Предизвикателството Шиша Пангма

Снимката на Шиша Пангма е направена от самия Боян Петров от пътя, водещ до град Тингри, Южен Тибет.

© Боян Петров

Снимката на Шиша Пангма е направена от самия Боян Петров от пътя, водещ до град Тингри, Южен Тибет.Най-ниският сред осемхилядниците - Шиша Пангма (8027 м), е и единственият, който изцяло се намира в Тибет. За последен път е атакуван от българи през пролетта на 1999 г. Тогава Дойчин Василев и Карина Сълова обаче успяват да изкачат по-ниския, централен връх Шиша Пангма (8013 м). Реално това е единственият осемхилядник, който и досега още няма българско изкачване, ако се приеме, че това не е успял да направи и Боян Петров.


С унгареца Давид Клайн в базовия лагер на Шиша Пангма. Снимката е от "Фейсбук" профила на унгарската експедиция.

С унгареца Давид Клайн в базовия лагер на Шиша Пангма. Снимката е от "Фейсбук" профила на унгарската експедиция.


"Лесният" връх


Тибетското название на планината означава хребет над тревистата равнина, а китайското - лошо време или суров климат. Според други преводи от китайски името означава света обител.
За най-подходящо време за изкачване се смята пролетта, когато с всеки ден времето се затопля, докато през есента е точно обратното и снеговалежите се увеличават.


Често е смятан за лесна за изкачване планина заради липсата на участъци, които изискват големи технически умения. За сметка на това голямо изпитание за катерачите са лавините. Както и това, че има един централен връх, който може да бъде взет за действителния. Така много алпинисти твърдят, че са качили върха, достигайки само до централния, който е и с няколко метра по-нисък от действителния. Проблемът е обаче, че трасето между по-ниския (централния) и действителния представлява тънък като нож ръб.


Никога не си в безопасност


Макар и приеман за по-малко предизвкателство от изкачването на другите гиганти, Шиша Пангма е високо в класацията на най-смъртоносните върхове. Около 8% от всички, които го атакуват, намират смъртта си. Това означава, че под него има повече жертви, отколкото под Еверест. Но, разбира се, най-високият връх е и атакуваният от най-много катерачи.


По данни на 8000ers.com.към края на 2008 г. са регистрирани 273 изкачвания при 3500 на Еверест. Дотогава 23 катерачи са загинали под Шиша Пангма. В този брой влизат и жертвите на трагедията от 1991 г., когато шестима катерачи от Япония са погребани под лавина, а през 1999 г., първокласните американски катерачи Дейв Бриджис и Алекс Лоу загиват под върха.


Във всички гидове, целящи да ориентират катерачите, решили да отидат на Шиша Пангма, стои предупреждението, че изкачването дори и на това "джудже" е опасно начинание. Посочва се, че мястото е изолирано и не може да се разчита на спасение чрез хеликоптер. Това пролича много добре при акцията по издирването на Боян Петров. Местната спасителна служба разполага с машини, които могат да летят до около 5000 м. Затова се наложи наемането на машини от Непал. Повече за тях четете тук.


Загряване за Еверест


Често катерачите, решили да атакуват Еверест, първо отиват на Шиша, за да видят как тялото им ще реагира на височината. Тук няма такива стръмни участъци като на Нанга Парбат или Стъпалото ни Хилари на Еверест.


Планът на Боян Петров също беше да направи двата върха в едно пътуване. "Шиша Пангма е изцяло в Тибет, а на Еверест ще направя опит по тибетския му северен ръб. И двата върха може да се комбинират спокойно без сериозни логистични комбинации. Главният връх на Шиша Пангма все още няма българско изкачване, така че ако го изкача, ще знаем, че българите вече сме стъпвали на всички осемхилядници", каза в интервю за "Дневник" през октомври 2017 след завръщането си от изкачването на Даулагири (8172 м) в Хималаите.


От 2008 г. китайските власти драстично променят изискванията за достъп до върха. Освен изричните срокове за искане на разрешително след пристигането е въведено и такова от военните с пост, намиращ се близо до град Тингри. Изискванията и фактът, че върхът е много близо до границата с Непал, правят атаката му скъпа.


Шиша Пангма отдавна беше в плановете на Петров. През 2015-а алпинистът обясни, че "този връх ми е първи приоритет, но в момента поради особеностите на обстановката от тибетска страна струва двойно повече от обикновеното. Аз нямам намерение да плащам каквато и да е цена. Ако условията се нормализират, веднага тръгвам". Преди той планираше изкачването му и след това на Еверест за 2017-а.


За 2017 г. обаче Китай не издава разрешителни за този връх. Така планът на Боян Петров се оформи за 2018 г. - да атакува в един сезон и двата върха.


Снимката е от "Фейсбук" профила на Dream Wanderlust.

Снимката е от "Фейсбук" профила на Dream Wanderlust.


Най-късно изкачен


Той е последният от осемхилядниците, изкачен за пръв път. Китайски катерачи успяват да го достигнат през 1964 г., когато там е изпратена гигантска експедиция, състояща се от над 100 участници.


Първите, изкачили го през зимата, са италианецът Симоне Моро и полякът Пьотр Моравски през януари 2005 г.


Швейцарската звезда сред алпинистите Ули Щек оставя в историята своето изкачване заради бързината, с която го прави - за десет часа и половина той преминава по дългата 2000 м стена.


Най-популярен за атака на Шиша Пангма е северният маршрут - откъм Тибет. Полско-швейцарска експедиция за пръв път минава по нов, южен маршрут, който е много опасен заради повечето лавини, в каквато тъкмо загиват и Лоу и Бриджис.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4128 Любопитно

  Надявам се, че все пак Боян е успял да изкачи Шиша Пангма.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5749 Неутрално

  Не приемам думата "джудже" за този връх, криещ толкова опасности...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  .” Тогава Дойчин Василев и Карина Сълова успяват да изкачат централния връх на Шиша Пангма (8013 м). Реално това е единственият осемхилядник, който и досега още няма българско изкачване, ако се приеме, че това не е успял да направи и Боян Петров.“

  Нещо си противоречите. И един въпрос, какво значи централния връх на Шиша Пангма? Това област ли е, за да има централен връх?

  Любовта ще спаси света!!!
 4. 4 Профил на доктор Валентина Попадийска
  доктор Валентина Попадийска
  Рейтинг: 217 Неутрално

  .Нещо си противоречите. И един въпрос, какво значи централния връх на Шиша Пангма? Това област ли е, за да има централен връх?
  —цитат от коментар 3 на hope


  чудя се на хората, които си губят времето да коментират, но не намират време да прочетат цялата статия. Сериозно, прочете ли я? Защото тогава не би задал такъв дебилен въпрос.

  https://popadiyska.com
 5. 5 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5895 Неутрално

  И Резньовете на Витоша, погледнати от центъра и западните части на София, изглеждат като най-високата й част, защото Черни връх се пада отзад и вляво.
  Вероятно и при Шиша е така.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 6. 6 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  До коментар [#5] от "Незнайко в Слънчевия град":

  И защото са внушителен връх с отвесни скали а не с полегати склонове като Черни връх.

 7. 7 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  Някой наистина е дебилен.
  Шиша Пангма е един връх и е правилно да се каже “централния връх, Шиша Пангма”, а не централния връх НА Шиша Пангма.
  Автора на статията първо казва, че двама души са се качили на върха, а после, че “реално няма българско изкачване”.
  Не напротив, има българско изкачване. Алпинистите се казват Дойчин Василев и Карина Сълова.

  Любовта ще спаси света!!!
 8. 8 Профил на tony d'amato
  tony d'amato
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Бих помолил автора, да е млако по-прецизен при описване на статистиката по отношение на опастността на Шишапангма.

  Това е тъжна статистика, но трябва да бъде подадена коректно.

  Много съжалвам за загубата на Боян Петров, както и на всеки човешки живот.

  keep calm and carry on
 9. 9 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  Потърсих в Гугъл. Има Централен и Главен връх. Дели ги много труден участък и десетина метра. Явно за това шерпите бяха казали, че са стигнали малко под върха.
  Дали все пак този връх е покорен от българи в такъв случай?
  Нали изкачванията се регистрират?

  Любовта ще спаси света!!!
 10. 10 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 729 Неутрално

  "Най-ниският сред осемхилядниците Шиша Пангма (8027 м)"
  "Тогава Дойчин Василев и Карина Сълова успяват да изкачат централния връх на Шиша Пангма (8013 м)."
  "Така много алпинисти твърдят, че са качили върха, достигайки само до централния, който е с 3 м по-нисък от действителния."

  Според така написаното метрите са 14, а не 3. А според официални източници централният връх всъщност е 8008, т.е разликата е 19 метра.

 11. 11 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  “Дойчин Василев и Карина Сълова според различни източници достигат не до Главния връх, а до Централния, който е висок около 8008 м. Двата върха са свързани с остър ръб, който от опитни алпинисти се преодолява за около 1 час. Преди тях опит да изкачат Шиша Пангма правят още двама българи – Йорданка Димитрова и Борислав Димитров. Те се включват в комерсиална експедиция през 1993, ръководена от италианеца Ренато Моро. За съжаление тази експедиции през цялото време е била съпътствана от ураганни ветрове и снежни бури. Така те успяват да стигнат само до 6400 м.”

  Любовта ще спаси света!!!
 12. 12 Профил на snk22555877
  snk22555877
  Рейтинг: 225 Неутрално
 13. 13 Профил на snk22555877
  snk22555877
  Рейтинг: 225 Неутрално
 14. 14 Профил на Viva la tsar Asen i tsar Kiro
  Viva la tsar Asen i tsar Kiro
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  "Около 8% от всички, които го атакуват, намират смъртта си. Това означава, че под него има повече жертви, отколкото под Еверест. "
  Някой може ли да преведе това изречение. Щото аз знам, че на Еверест с загинали официално 179, а на Шиша Пангма 19.

 15. 15 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Природата е по-силна от човека, колкото и да се опитваме да я опитомим, дори и за кратко.
  Бог да го прости Боян!Загубихме достоен, истински човек!

 16. 16 Профил на tonywalker
  tonywalker
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Дано се окаже, че Боян се е спуснал по южната страна и е попаднал на място без комуникации. Искам да гледам още филми-пътеписи за пътувания в тези планини и приказни гледни...

 17. 17 Профил на Petrin Krastev
  Petrin Krastev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Това означава, че под него има повече жертви, отколкото под Еверест".

  Доста некоректно неписано. Шиша Пангма има по-голям процент смъртни случаи, но не и повече жертви.

 18. 18 Профил на vasilv13
  vasilv13
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#14] от "npg38547585":

  искат да кажат, макар че, не е ясно написано, че на Шиша Пангма ПРОЦЕНТНО жертвите са повече отколкото на Еверест. На Шиша са 8%, а на Еверест 4%.
  Има една статистика за всичките осемхилядници, колко процентно са жертвите. Най-смъртоносният е с над 40%(!) загинали от всички, които са се опитали да го изкачат.

 19. 19 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 262 Неутрално

  "Той е последният от осемхилядниците, изкачен за пръв път."
  Това сигурно означава, че просто е последният изкачен. Написали са го като с майсторското перо на Блиц.

 20. 20 Профил на pamplemousse
  pamplemousse
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#18] от "vasilv13":

  и името му е Анапурна..

 21. 21 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  До коментар [#1] от "Иво":

  И да е успял, няма как да се докаже...
  Иначе, соловите изкачвания не са, само предизвикателство. Имат и голяма процент, руска рулетка...! Жалко, че късмета е изневерил на Боян.

  Бивш tww09306483.
 22. 22 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#21] от "tww09306483":

  Мир на праха му !!!
  Не е неуместно да споделим, че който се прави на "играч" накрая се наиграва. Имам предвид САМ ,без телефон и Тракер... особено САМ . Единствената причина, поради която го прави е за да се прави на играч. Тия вицове, че другите го бавели да ги оставим като смешки. Ебаси, той ли е най бързия алпинист в света, ай стига глупости...

 23. 23 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  До коментар [#22] от "Matematiks":

  Хм-м-м-м... Какво да ти кажа... Понеже и на мене алпинизма и катеренето са ми хоби, та отбирам и аз, малко по въпроса...
  Ходил съм с групи, в които има по някой, дето много бърза или е по-добре трениран от другите и това не е добре, естествено. Разкъсва групата. Но, предполагам Боян Петров е бил наясно, какъв риск поема. Сигурно е бил добър... Но, колкото и добър да си, все пак си сам. Няма на кого друг да разчиташ, освен себе си. Освен това, четири очи виждат по-добре от две.
  За мен, оптималния вариант за такива преходи и изкачвания е от трима. Но, много трудно могат да се съберат трима души еднакво подготвени, еднакво финансирани, да разполагат с време и така нататък... Като си сам, риска се увеличава многократно...

  Бивш tww09306483.
 24. 24 Профил на bsb52562882
  bsb52562882
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#22] от "Matematiks":

  Не са глупости , няма как да знаеш като не си бил над 8000 м н.в. Има стил на изкачване като той най-добре усеща как е най-удачно при него. Бързо изкачване и слизане с минимален багаж . Разбира се ,че е по-рисковано да изкачваш сам - и аз отчитам като грешка точно Шиша Пангма , тъй като там в цялата планина и банов лагер при изкачването имаше максимуму 15 човека. Действително този връх не беше подходящ за неговия стил .

 25. 25 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Достатъчно ми е да видя човека, веганството,прическата , самокатеренто и тези неща говорят за нарцис. Няма какво да се лъжем деца.
  Тоест, както казва поговорката- кой каквото сам си направи, никой не може да му го направи. И това заради едната показност и нарцис...
  Е Да почива в мир човека.

 26. 26 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#24] от "bsb52562882":

  Всичко това ми е ясно !
  Това, което искам да кажа, е че е нарцис и не иска да се съпобразява с никого и дсе прави на играч също така. Къде сбърках, според теб?

 27. 27 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 297 Неутрално

  До коментар [#26] от "Matematiks":

  Не е веган, Атанас Скатов е веган.

 28. 28 Профил на linka
  linka
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Достатъчно ми е да видя човека, веганството,прическата , самокатеренто и тези неща говорят за нарцис. Няма какво да се лъжем деца.Тоест, както казва поговорката- кой каквото сам си направи, никой не може да му го направи. И това заради едната показност и нарцис...Е Да почива в мир човека.
  —цитат от коментар 25 на Matematiks


  Не знам какво веганство си сънувал, ама няма общо с този човек - Боян Петров. Тоест нищо не ти е ясно, ами само си чешеш езика. Поне Вихрен вземи да качиш да видиш що е катерене от първо лице и намален кислород, а пък ако ти стиска избягай едни 42 км да разбереш и какво е да не ти стига въздуха и силите. Всичко друго е празни приказки и въздух под налягане.
  Изказвания като твоите са типични за човек, с основна траектория между дивана и хладилника. Никой направил искрено усилие в живота си и знаещ какво е да преодолееш физическите си ограничения не би се изказвал така високопарно за някой, която РЕАЛНО го е постигнал. Щото 8000 м без кислород не са шега работа.

 29. 29 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#28] от "linka":

  Постигна го, да ... видяхме
  Да почива спокойно в мир!

 30. 30 Профил на Гергана К.
  Гергана К.
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#14] от "npg38547585":

  Тук става въпрос за съотношение брой на изкачванията - фатални случаи. Еверест е изкачен до момента 8306 пъти с 288 загинали, а Шиша Пангма е изкачен около 350-400 пъти с 31 загинали. Съотношението се преценява: изкачили спрямо загинали.

 31. 31 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  Не е шега работа
  —цитат от коментар 12 на snk22555877


  Шегите свършват някъде около 4км, а този връх е осемхилядник.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 32. 32 Профил на ntonev
  ntonev
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Достатъчно ми е да видя човека, веганството,прическата , самокатеренто и тези неща говорят за нарцис.
  —цитат от коментар 25 на Matematiks

  Изцепката за веганството те издаде, че си чул-недочул, говориш наизуст и хал хабер си нямаш по темата. Оттам насетне цялата ти "теза" губи всякаква тежест. Горе ти го обясниха достатъчно добре. Това за прическата дори не е сериозно да го коментирам.

  Е Да почива в мир човека.
  —цитат от коментар 25 на Matematiks

  Недей се хаби, знаем, че не го мислиш.

 33. 33 Профил на ivailosavoff
  ivailosavoff
  Рейтинг: 518 Любопитно

  може ли накой, който се интересува от алпинизъм, да ми обясни, как може да няма жпс или някакъв тип тракинг за да се намират алпинисти в трудна или крити4на ситуация?Необяснимо е за мен!

 34. 34 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  От браснича се е сурнал у некоя цепка, от която няма излазяне.
  Само за някви 19 метра издигнати незабележимо и коварно полегато.
  Оставил е всичко, щото и един потник или ампула инсулин там изглежда тежат тонове.
  То затова и без кислород, без апарат.
  Себичният его акцент замъглява разсъдъка горе, та затова така!
  В собствените си очи пкоряващите осемхилядниците, изглеждат исполини, някакви биологични гиганти, където живата материя "побеждава" неживата.
  Трудно различима патология на психиката, а другото с байряците е театър, задължителен и традиционен, но не и оправдаем.

 35. 35 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Между другото, спасителите нерискуваха да минат до истинския връх, защото това би им отнело часове, а трябва и да се връщат...а за 19 метра да останеш вечно мумифициран, изглежда им се е видяло неоправдано.

 36. 36 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#33] от "ivailosavoff":

  Изкачващите САМОТНИЦИ ,изпадат в един вид безкислороден транс.
  Всеко копче или карфица им се вижда в тежест и излишна...
  Какви ти апарати, трекинг процесори или GPS маркери...

 37. 37 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  До коментар [#28] от "linka":Диабетик не може да е веган.

 38. 38 Профил на ivailosavoff
  ivailosavoff
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#36] от "convince":

  Разбирам, но си задавам въпроса, просто защото става въпрос за живот. Днес има кви ли не технологии. Якета с 4ипове и т.н. достъпни за нас дори. Инак разбирам желанието да изка4ват...

 39. 39 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Коментираните, ипадат в особена социална различност, стават особена категория хора наарени или придобили свръх възможности, смятайки, че усилията им ще бъдат за пример.
  Това поражда и възможност, при невъзможен успех, да се покрит със славата да останат вечно при покорените или не от тях върхове, което си остава едно специфично осъзнато моментно състояние на духа и съзнанието им.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK