Държавата търси кой да съживи спортния комплекс "Червено знаме"

Изглед към занемарения плувен комплекс на "Червено знаме"

© Анелия Николова

Изглед към занемарения плувен комплекс на "Червено знаме"Държавата търси инвеститор за спортния комплекс "Червено знаме", обявиха от Министерството на младежта и спорта (ММС) пред "Дневник".


"В момента се изработва идеен проект за целия комплекс, с който да се търсят инвеститори. Към момента няма проявен инвеститорски интерес", се казва в отговора на министерството.


"Червено знаме" има ключова роля в историята на българския спорт. Комплексът включваше бази за развитие на различни спортове - назад във времето там имаше пързалка и няколко футболни терена, ползвани от школата на ЦСКА, но на мястото им беше построена "Арена Армеец". В "Червено знаме" влизат още нефункциониращи хотел и плувен комплекс, както и няколко зали, сред които и волейболната "Васил Симов".


Далечното минало
Плувният комплекс "Червено знаме" беше построен през 1985 г., но от години не работи. В годината на откриването му на него и на комплекса "Дианабад" се проведе европейското по плувни спортове, на което Таня Богомилова стана шампионка (на 200 м бруст) и взе още два медала.


Годините на прехода и промените в управлението се отразиха и на "Червено знаме". Голяма част от комплекса се превърна в "Арена Армеец" и прилежащия ѝ паркинг. В пълен контраст с модерното съоръжение на метри встрани останаха хотелът, басейнът и няколко зали. Неколкократно се появяваха предложения и идеи за "съживяването" на комплекса, но без резултат.


Волейболната зала "Васил Симов" и хотелът

© Анелия Николова

Волейболната зала "Васил Симов" и хотелът


Два месеца преди края на управлението "Орешарски", когато министър на спорта беше Мариана Георгиева, държавата даде 300 000 лева за ремонт на съблекалните на басейна, който дори не беше пуснат за ползване.


Миналата есен спортният комплекс беше апортиран заедно с още няколко ключови имота в "Сердика спортни имоти". В новосъздаденото дружество, което е собственост на ММС, попаднаха още стадион "Българска армия", спортният комплекс в Панчарево и част от спортен комплекс "Къро".


Тогава от министерството посочиха, че целта е да се "създаде по-широк кръг от възможности за реализация на тези спортни имоти чрез публично–частно партньорство". Капиталът на дружеството от 73.2 млн. лева беше формиран след апортирането на имотите. Впоследствие се проведе конкурсът за базите, ползвани от футболния ЦСКА, и "Сердика спортни имоти" сключи дългосрочен договор с "ЦСКА-София". Но остана въпросът за "Червено знаме" и включените имоти от "Къро".


Завинаги за ЦСКА


Сега волейболната зала "Васил Симов" остава основният носител на живот в занемарения комплекс.


"Вече подписахме договор с новото дружество "Сердика спортни имоти", посочи пред "Дневник" изпълнителният директор и треньор на мъжкия волейболен отбор Александър Попов. По думите му клубът се надява на следваща стъпка - да подпише и дългосрочен договор за ползване на залата.


Александър Попов каза, че волейболният ЦСКА иска да си построи своя зала, но и да вземе дългосрочно "Васил Симов"

© LAP.bg

Александър Попов каза, че волейболният ЦСКА иска да си построи своя зала, но и да вземе дългосрочно "Васил Симов"


Той обясни, че се търси терен за изграждане на нова зала за ЦСКА, но въпреки това клубът иска да ремонтира и да продължи да използва "Васил Симов". "Ние никога няма да оставим нашата зала. Искаме да я вземем с възможно най-дългия срок, който законът позволява", каза Попов.


В изминалите години в съоръжението бяха правени подобрения, като последните две са свързани с ремонт на покрива и осветлението. Изчисленията на клуба са, че още около 300 хил. лева ще са необходими за смяна на дограма, за ремонт на съблекалните и фасадата и за увеличаване на капацитета.


Председателят на Обединени спортни клубове ЦСКА Георги Калчев традиционно е критичен за отношението на държавата към борещите се за съществуването си общо 20 клуба от семейството. "Те никога не са ни обръщали внимание. Само когато кажем, че ще излизаме на протест, тогава ни викат за среща и ни лъжат", посочи той пред "Дневник".


"За залата ("Арена Армеец") ни излъгаха с обещания, когато взеха терена. Сега имаме идеи за целия комплекс, но още не са ни търсили от "Сердика спортни имоти". Ние ще следим ситуацията и няма как да стане далавера", добави Калчев.


Държавата търси кой да съживи спортния комплекс "Червено знаме"

© Анелия Николова


Още договори


В началото на декември 2017 г., на министерството на спорта обявена процедура за пряко отдаване под наем на басейна "Спартак" и няколко зали в комплекса "Къро".


"Към настоящия момент процедурата е финализирана, като предмет на наемни правоотношения са по-голямата част от СК "Спартак" – определен за наемател е "Плувен клуб – Левски", и две от залите в СК "Къро" - зали за джудо и самбо – съответно с наемател Спортен клуб "ЦСКА – джудо и джу-джуцу и други видове сродни спортове за самоотбрана", и зала за борба класически стил – сдружение "Спортна академия – ЦСКА", обявиха от министерството.


Предстои да се организира на нова процедура за отдаване под наем на незаетите зали в комплекса "Къро".

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Що бе няма нужда. Направете няколко блока "ново строителство". Ще има кандидати да усвоят терена.

 2. 2 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ма разбира са!
  Инвеститори за спортно развлекателен и жилищен комплекс с хотелска част и търговски площи лесно ще се намерят.
  Особено щом теренът ще се подарява.
  Най-вероятно, самите инвеститори са повдигнали въпроса, щото терена им е хванал окото.

 3. 3 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  Проблемът на "Червено знаме" не е само негов проблем. Той съществува във всеки спортен комплекс на територията на страната.
  Вчера имаше една статия, чието тъжно заключение беше, че в България никой не спортува.
  Докато правителството не намери начин да "смени чипа" на българина, докато не се промени подходът и организацията в работата на такива спортни комплекси, докато те не станат наистина комплекси за общонародно ползване, нищо няма да направят.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 4. 4 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  До коментар [#1] от "Aldi Mitov":
  До коментар [#2] от "1107a":

  Вместо да оригиналничите безсмислено, кажете как да се направи така, щото тези комплекси всеки ден да събират хората в себе си и така да подпомагат осигуряването на по-здравословен живот на българина.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 5. 5 Профил на arabadjiev5
  arabadjiev5
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#4] от "Храбър":

  И да каже някой нещо умно никой няма да обърне внимание,защото това е закалката! И хората гледат да се забавляват поне ! Няма доверие, а примери такива колкото щеш! Далаверата подкрепя еволюцията!

 6. 6 Профил на bwy56537275
  bwy56537275
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Делян Добрев и хасковският дрийм тийм с радост ще го санират за 100-ина милиона.

 7. 7 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Да викат неволята! Държавата на перестройкаджиите- уж демократи създаде армия от държавни чиновници, да рекетират, да изнудват и тормозят населението на България с явни и потайни данъци и налози! Едно промишлено предприятия не са създали!

 8. 8 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 754 Неутрално

  А защо трябваше този комплекс да се доведе до това състояние, което се вижда много добре във видеото?

  https://goo.gl/j3jkCa

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 9. 9 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Очевидно има проблем с "намирането" (каквото и да значи това) на инвеститори, които хем да не променят предназначението, хем да хвърлят едни милиони за възстановяване и други не малки пари за подръжка и организация на експлоатирането по предназначение, хем билетите да са, ако може и без пари.
  Тези противоречиви и дори взаимноизключващи се желания по естествен път не позволяват да бъдат реализирани. Затова е необходимо да се намери начин с промяна в предназначение или разкриване на допълнителни възможности да се създаде материален интерес в потенциалния инвеститор или държавата, т.е. ние да се бръкнем и да поемем тези разходи.
  Това последното е напълно възможно, макар че практиката, поне до момента показва, че и в този случай нещата не стават по най-добрия начин и крайния резултат е нова разруха.
  Що се отнася до масовото спортуване, насила хубост не става и не съм убеден че държавата или поне само тя, може да вкара хората в басейни, зали и стадиони. Все ми се струва че ние, като родители имаме отговорност към децата си, да им създаваме вкус и желания към разните видове спорт, а не да висят пред телевизори и компютри, с биричка и пуканки в ръка, оценявайки на почти експертно ниво качествата на родни и чуждоземни звезди.

 10. 10 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  А защо трябваше този комплекс да се доведе до това състояние, което се вижда много добре във видеото? https://goo.gl/j3jkCa
  —цитат от коментар 8 на baba_zozolana


  За да може ГГ(анчев) ад го прилапа за жълти стотинки.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 11. 11 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  ...Що се отнася до масовото спортуване, насила хубост не става и не съм убеден че държавата или поне само тя, може да вкара хората в басейни, зали и стадиони. Все ми се струва че ние, като родители имаме отговорност към децата си, да им създаваме вкус и желания към разните видове спорт, а не да висят пред телевизори и компютри, с биричка и пуканки в ръка, оценявайки на почти експертно ниво качествата на родни и чуждоземни звезди.
  —цитат от коментар 9 на tsvetko_51


  Вместо държавата (значи ние) да плаща "майка си и баща си" за "високо спортно майсторство", което никога не се достига, да дадат тези пари за БЕЗПЛАТЕН ВХОД на децата до 15-16 годишна възраст на подобни спортни обекти. Децата неминуемо ще дойдат и ще спортуват на воля! Едва тогава масовостта ще доведе до...."високото спортно майсторство"!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 12. 12 Профил на bate_boby
  bate_boby
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Гинка Върбакова в момента е в инвестиционен подем. Да не я изпускаме!

 13. 13 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  До коментар [#8] от "baba_zozolana":

  Как, защо...? За да може да се каже, че държавата е лош стопанин и някой честен частник и добър самарянин, да го вземе за без пари. Стара, позната и много добре работеща схема... :)

  Бивш tww09306483.
 14. 14 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 440 Неутрално

  теренът е идеален за мол с хотел за стаи, наемани почасово. Хем ще си напазаруват, хем ще се налудуват мутресите. Непослушните ще бъдат хвърляни от кулата над басейна.

 15. 15 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2759 Неутрално

  ха-ха, за да инвестира, време, пари, нерви и накрая шепа активисти да затворят Орлов мост с претенции, че сделката трябва да се развали, заради някое отрязано дърво.
  Държавата прави челни стойки само за немските инвеститори, пред спорта се създават само проблеми, за справка вижте казуса с втория лифт на Банско.

  Любовта ще спаси света!!!
 16. 16 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2759 Неутрално

  Впрочем Герб могат да продължат с познатата схема. Отреждат за жилищно строителство част от терена, за да стане сделката привлекателна за инвеститорите. Техен човек "се нагърбва" с инвестицията, строи, продава, прибира печалбата, а спортния комплекс остава ръждясал. След което фалира.

  Любовта ще спаси света!!!
 17. 17 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  Аз търся кой да съживи държавата.

  California Über Alles
 18. 18 Профил на pirin_mountain
  pirin_mountain
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз търся кой да съживи държавата.
  —цитат от коментар 17 на Pontif New Dnevnik SUCK  Слави Учиндолски?

 19. 19 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#18] от "pirin_mountain":

  не бе. стиви уондър.

 20. 20 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 487 Неутрално

  До коментар [#8] от "baba_zozolana":

  Защото Държавата чак сега се сети, че има един отбор на име ЦСКА СОФИЯ и може би не трябва да се бута целия комплекс, за зала Армеец, а трябва първо да се помисли за младите.

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 21. 21 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 359 Неутрално

  Невероятният гьон-суратлък в най-сините му окраски от страна на видният лефскарин Бойко Борисов:
  1. Държавни пари за спортни зали има за София, Ботевград, Пловдив, Русе, Шумен + 10-тина села
  2. Държавни пари за трибуна Моци има за Разград - за там има
  3. Държавни пари има за дестки нови стадиончета по села и паланки, където няма кой да ги позлва.

  ...но за басейна на ЦСКА дръжавни пари НЯМА! Комплексът е докаран до пълна разруха, за да може сега да се подари на Дебелия, Гинка или там някой друг аватар на мафията.

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 22. 22 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  До коментар [#15] от "hope":

  Казус с втори лифт няма. Няма и втори лифт, няма и да има. Само простичкият матрял брше употребен да помогне на Цеко.
  Протест против ремонта на тази база също няма, няма и да има. Тива не е зелена площ, а площ за спортни дейности. Хората, които визираш в общата си част са активни и спортуващи и искат да има добри бази. Тук обаче ще се построи бизнес център с жълти блокчета.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 23. 23 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  До коментар [#21] от ".NET":

  Ми що Цксато не си го опрсви, след като е на Цска?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 24. 24 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  До коментар [#20] от "Вонин":

  Какво общо има тоя отбор с комплекса?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 25. 25 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  До коментар [#4] от "Храбър":

  Не е тяхна работа да казват. В София има глад за спорт. Има глад за басейни. В града има всичко на всичко 10 басейна, които стават за нещо. Проблемът тук е общински, държавен и административно-бюрократичен. Желание за спорт има.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 26. 26 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  Да викат неволята! Държавата на перестройкаджиите- уж демократи създаде армия от държавни чиновници, да рекетират, да изнудват и тормозят населението на България с явни и потайни данъци и налози! Едно промишлено предприятия не са създали!
  —цитат от коментар 7 на bobhunter


  Като погледне човек какви са ни богаташите и вече му става лошо!
  От личности като пловдивския свинар никаква идея за нещо перспективно не може да се очаква.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 27. 27 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Цесекар съм, но не може през 2018 година да съществува име като “червено знаме”.

 28. 28 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Беше много приятен комплекс 80-те.
  Приличен хотел, с хубав ресторант и барче на последния етаж, встрани от автомобилното движение, плувният басейн под носа ти.

 29. 29 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 434 Неутрално

  При строежа на този комплекс разрушиха (част от) неолитно селище. Всички артефакти се извозиха на сметището. Вероятно проклятието за това деяние се завръща.

 30. 30 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#29] от "prirodata":

  Виж това не го знаех.
  Могло е нещо да се направи със сигурност. Жалко.

  Мерси.

 31. 31 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#29] от "prirodata":Виж това не го знаех.Могло е нещо да се направи със сигурност. Жалко.Мерси.
  —цитат от коментар 30 на МАТРЯЛОВ


  По Тошово време, забрави.
  Над ЖП линията има едни жалки останки от това селище. От десетки години си точат разкопки и почти никой не е чул за това място. Реално това е бил центърът на древна София. Сердика е на много по-късен етап.

 32. 32 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  А държавата кой ще съживи??

  Fail with honour then succeed by fraud
 33. 33 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#8] от "baba_zozolana":

  Пак си он поинт ! Браво !

  Единствено тия боклуци ПРЕКАЛЯВАТ със рекламите! Боклуци

 34. 34 Профил на shakez
  shakez
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#29] от "prirodata":

  Това, че са разрушили неолитно селище не прави комплекса лош. А и годините, в които се е случил строежът, това си е било практика. То и в момента главатаря само привидно спасява дръндавци, да не говорим за археологически обекти. Пример за това е строежа на АМ Струма. Жалка история.

 35. 35 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 695 Неутрално

  ами а дано се пуправят спротните конплекси в бг и да стане наясно че без спрот не може и нема как. спротът не е само за запълянкото а за сички бес знъчение на клубна или друга пренадлежност . требва да се ремонтирва и то на ниво за да има за сички. никои не е по голем от спрота.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK