Важно е да раздадем: как спортното министерство разпределя парите от хазарта

Важно е да раздадем: как спортното министерство разпределя парите от хазарта

© LAP.bgКолко пари от хазарта трябва да отиват за култура или спорт, трябва ли да се вдигат данъци, да се налага ДДС на сектора - това бяха част от въпросите, които преди малко повече от месец за кратко бяха обсъждани покрай предложените от вицепремиера Валери Симеонов промени в Закона за хазарта (поправките бяха отложени поне до есента, защото парламентът ще пита Европейската комисия дали не противоречат на европейските директиви).


До темата ефективно ли се разпределят отделяните в момента средства не се стигна. А точно по същото време Министерството на младежта и спорта раздаде парите, които извършващите хазартна дейност в България предоставят на държавата по т.нар. програма за социално отговорно поведение. Това става за втора поредна година и сумата е 2 милиона лева, колкото беше и през 2017 г. Тя обаче отново е разпределена, без да е ясно какви са изискванията към кандидатстващите и по какви критерии са избрани печелившите проекти.


И тази година получилите най-голямо финансиране сдружения са свързани с популярни лица от телевизионния екран, които през 2017г. бяха в други организации. Сред останалите "печеливши" отново са много представители на бойните спортове, които в последните години получават все по-голямо финансиране от спортното министерство и организации, базирани в родния град на министър Красен Кралев Варна и други малки населени места в региона. Дванадесет от одобрените общо 42 проекта са на сдружения, които и преди година получиха средства по програмата.


Как да разпределим едни пари
Парите по програмата отново са разпределени в три направления. Първото включва три теми - насърчаване на здравословен начин на живот (до 100 хил. лв.), превенция на различни форми на зависимост (до 220 хил. лв.) и превенция на агресия сред младите (до 280 хил. лв.). По него са одобрени шест проекта за общо 700 хил. лв.


Второто направление е за "популяризиране на социално отговорното поведение сред младите хора", "запознаване на обществеността с проблемните теми на младото поколение" и "отговорност на заинтересованите страни по преодоляването им". То е с първоначален прогнозен бюджет 250 хил. лв., а одобреният проект е само един.


Третото направление, по което са финансирани 35 проекта за малко над 1 млн. лв. е за инициативи, насочени към "изграждане на умения за разпознаване на видовете зависимости и/или агресивно поведение". Одобрени са основно спортни клубове.


Публикуваните данни са само за това кои са спечелилите, каква оценка получават и с колко лева са финансирани. А спортното министерство явно отново не е въвело критериии за допустимите кандидати. Така например сдружение, чиято цел е да "повишава общата култура на гражданското общество в областта на българската култура и кино" получава финансиране за проект "Популяризиране на спорта вдигане на тежести сред младите". На същия принцип се очаква от организация, чиято основна дейност е "напредък в опазването на морската среда на Черно море и в съхраняването на неговите живи ресурси" да бори различните форми на зависимост сред младите. А спортните клубове поемат да организират кръгли маси и дискусии за въздействие върху поведенческите модели на хората между 15 и 29 години.


В тазгодишната програма няма конкретни цели. Частта с очакваните резултати е лаконична - "прозрачност при изпълнението", "положителна обществена нагласа", "повишено влияние на неформалното/интерактивното образование върху младежките общности", "включване на възможно най-голям брой хора в дейностите". За разлика от миналата година дори не са посочени изисквания до колко минимум човека трябва да достигнат инициативите.


Няма публична информация и какви ще са ползите от различните проекти, и как ще се измерват резултатите. В т.нар. анализ на дейностите по миналогодишната програма, публикуван от спортното министерство, е посочен брой на изработените материали и брой на обхванатите младежи. Липсва обаче оценка доколко ефективни са били проектите.


До публикуването на материала министерството на спорта не отговори на въпросите на "Дневник" за оценката на ефективността на миналогодишните проекти и очакванията към тазгодишните.


Познатите печеливши


Най-голямата сума - 233 390 лева е за регистрираното в София сдружение "Чисто Черно море". Проектът му "Ние решаваме!" е единственият одобрен по второто направление в програмата. Миналата година сдружението отново имаше печеливш проект - "ВкусНо и здравословно", който получи 30 хил. лева.


Справка в портала на Министерството на правосъдието за юридическите лица с нестопанска цел (ngo.mjs.bg) показва, че членове на управителния съвет са певицата Белослава, кулинарният водещ Петър "Ути" Бъчваров и юристът Милан Зарев, който е адвокат на телевизионните водещи Андрей Арнаудов и Иван Христов. Арнаудов беше в управителния съвет на две сдружения, чиито проекти спечелиха финансиране по програмата за 2017 г. Те раздаваха флайъри за неработещи сайтове, които едва след публикация на "Дневник" започнаха да функционират, но остана неясно доколко изпълнените дейности отговаряха на заложените цели. Бъчваров беше в управителния съвет на едното сдружение, а в другото свекърът на Белослава - бившият ректор на Националната художествена академия Божидар Йонов.


Пред "Дневник" Белослава заяви през юни, че със семейството ѝ подкрепят "емоционално" и "с агитация" инициативите на сдружението, но не е запозната с одобрените от спортното министерство проекти и "не сме предприемали никакви активности" по тях. Бъчваров каза пред "Дневник", че е напълно запознат с проектите, миналогодишните дейности и предстоящите такива, но не пожела да коментира без предварителна уговорка с неговия пиар.


Другият проект, който е с подобно финансиране, е на сдружението "Инициатива за чиста среда". Той е по Направление 1 и ще получи 226 595 лева за дейности, целящи превенция на агресията сред младите хора. Сред задълженията е изработване на поне един видеоклип, разпространен в поне три телевизионни медии с национален обхват. В управителния съвет на "Инициатива за чиста среда" е Георги Кирилов Тошев, който e част от Съвета на директорите на "Еко Брикет АД" заедно с Нико Тупарев и неговият партньор в други фирми Александър Тошев. Георги Тошев и Александър Тошев имат съвместно участие в още една фирма - "Джони 13".


Другите двама души в УС са Диляна Маринова Колева-Саръиванова, съпруга на главния редактор на спорта в Би Ти Ви Витомир Саръиванов и Денислав Василев Николов. Николов си партнира с Андрей Руменов Лилов в дружеството "Сити пас". Лилов пък е съдружник във фирмата "Юпас" със сноубордиста Иван Андрияни Ранчев. Ранчев има участие в две фирми с Георги Тошев ("Пънкчър" ЕООД и "София билдинг груп 90" ООД) и е партньор на Александър Тошев, Нико Тупарев, Иван Христов и Андрей Арнаудов в "Приорити инвестмънт" ООД.


Важно е да раздадем: как спортното министерство разпределя парите от хазарта

© Архив


Последните четирима са и в друга друга организация, която е получила финансиране по програмата за 2018 г. - лекоатлетическия спортен клуб "Приорити спорт". Тупарев, Тошев, Христов и Арнаудов са част от управителния съвет заедно с бившия състезател по овчарски скок Илиян Ефремов. След като миналата година получи малко над 38 хил. лева за проекта "София school run", сега "Приорити спорт" ще бъде финансиран с 28 хил. лева за проекта "Plat Games Together".


"Идеята ни беше да достигнем до колкото се може повече деца в училищата. Миналата година имаше страхотен интерес. Около 300-350 бяха ангажирани. Тъй като вече разполагаме с необходимото оборудване, което закупихме миналата година, решихме да разраснем проекта, да включим повече спортове. Тази година ще работим и с параолимпийската асоциация, с която от години работим много добре заедно", каза за "Дневник" Маги Христова, която ръководи проектите на клуба.


Други избрани


Със 130 020 лева е финансиран проектът "100% ТИ!" на сдружение "Център за изследвания и анализи", в чийто управителен съвет са Албена Вуцова, която до 2011 г. беше директор на фонд "Научни изследвания" към МОН, бившият зам.-председател на изпълнителния съвет на фонда Боряна Николова-Дамянова и доц. д-р инж. Момчил Харадлов от Техническия университет.


Проектът "Заложи на себе си!" на "Национална младежка мрежа" получава 126 060 лева. В управлението на това сдружение е главният секретар на СДС Филип Кирев, който бе част от смененото в началото на миналата година ръководство на "София тех парк" и бе началник на политическия кабинет на Министерството на икономиката по времето на Божидар Лукарски. Другите членове на управителния съвет са бившият член на УС на БНТ Даниел Калчев и Виолета Чавдарова, която беше кандидат на БСП в изборите за евродепутати през 2007 г.


Тенис клуб "Еделвайс" в Банско има одобрен проект за втора поредна година. След като през 2017 г. получи 122 359 лева, за да информира младите за различните форми на зависимост, сега сдружението получава 86 425 лева за "Обичам живота, живея здравословно".


С близо 86 000 лева е финансиран проект "Спорт за здраве" на спортен клуб "Ринг" в село Топола, община Каварна. Клубът по бойни спортове се управлява от Ердоан Демиров, който е и дългогодишен кмет на селото.


Както и през миналата година, парите по третото направление са раздадени основно на спортни клубове. Всеки проект получава до 40 000 лева, като сред зададените дейности са насърчаването на здравословен начин на живот и превенция на зависимостите и агресията сред младите. Една от заложените цели е да се достигнат "поне 10% младежи в неравностойно положение".


Сред организациите, които печелят финансиране за втора поредна година, освен споменатите по-горе са федерацията по смесени бойни спортове (ММА), клубът по карате ИПОН, варненските "Българска младежка асоциация за плажни спортове" и "Заедно можем повече", младежкият спортно-туристически клуб "Момчил Адвенчър", смолянският "Фън ин да маунтин", "Център за бъдещо развитие" (Ихтиман), "Устойчиво развитие" (Русе) и "Омега" (Кърджали).


Българската федерация по снукър също има одобрен проект за втора поредна година. Президентът й Олег Велинов обаче коментира, че програмата за 2018 г. не е съобразена с новия Общ регламент за защита на личните данни (GDPR), а това може да създаде проблем при отчитането на резултатите: "Хората, които идват, попълват бланки с личните си данни. Заради влизането в сила на GDPR сега няма да имаме право. 90% от федерациите вероятно нямат, така че трябва да се помисли по въпроса как ще се събират данните. А и не е сериозно да гоним всеки човек да се подписва, за да отчете присъствие".


Скритият ефект


Преди година в графата "Очаквани резултати" бяха заложени някакви параметри като "изработване на минимум 50 анимирани и/или интерактивни образователни инструмента" и достигне до определен брой млади хора, въпреки че не е ясно как точно е измерено последното.


Министерство на спорта отчете, че осемте проекта по първите две направления за 2017 г., които получиха близо 600 хил. лв., са достигнали до над милион и половина млади хора. Два от тези проекти са свързаните с Арнаудов, които бяха финансирани с общо 120 хил. лв. Техните страници във фейсбук имат общо 222 харесвания. Клиповете от първия проект са гледани средно по около 400 пъти, а от втория - по около 100.Проектът на тенис клуб "Еделвайс" е отчел инициативи и присъствие в основните културни събития в региона през годината - концерта One Love (10 хил. посетители), поредното издание на "Банско филм фест" (над 5000 посетители), Международния джаз фестивал Банско (55 хил. посетители). От клуба разказаха за "Дневник", че сред активностите е имало турнир по тенис на корт, на който е проведена демонстрация със специални очила, симулиращи някои от зависимостите като наркотици и алкохол (50 души), велопоход със 100 участници, информационни срещи с медии и представители на целевата група млади хора (50 души), дейности в сътрудничество с директори на учебни заведения и представители на полицията в Банско, едномесечна кампания със 119 публикации в радиа, телевизии и печатни и онлайн медии, Фейсбук игри и др. "Достигнатият брой младежи от целевата група между 15 и 29 години надхвърли 571 666 души, до които е достигнала информация относно зависимостите и проекта", заявиха още от "Еделвайс".


Важно е да раздадем: как спортното министерство разпределя парите от хазарта

© Тенис клуб


По третото направление, където бяха одобрени 56 проекта, е отчетено, че има: 126 информационни кампании с обхванати 91 111 младежи; 153 проведени обучения с обхванати 4206 младежи; 199 проведени инициативи с обхванати 18 957 младежи; 3649 младежи, придобили нови умения, следствие на проведените тренинги, симулации, демонстрации и спортни занимания; 561 публикации в електронните и печатни медии.


Началото на дейностите е 15 май, краят им - 15 октомври, а подаването на отчетите - до 30 октомври.И тази година обаче остава въпросът за начина на разпределяне на средствата и ефективното им използване.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK