Изгуби ли шансове Крис Фрум за исторически триумф в Джирото

Архивна снимка от първия етап.

© Reuters

Архивна снимка от първия етап.Девет изминали етапа и загуба от 2.27 минути, това е ситуацията за Крис Фрум след първата седмица в Обиколката на Италия. Колоездачът, който започна 101-ото издание на "Джиро д’Италия" като най-големия фаворит, на практика се намира в неизгодно положения спрямо съперниците си.


Четирикратният шампион от "Тур дьо Франс" и последен победител във Вуелта загуби време не само от носителя на розовата фланелка Саймън Йейтс, но и 1.49 минути от Том Дюмулен. При това в момент, когато се очакваше, че ще печели време спрямо холандеца.


Колоездачът на "Скай" преследва няколко немислими рекорда в съвременния спорт, след като опитва да спечели трета поредна голяма обиколка. Мечтата за исторически триумф на британеца обаче изглежда все по-далечна заради огромния му пасив на този етап. Според някои Фрум пада жертва на прекалено големите си амбиции, които се отразяват върху физическата му форма, а според други върху него се стоварва проклятието на "Скай" в Джирото. Тези, които не харесват британеца, припомнят, че слабото му представяне идва точно в разгара на битката му заради положителната проба за салбутамол.
Има ли сили обаче най-добрият многоетапник в последните шест години да отговори?


Какво се случи дотук


Обиколката на Италия започна лошо за британеца, който падна още преди нейното начало. Фрум пострада при опознаването на часовника, а в самия пролог загуби 37 секунди от Том Дюмулен. След това британецът продължи да изпитва проблеми и ако загубата на време в четвъртия етап беше отдадена на лошо позициониране, на вулкана Етна и най-вече в изкачването до Гран Сасо д’Италия се видя, че няма и помен от познатия Фрум.


На практика колоездачът на "Скай" се намира в непозната за него ситуация, защото никога дотук в кариерата си Фрум не е имал подобен пасив след първата седмица в голяма обиколка. На практика при три от четирите си победи в Тура британецът обличаше жълтата фланелка именно в края на първата седмица.


Сценарият беше добре познат – нанасяне на удар при първия истински труден етап, който завършва на изкачване и повеждане в класирането. Така стана през 2013, 2015 и 2016 г., когато жълтото трико беше облечено съответно след осмия, седмия и осмия етап. Преди 12 месеца това стана малко по-рано – след четвъртия. По същия начин се разви и битката във Вуелта, където Фрум държеше червената фланелка от третия етап чак до финала.


От "Скай" не бързат да натискат паник бутона, но си личи, че и те не са уверени в подобна ситуация.


До момента Фрум никога не е имал пасив след първата седмица в големите обиколки

© Reuters

До момента Фрум никога не е имал пасив след първата седмица в големите обиколки


"Крис има голяма цел, а именно дубъл Джиро - Тур. Това значи, че нашият план е да гоним пикова форма в третата седмица, която да се задържи след това и до Тура. Разбира се, това не значи, че загубата на време се приема толкова лесно, все пак можеше да бъде и по-зле", каза мозъкът зад успехите на Фрум със състава на "Скай" Никола Портал, отговорен за тактиката.


Подобна констатация направиха и съперниците на британеца, които на този етап не искат да отписват Фрум с лека ръка от битката. Опитният директор на "Мовистар" Еузебио Унсуе остава обърнат изцяло към лидера на "Скай".


"Той ще атакува в третата седмица, уверен съм в това. Знам колко е трудно да насочиш подготовката си към Джирото и Тура едновременно. Ние го опитахме с Кинтана, но предимството на Фрум е, че е по-опитен, печелил е няколко големи обиколки и знае как да се готви. Дори и на две минути изоставане той остава сред фаворитите", каза испанецът.


В почивния ден колоездачът на "Скай" предпочете да бъде по-обран в думите си и обясни, че е имал лош ден в изкачването на Гран Сасо д’Италия. Въпреки това Фрум продължава да вярва, че може да се бори за челните позиции. Британецът добави, че не му минава мисъл за отказване.


Неговите надежди се подплатяват и от факта, че Джирото вече е виждало обрати. Преди две години Винченцо Нибали навакса повече от три минути изоставане в последната седмица, за да спечели розовата фланелка.


Кой спечели след първите девет етапа


Докато Крис Фрум губеше време и разочарова всички в Джирото, други колоездачи излязоха на преден план. Съставът на "Мичълтън Скот" обори твърденията, че "Скай" ще диктува събитията в състезанието, след като показа най-голяма сила във височините.


С етапните победи на Естебан Чавес и Саймън Йейтс на Етна и Гран Сасо д’Италия австралийският отбор пласира двамата си лидери на първо и второ място в генералното класиране.


Йейтс води с 38 секунди пред шампионът от 2017 г. Том Дюмулен, но смята че това няма да му бъде достатъчно. "Трябват ми минути пред него, а не няколко секунди. Том е много силен и дотук губи минимално време", каза 25-годишният британец.


Макар и да не блести, Дюмулен обаче си върши прекрасно работата, най-вече благодарение на победата в първия етап. Анализаторите смятат, че ако той продължава да е в тази форма, остава фаворит №1, защото в индивидуалният часовник в 16-ия етап (34 км дължина) холандецът ще печели по около 2 секунди на километър спрямо останалите.


Под радарите, но с постоянно присъствие в челото (две трети и едно второ място в изкачванията дотук) Тибо Пино също е сред хората, които впечатлиха в първата седмица.


В категорията на добре представящите се са още Роън Денис, който е пред Фрум след два тежки планински етапа, както и най-голямата надежда на Италия поне за подиум Доменико Поцовиво. След първата седмица Джирото намери и няколко нови млади звезди като Ричард Карапас, спечелил етапна победа, Джордж Бенет и Пейо Билбао.


Какво предстои във втората седмица на Джирото


Донякъде окуражаващо за Фрум и останалите колоездачи, които дотук загубиха време, е, че във втората седмица ще имат достатъчно километри, за да влязат във форма. За разлика от интензивното начало на Джирото, което беше свързано и с много пътувания и трансфери около първите три дни в Израел, втората седмица започва спокойно.Организаторите правят плавен преход от Апенините към Алпите и етапите във вторник вторник, сряда, четвъртък и петък могат да минат в графата лесни. Най-дългият етап (239 км), който е във вторник между Пене и Гуалдо Тадино, крие някои рискове, но изкачванията са далеч от финала, отсечката до Осимо пък завършва на кратка височина, но не толкова стръмна че да доведе до нови големи загуби за колоездачите, които не са във форма.


"Аз не искам да отписвам Крис, защото той е доказан в триседмичните обиколки. Състезавал съм се срещу него и знам, че когато се чувства добре, печели много време. Втората седмица е изцяло Дзонколан, няма какво да се лъжем, и всички гледаме натам", каза в почивния ден Саймън Йейтс.


Именно етапът в събота, който е определен и като кралски, ще даде отговор на въпроса има ли още някакви шансове Фрум за краен успех. Финалът е на изкачването Монте Дзонколан, считано за най-трудната височина в Европа (10 км дължина, среден наклон около 12% и максимален 22%). Етапът в неделя включва пет височини и също е отлична възможност за размествания в класирането.


Изходните позиции на претендентите


С двама колоездачи на първите две места определено "Мичълтън Скот" е отборът, който държи козовете в ръцете си. Австралийският отбор впечатли не само заради формата на Саймън Йейтс и Естебан Чавес, но и с факта, че останалите им катерачи показват страхотно представяне дотук.


И Йейтс, и Чавес обаче ще трябва да атакуват в края на втората седмица, за да спечелят още време спрямо Том Дюмулен преди решителната трета част от Джирото. А тя започва с дългия индивидуален часовник.


Том Дюмулен се представя стабилно и твърдо остава в битката за розовата фланелка с големи шансове заради дългия часовник третата седмица

© Reuters

Том Дюмулен се представя стабилно и твърдо остава в битката за розовата фланелка с големи шансове заради дългия часовник третата седмица


Подобна е ситуацията на Тибо Пино (четвърти на 45 секунди) и Доменико Поцовиво (пети на 57 секунди). Въпросителната при двамата е дали ще задържат пика на формата си дълго, защото те навлязоха в отлично състояние след подгряващото състезание Обиколка на Алпите, но до края на Джирото остава още много време.


Агресивно представяне в двата планински етапа през уикенда ще се чака и от отбора на "Астана", чиито лидери Пейо Билбао (девети на 2.05 минути) и Мигел Анхел Лопес (13-и на 2.34 миути) вече изгубиха много време. В тази графа е още и Фабио Ару (2.36).


За Том Дюмулен пък ситуацията е добре познава. Шампионът от 2017 г. ще трябва да ограничи евентуални загуби в събота и неделя и да чака момента си в часовника. Холандецът обаче показа самочувствие преди втората седмица.


"За да спечеля това Джиро, ще трябва да се катеря добре и съм готов да го направя. Всички говорят за часовника, но не значи, че дотогава ще си почивам и няма да се боря, напротив – ще бъде много трудно, но аз съм оптимист. Формата ми е добра", каза холандецът.


Колкото до Фрум, 32-годишният колоездач отново ще трябва да разчита на силата на отбора си "Скай". Съставът е доказал, че може да контролира всяко едно състезание, когато води, но този път ще трябва да промени тактиката и да бъде агресивен. Въпросът е дали ще може.

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4652 Неутрално

  "32-годишният колоездач отново ще трябва да разчита на силата на отбора си "Скай"....  И 32-годишния не е в обичайната си форма (предполагаме защо), както и отбора му.

  скоростен индекс "Y"
 2. 2 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 723 Неутрално

  След като го спипаха да се друса, сега не смее да покаже новите си стероиди. :D

 3. 3 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  считано за най-трудната височина в Европа (10 км дължина и среден наклон около 20%).
  ===============================
  Посмали манго! Средния наклон е 11,5% (20% е само в някой участъци най-стръмните)

 4. 4 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Хм, когато съвестта те изгаря отвътре сигурно е трудно да покажеш най- доброто от себе си .....

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 5. 5 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Фрум никога не е бил фаворит за Джирото. Той просто беше един балон, който се спука рано. Във всичко на този свят важи правилото за Възхода, Кулминацията и Падението. Фрум, дали го осъзнава или не, е в третия период. Отборът на Скай също.

  Все пак британецът има един последен шанс - кралският етап в събота, 19 май. Там ще се реши кои ще бъдат фаворитите за първото място. А победителят ще стане ясен след етапа по часовник. За такъв тежък планински етап като кралския някакви 2 минути нищо не значат. Там ще има разлики между 5-10 минути. Не е сигурно дали половината колоездачи ще хванат контролното време, основно слабичките спринтьори.

  Ако тук Фрум се провали, това ще бъде краят на кариерата му. Организаторите на Тура вече обявиха, че без окончателно решение няма да го пуснат да участва. Остава Вуелтата, където ще се опита за спасява сезона и мястото си в Скай.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 6. 6 Профил на serpico
  serpico
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Фрум никога не е бил фаворит за Джирото. Той просто беше един балон, който се спука рано. Във всичко на този свят важи правилото за Възхода, Кулминацията и Падението. Фрум, дали го осъзнава или не, е в третия период. Отборът на Скай също. Все пак британецът има един последен шанс - кралският етап в събота, 19 май. Там ще се реши кои ще бъдат фаворитите за първото място. А победителят ще стане ясен след етапа по часовник. За такъв тежък планински етап като кралския някакви 2 минути нищо не значат. Там ще има разлики между 5-10 минути. Не е сигурно дали половината колоездачи ще хванат контролното време, основно слабичките спринтьори. .
  —цитат от коментар 5 на Lou


  Колкото и да не мога да го понасям Фрум, до края на тази височина всичко може да се промени ... Там Дюмулен ще губи много, а от останалите също не ги виждам

  Pure Chewing Satisfaction
 7. 7 Профил на nutun
  nutun
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Аз си мисля, че наистина тежките етапи са 19 и 20 защото там има трудни височини и то в серия, докато преди Монте Зонкулан има височина от 3 категория. Височината "Кол дела Финестре" в 19 етап също е много тежка почти двойно по дълга от Монте Зонкулан (18,5 км.) доста стръмна среден наклон над 9%, и последните 7.8 километра са на макадан.

 8. 8 Профил на anton83
  anton83
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#5] от "Lou":

  Чак пък край на кариерата? Наистина с 4 титли от тура и 1(ако не му я вземат) от Вуелтата спокойно може да се откаже, дори в този момент. Но той все пак е на 32. Има време пред себе си. Дори и да не спечели нищо тази година, какво от това. Не е краят на света.

  Отново трябва да се уточни, че салбутамолът не е допинг в тесния смисъл на думата. Не е сред забранените вещества. Ползва се от много колоездачи в определените граници. Той подобрява дишането действайки бронхоразширяващо. Това помага, но със сигурност превишаване на разрешената доза не може да направи някой колоездач шампион.Тогава щеше да е приравнен на стероидите и нямаше да е разрешен изобщо.
  Мафията на СКАЙ може да захранва Фрум с най-добрата химия, за да печели, но със сигурност тази химия не е салбутамолът или поне значението му е ограничено.

 9. 9 Профил на Nozo No
  Nozo No
  Рейтинг: 351 Неутрално

  До коментар [#8] от "anton83":

  Не се опитвай да обясняваш на хора дето просто не обичат Фрум, ако ги слуша човек ще си помисли че Кинтана, Нибали или Дюмолен го карат на плодове и зеленчуци, просто не обичат Фрум и това си е. А във Тура лидер на Скай ще е или Томас или Бернал който снощи буквално ги изяде за 2 км в кралския етап на Калифорния.

 10. 10 Профил на serpico
  serpico
  Рейтинг: 775 Неутрално

  До коментар [#9] от "Nozo No":

  чак да ги е изял.... сложи 20-на секунди на Майка , като цяло в Калифорния няма нито един топ ол раундър

  Pure Chewing Satisfaction
 11. 11 Профил на anton83
  anton83
  Рейтинг: 555 Неутрално

  То и аз не го обичам Фрум или по-скоро начинът, по който печели и тоталната и ужасно скучна доминация на Скай. Само че вече ми писна от кръчмарско плюене. А Фрум, ако не друго поне е показал, че е умен и с точен усет за разлика от някой други фаворити.

 12. 12 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Прогноза: на Монте Зонкулан първи ще е Позовиво..

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 13. 13 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 844 Неутрално

  До коментар [#9] от "Nozo No":

  Бернал няма да изкара 3 седмици..

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 14. 14 Профил на serpico
  serpico
  Рейтинг: 775 Неутрално

  До коментар [#12] от "DS":

  аз залагам на Чавес

  Pure Chewing Satisfaction
 15. 15 Профил на еморето
  еморето
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Браво на Дневник за статията!

 16. 16 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 844 Неутрално

  До коментар [#12] от "DS":аз залагам на Чавес
  —цитат от коментар 14 на serpico


  в 10 етап завърши на 25 мин.

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK