С рекордни приходи петте водещи футболни първенства доближиха 15 млрд. евро

С рекордни приходи петте водещи футболни първенства доближиха 15 млрд. евро

© ReutersВодещите пет футболни първенства в Европа бележат ръст на приходите с девет процента, сочи годишният доклад на "Делойт", публикуван в началото на юни. Проучването обхваща финансовата година 2016-2017, за която приходите на Висшата лига, Ла Лига, Бундеслигата, Серия А и Лига 1 доближават 15 милиарда евро.


Общите приходи на европейския футбол за този период са 25.5 милиарда евро.


Убедително първото място се заема от английската Висша лига, която има приходи от 5.297 милиарда евро за финансовата година. Резултатите на английското първенство са с 86% по-добри от тези на класираната на второ място Ла Лига.
За пръв път Висшата лига преминава границата от 5 милиарда евро, което е рекорд. Забележително е постижението и на испанския шампионат, който със своите близо 2.9 милиарда приход изпреварва Бундеслигата (2.793).


Голямото предимство на Висшата лига пред всички останали се дължи на телевизионните права. За 2016-2017 приходите от тях са над 3.2 милиарда евро, а през следващите години сумата ще се увеличава заради по-добрите договори, които Висшата лига има със Sky Sport и BT Sport.


Над 2 милиарда са приходите още на Серия А, докато френското първенство остава пето с 1.643 милиарда евро.


Тенденцията на всички водещи първенства обаче е към увеличаващи се приходи. За две години Висшата лига е увеличила прихода си с близо 900 милиона евро, а прогнозата на "Делойт" е за 2018-2019 сумите да стигнат 5.6 милиарда.


"Само преди десетилетие 60% от клубовете във Висшата лига отчитаха загуба в края на финансовата година, докато сега всички са на печалба", каза водещият анализатор в спортните проучвания на "Делойт" Дан Джоунс.


Бундеслигата остава първенството, което има най-голяма средна посещаемост на мачовете – 40 хиляди зрители, следвано от Висшата лига (почти 36 хиляди зрители) и Ла Лига (27 хиляди). По запълненост на стадионите английското първенство има предимство – 96 срещу 91 процента. А най-малко запълнени сред първенствата в топ 5 са стадионите в Италия – 52 процента, или по 21 262 души средно.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK