Новият закон за спорта трябва да бъде гледан на второ четене в началото на септември

Новият закон за спорта трябва да бъде гледан на второ четене в началото на септември

© Велко АнгеловЗаконопроектът за физическото възпитание и спорта (ЗФВС) се очаква да бъде гледан на второ четене в парламента в началото на септември, заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев.


"Законопроектът е готов. Процедурата е излязла от моите правомощия и контрол. Наистина има известно забавяне в комисиите в парламента, но това се дължи на факта, че депутатите от всички парламентарни групи се обединиха около идеята да се изработи един действително работещ и справедлив закон", каза Кралев в интервю за "24 часа".


На първо четене проектът за новия закон получи 105 гласа "за" от депутатите на ГЕРБ, "Обединените патриоти", "Воля" и ДПС, а 52 гласа "против" дойдоха от БСП.
"Удовлетворен съм, че всички партии и институции взеха отношение. От Народното събрание ме уведомиха, че се очаква в началото на септември законът да бъде гледан на второ четене", добави министърът.


Какво предвижда законът


В него са заложени промени по отношение на възможностите за инвестиции в спортни обекти и съоръжения, по отношение на статута, правата и задълженията на спортните организации, както и регламентирането на ниво закон на борбата срещу употребата на допинг. От спортното министерство твърдят, че новият закон ще засили контрола и изискванията към спортните организации, които получават държавно финансиране.


В закона е заложена възможност за безвъзмездно отдаване под наем на спортни обекти и съоръжения и имоти за строеж на спортни обекти и съоръжения, които са държавна или общинска собственост, за срок до 30 години. Този срок ще важи само в полза на спортен клуб, спортна федерация или обединен спортен клуб, регистриран като юридическо лице с нестопанска цел за общественополезна дейност.


Ръководството на "ЦСКА-София" изчаква приемането на новия закон заради възможността да се удължи срокът на договора за "Българска армия" и Панчарево

© LAP.bg

Ръководството на "ЦСКА-София" изчаква приемането на новия закон заради възможността да се удължи срокът на договора за "Българска армия" и Панчарево


Заявителят на право за ползване под наем се задължава да инвестира сума, не по-малка от петдесет на сто от пазарната оценка на спортния обект, когато става въпрос за срок над десет години. Условието за безвъзмездно право на строеж или отдаване под наем е обектите да са "предназначени за трайно задоволяване на обществени потребности с национално значение в областта на спорта, физическата активност и физическото възпитание".


В законопроекта се предвижда възможност спортните клубове да бъдат регистрирани и като всякакъв вид капиталови търговски дружества. В същото време се запазва действащото сега правило финансиране с публични средства да могат да получават само клубовете, регистрирани като юридически лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност.


Спортни клубове ще могат да членуват само в една спортна федерация. Те ще бъдат задължени да имат наети треньорски кадри, за да бъдат вписани в регистъра на спортните организации. От спортното министерство очакват тези две условия да доведат до ограничаването на съществуването на т.нар. клубове фантоми.


От своя страна спортните федерации трябва да имат най-малко 15 членуващи клуба, регистрирани в поне три административни области, за да получат лиценз от министъра. В действащия закон изискването е за седем клуба. Освен това федерациите ще могат да получат държавно финансиране при две условия - ако имат не по-малко от 20 членове или ако имат спортист с медал от олимпийски игри.

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1943 Разстроено

  Измислено министерство, измислен министър, измислен закон...

 2. 2 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Младеж не остана, спортта за тоя е Юлен ски федерацията...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK