Еъртън Козолино, кайтсърфист: Трудно ще развиеш качествата си, ако мислиш за риска

Еъртън Козолино, кайтсърфист: Трудно ще развиеш качествата си, ако мислиш за риска

© Red Bull Content PoolВодата и Еъртън Козолино са взаимно свързани още от ранна възраст. Роденият в Кабо Верде сърфист е воден от страстта в сърцето си, като намирането на баланс между разумното и екстремното е сред главните предизвикателства в живота му. Двукратният световен шампион по кайтсърфинг от 2011 и 2017 г. гостува в Бургас по случай Европейския морски ден в града и 20-ата годишнина на Surfshopburgas.


Кога започна приключението ви в кайтсърфинга?


- Реших го за пръв път, когато бях с баща ми в Кабо Верде през 2006 г. Това беше първият ми досег с кайтсърфа. Преди това бях сърфист, като кайтсърфингът беше напълно нов свят за мен. Това беше едно от най-невероятните изживявания и мечтата ми стана реалност със спечелването на световния шампионат през 2011 г. Един нов свят се откри пред мен благодарение на баща ми.
През 2017 г. спечелих втора световна титла. Това постижение означава много за мен заради усилената работа, която съм вложил. Тренирах много и не мога да искам повече.


Какви емоции ви доставя правенето на трикове във водата?


- Чувството е страхотно, когато направиш много трудно изпълнение и се приземиш успешно. Не сме завързани за дъската и имаме свобода на движенията, което прави нещата още по-трудни заради поривите на вятъра. Технически е трудно, но e внушително, когато направиш някой нов и труден трик.


Какво ви мотивира да продължавате да развивате качествата ви?


- Това, която ме кара да се вложа максимално, е да виждам състезатели на високо ниво. Тогава имам повече желание да тренирам. Ако видя как един от конкурентите ми направи трик, който никога не съм опитвал, тогава се мотивирам да покажа още по-трудно изпълнение. Забавното е, че всички в спорта са приятелски настроени. Всички момчета в шампионата оставят конкурентността на втори план.


Какви са трудностите във вашия спорт?


- Вероятно най-голямата трудност е, че трябва да пътуваш много и едновременно с това да бъдеш в добра кондиция. Другата трудност се състои в това, че често природните условия се различават. Веднъж хващаш много силен вятър, а друг път има постоянни вълни, които допълнително ни затрудняват.


Еъртън Козолино, кайтсърфист: Трудно ще развиеш качествата си, ако мислиш за риска

© Red Bull Content Pool


Понякога на някои плажове има следи от нефт по пясъка, който залепва по стъпалата. Когато поставя крака си на дъската, повърхността й става хлъзгава. Това хич не е забавно.


Обикновено използваме специална вакса за дъската, която създава триене, но също и падове с грапава повърхност. Те са по-добри, защото трудно можеш да се хлъзнеш. Обичам чувството при ваксата, но тя не работи при всяка вода заради различните температури. Можеш да откриеш много студена или гореща вода и ако нямаш добра вакса, ще ти бъде хлъзгаво. Трябва да сменяш ваксите често и да намериш най-добрата за съответната вода, защото условията са различни навсякъде.


Какви качества трябва да притежава даден състезател, за да е успешен в кайтсърфинга?


- За да успееш, трябва да тренираш много и да имаш страстта. Не трябва да го правиш за спонсора ти или да се показваш пред някого. Трябва да се доказваш пред себе си. Ако искаш да бъдеш добър, трябва да действаш разумно и със сърцето си. Обичам кайтсърфинга, но без подкрепата на спонсорите не бих пътувал толкова много. Това е важно, но знам, че преди всичко го правя със сърцето си.


Как се подготвяте за изпитанията в кайтсърфинга?


- Тренирам във фитнеса, като имам личен инструктор. В кайтсърфинга са нужни постоянни тренировки, за да избегнеш контузии. По време на състезанията ми харесва да пия "Ред бул" или вода за енергия. Не рискувам с практикуването на друг екстремен спорт. Смятам, че кайтсърфингът може да бъде много екстремен спорт. Особено когато има силни ветрове и големи вълни.


Развива ли се вашият спорт в световен мащаб?


- Спортът става все по-популярен и интересът се засилва. Всяка следваща година, когато пътувам по света, виждам все повече хора да практикуват кайтсърфинг. Дисциплината, в която участвам се нарича strapless (без подложки на дъската, които гарантират по-голямо сцепление). Бях развълнуван, защото съм сред първите в света, които започнаха да го правят.


Еъртън Козолино, кайтсърфист: Трудно ще развиеш качествата си, ако мислиш за риска

© Red Bull Content Pool


След първото състезание през 2014 г. интересът към дисциплината сякаш експлодира. Надявам се състезателите да продължат да развиват качествата си, защото дисциплината има потенциала да стигне далеч. При нея възрастта или тежестта нямат значение, трудно можеш да се контузиш, докато в twintip стила много хора завършват със счупени колене.


Забавно е да пътувам в други държави, за да добия представа за различните условия. Всеки път условията се променят и са различни. Това за мен е интересната част от спорта, защото трябва да тренирам повече, за да се приспособя.


Къде е най-полулярен кайтсърфингът?


- В последните четири години всички полудяха по кайтсърфинга. В Европа това със сигурност е Тарифа, Испания. Никога не съм виждал подобно нещо. През лятото има стотици хора във водата, като трудно можеш да отместиш кайтсърфа. В света най-доброто място за каране е в Кабо Верде, където живея. Мавриций е също много специално място за мен, защото там спечелих най-значимото състезание през 2011 г.


Кое е най-красивото място, където сте карали?


- Най-невероятното място, на което съм бил, е Таити в Полинезия. Нямам думи, с които да го опиша. Кристално чиста вода, перфектни вълни и вятър.


Къде се нарежда кайтсърфингът сред екстремните спортове по степента на риска?


- Рискът винаги съществува, като в кайтсърфинга има много инциденти. Обикновено ходя в Италия през лятото, защото баща ми има къща там, и съм виждал много неприятни контузии. Понякога не позволяват да се кара кайтсърф, защото има много туристи и е опасно.


Еъртън Козолино, кайтсърфист: Трудно ще развиеш качествата си, ако мислиш за риска

© Red Bull Content Pool


Никога не знаеш какво може да ти се случи. Безопасността винаги трябва да е на първо място. Ако трябва да го сравня с другите екстремни спортове, сърфирането може да бъде доста по-рисковано от всичките. Възможно е да има големи вълни или да удариш главата си в скалите.


Но ако мислиш прекалено много за риска, няма как да развиеш способностите си. Трябва да се фокусираш, да си предпазлив, но не прекалено много да мислиш за риска. Съществуват доста трудни трикове, които може би няма да направиш само защото те е страх.


Как съвет бихте дали на начинаещите в кайтсърфинга?


- Първоначално трябва да намерите наистина добър инструктор. След това отидете на място с океан и направете първия си урок на плажа. Има много места с лагуни, които започват директно с водата. Най-важната част в началото е практиката на плажа. Мотивирайте се и грабнете шанса. Със сигурност ще успеете, ако сте мотивирани, защото ще сте любопитни да се учите и няма да искате да спрете.


Каква е основната разлика между дисциплините при карането на сърф?


- Разликите са много, но кайтсърфингът от една страна се доближава много до класическото сърфиране, но също така е подобен на уиндсърфинга заради скоковете във въздуха.


Уиндсърфингът набляга повече на физиката, докато кайтсърфингът разчита повече на скокове и крие повече рискове. Можеш да останеш шест часа във водата и да не почувстваш умора. Ще бъде болезнено, ако останеш толкова време във водата с уиндсърф.


Еъртън Козолино, кайтсърфист: Трудно ще развиеш качествата си, ако мислиш за риска

© Red Bull Content Pool


Възможността да бъда близо до водата ме прави щастлив. Няма значение какво правя, за мен е важно да съм във водата. Практикувам всички разновидности на карането на сърф за забавление. Като част от работата ми се занимавам с кайтсърфинг и SUP (сърфиране с помощно гребло). В бъдеще планирам да организирам подобен тип състезание и следващата ми цел е да стана световен шампион в дисциплината.


Можем ли да очакваме провеждането на състезания от най-високо ниво в България?


- Надявам се да се получи, защо не. Мога да направя предложение към спонсорите да промотират спорта в България. Вероятно след това много хора ще се мотивират. Не го правим за победата, правим го, за да може повече хора да се доближат до спорта.


С кайтсърфинга вече са обвързани толкова много хора, но дисциплината strapless все още набира популярност. Мисля, че това е най-добрата разновидност на карането на сърф, защото нямаш подложки под краката си, а дъската е намазана само с вакса. Забавно е да виждам как хората се наслаждават на това, което правя.


Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  Нищо лично против кайтсърфинга или практикуващите го.

  Това не е масов спорт и няма да бъде.

  Дневник, ако искате комерсиално успешен и иновативен спорт гледайте еСпорт-овете.

  Там нещата се развиват много по-бързо, условията за навлизане са много по-добри и изобщо бъдещето изглежда розово...колкото и да е далече от една от основните цели на класическите спортове - здравото тяло.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 2. 2 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 2581 Неутрално

  Скромните хора постигат скромни резултати. Някъде в този израс е скрит смисълът на риска.
  Козолино някакси мимоходом ни навря под носа енергийна напитка. И тук е основният недостатък на тези спортове - за да оцелеят, трябва ловко да рекламират нездравословни течности.

 3. 3 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Голем герой нема що . Да иде общак на някой строеж, там ще разбере, какво е риск.

  "Счастье для всех, даром, и пусть никто не уйдет обиженным!"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK