Сезонът на Еверест отбеляза серия рекорди

Сезонът на Еверест отбеляза серия рекорди

© ReutersСезонът за изкачването на най-високия връх на Земята - Еверест (8848 м) завърши с множество рекорди. Общо 715 души са стъпили на върха за годината, което подобрява значително върховото постижение досега от 667 души през 2013 г.


Това описва в блога си алпинистът Алън Арнет, който води статистика на изкачванията. По негови данни 476 души са атакували върха от южната страна от Непал, а останалите 239 са го направили от северната през Тибет.


С голямо значение за рекорда са били благоприятните метеорологични условия, които се задържаха в продължение на 11 дни. Това е най-дългият прозорец за изкачване на върха от десет години насам, като обикновено той продължава три-четири дни. Благоприятните условия от 14 до 25 май позволиха изкачването на отделни групи от хора, без образуването на "тапи" и инциденти по маршрута.
Май е времето, в което стават приблизително 96% от изкачванията на Еверест за годината. През лятото и зимата броят на хората, които стъпват на върха, е едва по 1%. Точно 80% от всички изкачвания са станали между 15 и 27 май.След края на пролетния сезон времето се затопля, като мусонните дъждове и снеговалежите правят леда по-нестабилен. До края на годината може да се очакват едва още няколко изкачвания с прозорци от хубаво време в отделни дни през юни или есента. Никога Еверест не е изкачван в някой от месеците януари, март, юли или ноември.


И този сезон не премина без смъртни инциденти. Загиналите са шестима, което е с един по-малко спрямо 2017 г. Сред загиналите е японецът с девет ампутирани пръста на ръцете Нобукадзу Курики. 36-годишният алпинист правеше осмия си опит да изкачи най-високия връх на планетата.

Рекордите за 2018 г.


Ками Рита привлече вниманието с рекорда за най-голям брой изкачвания. 48-годишният планински водач стъпи на най-високия връх на планетата за 22-и път. 44-годишната Лакпа Шерпа подобри собствения си рекорд за жена с най-много изкачвания, като вече има девет успешни опита. Тя заяви, че иска да продължи и да има поне десет изкачвания.


Китаецът Бою Ся сбъдна мечтата си и стана вторият човек с два ампутирани крака, който изкачва най-високия връх, но и първият, който го прави от южната страна. 70-годишният алпинист успя 43 години след първия си опит.


Забележително се оказа и постижението на Нима Джангму Шерпа от Непал, която изкачи Лхотце на 29 април, а след това в рамките на по-малко от месец стъпи на Еверест (14 май) и Канчендзьонга (23 май). Така за 25 дни тя изкачи първия, третия и четвъртия осемхилядници.


Новозеландецът Стив Плейн изкачи най-високите върхове на всички континенти, като завърши с Еверест за рекордно бързо време от 117 дни. Към рекордите може да се причисли и "най-високата" благотворителна вечеря - на 7020 метра в подножието на върха.

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Julius
  Julius
  Рейтинг: 283 Разстроено

  А трябваше и Боян да е сред тях... :(

 2. 2 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 285 Неутрално

  "1996 г. група японски алпинисти от университета “Фукуока” тръгват към Еверест. Съвсем близо до техния маршрут се оказват трима бедстващи алпинисти от Индия - изтощени и замръзнали след преживяна буря, те молят за помощ. Японците обаче минават покрай тях. Когато се връщат обратно, вече няма кого да спасяват - индийците са мъртви"

  "...ужасната трагедия през 2006 г., когато покрай бавно замръзващия англичанин Дейвид Шарп
  минават 42-ма алпинисти, атакуващи върха или връщащи се от него, но никой не му помага"

  и мн.други поучителни за "морала" на алпинистите случаи тук:
  https://www.24chasa.bg/novini/article/5211754

 3. 3 Профил на alray
  alray
  Рейтинг: 485 Неутрално
 4. 4 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Браво ДНЕВНИК.
  Обективна статиес за "алпинизъмъ". Масов спорт, със спонсори, които дават луди пари за медийно отразеване и ПСЕВДОГЕРОИЗЪМ.
  А ТАКА!

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5484 Неутрално

  Планините не се покоряват, там се ходи смирено, с уважение и подготвка ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Глобалното затопляне и технологии , докарват "масови" изкачвания. Затова се отказват от кислород , стълби , въжета и къв ли не още излишен антураж за соло катерене.

 7. 7 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#2] от "balgariez":
  Моралът на Еверест е променлива величина. Там за едно изкачване са необходими много средства, които втори път няма да събереш. Там бедстват в зоната на смъртта, където и твоят живот виси на косъм. Там състезанието е със смъртта, а не с морала. Там, явно, е различно и моралът "не работи". Затова не е за всеки.

 8. 8 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Това си е навалица, около 2 души на ден !!!

 9. 9 Профил на честита промяна
  честита промяна
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  "1996 г. група японски алпинисти от университета “Фукуока” тръгват към Еверест. Съвсем близо до техния маршрут се оказват трима бедстващи алпинисти от Индия - изтощени и замръзнали след преживяна буря, те молят за помощ. Японците обаче минават покрай тях. Когато се връщат обратно, вече няма кого да спасяват - индийците са мъртви""...ужасната трагедия през 2006 г., когато покрай бавно замръзващия англичанин Дейвид Шарпминават 42-ма алпинисти, атакуващи върха или връщащи се от него, но никой не му помага"и мн.други поучителни за "морала" на алпинистите случаи тук:https://www.24chasa.bg/novini/article/5211754
  —цитат от коментар 2 на balgariez


  Ти наясно ли си какво означава да спасиш някой в тези условия? Още повече, че тези са алпинисти, не спасители. Нито имат оборудването, нито подготовка, нито умения. Това на практика означава сигурно самоубийство.

 10. 10 Профил на caterpillar
  caterpillar
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Да припомним, че и Иван Вълчев заряза Методи Савов и ако не бяха слизащите след тях Кирил Досков и Николай Петков, Методи оставаше.

 11. 11 Профил на Константин
  Константин
  Рейтинг: 606 Неутрално

  За много от тези хора изкачването на върха е единствена цел и то на всяка цена - замърсяване на планината, цинично безучастие ако трябва да се помогне на друг човек.
  Това не са планинари, а обикновени състезатели.

 12. 12 Профил на today
  today
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Тия сигурно са оставили след себе си тонове боклуци.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 13. 13 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 358 Неутрално

  До коментар [#2] от "balgariez":

  Когато отидеш горе в ледената, ветровита и безпощадна пустиня, последното нещо е да мислиш как да спасиш някой.

  Това може да бъде направено само при благоприятни обстоятелства за пострадалия.

  Всеки се качва с мисълта, че може да си остане там. Не съдете никой!

 14. 14 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  “Еверест стана един банален връх. Той е опасан с фиксирани въжета повече от всяка скала за катерене в Доломитите. Всеки, който може да преодолее алпийски връх около 4К, може да се качи и на Еверест”. Райнхолд Меснер.
  С едно допълнение. За Еверест ще му трябват около 40К солара, за да участва в комерсиална експедиция. И там безнаказано си оставя боклуците.
  “Толкова хора на един връх не съм виждал. Проблемът при слизането ми беше не липсата на кислород, а как да се провра между тълпите изкачващи се.” Юли Щек, швейцарски екстремен катерач. А южното седло е най-високо разположеното бунище на света. Алпино-туристите изоставят всичко - опаковки от храна и медикаменти, празни кислородни бутилки, палатки и тонове екскременти.
  Без коментар.

  Мърфи е оптимист!
 15. 15 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  Вече хиляди хора са изкачили Еверест - пенсионери, жени, деца, инвалиди...Ако е българин, се прави на титан и герой.

 16. 16 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 616 Неутрално

  мн.други поучителни за "морала" на алпинистите случаи тук
  —цитат от коментар 2 на balgariez


  Над 8000 метра няма морал, спреш ли да помагаш ще останеш и ти там.

  На тези на които са им свършили силите над 8000 метра никой не може да им помогне и всеки алпинист го знае много добре преди да тръгне да се качва.

 17. 17 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Това си е навалица, около 2 души на ден !!!
  —цитат от коментар 8 на valtoro


  Нещо ти куца математиката или четенето. Над 700 човека са го качили за около 20 дни от началото до средата на май, т.е. средно над 35 човека на ден.

  Има дни с над 60 качвания и пътя нагоре прилича на опашка в мола.

 18. 18 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6246 Неутрално

  Лошите хора в планините не ходят...това ми каза жена планинарка, може да има право.

 19. 19 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  Още ми е свито сърцето за Боян

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK