Близо 6 хил. лв. са събрани за инициативата "Витоша - достъпна за всички"

Близо 6 хил. лв. са събрани за инициативата "Витоша - достъпна за всички"

© sofia2018.bgОбщо 5813 лева са събраните средства до момента за инициативата "Витоша - достъпна за всички", обявиха организаторите.


На 14 април известни спортисти се включиха в проекта "Един ден на Витоша", чиято цел е събиране на средства за улесняване на достъпа до планината на хората в неравностойно положение. Целта е да се изградят седем специализирани площадки, като събраните до момента средства са достатъчни за една от тях. Тя ще бъде в местността Игликина поляна.


Алпинистът Дойчин Боянов, който е в основата на идеята разказа за преживяванията в начинанието. "Шестнадесет професионални спортисти, три спортни клуба, 20 часа, 80 км, 19 спортни дейности практикувани в планината Всичко това стана факт и благодарение на него осигурихме тези средства за първата площадка като място за рехабилитация и отдих на хора с увреждания", каза Боянов.
Алпинистът Дойчин Боянов (вдясно) е в основата на проекта

Алпинистът Дойчин Боянов (вдясно) е в основата на проекта


Директорът на природен парк "Витоша" Снежана Петрова призова планината да се пази и благодари на участниците в проекта. Според думите ѝ в плановете присъстват още шест такива спортни зони за отдих на обща стойност около 50 000 лева.


"Много е важно да осигурим максимално лесен достъп на всички до планината. Витоша е национално богатство, в което една четвърт от българите търсят спокойствие и удоволствие от срещата с природата. Вярвам, че събирането на средствата чрез подобни инициативи ще продължи и скоро ще можем да завършим всички планирани площадки за отдих", каза Петрова.


Столичната община и "София – Европейска столица на спорта" обявиха, че около 200 от всичките 1000 събития, фестивали и състезания в календара за 2018 г. са във или около Витоша.


Предстои да бъде направен филм за предизвикателството "Витоша - достъпна за всички" със средства от "София – Европейска столица на спорта". Очаква се той да бъде показан през юни.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK