За едното красно име: потръгва ли бизнес моделът с кръщаването на зали и стадиони

"Армеец" даде името си на най-голямата зала в България, като в момента тече вторият период от договора, подновен миналата година

© LAP.bg

"Армеец" даде името си на най-голямата зала в България, като в момента тече вторият период от договора, подновен миналата годинаОт "Универсиада", "Фестивална", "Триадица", "Конгресна" до "Георги Аспарухов" и "Христо Ботев". Дълги години спортните зали и стадионите в България носеха неутрални имена или бяха кръщавани на личности.


В последното десетилетие в страната започна да се прилага моделът за кръщаването на съоръженията на компании. Практика, която вече е утвърден източник на солидни приходи за големите клубове и организации по света.


Първият значим пробив в България беше направен с "Арена Армеец София" при откриването ѝ преди седем години. Дълго време наричана "новата зала", тя получи своето име срещу шестгодишен договор за по 1.08 млн. лева на година. Миналото лято споразумението беше подновено при по-добри условия.
В същото време се появиха и нови примери. След края на проточилия се ремонт "Фестивална" се превърна в "Асикс арена" с договор за по 100 хил. лева годишно, многофункционалната зала в Русе няколко пъти смени името си и вече се казва "Арена Монбат", а официалното име на стадиона на футболния "Левски" вече е "Виваком арена Георги Аспарухов".


Дайте ни нещо ново


Първо и най-важно условие в уравнението е да има нещо ново. Интересът на компаниите се привлича тогава, когато на мястото на морално изтощените съоръжения се появи нова зала или стадион.


Такъв беше случаят и с "Арена Армеец", която бързо зае огромната празнина от липсваща голяма многофункционална зала в България и започна да приема спортни, културни и развлекателни събития.


"Официалното подписване на договора за генерално спонсорство на "Арена Армеец София" е продължение на тази корпоративно-социална политика на ЗАД "Армеец", като целта ни е да дадем своя принос за поддържането на залата в сегашния безупречен вид, за да може в столицата ни да има модерна сграда, където да се провеждат както спортни, така и музикални и културни събития не само от национален, но и от световен ранг", заявиха от "Армеец" пред "Дневник".


Фотогалерия: Откриването на "Асикс арена" - надежда за атлетиката и благодарности към Борисов >


Любомир Ганев, който е представител на "Асикс Европа" за България, изтъкна важността от изграждането на съвременна спортна инфраструктура и посочи, че ключов момент за бъдещето е поддръжката ѝ. По думите му тъкмо тук важна роля имат договорите с отделни компании, които осигуряват съществени приходи.


"Когато получих предложение от министъра на спорта (Красен Кралев), веднага приех. Това е начинът да се прави спорт. В момента спортът разчита прекалено много на държавата, а не трябва да е така", заяви Ганев пред "Дневник".


Във футбола инфраструктурата в България е в плачевно състояние. В Първа лига на пръстите на едната ръка се броят отборите, чиито стадиони са с имена на компании. В списъка попада и този на "Верея" - "Трейс арена"."Лудогорец" е най-близо до това да има стадион на европейско ниво, като вече модернизира три от четирите трибуни на съоръжението в Разград. Изпълнителният директор на клуба Ангел Петричев каза пред "Дневник", че ръководството е водило разговори за името на "Лудогорец арена", но досега не е получило задоволително финансово предложение.


Малко по-различен е казусът с "Левски". Сините имаха планове вече да играят на изцяло модернизиран стадион, а вместо това за момента разполагат единствено с реконструиран, но незавършен сектор А. Въпреки това клубът има договор за шест години с "Виваком" за името на съоръжението. Ключът към него на практика е свързан с това, че собственикът Спас Русев ръководи и БТК.


Ползите да бъдеш кръстник


От "Виваком" отчитат, че добавянето на името на компанията е било "уникална възможност за засилване на целия ефект" от сътрудничеството с "Левски". "Основната цел на това решение е да изпратим послание към привържениците на клуба, че "Виваком" е не само спонсор на отбора, но и партньор, който се интересува от феновете и работи за това футболът отново да се превърне в любима, позитивна игра за българските зрители, а мачовете и стадионите – сигурно и приятно място за споделени позитивни емоции", се казва в отговора от компанията до "Дневник".


"Държахме името на Георги Аспарухов да остане в името, тъй като добре съзнаваме, че той е много повече от личност, свързана с клуба. Целта ни в добавеното наименование на стадиона беше да бъдем припознати от "12-ия играч на отбора като 13-ия такъв", допълват от "Виваком".


"Доволни сме от партньорството по този проект", обявиха от "Армеец" за договора за "Арена Армеец София". "То е изключително важно за нас, защото началото му съвпадна с петнадесетата годишнина от основаването на компанията, а наименованието на залата има и емоционална стойност – предвид факта, че съществува историческа връзка с мястото, на което е изградена. Затова през 2017 г. подновихме договора за сътрудничество."


Ганев изтъкна, че ползите при получаване на името на "Асикс арена" са имиджови. "Има допълнителна реклама, която, ако се пресметне, е по-добре да бъде дадена по този начин и парите да отидат пряко за спорта, отколкото да се плати за реклама в телевизия", посочи той.


На въпрос дали водят преговори за името на други спортни съоръжения от "Виваком" отговориха: "Именуване на спортно съоръжение е знакова крачка за сътрудничество с клуб като ПФК "Левски", който има многобройна и активно действаща фенска маса. Но при работата ни с националния ансамбъл по художествена гимнастика, който също подкрепяме например, този инструмент не би работил. Затова се стремим да реализираме разнообразни, персонално насочени кампании".


"Арена Монбат" в Русе

© "Монбат"

"Арена Монбат" в Русе


Ключов ход направи и "Монбат" с получаване на името на залата в Русе два месеца преди мачовете от световното първенство по волейбол за мъже. "Успешните компании са отговорни не само към акционерите си, но и към обществото като цяло. Щастлив съм, че "Монбат" може да изрази социалната си отговорност в толкова важни за цялото общество области като спорта и културата", каза членът на Съвета на директорите на "Монбат" АД Петър Бозаджиев.


Най-пресният пример дойде от тениса, където ОББ даде името си на националния тенис център. "Горд съм, че това емблематично за поколения тенисисти място ще носи името "Национален ОББ тенис център". Целта ни е това сътрудничество да стане дългосрочно, защото то отговаря напълно на нашата корпоративна култура - на уважение и отговорност към нашите колеги, клиенти и обществото. По този начин ОББ цели да изгради устойчиви практики и успешни примери, заставайки зад здравословния начин на живот и повишаване на спортната култура сред хората от всички възрасти", заяви главният изпълнителен директор на ОББ Петър Андронов.


Оказва се, че интерес от компаниите има, но те търсят на първо място качество, за да предоставят името си. От министерството на спорта преди време казаха, че вече има разговори с "Кауфланд" за строящата се зала в Бургас. Има и примери на нови съоръжения, които не са се възползвали от тези възможности като залите в Ботевград и Пловдив.

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на johngoti
  johngoti
  Рейтинг: 331 Неутрално

  в село подуене на виваком арена......

  Ларнака бие лошо бие .....що щот 7 е добро число
 2. 2 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1969 Весело

  За едното красноЕ име, някои си мечтаят.

 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3598 Неутрално

  Още в далечните 70-те години на миналия век,
  баскетболните, волейболните...и прочее....отбори
  в тогавашната Западна Европа носеха името на спонсора си.
  Със смяната на спонсора се сменяше и името.
  След 1990 г. това се пренесе и в България.
  Тъй, че това с отбори и съоръжения носещи името
  на спонсорите, не е нещо ново.

 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  Стадионът на ФК "Левски" - Герена - изглежда доста добре, но още по-добре би било секторите му да са покрити.

  Колкото до търговията с имена - за големите компании това е въпрос на престиж и социална отговорност. Няма лошо. Важното е да имаме такива обекти на световно равнище.

 5. 5 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Тези спонсорски алабализми няма да могат да спасят повечето зали, които бяха построени по модела "село с 30 жители, дайте да им направим стадион".

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 6. 6 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Всички тия плачат за един български Пиночет.
  Да ги събере на една от "арените".
  После - съгласно историята.

 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Нормална световна практика- стига да не води до загуба на идентичност и безобразно "плонжиране" пред хората с парите...

 8. 8 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  Бойко_Борисов_Арена що нема досега?

 9. 9 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 918 Неутрално

  И какъв е проблемът?Какъв е смисълът на този материал?
  Абе що не вземат да кръстят една зала Прокопиев? А? Само как ще звучи!!!

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5526 Неутрално

  Стандартно за Европа, отскоро и "у наше село" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  Който дава парите, да му мисли какъв е ефекта - обществения интерес е да има прилични спортни съоражения.

 12. 12 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Хубаво е да преоткрием топлата вода.
  И ко?

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 13. 13 Профил на gogo4343
  gogo4343
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Залата в Бургас която изостава със сроковете за построяване/може би се краде много/ ще носи името на великият вожд -Боко Арена

 14. 14 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Ефектът е много по-голям ако съоръжението е чисто ново. Примерно Арена Армеец всички я знаят само като такава. Докато Герена или Фестивална ще са си винаги Герена и Фестивална.

 15. 15 Профил на Manolete
  Manolete
  Рейтинг: 194 Неутрално

  До коментар [#14] от "kapitan_laino":

  Но ако спонсорството продължи достатъчно дълго, новите поколения ще я научат само с новото име.

 16. 16 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 920 Весело

  До коментар [#8] от "Хи-хи":

  Има време :)

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 17. 17 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Стандартно за Европа, отскоро и "у наше село" :)
  —цитат от коментар 10 на penetrating


  Така е, но някои писатели на статии не са помирисвали Европа и не знаят. Няколко примера - в Лондон Millennium Dome отдавна се прекръсти на O2 Arena (О2 е един от големите мобилни провайдъри в Англия), в Германия има няколко SAP Arena (SAP е най-големият доставчик в Европа на софтуерно осигуряване ). В Щутгарт стадионът се казва Mercedes-Benz Arena. В Мюнхен стадионът е Allianz Arena. Има и много други, и не само в Европа, но в България сега се чудим, защо големи компании сключват договори за спортни съоръжения и им дават имената си с рекламна цел.

 18. 18 Профил на xxl17532244
  xxl17532244
  Рейтинг: 255 Неутрално

  В случая с Виваком нещата не са точно така както ги представяте. Клубът е на близо 10 милиона годишна загуба и като крайно нуждаещ се дарението от 6 млн евро бе оформено като спонсоринг. Никой не може да ме убеди че в пазарни условия някой ще даде в България 6 милиона евро за преименуване на спортно съоръжение. За Арена Армеец сте написали 1 млн лева на година... но ако знаете какво представлява тази зала за любимия ни премиер и какви са му отношенията с армейците от Варна... пак ще си помислим.

 19. 19 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 728 Неутрално

  За едното красно име: потръгва ли бизнес моделът с кръщаването на зали и стадиони

  Не е за едното красно име . Няма в света спонсор , който да дава пари за благотворителност , ако това не води до някакви скрити ползи . Какви - финадновите дирекции на компаниите си знаят . Когато парата в единсъд достигне критично налягане , трябва предпазен вентил . Такъв вентил за финансите за копаниите - акули е спонсорството . Иначе нараствашите със стотици милиони печалби няма как да не убодат очите на плебса . Както стандарта на един банков управител , примерно казано .

 20. 20 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  Много мразя през сметката си за телефона да спонсорирам лумпени някакви. А дано работещите във виваком да са доволни и удовлетворени, че част от надниците им отиват за ритнитопковци :)

 21. 21 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Е, ако не бяха вкарали в месомелачката "Арена армеец" у София/та!/, нямаше да взема отношение. Но всъщност не конкретната тема ме кара да драсна някай и друг ред . Та тази "Арена армеец" кой ли му хрумна да вкара КОНЦЕРТ НА ЕДНО ОТ НАЙ-ВЕЛИКИТЕ СВЕТИЛА В СЪВРЕМЕННАТА МУЗИКА - Андре Рийо с неговия знаменит оркестър на концерт/и/ на 15 и 16 юни т. г.??? Ужасяваща акустика, щото то не е проектирано за музика на световно ниво, а за ... скотобойна , в която някои спортове приличат в последните години... Сигурно до края на живота си гениалния нидерландски виолин втори път няма да прелети над Бг/то/, заради излагацията на организаторите. Та така, там нека си играят каквито щат спортни игрички, но музика на висше ниво - оооо, - НИКОГА ПОВЕЧЕ...

 22. 22 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Е, ако не бяха вкарали в месомелачката "Арена армеец" у София/та!/, нямаше да взема отношение. Но всъщност не конкретната тема ме кара да драсна някай и друг ред . Та тази "Арена армеец" кой ли му хрумна да вкара КОНЦЕРТ НА ЕДНО ОТ НАЙ-ВЕЛИКИТЕ СВЕТИЛА В СЪВРЕМЕННАТА МУЗИКА - Андре Рийо с неговия знаменит оркестър на концерт/и/ на 15 и 16 юни т. г.??? Ужасяваща акустика, щото то не е проектирано за музика на световно ниво, а за ... скотобойна , в която някои спортове приличат в последните години... Сигурно до края на живота си гениалния нидерландски виолин втори път няма да прелети над Бг/то/, заради излагацията на организаторите. Та така, там нека си играят каквито щат спортни игрички, но музика на висше ниво - оооо, - НИКОГА ПОВЕЧЕ...

 23. 23 Профил на gunar
  gunar
  Рейтинг: 402 Неутрално

  АФторчето, в българския език няма думата "красно". Изкуствено налагани русизми в българския език са неправилни и отживелица на соца.

 24. 24 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 335 Неутрално

  АФторчето, в българския език няма думата "красно". Изкуствено налагани русизми в българския език са неправилни и отживелица на соца.
  —цитат от коментар 23 на gunar


  Авторът(аФторчето - така може да се пише само във Факултето) перифразира цитат на Рачко Пръдлето от "Под игото". там Иван Вазов използва думата красен-красна-красно, която е популярна дума в българският език и след като на теб не ти е позната, това си е твой проблем. Има я същата и в руският език, по простата причина, че двата езика са изключително сходни, вероятно най-сходни от всички славянски езици.

  П.П. Русофобията е зараза, особено силно поразяваща илитератите и необразованите хора.

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 25. 25 Профил на Крайъгълният камък
  Крайъгълният камък
  Рейтинг: 251 Неутрално

  Добра статия, поздрави за автора. Към залите с имена на спомоществователи бих добавил и кокетната панагюрска "Арена Асарел" с капациет (според сайта й) от 2000 места.
  Като цяло, обновяването на спортната инфраструктура е хубаво нещо, стига да се прави с някаква мисъл, цел и перспектива (средна и дългосрочна). Не съм сигурен, че управляващите рабятят в тази насока, освен да се тупат в гърдите колко пари "вложили" по време на Бокониада 1, 2 и 3, тоест трите правителства. Колодрума в Пловдив е най-крещият пример за тази "целенасочена политика" с абсурдните колони вътре в самата зала.
  От друга стана, ако ги нямаше тези строителства и ремонти, положението щеше да е повече от трагико-плачево-драматично-кососкубещо.

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7092 Неутрално

  Ами от десетилетие управлява наследникът на Тодор Живков. Той знае традициите.

 27. 27 Профил на Ivanov
  Ivanov
  Рейтинг: 331 Неутрално

  Статията (освен, ако не крие дълбоко някаква ирония в себе си, която не улавям) е повърхностна. Липсв анализ и разграничение и всичко е в общ кюп. Например Арсенал спечелиха добри пари от Емирейтс, но при ПСЖ където макар и париите да са повече е ясно на всички, че това се направи (договора за името на стадиона слючен със самите араби собственици и на клуба) за да може чрез този "приход" да прикрият нарушаването на правилата за финансов феърплей. Та в тоя ред на мисли, споменаването на Виваком и Левски ФК без критичен анализ е ....ми повърхностно.

  Поздрави!
 28. 28 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2233 Любопитно

  И кои точно са "страхотните" кадри??? Що ми изгубихте повече от 4 минути бе, момчета???

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 29. 29 Профил на gunar
  gunar
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#24] от ".NET":

  русолюбче, ходи да целуваш руски пушки. Намери ли грешката в последната дума на предходното изречение. Литератствувай, така да се каже, и ти и "патриарха на българската литература". Думата"красен" я няма в българския език, но какво ли ти разбира промитата чуждопоклоническа чутура.

 30. 30 Профил на Martin187ism
  Martin187ism
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#3] от "Hawaii":

  брей, един път + да ти дам. бъклър болоня се оказаха виртус, странно , но не помня бенетон тревизо, или банка ди рома какво бяха...

  До коментар [#24] от ".NET":

  понеже говоря и двата езика - сръбския и руския са много по - близки отколкото нашият език с тези двата...

 31. 31 Профил на Дунав
  Дунав
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#24:".NET"][/quote]

  Двата езика са "сходни" единствено заради насилствената русификация на българския! В много отношения дори днешния македонски, е по-близък до едновремешния български от днешния литературен български. Пример:
  Македонски- Дзид, Български- Зид, Руски- Стена
  Македонски- Дел, Български- Дял, Руски- Част

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK