Откъс от книгата "Гунди, какъвто не го познавате"

Откъс от книгата "Гунди, какъвто не го познавате"


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от книгата на "Гунди, какъвто не го познавате" по случай 75-ата годишнина от рождението на Георги Аспарухов.


Авторите на книгата са събрали 28 истории за големия нападател. Точно колкото са годините, които Аспарухов бе на този свят. Внимателно са подбрани 28 уникални авторски снимки на големия майстор в спортната фотография Петър Спасов, предоставени лично от него за изданието.


Историите, които ще прочетете, са събрани от авторите Елица Младенова, Георги Иванов, Добромир Добрев и Кристиан Иванов през техния журналистически път. Лични срещи с най-близките хора на Аспарухов ще го разкрият пред вас в светлина, в каквато не сте го виждали. Ще прочетете емоционален пролог от жената до него - Лита, написан специално за юбилейното издание.


Колите на Гунди
Георги Аспарухов загива на прохода Витиня на 30 юни 1971 г. в автомобилна катастрофа. Цялата страна е в траур, никой не иска да повярва, че той и приятелят му и негов съотборник Никола Котков вече няма да ги има.


Някои от най-близките до Гунди хора и до днес твърдят, че той е бил доста самонадеян шофьор. Но в същото време зад волана не е имал качествата, каквито зад коженото кълбо.


Самият Аспарухов вече мисли за раздяла с футбола. При това не само като играч, но и признава, че му идва в повече цялостната обстановка в този спорт, дори ръководството. Затова започва да мисли за ново поприще. Високите скорости го теглят и решението му е да се посвети на автомобилния спорт. За това разкрива може би най-големият му почитател и създател на Националния фен клуб "Гунди" Архангел Петров-Рашо.


Освен че са от една махала, играли са футбол заедно, Петров по онова време е и арбитър. По тази линия се озовава в един автобус с Гунди само седмици преди трагедията. Архангел Петров разказва:


"Бях страничен рефер на мача между ямболския "Лъсков" и гостуващия "Левски" през пролетта на 1971 г. На отиване всички съдии и делегати пътувахме от София с една раздрънкана кола – направо кошмар. Гунди вкара и двата гола за 2:0. След мача помолих администратора на столичния отбор да ме качат в техния автобус на връщане и те ме взеха. Настаниха ме на задните седалки и Гунди дойде при мен с една бутилка вино. Бяха му я дали от някъде, а той не искаше да се вижда. Рече: "Бате Рашо, нека стои при теб, а който дойде да си поиска - сипи му." По-късно отново дойде, седна ниско долу, да не се вижда, и също си сипа една чашка винце.


Разправяхме си истории от махалата, от мачове и други. Стигнахме и до болната тема за края на футболната му кариера, тъй като беше студент в тогавашния ВИФ, както и майор от вътрешното министерство. А той ми каза: "Абе, какъв футбол, не искам да се занимавам с футбол. Ще ставам автомобилен състезател." Зачудих се на тази му амбиция, защото между двата спорта няма нищо общо. Казах му го, а той ми отговори: "Много ме вълнуват автомобилизмът и високите скорости. Страхотно ми допада да карам бързо."


Някогашният рефер много бързо се сеща какво причинява трагедията и къде е коренът на нещастието. В същото време Гунди няма необходимите умения за рали пилот.


РДва пъти се возих при него в Алфа Ромео"-то и му казах, че трети път няма да има. Потегляше като самолет, караше бясно. Предишните му коли - и "костенурката", и черният "Мерцедес", бяха тромави, тежки и не можеха да се движат така, както спортната кола. Предупреждавал съм го неведнъж за високите скорости, че ще го спрат милиционерите и ще загази, но той - не. "Аз съм майор от милицията, кой ще ми направи нещо", отговаряше и продължаваше така."


Откъс от книгата "Гунди, какъвто не го познавате"

През 60-те години на миналия век Гунди е народен любимец и може да си позволява волности. Той не се възползва никога от тази си привилегия, но с едно изключение - бързото шофиране.


Веднъж Гунди вози своя съотборник Жоро Соколов за тренировка. На малка тиха уличка изскача пешеходец и за малко Гунди не го блъска. Настава скандал, пешеходецът псува двамата футболисти, стига се и до физическа саморазправа. Случаят тогава е потулен и пазен в тайна, но години по-късно Соколето решава да го разкаже.


"Гунди имаше афинитет към високите скорости, май му се въртеше в главата да се занимава после с рали – признава и зет му Димитър Каров. Много бързо караше по шосетата, но и тогава нямаше такова движение като сега. В махалата живееха някакви катаджии и все предупреждаваха майка му, леля Мара, че кара много бързо, да му прави забележка. По онова време направи една реклама за италианците и с парите си купи злощастната "Алфа Ромео", натъжава се Митко Каров.


Според приятели на Гунди той повече се е радвал на спортната си кола, отколкото да се грижи за нея. А и през 1971 г. трудно са се намирали майстори за западни автомобили. Още като купил алфата, Аспарухов трябвало да се погрижи за нея, защото едната й спирачка не работела както трябва. Но на него не му пукало особено за този "дребен" дефект.


Потвърждава го и съотборникът му Стефан Павлов-Фифи Перото, който му е и роднина. "Дясната спирачка на колата на Гунди беше повредена. Това му го казаха няколко души. Иван Попов - също бивш наш футболист, който лично се грижеше за "Алфа Ромео"-то, го дръпна настрани и му вика: "Да знаеш, че дясната спирачка не държи." Гунди само се усмихна по своя си начин. Явно не обърна внимание на предупреждението. И после всички знаем какво се случи", разказва Фифи.


Всъщност първият автомобил, който Гунди си купува още като млад футболист, е "Фолксваген", а моделът е познат като "костенурка" заради формата си. В "Редута" колата се превръща в истински хит. Първият братовчед на Гунди Здравко Цветанов разказва:


"Преди да стане много известен, си беше купил "Фолксваген костенурка". Бях запомнил регистрационния й номер - 9813. Ние играехме футбол в градинката на парка "Гео Милев". Веднъж Гунди пристигна там, паркира и дойде да играе с нас. Аз го помолих да ми даде ключовете да покарам малко, въпреки че още нямах книжка. Обикалях из квартала и изведнъж до училището видях милиционерски "Москвич 407" и вдигната палка. Изобщо не спрях, дадох газ. Веднага върнах колата на Гунди и му казах, че са ме спирали. Никой не го е търсил след това. Друг път той ме е возил по подбалканския път София - Бургас с мерцедеса". В "Алфа Рромео"-то не съм се качвал, а много ми се искаше", разказва Здравко, с когото са израснали заедно в "Редута".


Втората кола на Гунди е син мерцедес, който тогава струва 1200 долара. Парите спестява от премии. Премията му за мач е 30 лева, от която 3 лева удръжки за данък общ доход и още 2 лева ергенски данък за това, че още няма дете. Когато националите се класират за световното първенство в Мексико през 1970 година, им раздават по 1200 долара. Футболистите полудяват от радост. До този момент не са виждали толкова много пари накуп.


Фаталният автомобил "Алфа Ромео", с който Георги загива, по онова време е въпрос на изключителен лукс. За да си го позволи, Аспарухов инвестира дългогодишни спестявания. През 1963 година футболистът започва фиктивно работа в Министерството на земеделието и хранителната промишленост, каквато е практиката по социалистическите години. Получава заплата от 90 лева на месец. Щом го назначават, Гунди от чувство за дълг още на следващия ден се появява на работа, въпреки че по това време вече е действащ футболист на "Левски" и национал. Като го виждат в министерството, всички се шашкат. Той казва: "Аз не разбирам много от икономика, но мога да помагам с каквото ми кажете. Ако трябва, ще разнасям писмата."


"Алфа Ромео"-то взима за 2200 долара, като продава мерцедеса на вратаря Георги Каменски, а останалото доплаща с премията от Мексико. Точният модел е Alfa Romeo Giulia GT.


"Да, помня много добре колата. Тя беше много елегантна за времето си. Помня дори как я карах от скута на баща ми", казва синът на Гунди – Андрей.


"Колата е била конфискувана на Калотина от италианец. Беше чисто нова, на не повече от 20 000 километра. Истински звяр. Последната дума на технологиите по това време. Двигателят бе над 160 коня. Въобще суперавтомобил", обяснява Бончо Дунев, който е един от най-добрите ни рали състезатели по това време. Аспарухов отива лично при вътрешния министър Ангел Солаков, за да му иска колата.

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5812 Неутрално

  Нормално за млад човек, с буйна кръв и голям талант. Жалко, че загина така нелепо.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5597 Разстроено

  Бог да го прости. Най-големите пилоти от Ф1 се стараят да не превишават максимално разрешените скорости когато са извън пистите.
  Карането с превишена скорост е безмислен риск и признак за комплекси.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3215 Неутрално

  Много интересна книжка,ако фактите са верни. Колко ли е стойността днес на $2200 през 1970г.?

 4. 4 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  Бог да го прости. Най-големите пилоти от Ф1 се стараят да не превишават максимално разрешените скорости когато са извън пистите. Карането с превишена скорост е безмислен риск и признак за комплекси.
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА

  Вярвате ли в достоверността на тази популярна сентенция? Не познавам лично нито един пилот от Ф1 и не съм наблюдавал как някой от тях шофира по улици и нътища. Подобна сентенция се тиражира и за състезатели от други автомобилни спортове. Дори някои от тях, в т.ч. и български, участват в рекламни кампании с призиви за спазване на правилата за движение. Лично съм се убедил, че съвсем нерядко шофират със скорости доста над максимално разрешените. Поне пред мен не са създавали предпоставки за възникване на ПТП.

 5. 5 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5812 Неутрално

  До коментар [#3] от "deaf":

  $1,000.00 in 1970 had the same buying power as $6,539.10 in 2018.

  Значи около 14 000 $

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 6. 6 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  Много интересна книжка,ако фактите са верни. Колко ли е стойността днес на $2200 през 1970г.?
  —цитат от коментар 3 на deaf

  По кой курс?
  Ако перифразираме един стар виц $2200 са си $2200. :)

 7. 7 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  Нормално е да има и слабости. И въпреки всичко е незабравим. Особено за тези, които сме го гледали на живо от началото до последния мач с ЦСКА.

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5597 Неутрално

  До коментар [#3] от "deaf":

  имаше някъде таблица. Най -добре да каже Ф.Нинов. Помня, че в онези години 100 м.2 апартамент панел в София в Младост бе под 9 000 лева в зависимост от етажа и района. Стара тухла в центъра на София, без парно но железобетон за около 100 кв.м. вървеше около 7 000 от Софжилфонд за обикновените граждани . Тогава доларите на черно не се търсеха много все още и вървяха най-много около 1,50-1.60 лева.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3215 Неутрално

  До коментар [#3] от "deaf":$1,000.00 in 1970 had the same buying power as $6,539.10 in 2018. Значи около 14 000 $
  —цитат от коментар 5 на Незнайко в Слънчевия град  До коментар [#5] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Значи съм прав - алчността,(вдигането на цените),е причината за Кризата от 2008г.!

  Днес за $14 000 не може да се купи дори и малолитражна кола като Опел-"Адам"!

 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3215 Неутрално

  [quote#6:"zhivko6461"][/quote]

  Всички валути по всяко време поскъпват или се обезценяват.

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5597 Неутрално

  До коментар [#4] от "zhivko6461":

  Вярвам на всеки и на всяка , докато не ме излъже. Един дърт наивник. Много малко са случаите обаче на загинали пилоти извън състезанията .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5597 Неутрално

  Сега като се замисля, ми се струва че има някои сериозни несъответствия.
  Първо ако Алфата е била конфискувана то би трябвало да я продаде Мин. на финансите ,
  Второ - цената е много висока за конфискуван автомобил;
  Трето - едва ли са му я продали в долари - нямаше такава практика.
  Най-добре да попитат директно съпругата му.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3215 Неутрално

  Сега като се замисля, ми се струва че има някои сериозни несъответствия.Първо ако Алфата е била конфискувана то би трябвало да я продаде Мин. на финансите ,Второ - цената е много висока за конфискуван автомобил;Трето - едва ли са му я продали в долари - нямаше такава практика.Най-добре да попитат директно съпругата му.
  —цитат от коментар 12 на КМЕТ В СЯНКА  До коментар [#12] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не виждам несъответствия!
  Никъде не пише,че Алфа-та е продадена на Гунди от Вътрешното министерство.
  А комунистическият режим нямаше задръжки да обира пладнешки всички българи,дори и известните.

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5689 Неутрално

  Историите си заслужават. Така ще се разбере по-добре времето...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 4405 Неутрално

  До коментар [#12] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Конфискуваните от митниците автомобили се продаваха чрез Кореком.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 16. 16 Профил на paul_proteus
  paul_proteus
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "Колата е била конфискувана на Калотина от италианец. Беше чисто нова, на не повече от 20 000 километра."

  Това ми напомни известния израз, "чисто нова, малко употребявана".

  Гунди явно е бил добър футболист, но нещата спират дотам. Бил е разглезен както става ясно и това за съжаление му е изиграло лоша шега.  "Nothing succeeds as planned" - J. Heller in "Good As Gold"
 17. 17 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  Говорят что грешил...так умел, так и жил. А безгрешних не знет природа...

  Това е за друг, но не знам защо е първото за което се сетих.

 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3215 Неутрално

  "Колата е била конфискувана на Калотина от италианец. Беше чисто нова, на не повече от 20 000 километра."Това ми напомни известния израз, "чисто нова, малко употребявана".Гунди явно е бил добър футболист, но нещата спират дотам. Бил е разглезен както става ясно и това за съжаление му е изиграло лоша шега.
  —цитат от коментар 16 на paul_proteus  До коментар [#16] от "paul_proteus":

  Хич не личи от написаното да е бил "разглезен". Ти би ли дал на приятел от махалата,спортната си западна кола с 160к.с.,(каквато никой в България не притежава!),да я покара из София? Както Гунди...

 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5597 Неутрално

  До коментар [#15] от "Депутат 241":

  Това не е вярно. В Кореком се продаваха само нови стоки.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Ти би ли дал на приятел от махалата,спортната си западна кола с 160к.с.,(
  —цитат от коментар 18 на deaf


  Е, костенурката никога не е била спортна кола.

 21. 21 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#12] от "КМЕТ В СЯНКА":Конфискуваните от митниците автомобили се продаваха чрез Кореком.
  —цитат от коментар 15 на Депутат 241


  Е, ясно е , че става въпрос за специален случай. И като вземеш предвид, че за футболист на Милан, примерно, не е било особен проблем да си купи такава Алфа по нормален начин, не е и особен проблем.

 22. 22 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Днес за $14 000 не може да се купи дори и малолитражна кола като Опел-"Адам"
  —цитат от коментар 9 на deaf


  Е, а ако се качиш на кола от преди 50 години, дали няма да има разлика?

 23. 23 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Два пъти се возих при него в Алфа Ромео"-то и му казах, че трети път няма да има. Потегляше като самолет, караше бясно. Предишните му коли - и "костенурката", и черният "Мерцедес", бяха тромави, тежки и не можеха да се движат така, както спортната кола. Предупреждавал съм го неведнъж за високите скорости, че ще го спрат милиционерите и ще загази, но той - не. "Аз съм майор от милицията, кой ще ми направи нещо", отговаряше и продължаваше така."
  —цитат от коментар 0 на статията


  Джигит.

 24. 24 Профил на Подлизурко
  Подлизурко
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Нещо намирисват тези 'спомени', нали посмъртно е произведен в Майор, как така на горецитираният Архангел Петров-Рашо, се е хвалел че не го спират, щото е майор?
  Смешни са ми разни изперкали старци дето си 'спомнят', каквото са ги питали услужливо.
  И баща ми е на 85 и като пие една чаша бира и извади торбата със спомени ... един няма истински, ама си трая, че като го засека се обижда

  😜 ЦИК са с Нетрадиционна сексуална ориентация, ам кви В пука? Безплатна проба- в неделя №12 😜
 25. 25 Профил на paul_proteus
  paul_proteus
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#18:"deaf"][/quote]

  Разлезването е как е бил третиран когато е гафил. Не говоря дали е бил щедър или не, защото това не е дискутирано. И има много разглезени които "дават" нещата си.

  Май говорим за различни неща.

  "Nothing succeeds as planned" - J. Heller in "Good As Gold"
 26. 26 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Гунди а и почти всички от неговото поколение звезди бяха земни хора. Имам автограф от него. Дебнехме го, беше отишъл в Пазарджик на гости при негов бивш съотборник от Ботев-Пловдив няколко часа доде излезе. Деца бяхме, разчорли косите на всички и глезовито се "оплака": "Аман от тези автографи". Но видимо му беше приятно. Не познавам друг български футболист който по собствено желание и воля се е надградил. На световното в Анлия през 1966г. беше назован: "Най-ортодоксалният център-нападател на планетата". Демек. таран-консуматор, забит дълбоко в зашитата на противника. Всичко! Като се върна, силно впечатлен от играта на Флориян Алберт-най-силната деветка на планетата по него време заяви и го направи, че ще обогати играта си. Започна да се изтегля назад, влизаше в комбинации, при които не беше задължително той да ги завършва, помагаше на отбраната при статични положения, дриблираше от дълбочина и стреляше откъде ли не без никаква подготовка. И много го ритаха. Главно у нас. Накрая носеше специална ортопедична обувка.

 27. 27 Профил на paul_proteus
  paul_proteus
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#26] от "kastor":

  Добра история наистина! И за да няма съмнение че не е сарказъм:

  ++++++++++++++++++++++++++

  "Nothing succeeds as planned" - J. Heller in "Good As Gold"
 28. 28 Профил на Viktor Tzolov
  Viktor Tzolov
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Сложих ти минус,защото ми е известен случаят с Физикела,и отнетата му книжка,от римската полиция.В Италия ако превишиш с 50км.разрешената скорост,ти взимат книжката,а неговият случай е точно такъв.Лично аз съм убеден,че не е единствен,а да говориш за комплекси за човек който не познаваш,а е постигнал такива върхове в своята професия,не зная как да го определя.

 29. 29 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  До коментар [#4] от "zhivko6461":Вярвам на всеки и на всяка , докато не ме излъже. Един дърт наивник. Много малко са случаите обаче на загинали пилоти извън състезанията .
  —цитат от коментар 11 на КМЕТ В СЯНКА

  Дали пък самоназоваващият се за "дърт наивник" не се поддава твърде лесно, но за сметка на това твърде често на лъжите на личности, попадащи в категорията "всяка"? ;)

 30. 30 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":Сложих ти минус,защото ми е известен случаят с Физикела,и отнетата му книжка,от римската полиция.В Италия ако превишиш с 50км.разрешената скорост,ти взимат книжката,а неговият случай е точно такъв.Лично аз съм убеден,че не е единствен,а да говориш за комплекси за човек който не познаваш,а е постигнал такива върхове в своята професия,не зная как да го определя.
  —цитат от коментар 28 на urh44520675

  Коментарът Ви в съчетание с немного интересния мач "Челси" - "Ливърпул" ме накара да си припомня, че Люис Хамилтън (състезателят от Ф1) е глобяван няколко пъти и дори, ако не греша, му е отнемано свидетелството за управление на МПС.
  Споделяното от един активен участник във форума, чийто псевдоним съвпада с фамилията на споменатия състезател, ми дава основания да предполагам, че той често е достатъчно фотогеничен за да предизвика интереса на мобилните камери на КАТ. СТрува ми се, че е попадал дори в известните на почти всички български шофьори капани на входа и изхода на Бургас.

 31. 31 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4274 Неутрално

  До коментар [#24] от "Подлизурко":

  Дали "намирисват тези спомени" или не, двама невинни си заминаха от този свят, деца, растяха без бащи, а съпруги останаха вдовици...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 32. 32 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Конфискуваните коли по комунизма се купуваха на търг !

 33. 33 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7154 Неутрално

  Хубаво е да се прочетат историите му, велик и нелепо загинал. Бог да го прости!

 34. 34 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7712 Неутрално

  Велик футболист, прекрасен човек!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 35. 35 Профил на Чичо Ваньо
  Чичо Ваньо
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Нещо намирисват тези 'спомени', нали посмъртно е произведен в Майор, как така на горецитираният Архангел Петров-Рашо, се е хвалел че не го спират, щото е майор? ...
  —цитат от коментар 24 на Подлизурко


  На мен друго ми намирисва. Как обективният и безпристрастен спортен отдел на "Дневник" от 28 истории в книгата избра точно тази ?

  "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
 36. 36 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2424 Неутрално

  Разбира се и едновремешните катаджии са "съучастници" в трагичния инцидент.

 37. 37 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 920 Весело

  Конфискуваните коли по комунизма се купуваха на търг !
  —цитат от коментар 32 на stenlyaka


  Да бе, да😀ТЪРГ😀😀😀!!! Днешните "уредени търгове" ряпа да ядят в сравнение к'о ста'аше по времето на соц'а😀 Е, поне до 68, щото до тогава имам лична информация за някои далавери. Не за конфискувани коли (това беше извън моите познания), но за шир'потреба стоки от пловдивския панаир като грамофони, магнетофони, усилватели, хладилници, миксери и друга бяла домашна техника. Просто 'Фсеки "функционер" си даваше заяФка к'о искаше, и ако беше на "правилното" място в йерархията го получаваше (или изчакваше "следващото разпределение"😀!)

  Чудя се к'о ще стане в нет' дискусиите като поизмрят живелите съзнателния си живот хора преживяли този..."експеримент": Строителство на соц'а в НРБ?!? Нета ще бъде пълен с платени "кутеФчета" баламосващи незапознатите колко ее било гот' тогава: Трамваен билет 2...4 ст, двуседмични безплатни почиФки по черноморието в разни "станции", безплатни "пионерски лагери" пак там, "ведомствени квартири" на нулев наем, парно без пари, "столови" на ниво еФтин ресторант 'ма на четвърт цена в разните "елитни съюзи/ведомства" (като съюза на артистите/писателите/журналистите/други) и т.н.

  Като ученик и студент бачках келнер в БИАД (Българско Инженерно-Архитектно Дружество). Е, по мое време беше достъпен и за "простосмъртните" (ако гавазина на входа те пусне), ама "старите пушки" ми разказваха за времена в които без "членска карта" нямаше да пуснат там "чужди".

  А беше "елитна кръчма", с добра кухня и богат асортимент на напитки и "деликатеси", на сносни цени. И защото беше в БАШ центъра на София ВСИЧКИТЕ артисти от околните театъри бяха "редовните посетители" там! И ПРЕДИ представленията (традиционно не си плащаха сметките, щото "бързаха за представление"), и след представлението (тогава плащаха сметките с лихвата+номера на обуФките, + датата+..."ако мине-мине")!

  Мога книга да напиша от шашармите които въртяха там ИМЕНА!!! 'Ма пусти мързел...😀
  До коментар [#32] от "stenlyaka":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 38. 38 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3215 Неутрално

  До коментар [#37] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Същото и аз си го помислих,(без да съм бил свидетел),че просто е невъзможно да е имало търгове по времето на соца!

 39. 39 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 920 Любопитно

  Да питам калпав въпрос по възрастните читатели в този форум:

  Някой помни перефразирането на една римска сентенция "Сик транзит глория мунди" в българистанския вариант за Гунди:

  Беше Гунди, стана мунти!

  Нещо свързано с преминаването му от Левски в ЦСКА...май?

  И още един 'лаф от време оно: ЦСКА и ВМС направиха ТКЗС (Когато футболните отбори на ВМС...Бургас/Варна (тогава Сталин) се вляха в ЦСКА?

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 40. 40 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#37] от "Мойше! Толкоз!!!":Същото и аз си го помислих,(без да съм бил свидетел),че просто е невъзможно да е имало търгове по времето на соца!
  —цитат от коментар 38 на deaf


  Имаше !
  Приятел на баща ми игра за едно Пежо 504 , естествено не го спечели .Купи го някакъв самосиндикален автомонтьор ......после премина в ръцете на бащата на друг мой приятел , а аз силно притеснен го карах в начлото на ''демокрацията''.
  Колата беше на над 1/2 млн километра и без амортесьори .........

 41. 41 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3958 Разстроено

  Спомням си зелената костенурка,след Гунди стана собственост на Стоичко Пешев,друг футболист от Левски.

  klimentm
 42. 42 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 841 Любопитно

  На два пъти ми разказват различни хора, че при катастрофата в колата уж имало още един човек, когото взели на стоп. Обаче никъде в материалите не се споменава трети загинал, та имам доста съмнения и ми прилича на поредната легенда. Някой знае ли нещо?

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 43. 43 Профил на ntonev
  ntonev
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Такива истории доста успешно развенчават легендарния ореол на героя си. Като чета за бабаитлък, комплекси, шуробаджанащина и т.н., нещо почва да ми се изпарява възхищението. Независимо за кого говорим.
  А това да караш като луд, рискувайки живота не само на себе си и спътниците си, но и на другите... Без коментар.

 44. 44 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3958 Весело

  Да търгове имаше за стари автомобили,таксита,от разни министерсва ,комитети,общински съвети и прочие .Мой познат си купи Волга "нов модел"черна,!Мисля за 1000 лева,много пари за онова време.

  klimentm
 45. 45 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 541 Неутрално

  На два пъти ми разказват различни хора, че при катастрофата в колата уж имало още един човек, когото взели на стоп. Обаче никъде в материалите не се споменава трети загинал, та имам доста съмнения и ми прилича на поредната легенда. Някой знае ли нещо?
  —цитат от коментар 42 на stein


  Военен, казвал се е Петър Каменов, взели са го на бензиностанцията на Витиня.

 46. 46 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3215 Неутрално

  До коментар [#44] от "klimentm":


  До коментар [#40] от "stenlyaka":

  Еми от вашите думи личи,че тези "търгове" са били като цяло нагласени и са се провеждали полу-легално. И само в София.
  Висшата номенклатура си живееше по западните стандарти. Но само тя. Аз знам за банкети през 80-те години на най-висше партийно ниво,на които са танцували стрийптизьорки. Но за народа нямаше...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK