Най-тежката загуба не е във футбола

Най-тежката загуба не е във футбола

© LAP.bgДа загубиш мач е болезнено. Особено ако си се заредил с любов и надежда да отпразнуваш с приятели дълго чакана победа на любимия отбор.


Още по-болезнено е, ако провалът дойде, след като си бил убеден в триумфа, виждал си успеха в съзнанието си, мислено си държал купата в ръцете си... След това идват разочарование и болка, които много хора не разбират и за които е нужно време да отминат. Но отминават.


Има обаче далеч по-тежки загуби.
Това е кадър по време на мача "Левски" - "Славия" за Купата на България снощи. Две момчета на видима възраст под 10 години, голи до кръста, стоят на пистата на стадион "Васил Левски". Надписите по телата им гласят "Levski hooligan", ACAB (абревиатура на All Cops Are Bastards - всички ченгета са гадняри), SW 1999 (Sofia West - на най-влиятелната фракция в агитката на "Левски" - "София Запад"). Моментът на снимката улавя едното момче с победоносно вдигнати ръце, а другото, изглежда, прави нацистки поздрав.


Това е голямата загуба. Загуба за "Левски", за българския футбол, за обществото. И няма абсолютно никакво значение на кой отбор симпатизират, от кой мач е снимката. Има значение, че след няколко години тези момчета може да хвърлят бомбички по стадионите и да нараняват публика и полицаи. Има значение чий пример следват. И най-важното - дали тази загуба е поправима.


Фотогалерия: Дълго чаканият празник на "Славия" и поредният кошмар за "Левски" >


Кадърът извиква много въпроси - как са допуснати тези момчета и в този вид на пистата по време на футболен мач? Какво правят всички отговорни институции като БФС, клубовете, професионалната футболна лига, полицията, охранителните фирми? Какво правят обществото и държавата?


Дисциплинарната комисия към БФС традиционно слепешката налага глоби, които си вървят като хроника, без да водят до някакви възпитателни мерки. Нещо като въведените санкции за псуване на стадионите, които щяха да възпитат феновете и да възцарят "ведра атмосфера" на стадиона. Те впрочем бяха въведени след предложение на члена на изпълнителния комитет на БФС и президент на "Славия" Венцислав Стефанов. Същият, който се преоблече специално за награждаването в сряда вечерта на "Васил Левски" и сложи фланелка с образа на Владимир Путин във военна униформа и надпис "Армия России".


Самите клубове, или поне тези с големите организирани агитки, са пасивни и до голяма степен зависими от въпросните агитки и дори не опитват да променят това. Държавата в лицето на МВР и министерството на спорта работи по нов закон за футболното хулиганство и затягане на мерките по стадионите, но се забави прекалено много. Институциите се активизират само при тежки инциденти и след това утихват - до следващия случай.


Всъщност на стадион "Васил Левски" имаше и друга картина. Имаше много деца, които пееха и развяваха шалове на "Левски" и "Славия". Деца, възпитани в любов към любимия отбор, която се предава между поколенията. И която води до болка след загуба на любимия отбор.


Но въпросът е как ще реагират обществото и държавата след другата, по-тежката загуба.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK