"Джиро д'Италия" 2018: Битка между Том Дюмулен и Крис Фрум или раждане на нови герои

"Джиро д'Италия" 2018: Битка между Том Дюмулен и Крис Фрум или раждане на нови герои

© Associated PressИма ли кой да свали Крис Фрум от върха в многоетапните състезания, или невероятната серия на британския колоездач ще продължи и в Обиколката на Италия? Това е въпросът, който е най-често задаван преди започващото днес 101-о издание на "Джиро д’Италия". След победите в Тура и Вуелта през 2017 г. британският колоездач се насочи към Италия в преследване на розовата фланелка, която ще му позволи да има в колекцията си и трите големи обиколки.


Задачата на Фрум няма да е толкова лесна, защото титлата си от 2017 г. ще защитава Том Дюмулен. Още редица колоездачи също са готови да окажат сериозен отпор на двамата големи фаворити.


Обиколката на Италия стартира днес с индивидуален часовник в Йерусалим. Трасето е дълго 9.7 км с начупен терен и ще очертае ситуацията в генералното класиране.


Къде ще се реши състезанието
Първата голяма обиколка за годината винаги се отличава със своята трудност, но и разнообразен, който дава възможност за изява на всеки тип състезатели. През тази година колоната ще измине 3562.9 километра. След старта в Израел Джирото продължава в Сицилия и след това се движи само на север, преминавайки през Алпите, а накрая се връща на юг за финал в Рим.


Организаторите са направили два индивидуални часовника и са отделили седем етапа, които дават възможност за спринтьорите. Според класификацията три от етапите са с най-високата трудност от пет звезди, а други три – с четири.


Първата седмица с трите етапа в Израел и после в Сицилия и Южна Италия е сравнително лесна и ще служи като встъпление. Най-важният етап в нея ще е шестият, който е на 10 май – 163 км между Калтанисета и Етна. Колоездачите ще изкачват прочутия вулкан в Сицилия от страна, която не е покорявана до момента, в която има пасажи с наклон от 14 и 15%. Финалът на височината обаче е лесен.


Деветият етап е последен за първата седмица, като в него има две височини от първа категория в самия край. Калашио и Гран пасо д’Италия са много дълги (14 и 24 км) и са трудни само в самия си край.


Много по-важна ще бъде втората седмица и по-скоро нейният край. Уикендът 19 и 20 май предлага 14-ия и 15-ия, където се очакват и първите по-сериозни размествания в генералното класиране. В 14-ия етап колоездачите ще финишират на митичната Монте Дзонколан, която е 10 километра, но с наклон до 20-22% на места. Ден по-късно изкачванията не са толкова страшни, но умората от предния етап ще играе роля, особено с предстоящия почивен ден след отсечката между Толмецо и Сапада.


Организаторите са запазили най-доброто за последната седмица, която стартира с 16-ия етап индивидуално бягане по часовник между Тренто и Роверето – 34 километра. То ще има двойно по-голяма тежест, след като идва след почивен ден.


Височината Коле деле Финестре, която ще бъде изкачвана в 19-ия етап.

© Associated Press

Височината Коле деле Финестре, която ще бъде изкачвана в 19-ия етап.


Следва поредицата 18-и, 19-и и 20-и етап, като всеки от тях завършва на изкачване. Първият е встъпление с финал на Прато Невозо, но ден по-късно идват 184 километра с четири сериозни изкачвания. В средата на етапа е известната Коле деле Финестре, която е 18 километра, но втората ѝ половина е по черен път без асфалт. Финалът е на друго много трудно изкачване – ски курорта Жаферо на почти 2000 метра.


Последният планински етап е 214 километра с три височини от първа категория – Цечоре, Сан Панталеон и Червиния, като всяка от тях е над 15 километра дълга.


Фрум или Дюмулен – прилики и разлики


Очакванията на всички са Обиколката на Италия да се превърне в дуел между Кристофър Фрум и Том Дюмулен. След триумфа на холандеца в Джирото преди 12 месеца това ще бъде директен спор между тях, ако не се брои световното първенство в Берген. На практика през 2017 г. Дюмулен и Фрум спечелиха всичко. Холандецът триумфира с Джирото и световната титла в часовника в Берген, докато Фрум взе Тура и Вуелта.


Победата на Дюмулен го прави фаворит, но и повишава неговото самочувствие. Преди година холандецът пребори много по-опитните Найро Кинтана и Винченцо Нибали, но сега се изправя срещу най-добрият многоетапник с пет големи обиколки за шест сезона.


"Ясно е, че всички ще ме гледат по-внимателно след миналата година, но това не променя моята тактика. Чувствам се по-уверен в моите сили и се поучих от грешките през миналата година", каза Дюмулен преди старта.


Фаворит №1 за победата Том Дюмулен.

© Associated Press

Фаворит №1 за победата Том Дюмулен.


Интересното е, че холандецът разкри, че не е разузнал нито един от ключовите планински етапи във втората и третата седмица на Джирото.


Както и преди година, най-големият проблем за Дюмулен ще бъде отборът на "Сънуеб". През 2017 г. той беше изолиран в почти всеки етап, разчитайки единствено на ветерана Лоранс Тен Дам. Сега от "Сънуеб" добавиха трима талантливи катерачи – Сам Омен (22 г.), Ленард Хофстеде (23 г.) и Крис Хамилтън (22 г.), които обаче сумарно имат само три участия в големи обиколки.


За Дюмулен много важно ще бъде да спечели време в часовника в 16-ия етап. Преди това с изкачването до Монте Дзонколан ще се види дали холандецът има сили за втора победа.


Съперникът му Крис Фрум се намира в сложна ситуация. Британецът трябва да се фокусира върху състезанията, докато трае разследване срещу него за положителната проба за салбутамол. За капак Фрум няма никакви резултати през 2018 г., което не е типично за него на този етап от сезона.


Звездата на "Скай" мечтае за победа в Джирото, която ще му позволи не само да стане едва седмият колоездач (това са правили Жак Анкетил, Еди Меркс, Бернар Ино, Феличе Джимонди, Алберто Контадор и Винченцо Нибали), печелил Тура, Вуелта и Джирото, но и ще означава, че той ще държи едновременно и трите фланелки.


Ще може ли Крис Фрум да спечели Джирото, с което да завоюва Тройната корона.

© Reuters

Ще може ли Крис Фрум да спечели Джирото, с което да завоюва Тройната корона.


В историята само двама са печелили три или повече поредни обиколки – Меркс (Джиро 1972, Тур 1972, Вуелта 1973, Джиро 1973) и Ино (Джиро 1982, Тур 1982, Вуелта 1983).


"Няма да разчитам само на часовниците, защото профилът на състезанието е много разнообразен. Разузнах Дзонколан, както и часовника в Тренто. Познавам отпреди това Финестре, така че съм подготвен", коментира Фрум.


Както винаги, той ще има на разположение много силния отбор на "Скай". В планините до Фрум ще са катерачите Кени Елисонд, Давид де ла Крус, Серхио Енао и Ваут Пулс. Важна подкрепа ще бъде и ветеранът Васил Кириенка, който ще стартира в своята 19-а голяма обиколка.


Имат ли сили Пино, Мигел Анхел Лопес и дуото от "Мичълтън Скот"


Едно стъпало под Фрум и Дюмулен, но с много сериозни шансове за победа са четирима други състезатели - Тибо Пино, Мигел Анхел Лопес, Саймън Йейтс и Естебан Чавес.


Пино пристига в Джирото след крайната победа в Обиколка на Алпите, където впечатли с формата си. Големият проблем за французина обаче винаги е бил постоянството в рамките на три седмици. Пино ще трябва да разчита на агресивния си стил в планините, както и на това да ограничава щетите в часовниците.


Тибо Пино се намира в отлична форма.

© Associated Press

Тибо Пино се намира в отлична форма.


Важно за французина ще бъде как ще се представят и тримата му верни помощници в планините Стив Морабито, Георг Прайдлер и Себастиен Райхенбах.


Колумбийският талант Мигел Анхел Лопес е с най-малко опит сред всички претенденти за победата. Колоездачът на "Астана" впечатли в миналогодишната Вуелта, а в Обиколка на Алпите също показа добра форма.


Отборът на Лопес е и единственият, който може да удържи, а дори и да създаде проблеми на "Скай". "Астана" пристигат в Джирото с опитните Луис Леон Санчес, Кангерт и Зайтс, както и младите Хирт и Пейо Билбао.


Мигел Анхел Лопес е сред младите звезди, но разчита и на много силният отбор на "Астана".

© Associated Press

Мигел Анхел Лопес е сред младите звезди, но разчита и на много силният отбор на "Астана".


Подобна е ситуацията на "Мичълтън Скот", който е единственият отбор с двама лидери. Естебан Чавес (втори от 2016 г.) и Саймън Йейтс (носител на бялата фланелка в Тура) ще трябва да работят заедно, за да създадат проблеми на останалите. Освен това австралийският отбор има много силни състезатели в лицето на Микел Ниеве и Роман Кройцигер.


Италианските надежди


На два различни полюса започват участието си и италианските звезди. В отсъствието на Винченцо Нибали най-големите имена, на които ще разчитат домакините, са Фабио Ару (трети от 2014 и втори от 2015 г.) и Доменико Поцовиво (пет класирания в Топ 10 без подиум).


Италианският шампион Фабио Ару има големи надежди за Джирото.

© Associated Press

Италианският шампион Фабио Ару има големи надежди за Джирото.

Ару все още свиква с новия си отбор ОАЕ, а сравнен с останалите не се намира в толкова добра форма. Италианецът не впечатли в Алпите, а и отборът му няма огневата мощ на другите фаворити. Ару обаче е единственият освен Фрум и Дюмулен, печелил голяма обиколка (Вуелта 2015 г.), и знае какво се изисква в продължение на три седмици.


Поцовиво получава възможност да води отбора на "Бахрейн Мерида" след доброто си представяне в Обиколката на Алпите. Ахилесовата му пета бягането по часовник обаче едва ли ще му позволи да се бори за победа.


След двете италиански звезди попадат редица колоездачи, които ще имат надежди за класиране в Топ 10. Сред тях са Роън Денис и Николас Роуч (ВМС), Бен Херманс (Израелска колоездачна академия), Карлос Бетанкур и Ричард Карапас ("Мовистар"), Луис Мейнтис и Бен О’Конър ("Дайменшън дата"), Майкъл Уудс ("Драпак"), Джордж Бенет ("Лото Йъмбо"), Джанлука Брамбила ("Трек") и Александър Жениез (AG2R).


Битката при спринтьорите


Със седем възможности за спринтьорите тазгодишното Джиро е най-благоприятно за бързите мъже от трите големи обиколки.


Домакините се надяват Елиа Вивиани да спечели цикламената фланелка, като той е и фаворит №1. Италианецът изглежда прероден в новия си тим "Куикстеп" и взе шест победи.


"Основната ми цел е да спечеля етап в Джирото, както направих и през 2015 г. Отборът ни е много силен и ще се радвам, ако имам възможност да се боря за цикламеното трико", каза Вивиани преди състезанието.Италианският спринтьор ще се опита да повтори успеха на съотборника си Фернандо Гавирия от миналата година, когато колумбиецът триумфира в фланелката. За целта Вивиани ще има и най-сериозното извеждане на своя страна – Зденек Щибар, Михаел Морков и Фабио Сабатини.


Останалите спринтьори с претенции са Дани Ван Попел ("Лото Йъмбо"), Якуб Маречко ("Вилиер Триестина"), Саша Модоло ("Драпак"), Сам Бенет ("Бора") и Андреа Гуардини ("Бардиани").


Интересни факти


Канадецът Свен Тюфт от отбора на "Мичълтън Скот" е най-възрастният колоездач в тазгодишното издание. Той ще навърши 41 години в петия етап.


Най-младият колоездач в Джирото е Мадс Педерсен от "Трек". Датчанинът, който беше втори в Обиколката на Фландрия, е на 22 години и 138 дни.


Австралиецът Адам Хансен продължава да пише рекорди, като ще стартира в своята 20-а поредна голяма обиколка. От Вуелта, Испания, през 2011 г. Хансен не е пропускал нито една от триседмичните обиколки, при това е завършвал всяка една от тях. Австралиецът има общо 26 участия в трите гранд тура.

"Джиро д'Италия" 2018: Битка между Том Дюмулен и Крис Фрум или раждане на нови герои

© Reuters

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на aleks ivan
  aleks ivan
  Рейтинг: 2232 Весело

  Успех на Крис!!

  А Домолен да си зареди джобчетата с Имодиум :)))

  ЖИВОТ за дунавските есетри!! : https://esetri.wwf.bg/
 2. 2 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Интересно ми е на какво е способен Мигел Анхел Лопес.
  Иначе битката между двамата е ясна - ще се реши от това колко ще загуби Фрум в часовника и колко Демулен по баирите.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 3. 3 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Успех на Дюмулен!
  И този път да внимава с гелчетата!
  Интересно е дали Тибо Пино ще покаже развитие.

 4. 4 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  Ако Крис Фрум имаше малко съвест, щеше да се откаже от участие заради допинг скандала. Дори да спечели, никой няма да му повярва, че е чист. Интересно, че за Контадор преди години веднага беше създадена организация, спираха го от състезния, а за Фрум всичко може.

  Дюмулен спечели с голяма доза късмет миналото Джиро и тази година няма шанс. Още не е ясно и дали Фрум няма да бъде спрян от състезанието по средата. Ако бях на мястото на спортния директор в отбора на Фрум, щях да заложа на още някой от отбора да се бори за челните места, за да има резервен фаворит в случай на дисквалификация на британеца.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 5. 5 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Какво раждане на нови герои?! Всичко зависи от химическите лаборатории. Този спорт трябва да бъде наврян в кьошето и да не се отразява докато се боцкат колоездачите.

 6. 6 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 1110 Весело

  Какво раждане на нови герои?! Всичко зависи от химическите лаборатории. Този спорт трябва да бъде наврян в кьошето и да не се отразява докато се боцкат колоездачите.
  —цитат от коментар 5 на Chubachubs


  Те не се боцкат, те се надишват:))

 7. 7 Профил на anton83
  anton83
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Не опира само до допинг. Без качества(не само физически) не става. Някой от посредствените колоездачи в колоната дори да се назоби така както през 90те трудно би се справил с Фрум и Скай, дори да са напълно чисти. Допингът има значение при състезатели с близки възможности. Дава малкото предимство, което ти е необходимо.

 8. 8 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 730 Неутрално

  До коментар [#7] от "anton83":

  15-20% подобрение на показателите, е малко? Гледай Икар филма.

 9. 9 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Какво раждане на нови герои?! Всичко зависи от химическите лаборатории. Този спорт трябва да бъде наврян в кьошето и да не се отразява докато се боцкат колоездачите.
  —цитат от коментар 5 на Chubachubs


  Абе колоездачите не на шега допринасят много за разбирането на биохимията. Няма такива експериментатори.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK