Българин ще опита да се спусне със сноуборд от Шиша Пангма

Българин ще опита да се спусне със сноуборд от Шиша Пангма

© Личен архив, Фейсбук/Vladimir PavlovБългаринът Владимир Павлов ще направи опит за спускане със сноуборд от връх Шиша Пангма (8027 м). Той иска да направи изкачване без кислород, след което да се превърне в първия човек в историята, карал сноуборд от най-ниския от 14-те осемхилядника на планетата.


Павлов има над 20 години опит в планинарството и екстремния сноуборд, като е един от пионерите в този спорт в България. През 2016 г. той изкачва и се спуска със сноуборд от най-високия връх в Близкия изток - Дамаванд (5671 м) в Иран. Миналата година е направил първото българско спускане със сноуборд от височина над 7000 метра - връх Ленин (7134 м) в Киргизстан.


Павлов очаква да замине за Тибет в края на август, през септември да се аклиматизира и най-късно в началото на октомври да започне изкачването. 36-годишният българин обясни, че идеята за експедицията му няма общо с изчезването на Боян Петров и е планирана още през миналата година.
"След трагедията с Боян този връх е доста деликатна тема за планинарските среди, а и за българското общество като цяло. Аз съм го избрал много преди това. Това е мой план, който съм обявил още миналата година. Дори с Боян сме го обсъждали. Той и снимки трябваше да донесе оттам. За съжаление никога няма да стигнат до мен", разказа Павлов в предаването "Хоризонт до обед" по БНР.


Той няма да изкачва върха сам, а ще се присъедини към комерсиална експедиция. "Сам е абсурдно, като се има предвид, че нося и сноуборд, който тежи 5-6 кг. Ще се движим в група, в свръзка с въжета. Но вероятно за самото спускане ще съм сам", обясни Павлов.


Шиша Пангма има два върха, а целта на Павлов е по-ниският, централен връх, който е с 14 метра под този, който Боян Петров атакува. Павлов сподели, че не се чувства разколебан след случилото се с най-добрия български алпинист.


"Моят подход няма много общо с този на Боян. Той атакува соло и се движи сам, а аз ще бъда постоянно в група. Стресът и смъртната опасност идват при бързото изкачване. Когато се връщаш бързо, реално се връщаш към нормалната ти среда на живот. Боян лично ми каза: "Владо, слизай колкото можеш по-бързо надолу и бягай от високото", разказа още Павлов.


Големият проблем за него в момента е събирането на необходимата сума за експедицията. Тя е около 17 хиляди евро, а към момента Павлов разполага с 10% от нея. По думите му след случилото се с Боян Петров набирането на средства за подобна експедиция е много трудно.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK