело, в които съм карала през нощта, някой спира колата и ти казва: "Господи, видях те по-рано. Ти караш колело и се справяш чудесно. Нося ти пица."


Не изглежда нещо голямо, но определено това са любимите ми моменти. Това вдига настроението ти, когато се чувстваш с наведена глава, и се случва навсякъде по света. Живеем в свят, в който сме зомбирани от новините. Пътувайки, осъзнавам съществуването на доброта у хората.


Кати Лерпение, приключенец: Пътувайки, осъзнавам съществуването на доброта у хората

© Katie-Jane L'herpiniere


Винаги новините по телевизията имат негативна нотка. Бях си изградила мнение, че е опасно да посетя някои страни, но то се оказа напълно грешно. Понякога съм ненужно нервна, когато отивам някъде, заради тези впечатления от новините. Всъщност се чувствам по-застрашена от мястото, където живея. Ако вярвам на всичко по новините, вероятно не бих отишла никъде.


Планирате ли нови приключения?


- Предстои ми да осъществя три големи идеи. През юни ще измина 5000 километра с колело, за да пресъздам оригиналния маршрут на "Тур дьо Франс" от 1991 г. Ще направя обиколка на Франция, като тогава етапите са били много по-дълги - от порядъка на 400 километра. Моите етапи ще бъдат със средна дължина 470 километра. Ще прекарам повече дни на колелото, отколкото продължава съвременната надпревара, но няма от какво да се оплаквам.


Следващото изпитание е 14-дневно състезание по планинско колоездене в Киргизстан. След това през февруари ще бягам 8000 километра през Европа от остров Силиция до Норвегия, без външна помощ. Не го правя за рекорди. Искам да видя някои държави в Европа, които не познавам достатъчно добре. Правя го заради изживяването и ще тичам, защото ходенето ще отнеме твърде много време.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3480 Весело

  "Великата китайска стена. Мислех, че не е прекалено дълга, след като хората го правят през цялото време. Не знаех, че ще трябва да извървя 4500 километра"
  =================
  Одобрявам останалото, но да тръгнеш по маршрут, дето не го знаеш колко е дълъг.....
  Абе, манекенска работа.

  Еретик
 2. 2 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4111 Любопитно

  "Но хората бяха най-важната част. Те бяха толкова гостоприемни и приятелски настроени. Когато беше много студено, някои от тях ме приеха в домовете си. Спях и ядях с тях сякаш бях част от семействата им."

  Такива са китайците - гостоприемни хора.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 3. 3 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4111 Любопитно

  "Ако вярвам на всичко по новините, вероятно не бих отишла никъде."

  Абсолютно вярно е това, човек не трябва сляпо да вярва на това което видял или прочел по ТВ, интернет, списания и т.н. а да отиде лично и да се убеди какъв е животът и хората на дадено място.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 4. 4 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4111 Любопитно

  До коментар [#1] от "Костадин Иванов":

  Очивидно не е знаела какво предприема, но евала за високият й дух и огромната издръжливост да не се откаже и да продължи докрая въпреки лошото време и изтощението.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 5. 5 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3480 Весело

  До коментар [#4] от "Иво":
  Но пък здравата се е зарибила. Хойкането е като наркотик.
  Де да имахме повече възможности....

  Еретик
 6. 6 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Много аматьорско ... всеки в началото се хвали с това колко пъти бил на ръба. Това е глупаво. Глупаво и безотговорно е да се хвърляш нетрениран в такива неща. Сега четем тая история и излиза, че гледай какви трудности преживяло девойчето ... а половината и зор е от това, че и липсва подготовка и тренировка. Ако някой с подготовка го мине това няма да е новина ... човека просто ще го мине без никакви драми ;)
  Да в началото липсата на опит може да се компенсира с борбен дух (като има и кой с опит да помага и да се спасява), но това е до време. После не почнеш ли да внимаваш рано или късно изгаряш по един или друг начин. Не е въпрос дали, а кога.

 7. 7 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Тази трябва да я вземат в ДАБГ. С професия "приключенец" ще седи чудесно до онази, дето съвсем сериозно се писала "филантроп". Ползата за обществото е същата.

 8. 8 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "Но хората бяха най-важната част. Те бяха толкова гостоприемни и приятелски настроени. Когато беше много студено, някои от тях ме приеха в домовете си. Спях и ядях с тях сякаш бях част от семействата им."Такива са китайците - гостоприемни хора.
  —цитат от коментар 2 на Иво


  Такива са всички извън докоснатите от "благата" на Западната цивилизация. То дори в Афганистан е по-вероятно някой непознат да ти помогне отколкото в Германия.

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7750 Неутрално
 10. 10 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 511 Любопитно

  [quote#8:"Stanko"][/quote]

  Такива са всички извън докоснатите от "благата" на Западната цивилизация. То дори в Афганистан е по-вероятно някой непознат да ти помогне отколкото в Германия.


  Ти си бил в Германия, помолил си някой и са ти отказали помощ ли ?

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 11. 11 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Имаше една англичанка, пак така авантюристка, където и видяха сметката в Амазония. Хубаво е да се пътува, но има яко болнотия по света и не се знае къде ще ти излезне "късмета", особено ако ходиш на рядко посещавани локации.

 12. 12 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Тая жена ме разби........ да тръгне без да провери колко е дълъг пътя. Явно става въпрос за любов или за пълна наивност. Има и трети вариант- всичко да е продуктово позициониране. Колкото и да е странно, в момента пътешествията и туризма са най - приятното, но и зарибяващо нещо. Същото е с хайкинга. Планините са новото море. Според мен тук ни представят някакъв общ продукт, защото съвременния човек проверява по десет пъти нещо такова сериозно, преди да го предприеме. Билетите за самолета и превозване на екипировката за Китай също предполагам, не е знаела , че са скъпи.Тук всичко е по шаблона. Уеб дизайн .......... всички правят сайтове и събират пари, докато се забавляват........... Бате...........не отново..........В тоя материал клишетата са в пълна хармония с неистините. После има за екипа и....... Ситуацията е ясна. Това е цял маркетингов продукт. В момента всички наливат пари в свръхоборудване за туризъм и оптимално хранене. Бизнес за милиарди...........

 13. 13 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 219 Весело

  Откриваш доброто... дрън-дрън... Правиш си кефа и си търсиш спонсори за следващите пътешествия. Евала щом успяваш.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 14. 14 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  Той нашият поет Пеньо Пенев го е казал:"Човекът е човек,когато е на път."

 15. 15 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Бях на презентацията, беше супер интересно. Както нейните приключения така и на повечето от другите презентатори. Нейната и на Питър бяха доста леко поднесени с английски хумор, забавни и увлекателни. Само този с преминаването на Ком-Емине с колело нещо не ме грабна и другия с преплуването на Ламанша беше леко напудрен.
  Дневник, пуснете разказа на Владимир Павлов за спускането от връх Ленин.
  Ако някой се интересува за догодина - https://fizkultura.bg/

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5467 Неутрално

  Вдъхновяващо :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на miglen.com
  miglen.com
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Снимката, на която пише, че е от Патагония всъщтност е от Шамони.

 18. 18 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#14] от "deaf":

  е то по гуворене на глупусти само народа бие пуетите.

  пълни простотии са тва. а кои да копа съотвенните на софииското полета?

 19. 19 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#12] от "grayeagle":

  По принцип си прав, колега, но поне тук у нас имаме много мегдан за хайкинг, тоест ходене по планините. Екипировката не е нужно да е скъпа, но много елитни производители се опитват да ни убедят в точно обратното, за да оставим ххх лева за супер хай-тек продуктите им, които всичко сами правят едва ли не.
  Миналото лято си поставих за цел и минах Витоша от спирката на трамвая в Княжево през Златните, платото, вр. Камен дел, Алеко и Бистрица.
  Български панталон за 35 лева, тениска от декатлон за 15 лева /е, две тениски/ и маратонки за планинско бягане за 90 лева и раница ташев за колоездачи /такава имам по-малка/ свършиха работа, но имаше един мокър участък, където подскачах по камъните, за да не се намокря.
  За зимно или мокро ходене съм оборудвал почти цялата фамилия с такива - https://polezen.bg/trisezonni-turisticheski-obuvki-netwalk-cristi.html и нямаме проблем със сняг, кал и вода.

 20. 20 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#19] от "victortrt":

  Страшно е. Гледах вчера някакви туристи в града- семейство, облечени като за алпийско изкачване. Стана ми жал за краката им. зимни, високи обувки за височинни изкачвания. непромокаеми материи. Свръх екипиране. Добре, че има вече всичко, а има и много промоции. Но за туризъм в града ти трябва съвсем нормално облекло. Всичко друго се пробва в действие. Наистина е по- добре да е и функционално и по- евтино, понеже ролята му е да носи на сгъване , триене и одраскване. но, нали сме от жертвите на соц дефицита, така, че нека всеки се позапаси. България предлага отлична природа за хайкинг, но до началото на планинските преходи се стига трудничко и предимно с кола.

 21. 21 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#4] от "Иво":Но пък здравата се е зарибила. Хойкането е като наркотик.
  —цитат от коментар 5 на Костадин Иванов

  Абсолютно прав сте! Това трябва да се учи в училище, да се повтаря като предмет, с усложняване на знанията- и ще бъдем здрави и весели, ще живеем в друг по-хубав свят.

 22. 22 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  До коментар [#19] от "victortrt":

  Следващия път мини от Драгалевци до Боснек и ще имаш наистина премината цялата Витоша.
  При хубаво време само едни маратонки кратки гащи и две тениски ти трябват.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 23. 23 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  До коментар [#20] от "grayeagle":

  Но за туризъм в града ти трябва съвсем нормално облекло.

  ---------------------------------------

  Туризъм в града?
  Тва па животно кво е?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 24. 24 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#22] от "rapidfire":

  Идеята на моя маршрут беше да съм с градския транспорт, а Боснек е извън схемата, както и кладница. Драгалевци също няма добро начало за ходене. То не че Бистрица е добър край, де, но и аз не знам що не продължих до Железница. Май щото исках да видя резервата и Янчовска река, а и тая част не я бях ходил.

 25. 25 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#20] от "grayeagle":

  Аз за градско най обичам меки подметки и гъвкаво ходило, но всеки сам решава, то и децата по училищата са със ски облекла заради кишата. Лошото е, че хората не искат да мислят, но пък хубавото е, че имат пари за тези неща.

 26. 26 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1351 Весело

  До коментар [#24] от "victortrt":

  Драгалевци също няма добро начало за ходене.
  ______________

  Кръчма "Чичовци". Ходят поне два рейса, доста са редовни. 64 мисля че е единият. Оттам покрай реката нагоре, покрай Воденицата и вече си хванал гората. После Бай Кръстю, Комини и си на Платото. Оттам Черни връх и от него накъдето ти дУша воли. Кеф ти Боснек, кеф ти Ярлово, кеф ти Чуйпетльово
  И по шосето от кръчмата до гората да походиш, не е беля. Много състезания по планинско бягане почват от Чичовци.
  Ето ти разписанието на рейсовете около Витоша, има транспорт от Боснек, но ще трябва в Перник да се прехвърляш.

  http://park-vitosha.org/за-посетителите/транспорт/

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 27. 27 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1351 Весело

  До коментар [#24] от "victortrt":

  Май щото исках да видя резервата и Янчовска река, а и тая част не я бях ходил.

  Е, това е една съвсем основателна причина. :)

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 28. 28 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1351 Весело

  До коментар [#25] от "victortrt":

  Аз за градско най обичам меки подметки ...

  Абе хора, сериозно, какво е туй чудо градски туризъм? Обяснете, моля.
  На мен ми звучи като дървен камък.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 29. 29 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#28] от "rapidfire":

  Например, имаш два дни за град Барселона. Трябва да отидеш на двадесет места. Първо , например , парка Гюел. Слизаш от метрто и имаш един километър с наклон 35 градуса. Това при 40 градуса температура на въздуха. После , пеша ще трябва да отидеш до Саграда Фамилия- около 3 километра надолу, после , привечер си при фонтаните- над 2 километра с изкачване, разходка по крайбрежната алея- колкото си искаш километри. Е, вечер , ни се получават 15-20 километра в жега. Ако си с ниски обувки, но за туризъм в планина, с гортекс, с каквито бях аз, си загубен......... краката ти се сваряват напълно. Ако си със съвсем леки маратонки , с мрежи за въздух отпред и отстрани, оцеляваш, както и ако си с лек , пружиниращ съндал. Това е градския туризъм........

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK