Да сбъднеш мечтата: 70-годишен китаец с ампутирани крака изкачи Еверест

Да сбъднеш мечтата: 70-годишен китаец с ампутирани крака изкачи Еверест

© ReutersТърпението е изкуството да се надяваш", гласи известният цитат на немския философ Фридрих Шлайермахер. Именно надеждата, че някой ден ще успее да се качи на най-високия връх на Земята, е водила китаеца Бою Ся в продължение на 43 години.


След множество перипетии и неуспешни опити, мечтата му най-сетне се сбъдна. С изкачването на Еверест (8848 м) Ся стана едва вторият човек с два ампутирани долни крайника, който успява да качи най-високия връх.


През 2006 г. това прави новозеландецът Марк Инглис, а ветеранът от войната в Афганистан Хари Буда Магар също мечтае някой ден да изкачи Еверест.
"Достигането до върха представлява лично предизвикателство, предизвикателство към вярата. Изкачването на Еверест е моята мечта и аз съм задължен да я изпълня", каза Ся през април пред Japan Times.


Трудният път към върха


Постижението на 70-годишния китаец (според някои издания той е на 69 години) идва трудно, като още при първия му опит към върха късметът не е на негова страна. През 1975 г. губи единия си крак заради снежка буря на височина 8600 м.


Тогава Ся дава спалния си чувал на друг алпинист. Групата прекарва три нощи при температури доста под нулата, като китаецът получава множество измръзвания.


През 1995 г. и другият крак на Ся е ампутиран в резултат на заболяването лимфома - форма на рак на кръвта. Това не спира вярата му и той се връща през 2014 г. за нов опит. Експедицията обаче е прекратена, след като при лавина загиват 16 души.


Природата не помага на Ся и година по-късно, когато силно земетресение в Непал осуетява плановете му да атакува Еверест. През 2016 г. китаецът е по-близо от всякога до върха, но на 200 метра от него е принуден да се върне заради силна виелица.


Удар по амбициите на Ся се оказва забраната на непалското правителство за самостоятелни изкачвания на Еверест. Целта на властите е да се ограничат инцидентите и да се намалят смъртните случаи.


От 2018 г. новите правила засягат също хора с двойна ампутация и слепи алпинисти, като те могат да правят опит за изкачване само при наличието на валиден медицински документ.


Това на практика оставя Ся в положение на изчакване и надежда, че забраната ще бъде свалена. Три месеца по-късно серията протести на алпинистите дава резултат, като съдът в Непал отменя новите правила, определяйки ги за дискриминация към хората с физически увреждания.


И така Ся успява да сбъдне мечтата си. Изкачването му беляза началото на сезона на Еверест.

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5364 Неутрално

  Не човек, а скала. Живи здрав да е.

 2. 2 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Стоик и герой!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 3. 3 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Силата на човешкия дух в действие ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 4. 4 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  Не искам да омаловажавам постижението (а то е такова), но да си даваме сметка - този човек е там благодарение на голям екип от хора (шерпи, водачи и др). Същото е и със споменатите слепи алпинисти .. какво значи сляп алпинист .. как сляп алпинист качва който и да е връх? Че нали ако го пусна дори в джендема - да не е 8 хилядник, този човек трябва да го пишем минус 1.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 5. 5 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  Леле. Това е като митичен епос. Първо загубил единия крак, после другия, междувременно годините натежали, а и на 200 метра от върха не успял, после нови трагедии...........
  Тоя е герой. Ето такъв човек бих сложил на банкнота, като символ. Този човек сигурно и сред шерпите е герой. Дано напише книга и после дано я опази от холивудско филмиране. Герой на героите и то в мирен подвиг.

 6. 6 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3131 Любопитно

  Не споря, че е подвиг. Подвиг си е.
  Въпреки това нямам обяснение за някои неща.
  Бил си млад и здрав, не си се качил, после нещо се е обърнало в тебе и си решил да се доказваш.

  Еретик
 7. 7 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Леле. Това е като митичен епос. Първо загубил единия крак, после другия, междувременно годините натежали, а и на 200 метра от върха не успял, после нови трагедии...........Тоя е герой. Ето такъв човек бих сложил на банкнота, като символ. Този човек сигурно и сред шерпите е герой. Дано напише книга и после дано я опази от холивудско филмиране. Герой на героите и то в мирен подвиг.
  —цитат от коментар 5 на grayeagle


  Герой, но не защото е изкачил Еверест, а поради житейските му неволи и запазил духа си!Кой знае колко пари е платил, около него да има поне 5-6 човека, спрециално и само да помагат нему по пътя за върха.Този връх се е превърнал в алея за богати вече - имаш ли пари, стига да имаш късмет с времето - няма начин да не стигнеш!То не са водачи, шерпи и други, които само 'дето не асфалтират пред теб, до върха.Що не изкачват К2 или Анапурна?Защото там се иска и техника, не само да стъпваш и дишаш.
  А колкото до книгата - има една книга от един български съдия - Петко Здравков мисля, че се казваше.Остава без ръце и се научава да прави какви ли не неща с краката си - бръсне се, глади и изобщо, живее!!!!

 8. 8 Профил на Ale MI
  Ale MI
  Рейтинг: 359 Неутрално

  До коментар [#4] от "bludniq_sin":
  Много прост коментар. Искаш ли теб с отворени очи и 15 шерпи антураж да те качим там горе и да видим дали ще успееш? На 5000м си се окакал.

 9. 9 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Изкачването на подобни опасни и високи върхове определено е свързана с някаква духовна потребност. Всеки знае себе си. Но дано драмата с Боян промени законовите условия и да е възможно разрешението за изкачване само ако алпинистите са поне двама и имат проследяващи тракери.
  Определено е екстремно изживяване за хора с непреодолимо влечение към риска. Инче няма как да се обясни, че поемат подобен риск за живота си, при направо враждебни метеорологични условия.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 10. 10 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  До коментар [#5] от "grayeagle":

  Думата герой етимологично се предполага, че произлиза от индоевропейския праезик, по-точно думата *ser а в последствие се свързва с гръцкото ἥρως. Значението на думата е защитавам, опазвам, охранявам. Човек, чиито дела са в полза на обществото, на чуждото или всеобщото благо. Напоследък забелязвам, че много хора не си дават сметка за значението на думите, които използват, което пък с времето води до .. опростяването, обезсмислянето .. най-грубо казано - олекването на някои думи поради ежедневната им употреба. Всичко вече е "уникално" (уникално представление, уникален филм, уникално не-знам-какво-си и като се стигне вече до уникалните сармички на баба става ясно, че някой трябва да погледне в речника, за да си припомни какво е уникално), всичко е "велико", всичко е "нечовешко" и тн.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 11. 11 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ale MI":

  Предложение - покриваш финансово всичко за условията (екипировка, екип и тн.) при които човекът е качил върха, даваш ми 3 до 6 месеца подготовка и съм готов да опитам.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 12. 12 Профил на Tifoso 1897
  Tifoso 1897
  Рейтинг: 221 Неутрално

  А един диабетик, който се прави на безсмъртен, остана под леда...

 13. 13 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 718 Неутрално

  А някой забелязва ли последното изречение, сезоньт започва сега....Боян и с времето ли се е надпреварвал?..

 14. 14 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ale MI":

  Да допълня - в последните години грубо около 1000 /хиляда/ души годишно атакуват върха. От тях грубо около 500 го качват - другите 500 не успяват по различни причини. През 2017 загиват 8 души, през 2015 - 18(лавината причинена от земетресение 7.8 в непал). до момента средното число годишно на загиналите е 4 . До момента върха са изкачили около 4830 души при около 8300 "атаки".

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 15. 15 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  Голям герой. Може би даже национале герой. Даже някой предложи да се сложи лика му на валута. Въобще тези дни сме на вълна национални герои .. по възможност алпинисти. Или както е казал народа - "Куцо и сакато" се изкачи на този и други героични върхове. Няма да останат валути да им слагаме ликовете.
  Виж ако някой учи за доктор 10 години ... е той е торба, която седи пред компютъра. Не е герой. Затова от България всяка година си заминават около 1000 доктори. Медицинска Академия произвежда по 540 на година. Които още могат да смятат ще разберат какво става. Тези които не могат .... е за тях има герои.
  Винаги ми е било интересно след като по време на Възраждането най-голямата добродетел е била да пратиш децата си на училище и по възможност в Европата, защо в последните 40 -50 години в БЪлгария се унищожава с особена жестокост и чуство за отмъщение образа на Българския интелектуалец. Преди бяха подъли интелигенти подали се на западно влияние се пречкат на достойни работници и селяни да построят Соца. Сега са меки китки, "красиви и умни" Соросоиди се опитват да ни казват как да спрем да обичаме бай Тодар, двойните освободители и наследниците на партията майка. Всичките ни "преуспели, млади бизнесмени" са полуграмотни, Великия ББ е неграмотен, Великия президент льотчик е фуражка - никога не са били интелектуалци. Националните ни герои са Гунди и Гришо. Защо това е така? Защо хората не могат да разберат кое има стойност и кое е просто интересно лично постижение и сензация. Преди няколко години имаше един който изходи на ръце от Северна Америка до най-Южната точка на Южна Америка. Безспорно страхотно постижение, което никога няма да постигнеш ако седиш пред компютъра. Но пак въпроса ми е - ЗАЩО да го правиш освен за сензация и лично удовлетворение?

  California Über Alles
 16. 16 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  До коментар [#11] от "bludniq_sin":

  Хайде на бас, че не ставаш. И при положение, че те носят на носилка........... пак няма да тръгнеш. Ти си за други дела , не се мъчи. нали за да наеме шерпи , трябва да вложи свои пари. Нали трябва да ги изкара ......... Нали трябва да се катери сред тия шерпи.......... без крака. Нали е ходил десет пъти на тоя връх. виж се в огледалото утре сутринта......... и ще видиш, че и да ти дадат пари и помощници. ......................пак не ставаш. Не става от червея орел.... правени са опити ........... просто не става. Не случайно няма милиардери, които да са известни алпинисти, известни маратонци, известни гмуркачи и други такива. С пари не става тая работа. С пари с хеликоптера до базовия лагер.

 17. 17 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1083 Весело

  До коментар [#11] от "bludniq_sin":Залагам 5 кинта че ще успееш)))))

 18. 18 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  До коментар [#16] от "grayeagle":

  :) И на теб ти го казвам - статистически всеки втори опит да се "покори" върха е успешен. 288 души са загинали, като двете основни причини за смъртта им са лавини или падане.
  Отвори малко, попрочети, поинтересувай се. Не става само с голи думи колкото и да са "големи" и гръмки - за червеи си говорим и за орли. Цената на един опит е около 45 хил долара. Не е необходимо да си милиардер наистина, но не е евтино. Не на всеки човек качил върха целта му е да е известен алпинист, те и повечето не са известни алпинисти, поне ако правилно разбирам словосъчетанието "известен алпинист" щото неизвестният алпинист по-лош ли е от известният? Не катери ли и той върхове? Не е ли той "орел" по думите ти :) Това имам предвид - хайде малко по-леко с героизирането и възхвалите.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 19. 19 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  До коментар [#17] от "angeles":

  Остава някой да ме спонсорира с 45 хил долара и може да и да разберем дали ще спечелиш или не :)

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 20. 20 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#7] от "chinaski":

  Знам го - май беше в Силистра, ама не съм сигурен. Виждал съм снимка как пише съдебни решения на пишеща машина "Марица". Уникат.

 21. 21 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#7] от "chinaski":Знам го - май беше в Силистра, ама не съм сигурен. Виждал съм снимка как пише съдебни решения на пишеща машина "Марица". Уникат.
  —цитат от коментар 20 на SSS


  С пръстите на краката, разбира се🙂
  Дневник, време да въведете опция за промяна на мнение или изтриване.

 22. 22 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Безумие е да дадеш спалният си чувал на друг човек и самият ти да загубиш крака си.След това още по-безумно е да катериш върхове като нямаш крака.Друг въпрос е,че буквално са го носили.
  Това не е геройство,а безумни постъпки.

 23. 23 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#15] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Това е положението..

 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5865 Весело

  До коментар [#15] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Съгласен! :)
  А обяснението е просто. С мускули е по-лесно и се вижда веднага :)
  А сбърканата скала на оценките ги поощрява да продължат в този дух.
  Все пак един успял премиер казва "аз съм прост и вие сте прости и затова се разбираме"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално
 26. 26 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#14] от "bludniq_sin":

  На Еверест смъртността сред атакуващите е около 4%, на Анапурна е близо 50%, на К2 - над 1/3.

 27. 27 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#16] от "grayeagle":

  Миналата година една осмокласничка падна от 12-тия етаж на строеж, където се беше изкатерила да си прави селфи. Интересно, че тогава нямаше приказки за червеи и орли, а и тука писаха за случката.

 28. 28 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3927 Весело

  Справка - филмът “ Еверест”!

  klimentm
 29. 29 Профил на tinkerer
  tinkerer
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#15] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  на докторите мисията им не е да са герои, а да служат на пациентите си, това им е работата.

  Герои са хората, които правят нещо отвъд обикновеното си ежедневие. Левски, Мандела, Майка Тереза. Ако си станал доктор, за да ти се възхищават колко си умен, си го направил за не по-малко лично удовлетворение и сензации от този, който ходил на ръце.

 30. 30 Профил на terminal>>velocity
  terminal>>velocity
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да не чувам повече хвалби за някой изкачил баира. Сакатите се качват до там, те постижение било..... разходка с риск да замръзнеш.

 31. 31 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3927 Весело

  Англичаните са атакували Еверест преди сто години с конопени въжета и вълнени палтенца, без абсолютно нищо което днес алпинистите притежават , попитан защо предприема тази лудост Малъри отговаря “ защото е там”

  klimentm
 32. 32 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3927 Весело

  До коментар [#29] от "tinkerer":

  Има и героизъм на ежедневието, самотната майка или баща отглеждащи децата си, героизъм е също да оставиш нещо след себе си, като си спомня сега за моите собствени родители които бухаха цял живот във фабриката и не знаеха почивка и развлечение за да бъдем ние децата им добре колкото това е възможно разбирам че това също е било героизъм

  klimentm
 33. 33 Профил на tinkerer
  tinkerer
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#32] от "klimentm":

  Героизъм би било да гледаш на някого другиго децата. Да си гледаш своите не е героизъм - сам си си ги правил.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4249 Весело

  С два ампутирани крака и на 70 години да изкачиш Еверест е невероятно постижение! Поклон Бою Ся! 👏

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 36. 36 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  До коментар [#15] от "Pontif New Dnevnik SUCK":на докторите мисията им не е да са герои, а да служат на пациентите си, това им е работата.Герои са хората, които правят нещо отвъд обикновеното си ежедневие. Левски, Мандела, Майка Тереза. Ако си станал доктор, за да ти се възхищават колко си умен, си го направил за не по-малко лично удовлетворение и сензации от този, който ходил на ръце.
  —цитат от коментар 29 на tinkerer


  Знам много добре каква им е мисията на докторите. Аз не съм доктор, само давах пример. Всеки си има собствен стандард за това кои са герои и кои не.
  Само да не бъркаме известни хора (celebrities) с герои. За мене поне в героизма трябва да има поне малко саможертва за другите не само задоволяване на собствените амбиции. Първото изкачване на Еверест е било героично защото е показало нови граници на човешките възможности. Второто вече не е било героично. 4083тото може само да бъде лично постижение.
  Дядо ми беше с два ампутирани крака и всеки ден беше изпитание за него. Никога не го чух да се оплаче докато беше жив. За мене беше герой, защото посрещаше всички изпитания без да мрънка и да натоварва семейството си. Но за никой друг не е бил, нито пък е било нужно да бъде.
  Но не за това става дума тук. Моята теза беше, не на кои се прекланям аз а на кои се прекланя народа, нацията. Това е важното! И от това което виждам .... ми става ясно че летвата е доста ниско.
  В Америка има страхотни спортисти с дългогодишни кариери. Никой не ги нарича герои, дори когато самостоятелно успяват да донесат победа на целия си отбор.
  Има доста военни които загиват в битки ни герои наричат само тези които са дали живота си за да спасят другарите си. И пак не са национални герои!
  Има много учени и бизнесмени които в последните 50 години промениха не само Америка но и света с технологиите които откриха и направиха достъпни за всички. Дори и тях не наричат герои. Но това което е различно с БЪлгария е че тези хора са по-известни и по-уважавани от спортистите и дори загиналите войни. Има разбиране че Стийв Джобс е по-велик от Майкъл Джордан. В България никой няма да ти каже че Чирков е по-велик от Гунди. Даже на някои места ако направиш такова изявление ще си изкараш боя. За туй иде реч тука! Това най-директно показва ценностната система на една нация. Иначе Китаеца без крака е велик и нашия Боян е велик и Гришо също .... лошото е че нямаме от другите велики. И ако продължаваме така няма и да имаме.

  California Über Alles
 37. 37 Профил на tinkerer
  tinkerer
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#36] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Освен, че нарече Левски и Майка Тереза celebrities, от останалото ти мрънкотене не се разбра ти какво си направил, за да имало повече от онези, по-квалитетните, според теб, национални герои. Така на едро обвинения за ценностната система на нацията няма никакъв смисъл да се правят. Иначе патосът ти е на 6, макар и безсмислен.

 38. 38 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 566 Неутрално

  А един диабетик, който се прави на безсмъртен, остана под леда...
  —цитат от коментар 12 на Tifoso 1897


  Ти нали си си добре пред клавиатурата.Това е твоя връх.Внимавай да не паднеш от стола.

 39. 39 Профил на Борис Кръстев
  Борис Кръстев
  Рейтинг: 221 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK