НСА започна ремонт за 3.75 млн. лв. на стария си ректорат в центъра на София

НСА започна ремонт за 3.75 млн. лв. на стария си ректорат в центъра на София

© НСАСлед дълго забавяне и промяна на избрания изпълнител днес започна ремонт на една от емблематичните сгради на Националната спортна академия (НСА) - бившия ректорат на ул. "Гургулят" 1 в центъра на София.


Проектът, който включва цялостен ремонт на сградата в близост до Френската гимназия и нова спортна зала в двора й, е за 3.75 милиона лева. Финансирането е основно по програма "Региони в растеж" - 3.5 млн. лева, с 255 хил. лева съфинансиране от НСА. Крайният срок за реализиране на проекта е декември 2019 г.


През ноември 2016 г. спортната академия стана първото висше учебно заведение в страната, което започна изпълнение на инвестиционен проект по процедурата "Подкрепа на висшите училища в Република България". 13 университета бяха одобрени да получат средства по програмата на обща стойност 43.3 млн. лева.
Изпълнител на проекта за модернизация на базата на НСА е обединението "Би Ес Булстрой", в което влизат "Булстрой груп" с едноличен собственик инж. Георги Евтимов и "Би Ес Проект" с едноличен собственик Тома Чолаков.


НСА започна ремонт за 3.75 млн. лв. на стария си ректорат в центъра на София

© НСА


Първоначално изпълнението беше възложено на друга фирма. В началото на февруари 2017 г. "НСА Никмар" беше обявена за победител в конкурс с участието на общо четири фирми. Две от тях бяха отстранени от процедурата на етап оферти - ПСГ АД и "Интер - Прайм". "НСА Никмар" получи 96.670 точки, а "Би Ес Булстрой" - 94.617.


"Би Ес Булстрой" обжалва решението пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). На 27 април КЗК отхвърли жалбата и постанови обединението да заплати адвокатски разходи на НСА и "НСА Никмар" на обща стойност 2500 лева.


Последва обаче успешно обжалване пред Върховния административен съд (ВАС). На 24 ноември съдът отмени решението на КЗК по жалбата на "Би Ес Булстрой" и решението на НСА за избор на изпълнител и върна процедурата на етап разглеждане и оценка.


Мотивът за отстраняването на "НСА Никмар" е, че в проекта й е предвидено изграждане на хандбално игрище в рамките на новата спортна зала, което "не може да бъде осъществено с оглед реализираните вече параметри на застрояване, в това число за площ и височина на помещението".


НСА започна ремонт за 3.75 млн. лв. на стария си ректорат в центъра на София

© НСА


Днес, близо 14 месеца след обявяване на победител в конкурса, беше направена първата копка. Старт на ремонта дадоха ректорът на НСА Пенчо Гешев и председателят на Студентския съвет Мария Родева, а на събитието присъстваха зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова, зам.-кметът на Столичната община Тодор Чобанов и зам.-кметът на район "Средец" Валери Манолов.


"Има особена символика в това, че реновирането на тази сграда се случва след точно 70 години от годината, в която тя се предоставя за ползване на тогавашното Висше училище за физическа култура (ВУФ), а ще бъде завършена по план точно 85 години след нейното построяване, за да изпълнява пълноценно своята функция", заяви Гешев.


НСА обяви, че от "Би Ес Булстрой" са обещали предсрочно приключване на проекта. По проект сградата ще отговаря на клас на енергопотребление В. В нея ще има учебни зали и кабинети и две аудиторни зали.


НСА започна ремонт за 3.75 млн. лв. на стария си ректорат в центъра на София

© НСА


Новата спорна зала ще бъде изградена в северозападната част на имота. Предвижда се тя да бъде долепена до западната фасада на съществуващата пристройка, като ще бъде едноетажна с площ 887 квадратни метра. В нея ще се изградят тренировъчни игрища за минифутбол, баскетбол и волейбол.


В обновяването влиза още изграждане на външен асансьор, абонатна станция и цялостна инсталация за отопление с централно парно, подмяна на сградна канализация и водопровод, на електроинсталация, видеонаблюдение, СОТ, както и изграждане на пожароизвестителна инсталация.


Планирано е оформяне на пешеходни алеи с настилка от унипаваж по цялото протежение на сградата. Ще се оформят нови, свързващи основните ходови линии по терена, а свободните площи ще бъдат затревени и ще се монтират пейки, беседки и др.

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1989 Неутрално

  Академия за функционално неграмотни

 2. 2 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 815 Неутрално

  МИ ТО НЕ ОСТАНА КОЙ ДА СПОРТУВА ВЕЧЕ В ТИЯ ЗАЛИ БЕ ТИКВИ,БЕЗСРАМНИЦИ

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3378 Неутрално

  цялостен ремонт на сградата за 3.75 милиона лева.
  _______________
  Тези па парите за нищо ги нямат !
  За какво СОТ трябва да ги охранява?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7049 Неутрално

  Много пара за този ремонт, но, няма съмнение, ще бъдат усвоени

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK