БОК призова за значително по-голяма държавна подкрепа в зимните спортове

БОК призова за значително по-голяма държавна подкрепа в зимните спортове

© ReutersЗа да има по-добри резултати в зимните спортове, са необходими значително по-голяма държавна подкрепа и задължително подобряване на инфраструктурата. Това е заключението на Българския олимпийски комитет (БОК) в анализа на представянето в зимните игри в Пьонгчанг.


БОК определи резултатите на българите като "обясними и логични". "Класиранията ни на последните издания на зимните игри показват, че белите ни спортове са в застой, дори в част от дисциплините бележим осезателно отстъпление", се посочва в отчета на дейността за 2017 г., представен по време на годишното общо събрания на организацията.


От олимпийския комитет допълват "като цяло представянето на българските спортисти отговаря на възможностите ни към момента". Най-доброто класиране на България в Пьонгчанг беше шестото място на Александра Жекова в бордъркроса. Сноубордистката беше най-добре представилият се български спортист и преди четири години в Сочи, когато завърши пета.
"Това показва трайна и тревожна тенденция към неспособност да класираме наш представител на почетната стълбичка. Трябва да отбележим, че ние сме малка страна с неголям потенциал и инфраструктура в зимните спортове. За да има повече като Александра Жекова и Владимир Зографски, е задължително да се инвестира в спортна инфраструктура. Сега ние имаме състезатели в световния елит, без да имаме условия за тяхната подготовка у нас", се казва още в анализа.


"Отново поставяме въпроса за модернизиране на инфраструктурата на Витоша, така че децата и подрастващите от столицата да имат пряк и бърз достъп до възможност да спортуват. За всички е ясно, че това би имало голям социален ефект", допълват от олимпийския комитет.


БОК призова и другите държавни структури извън Министерството на младежта и спорта да се ангажират повече. "Нужна е значителна държавна подкрепа в спорта и по-специално ангажирането на общините, останалите министерства и ведомства, имащи отношение към спорта, както и по-голяма ангажираност от големите ски курорти", допълват от олимпийския комитет.


БОК призова още за повече детски програми в зимните спортове и даде за пример "Научи се да караш ски" на федерацията по ски. Според олимпийския комитет са нужни "повече решения и стимули за развитие на спорта сред учениците и студентите".


Олимпийският комитет изтъкна като ключови фактори за сегашното състояние на българския зимен спорт "общото икономическо състояние на страната и стандарта на живот, водещи до системна работа в условия на ограничения и дефицит по отношение на осигуряването на съвременна тренировъчна материална база, недостиг на достатъчно подготвени кадри със специфични познания за съответния спорт и липсата на спаринг партньори и вътрешна конкуренция".


Анализът на БОК съвпада с оценката на спортния министър Красен Кралев след края на игрите в Пьонгчанг. Той неколкократно заяви, че българският зимен спорт спешно се нуждае от подобряване на инфраструктурата.


През януари Кралев поиска изменения в плана за управление на Витоша. По думите му настоящият "не позволява никакво строителство в парка, включително и ремонт на старите съоръжения, част от които не работят". Според него "въпросът не е дали, а колко ски писти и лифтове са необходими" в България.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  И от тази ли олимпиада нищо не разбрахме?!)?!?!
  Норвежците с по-малко пари от нашите "инвестиции" и "подпомагане" обраха половината медали!
  Не става без пари, но не става САМО с пари, които тук изтичат в едни схеми!!!
  Ако не вкараме спорта в училище, не го направим атрактивен и престижен ще има още мноооого дълго САМО да си говорим!

 2. 2 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Хахахха, всички в услуга на Цеко...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  пАри нема, действайте!

 4. 4 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Луд изяжда и два зелника, стига да има кой да ги дава.

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 5. 5 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  лобисти (по- скоро слугинаж) на Цеко Минев & ПИБ !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 6. 6 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Още един начин за източване на държавата в полза на офшорките зад цеко и търтеите от БОК.

 7. 7 Профил на marianapopska
  marianapopska
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Като има успехи и големи стартове, пък нека се наливат пари точно в този спорт

 8. 8 Профил на dimitarts
  dimitarts
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Аз призовавам за значително по-малко хора като Стефка в БОК!

 9. 9 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  Електронен регистър за всички проекти за Витоша с онлайн достъп, да види обществото кой е спирачката.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 10. 10 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  Че ние от зимни олимпиади винаги стигаме до 5-6 място. Изключение правят Екатерина Дафовска, Павлина Филипова и Иван Лебанов. Които потвърждават правилото.
  Министерството на младежта и спората е собственик на лифт и писта на Витоша, но ги затвориха и не искат да ги пуснат за кефа на Цеко Минев.
  Инфраструктура за биатлон и ски бягане може да се направи лесно, без големи разходи и без да се уврежда природата. А на мен ми е любопитно как ще реагират банскалии, ако през зимния сезон затворят една или две писти само за спортисти.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 11. 11 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Дебилчетата, научени да смучат държавни и народни пари само за това мислят - пари, пари, и пари..

  Това, че в нормалните държави отдавна има други механизми за създаване на шампиони (масов спорт, подкрепа на ученически състезания, фирмена реклама за най-добрите и пр.) тях не ги интересува .

  Бюрократчетата толкова могат - да искат пари и още далавера. Толкова си могат, но дали трябва д аим го позволим.

 12. 12 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 688 Неутрално

  И следващия път като поискат пожизнена пенсия заради това, че преди 25 години 2 пъти са им казали имената в новините - също не го забравяйте..

 13. 13 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Че ние от зимни олимпиади винаги стигаме до 5-6 място. Изключение правят Екатерина Дафовска, Павлина Филипова и Иван Лебанов. Които потвърждават правилото.Министерството на младежта и спората е собственик на лифт и писта на Витоша, но ги затвориха и не искат да ги пуснат за кефа на Цеко Минев. Инфраструктура за биатлон и ски бягане може да се направи лесно, без големи разходи и без да се уврежда природата. А на мен ми е любопитно как ще реагират банскалии, ако през зимния сезон затворят една или две писти само за спортисти.
  —цитат от коментар 10 на Gopeто


  Без Павлина, която тогава за малко да стане трета и да имаме и златен и бронзов медал в един старт. Ирина Никулчина взе бронз.Другият ни медалист с три медала от зимни олимпиади е Жени Раданова, за която някак се забравя.

  п.п никакво допълнително финансиране за зимни спортове. Никога не сме били успешни в тях. Може да се направят, примерно нови парзалки, но това ще е от полза за хората изобщо.

 14. 14 Профил на Antoni Stoev
  Antoni Stoev
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Държавата трябва да финансира само спорта сред подрастващите. Заедно с федерациите да се създадат конкретни дълготрайни проекти и да се плаща само за тях. Еднократно да се финасира изграждането на база за конкретни спортове в различните райони. Не е само Витоша, както и България не е само София. Професионалният спорт да се плаща от федерациите.

 15. 15 Профил на Antoni Stoev
  Antoni Stoev
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Държавата трябва да финансира само спорта сред подрастващите. Заедно с федерациите да се създадат конкретни дълготрайни проекти и да се плаща само за тях. Еднократно да се финасира изграждането на база за конкретни спортове в различните райони. Не е само Витоша, както и България не е само София. Професионалният спорт да се плаща от федерациите.

 16. 16 Профил на Antoni Stoev
  Antoni Stoev
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Държавата трябва да финансира само спорта сред подрастващите. Заедно с федерациите да се създадат конкретни дълготрайни проекти и да се плаща само за тях. Еднократно да се финасира изграждането на база за конкретни спортове в различните райони. Не е само Витоша, както и България не е само София. Професионалният спорт да се плаща от федерациите.

 17. 17 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 397 Неутрално

  1. Призовите и Майката-Природа за сняг
  2. Майнете Крадев, Цеко, Стефка и другите боклуци
  3. Зимен или летен, ПОДКРЕПА ЗА МАСОВИЯ СПОРТ
  4. Ако имаше смисъл във Вас, щяхме да имаме прилична спортна култура на нацията ... без увреждане на природата

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7462 Неутрално

  За да ходят по екскурзии ли?

 19. 19 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 622 Неутрално

  кур за зимните и секви спортове. Хранилка за търтеи. енма медали, нема слава, нема чест.
  0 лева е едно добро финансиране.

 20. 20 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#10] от "Gopeто":

  Когато пистите в България станат 1500км този въпрос няма да е на дневен ред.

 21. 21 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Тия дни мина отчета на БОК -разходи,и пак разходи. Днес четем ,че искат още пари за зимни спортове.Защо ? Утре ще дойде ред на летните,после ще се обадят и други и така до безкрай.Като искаш да се състезаваш, имаш менажер,отива в някоя фирма, предлагаш да се състезаваш с фланелка с нейно лого и малко помощ от федерацията /държавата/ и това е.

 22. 22 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Интересно желание на фона на изказването на боко за оркестрите на БНР. Като данъкоплатец предпочитам моите данъци да отиват за оркестри, а не за бизнесите на мутрите на герп.

 23. 23 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1684 Любопитно

  Като държавната подкрепа за летните спортове не е проблем, какви са резултатите? И какви резултати БОК смята да постигне с "значително по-голямата държавна подкрепа в зимните спортове"? Как ще го направи?

 24. 24 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 688 Неутрално

  БОК, където фонд РЗ за 13 души е 200 бона? Тия ли реват за пари?

  седеньето го зголемува задникот
 25. 25 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4388 Неутрално

  Държавата се видя с пари и всеки напира за финансиране! Държавата трябва да подпомага само масовия спорт, като осигури инфраструктура! Елитният спорт да си намери спонсори! Аз не искам да плащам с данъците си за имиджов продукт!

 26. 26 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ските са много тъп спорт изискващ ужасно много пари, при това от доста мои познати водещ до ужасно тежки контузии. Първо гориш кофи с бензин да отидеш на ски писта, даваш камара пари за екипировка, висиш на опашки като последен глупак на влекове и лифтове, гориш ток да ти замъкнат задника на високо, пускаш се с голяма скорост като рискуваш да се пребиеш, като се пребиеш (което рано или късно става) обществото харчи маса пари да те лекува и заплати за болнични, висиш високо в планината на висока радиация и силно ултравиолетово лъчение да си повредиш кожата и очите. Въобще който кара ски трябва да му вдигнат здравните осигуровки двойно.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 27. 27 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2238 Неутрално

  Аз призовавам за значително по-малко хора като Стефка в БОК!
  —цитат от коментар 8 на dimitarts


  аз пък призовавам за закриване на тая хранилка за партийни клефуци... от самото си създаване БОК с друго освен с претакане на кинти към на6и 4итави десари не се е занимавал

 28. 28 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  До коментар [#13] от "anton83":
  Извинявам се, че пропуснах Евгения Раданова. За Ирина Никулчина просто съм забравил, а Павлина Филипова се класира четвърта в Нагано, 98 (ако пак не бъркам).
  И да напълно осъгласен съм, че за кънките може да се прави инфраструктура. В зала "Арена Армеец" първаначално е планирано да има и ледена пързалка например.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 29. 29 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  До коментар [#20] от "patrokalche":
  Кой въпрос няма да е на дневен?
  За държавата не трябва да са приоритет медали от олимпиади.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 30. 30 Профил на buzanka
  buzanka
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Нормално е като искаш успехи, да трябва и да дадеш. То не може успешните спортисти да паднат от небето, нали трябва да ги създадеш.

  Обичам да слушам само себе си
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK