Държавата търси кой да съживи спортния комплекс "Червено знаме"

Изглед към занемарения плувен комплекс на "Червено знаме"

© Анелия Николова

Изглед към занемарения плувен комплекс на "Червено знаме"Държавата търси инвеститор за спортния комплекс "Червено знаме", обявиха от Министерството на младежта и спорта (ММС) пред "Дневник".


"В момента се изработва идеен проект за целия комплекс, с който да се търсят инвеститори. Към момента няма проявен инвеститорски интерес", се казва в отговора на министерството.


"Червено знаме" има ключова роля в историята на българския спорт. Комплексът включваше бази за развитие на различни спортове - назад във времето там имаше пързалка и няколко футболни терена, ползвани от школата на ЦСКА, но на мястото им беше построена "Арена Армеец". В "Червено знаме" влизат още нефункциониращи хотел и плувен комплекс, както и няколко зали, сред които и волейболната "Васил Симов".


Далечното минало
Плувният комплекс "Червено знаме" беше построен през 1985 г., но от години не работи. В годината на откриването му на него и на комплекса "Дианабад" се проведе европейското по плувни спортове, на което Таня Богомилова стана шампионка (на 200 м бруст) и взе още два медала.


Годините на прехода и промените в управлението се отразиха и на "Червено знаме". Голяма част от комплекса се превърна в "Арена Армеец" и прилежащия ѝ паркинг. В пълен контраст с модерното съоръжение на метри встрани останаха хотелът, басейнът и няколко зали. Неколкократно се появяваха предложения и идеи за "съживяването" на комплекса, но без резултат.


Волейболната зала "Васил Симов" и хотелът

© Анелия Николова

Волейболната зала "Васил Симов" и хотелът


Два месеца преди края на управлението "Орешарски", когато министър на спорта беше Мариана Георгиева, държавата даде 300 000 лева за ремонт на съблекалните на басейна, който дори не беше пуснат за ползване.


Миналата есен спортният комплекс беше апортиран заедно с още няколко ключови имота в "Сердика спортни имоти". В новосъздаденото дружество, което е собственост на ММС, попаднаха още стадион "Българска армия", спортният комплекс в Панчарево и част от спортен комплекс "Къро".


Тогава от министерството посочиха, че целта е да се "създаде по-широк кръг от възможности за реализация на тези спортни имоти чрез публично–частно партньорство". Капиталът на дружеството от 73.2 млн. лева беше формиран след апортирането на имотите. Впоследствие се проведе конкурсът за базите, ползвани от футболния ЦСКА, и "Сердика спортни имоти" сключи дългосрочен договор с "ЦСКА-София". Но остана въпросът за "Червено знаме" и включените имоти от "Къро".


Завинаги за ЦСКА


Сега волейболната зала "Васил Симов" остава основният носител на живот в занемарения комплекс.


"Вече подписахме договор с новото дружество "Сердика спортни имоти", посочи пред "Дневник" изпълнителният директор и треньор на мъжкия волейболен отбор Александър Попов. По думите му клубът се надява на следваща стъпка - да подпише и дългосрочен договор за ползване на залата.


Александър Попов каза, че волейболният ЦСКА иска да си построи своя зала, но и да вземе дългосрочно "Васил Симов"

© LAP.bg

Александър Попов каза, че волейболният ЦСКА иска да си построи своя зала, но и да вземе дългосрочно "Васил Симов"


Той обясни, че се търси терен за изграждане на нова зала за ЦСКА, но въпреки това клубът иска да ремонтира и да продължи да използва "Васил Симов". "Ние никога няма да оставим нашата зала. Искаме да я вземем с възможно най-дългия срок, който законът позволява", каза Попов.


В изминалите години в съоръжението бяха правени подобрения, като последните две са свързани с ремонт на покрива и осветлението. Изчисленията на клуба са, че още около 300 хил. лева ще са необходими за смяна на дограма, за ремонт на съблекалните и фасадата и за увеличаване на капацитета.


Председателят на Обединени спортни клубове ЦСКА Георги Калчев традиционно е критичен за отношението на държавата към борещите се за съществуването си общо 20 клуба от семейството. "Те никога не са ни обръщали внимание. Само когато кажем, че ще излизаме на протест, тогава ни викат за среща и ни лъжат", посочи той пред "Дневник".


"За залата ("Арена Армеец") ни излъгаха с обещания, когато взеха терена. Сега имаме идеи за целия комплекс, но още не са ни търсили от "Сердика спортни имоти". Ние ще следим ситуацията и няма как да стане далавера", добави Калчев.


Държавата търси кой да съживи спортния комплекс "Червено знаме"

© Анелия Николова


Още договори


В началото на декември 2017 г., на министерството на спорта обявена процедура за пряко отдаване под наем на басейна "Спартак" и няколко зали в комплекса "Къро".


"Към настоящия момент процедурата е финализирана, като предмет на наемни правоотношения са по-голямата част от СК "Спартак" – определен за наемател е "Плувен клуб – Левски", и две от залите в СК "Къро" - зали за джудо и самбо – съответно с наемател Спортен клуб "ЦСКА – джудо и джу-джуцу и други видове сродни спортове за самоотбрана", и зала за борба класически стил – сдружение "Спортна академия – ЦСКА", обявиха от министерството.


Предстои да се организира на нова процедура за отдаване под наем на незаетите зали в комплекса "Къро".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK