Министерството на спорта обяви, че съдейства при проверката на федерацията по ски

Министерството на спорта обяви, че съдейства при проверката на федерацията по ски

© Юлия ЛазароваМинистерство на младежта и спорта (ММС) обяви, че съдейства при проверката на Българската федерация по ски. Тя започна след сигнал от "Зелените" с твърдения за незаконосъобразно разходване на средства от държавния бюджет.


"ММС е оказало пълно съдействие на ВКП и остава в готовност да предостави допълнително документация след преценка и конкретизиране на необходимите за извършване на проверката документи", обявиха от министерството.


Те посочват, че на 12 март са получили писмо от Върховната касационна прокуратура (ВКП) с искане за предоставяне на информация дали и за какво са отпускани финансови средства на федерацията от 2003 г. до момента на искането. От ВКП са изискали заверени копия от всички документи - заявка, отчети, документи за извършени проверки по усвояване на средства, платежни нареждания и др.
Осем дни по-късно министерството е предоставило справка за преведени средства от страна на ММС на Българската федерация по ски, както и 16 броя класьори, съдържащи проекти, договори и съдържателни отчети по години от 2007 до 2018 г.


Отделно от министерството са поканили ВКП да изпрати свой служител, който да извърши проверка на документацията в архива и на място.В края на февруари коалицията "За да остане природа в България" обяви, че проверка в обществено достъпни регистри е показала, че държавата е дала на концесионера на ски зона Банско "Юлен" над четири пъти повече, отколкото е получила от концесионните такси.


Според посочените данни за периода 2009 - 2016 г. федерацията по ски е получила от държавата 28.372 млн. лева., което е 81% от общият ѝ бюджет от 35.199 млн. лева. От тези 81% 42% са субсидии за провеждане на международни състезания, или 15.039 млн. лева.


В отговор федерацията по ски обяви, че развива дейността си - включително и при организацията на големите състезания в страната, като спазва законите.


Главният прокурор Сотир Цацаров предлага на премиера Бойко Борисов да бъде изменен концесионният договор за Национален парк "Пирин" с "Юлен" АД.


В интервю преди време адвокатът на "Юлен" - концесионер на ски зона Банско, Петър Петров, заяви, че кипърският гражданин Георгиус Георгиу е само номинален собственик на концесионера, но всички компетентни държавни институции знаят кой е реалният собственик. От всички запитани институции и държавни лица само премиерът обяви, че всички са наясно кой е собственикът на концесионера на ски зона "Банско" - "Юлен" АД, и посочи Цеко Минев, един от собствениците на Първа инвестиционна банка. Минев е и председател на федерацията по ски, като на 10 май получи пореден мандат на поста.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK