Стадион "Пловдив" ще бъде реконструиран с 15 млн. лева от общината

Стадион "Пловдив" ще бъде реконструиран с 15 млн. лева от общината

© Красимир ЮскеселиевТънещият в разруха стадион "Пловдив" ще бъде реконструиран с 15 милиона лева общински пари. Това обявиха кметът на Пловдив Иван Тотев и арх. Валентин Маринов, които днес представиха техническото задание за възстановяването на спортното съоръжение.


Реконструкцията ще започне през 2020 г. Обявените от Тотев 15 млн. лева трябва да покрият три от предвидените 11 стъпки на модернизация - ремонт на тревното покритие и лекоатлетическата писта, изграждането на нови стоманобетонни трибуни на мястото на земнонасипните, както и изграждането на ВИП ложа.


Планът е първите три етапа да приключат през 2021 г. и след тях стадионът да може да приема мачове от Първа лига и състезания по лека атлетика. "Имаме одобрено задание от експертния съвет в общината и започваме същинското проектиране", каза Тотев, цитиран от PlovdivNews.
Останалите осем подобекта на реконструкцията включват козирка над ВИП ложата, мултифункционална сграда на мястото на зала "Чайка", изграждането на останалите трибуни и поставянето на козирки над тях, многоетажен паркинг и благоустрояване на района.


Идеята е след приключването на първите ремонтните дейности стадионът да има 15 хиляди седящи места, а след реконструкцията на всички трибуни - 45 хиляди седящи места.


Заради липсата на акт "16" на стадион "Пловдив" (бивш "Девети септември") не се провеждат футболни срещи и големи обществени мероприятия от 1996 г. с изключение на концерта на "Металика" през 1999 г.


През годините имаше различни планове за съоръжението, включително и за събарянето му.


През 2011 г. испански инвеститори, доведени от Христо Стоичков, представиха проект за "превръщането" на стадион "Пловдив" в "Олимпийски съкровища", но след това се отказаха

© Дневник

През 2011 г. испански инвеститори, доведени от Христо Стоичков, представиха проект за "превръщането" на стадион "Пловдив" в "Олимпийски съкровища", но след това се отказаха


През 2011 г. Христо Стоичков доведе испански инвеститори в България, които да изградят три ултрамодерни стадиона в България. Един от тях беше стадион "Пловдив", който трябваше да носи името "Олимпийски съкровища" и да бъде невиждан за страната. Скоро след това въпросните инвеститори се отказаха.


Година по-късно беше обявено, че има интерес от катарски инвеститори. В крайна сметка стадионът остана с неясно бъдеще и в ръцете на общината, която в последните години се чудеше как да "изгради каквото и да е".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK