Матиас Новак, треньор: Много деца са свързани с футбола само чрез компютъра

Матиас Новак, треньор: Много деца са свързани с футбола само чрез компютъра

© Matthias NowakМатиас Новак е работил в школата на "Байерн" (Мюнхен). Водещо във философията му е усъвършенстването на техническите умения на футболистите, като подготвя мисълта за взимане на бързи и подходящи решения на терена. Новак беше лектор в международен семинар за футболни треньори в България, където разказа пред "Дневник" за нововъведенията в спорта, предизвикателствата в треньорската професия и трудностите в привличането на интереса на децата към активния спорт.


Какво въздействие имат новите технологии върху тренировъчните методи във футбола?


- Науката ще става все по-важна част от футбола, защото спортът е бизнес за много пари. Ще имаме нужда от всеки процент и всяка възможност за подобряване на представянето на играчите.
Въвеждането на нови технологии в тренировъчния процес е чудесно, но от друга страна мисленето на футболиста остава един от най-важните фактори. Мозъкът е нашият източник, а не краката. Той е свързващото звено между мисълта и движението. Обикновено футболистите не се нуждаят от нищо друго освен бърза връзка между мозъка и тялото.


Технологиите помагат в надграждането на качествата. Ако работиш добре с мозъка и тялото си, едва тогава можеш да надградиш върху техническите умения. Но само с технически умения никога няма да постигнеш същите резултати в представянето, докато не използваш адекватно тялото и мозъка си.


Как очаквате технологиите да променят тренировъчните методи в бъдеще?


- Ще бъде нещо различно. Ще видите, че футболистите ще имат домашно за вкъщи. Възможно е да тренират в апартамента си пред компютъра за десетина минути вечер. Ще бъде като забавна компютърна игра. С очилата за виртуална реалност можеш да пресъздаваш определени игрови ситуации, в които да взимаш бързи решения. Това е лудост. Играчите ще го заобичат.


В следващите десет години ще разполагаме с много повече подробни данни за тренировъчния процес. Тогава ще усетим разликата между настоящето и бъдещето, защото науката е последната част от пъзела за добро представяне на терена, където се разиграват големите пари.


Кога е перфектният момент за децата да започнат да се занимават с футбол?


- Рано, възможно най-рано. Например ако имаш добър баща, който започне да те тренира на три-четири години, то при осмата-деветата си година няма да имаш проблеми да играеш еднакво добре и с двата крака. Ще бъде естествен процес и няма да ти прави голямо впечатление.До тригодишна възраст можеш да научиш нов език. Абсолютно същото важи и за футбола. В Германия имаме училища за много малки деца, които си играят с топката. Те също така развиват добра когнитивна способност. Тези деца получат добър старт не само за кариера в спорта, но и в живота.


В професионалния футбол е важно да взимаш бързи решения и си подложен на стрес. Тези фактори съпътстват целия ти живот и определят дали ще си успешен във всякакъв план. В живота си имаш нужда от взимане на креативни решения в стресови ситуации, защото бизнесът те притиска.


Вредят ли социалните мрежи и технологиите на интереса на децата да спортуват?


- Това е проблем, но мозъкът ни има инхибираща (забранителна) функция. Например аз използвам телефона си, но в един момент си заповядвам да спра. Винаги можеш да кажеш: "Не, сега е време за училище или да се видя с приятели". Всичко ще е наред, ако го осъзнаем. Разбира се, че в днешни дни имаме нужда от смартфоните си и социалните мрежи, но винаги можеш да спреш, когато е време за изпълнение на други задачи.


Каква е ролята на родителите в запалването на интереса на децата към футбола?


- Родителите са модел за подражание. Понякога е трудно да се съберете цялото семейство за вечеря, но ако майката каже на детето си: "Изчакай малко, за да си проверя имейлите" и започне да скролва по телефона, детето може да възприеме това поведение за правилно.


Родителите са модел на подражание, също както професионалните футболисти. Неймар казва: "Хайде да излезем навън и да поиграем футбол". Това има отражение върху децата и те му подражават. Но действително родителите играят ключова роля в запалването на интереса на децата си към спорта.


Кое е водещо в тренировъчните ви методи и тренирането на кой аспект от играта е най-важен за съвременния футбол?


- Както казах, специалното при мен е тренирането на мозъка. Ако си уравновесен, можеш да контролираш емоциите, поведението и вниманието си. Това е чудесно за живота ти, като си способен да намираш решения на различни казуси.


Това е и основната причина да напиша книгата "Раздвижи си мозъка" (Beweg dein Hirn). Много хора ме питат как животът им да стане по-забавен или как да се справят с бизнеса си. Всичко е свързано с мисленето и трябва да тренираме мозъка си. Просто е, необходими са 10-15 минути на ден в правене на специални упражнения.


Матиас Новак, треньор: Много деца са свързани с футбола само чрез компютъра

© Matthias Nowak


Работя с играчи на високо ниво и там се изискват много повече качества. За останалите хора е лесно да тренират мозъка си. Упражненията са разнообразни, но изискванията към професионалните играчи са големи и те навлизат по-дълбоко в материята.


Има ли тенденция броят на децата, които тренират футбол в Германия, да расте?


- В Германия има същия проблем, както и в другите държави. Много деца са свързани с футбола единствено чрез телевизията и компютърните игри. Футболните клубове в Германия обаче имат много добра скаутска система. Не вярвам, че в страната има можещи деца, които не са привлечени в добри отбори. В Германия имаме поглед върху цялата картина и бързо набелязваме талантите. Работим целенасочено по определена структура, което е типично за нас германците.


Обикновено юношеските формации играят мачове в неделя сутрин. Децата обаче нямат желание да играят тогава, защото съботата е време за купон. Намерихме решение, като преместихме двубоите в петък. Така уикендът им остава свободен. За мен това е грешен подход, защото футболът не трябва да бъде приеман просто като забавление. Това може да се случи при любителите, но е недопустимо за професионалистите.


Много важно е за децата да се научат на дисциплина и работа в екип. Това им помага за външния свят. В света на бизнеса понякога трябва да работиш с хора от Китай, а след две седмици може да ти се наложи да летиш до Южна Америка, където да общуваш с бразилци.


Можем ли да очакваме използването на повече собствени кадри в отборите?


- Използването на собствени кадри е много важно, защото цената на добрите футболисти е твърде висока. В момента германските клубове имат интерес към изграждането на академии на най-високо ниво.


След десет години обаче може да се очаква всичко. Например "Байерн" е клуб, който обикновено купува други играчи, но в момента, ако искаш да се сдобиеш с такъв играч, трябва да платиш 70-75 милиона евро. От ръководствата на отборите си мислят: "Хей, можем да инвестираме в собствени играчи. Те излизат по-евтино".


Този вариант е по-добър, защото хората не харесват присъствието на твърде много чужденци в клуба. Чужденците са невероятни, но хората предпочитат местни играчи от Мюнхен и околностите на Бавария например. Филип Лам и Томас Мюлер са точно такива. Значението на Мюлер за "Байерн" е огромно, защото идва от юношеските формации на клуба.


Кое измежду таланта и усилената работа има по-голяма тежест за успешна футболна кариера?


- Талантът не е всичко, като характерът също играе важна роля. Работил съм с футболист, който играеше на добро ниво. Той не е свръхталантлив и не играе в "Байерн", но желаеше от дъното на душата си да се състезава на по-високо ниво. Работихме заедно две години и в момента той има късмета да играе на по-високо ниво. Той работеше здраво за успеха си и докато другите го викаха да излиза навън за по питие, той казваше: "Не, трябва да тренирам".


Матиас Новак, треньор: Много деца са свързани с футбола само чрез компютъра

© Matthias Nowak


Обикновено не е възможно да пробиеш в днешния футбол, ако притежаваш единствено талант, но ти липсва необходимият характер. Тогава не можеш да се научиш на отборна игра или да работиш здраво за успеха си.


Да вземем за пример треньора националния ни отбор - Йоахим Льов. Той със сигурност използва най-добрите футболисти в Германия, но понякога, когато трябва да избира между двама играчи, предпочита отборния играч пред този с повечето талант. В крайна сметка печелите като отбор, а не като индивидуалисти.


Какво се случва в главата на футболистите и как може да подобрят мисленето си на терена?


- Темата е дълга, но ключовата дума тук е интензивност. Връзката между мозъка, очите и тялото е специална и тренирането ѝ е много трудно. Моите методи включват задълбочено учене, което означава усилена работа през цялото време.


В Германия имаме треньори като Томас Тухел, които са много добри психолози. В миналото той се интересуваше много от тренирането на психиката и в момента вероятно знае всичко за мозъка. Тухел често прави различни игри, в които футболистите трябва да взимат решения за части от секундата.


В началото футболистите ненавиждат тренировките ми, но по-късно казват: "Хайде тренер, дай ми ново предизвикателство". Това е така, защото много от нещата са се променили. Днес не мислиш по същия начин, както преди шест седмици, например. Ако за това време тренираш емоционалната си интелигентност, ставаш различен и по-добър човек. Емпатията и съчувствието ти към другите се засилва.


Защо футболните клубове сменят сравнително често треньорите си?


- Работата на старши треньорите е гореща. Като треньор имаш определени идеи и изградена философия на игра, но нямаш време да развиваш отбора в дългосрочен план. Загубиш ли три мача, си вън. Твърде малко професионални отбори могат да си позволят да дадат повече време на треньора.


Имаш нужда от резултати. Не след шест месеца, а сега. Заради това работата на треньорите е напрегната. Всичко обаче е наред при юношеските формации. Имаш цялото време да работиш с децата и да направиш най-доброто за тях, но това не важи за професионалния футбол.


Понякога се дава време на треньорите. В Бразилия казват: "Joga bonito", което означава "добра игра". Разбира се, че искаш да играеш красив футбол, но резултатите са по-важни. Загубиш ли, тогава играта ти не струва. В живота е по същия начин. Трябва да си свършиш работата сега и от теб се изисква да постигаш определени резултати.


Основната причина за търсенето на резултати е твърде многото пари във футбола. Ако похарчиш 100 или 200 милиона за играчи, очакваш да се класираш за Шампионската лига, например. Това е целта и ако не я постигнеш, изгаряш. Вижте колко много треньори изгоряха в Германия. Минат четири-пет мача и треньорът бива сменен.


По време на първото интервю на новия треньор, ръководството го представя и заявява, че треньорът го е убедил с разбирането си за играта. Но тя не струва, ако загубиш следващите три мача. Разбирам работата на треньорите, която е много изискваща и трудна в днешно време. Но те го искат и трябва да живеят с трудностите. Медиите и обществеността те притискат постоянно, като всичко може да се обърка много бързо.


Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK