Зубрачът с шестиците, или как българският волейбол прахоса отлична възможност със световното

Зубрачът с шестиците, или как българският волейбол прахоса отлична възможност със световното

© fivb.orgВсеки клас има по няколко зубрачи. Сещате се - онези ученици, които отварят учебника, наизустяват урока и изкарват отлични оценки. Често обаче назубрените уроци се забравят и знанията престояват мимолетно в главата, докато дойде време за следващия урок и следващото контролно. Затова и невинаги натрупването на шестици в бележника има съществен смисъл и приложение в истинския живот.


А в истинския живот преди дни завърши световното първенство по волейбол, на което България беше домакин съвместно с Италия. На него Българската федерация по волейбол (БФВ) за пореден път се показа като зубрача в класа.


Разгърна учебника, изпълни всичко според изискванията на международната федерация, за да може домакинството да мине гладко, и дойдоха шестиците. Ръководството на БФВ заедно с министъра на спорта Красен Кралев в един глас три седмици обясняваха колко добра е организацията и колко положителни са били оценките от международната федерация. Факт - хубави зали, големи отбори, добра организация в домакинство на световно първенство за първи път след 1970 г.
И какво от това? Тези отлични оценки биха имали значение, само ако са добавка към истински важното след събитие от такава величина - да се развива волейболът в страната, да се привличат хората (независимо от възрастта им) към играта било като фенове, като любители или като таланти, които да градят бъдещето.


Вместо това световното беше принизено до нивото на всеки друг турнир, организиран преди това в България - олимпийска квалификация, кръг от Световната лига и т.н. И отлетя набързо, обградено от поредните злободневни въпроси около националния отбор - кои са контузени, кой ще е треньор и дали кубинецът Робертланди Симон ще може да заиграе за България след две-три години, когато вече ще е на 34 г.


Да се покажем пред света


През септември България прие едновременно три домакинства на световни първенства в олимпийски спортове, като другите две бяха в художествената гимнастика и гребането. Президентът на МОК Томас Бах заяви по време на посещението си, че това сигурно е олимпийски рекорд и даде отлична оценка. Тъкмо в Международния олимпийски комитет обаче ключовата дума при домакинство на големи събития е "наследство".Много спорно е какво точно е наследството за българския волейбол след това дълго чакано световно. Българската федерация изпусна чудесна възможност да внесе свеж полъх и да покаже, че има стратегия за развитие.


Защото когато кандидатстваш за домакинство на световно първенство, трябва да знаеш защо точно го искаш и какво ще постигнеш, като го вземеш. Има няколко ключови цели, които трябва да се преследват - реклама на България пред света, постигане на висок спортен резултат и разширяване на влиянието на този спорт в страната сред хората и бизнеса.


И отново - да, събитието вероятно е организирано по всички изисквания на международната федерация - от настаняването на отборите до брандирането на залите. Само че това са нещата, от които се интересува международната федерация. Те носят похвалите, но нямат стойност за волейбола в България. Ако българската федерация беше просто агенция за организиране на събития, щеше да си върши перфектно работата и да се гордее с похвалите си за всяко поредно домакинство. Но не е. Нейната работа е да развива волейбола.


За да се говори за наследство от световното, е необходимо да се направи нещо допълнително извън задължителните елементи на организацията. Така както направи Полша със световното първенство през 2014 г. Вярно е, че поляците разполагат с несравнимо повече средства. Но в случая не те са важни, а стратегията и мисълта как да се развива спортът. Нещо, което продължава да липсва на българската федерация. Защото можеше да се направят, например, масови волейболни фестивали в градовете с разпънати мрежи, да има фензони около залите (но такива в истинския смисъл, в които хората могат да се забавляват, да научат някои волейболни термини, да се запознаят с детайли около играта, за да се доближат до нея, а не просто да се опънат шатри на спонсорите, каквито имаше).


Фотогалерия: Най-вълнуващите "български" мигове от световното по волейбол >


Веднага след края на турнира резултатът е трудно измерим, но е факт, че за нито един от трите мача на България в "Арена Армеец" не се напълни. Само преди няколко години за купуването на билет за мач в София се изискваше търпение на огромна опашка.

Бившите национали Николай Иванов и Димо Тонев, които коментираха мачове от световното по БНТ, се изказаха критично в ефира на телевизията за празните места в залите и за това, че не са привлечени състезатели от клубовете.


"Смятам, че не успяхме да извлечем максимални позитиви от това световно първенство. Чисто волейболно и като обществен отзвук. Защото наистина беше жалко да се наблюдават полупразни зали, когато играе националният отбор и то на домашно световно първенство", заяви Иванов пред "Меридиан мач".


Кралев обаче заяви пред БНТ: "България има прекрасна волейболна публика и ние сме я възпитали от години. Когато отборът играе добре, залата се препълва. Загубата във втория мач срещу Иран във Варна ни отдалечи от реалните шансове за влизане в топ 6. Пак казвам, че категорично, ако го бяхме спечелили този мач, нямаше да има празни места в залата. Т.е. не можем да говорим за отлив на фенове, не можем да говорим за това, че не сме волейболна нация. Просто имахме малшанс с тази загуба във втория мач на първенството."


Ако вицепрезидентът по маркетинговите въпроси на БФВ и председател на организационния комитет Любомир Ганев беше насочил малко от енергията и старанието си да рекламира книгата си по време на световното към това да се спечелят повече хора към волейбола, вероятно резултатът щеше да е по-различен.

© fivb.org

Ако вицепрезидентът по маркетинговите въпроси на БФВ и председател на организационния комитет Любомир Ганев беше насочил малко от енергията и старанието си да рекламира книгата си по време на световното към това да се спечелят повече хора към волейбола, вероятно резултатът щеше да е по-различен.


Отлив на публика има и той се видя ясно още по време на Лигата на нациите през лятото. И е свързан както с резултатите на отбора, така и с високите цени на билетите. В България има волейболна публика, но в никакъв случай не беше направено достатъчно, за да бъде привлечена тя в залите.


Бъдещето светло (или не)


В спортен план домакинството не беше използвано по желания начин и българският отбор напусна надпреварата с разочарование и 11-о място. Преди началото като цел беше поставено влизане в шестицата, но тя остана неизпълнена.


Отсъствието на основни играчи със сигурност оказа влияние. Въпреки това отборът положи усилия и желание и игра на върха на възможностите си.


В по-общ план картината показва притеснителни знаци. Българският отбор, който между бронза от световното през 2006 г. и четвъртото място на европейското през 2015 г. имаше силни класирания и беше в елита, е прекалено зависим от отделни състезатели. Липсата на само един или двама се оказва пагубна за представянето.


Зубрачът с шестиците, или как българският волейбол прахоса отлична възможност със световното

© fivb.org


Като селекционер Константинов получи огромно доверие и поле за работа, но постигнатото остана далеч от очакванията. За четиригодишния си престой той не можа да разшири кръга на състезателите в националния отбор, така че да не бъде зависим прекалено много от един или друг волейболист.


От друга страна обаче, той заслужава поздравления, че през 2015 г. след европейското в България улови емоциите и приповдигнатото настроение и обикаляше из големи градове, разговаряше с кметове в опит да ги убеди да инвестират във волейбола. Тогава дори беше критикуван, тъй като не му било работата. Но поне показа как могат да се извлекат ползи от голямо домакинство.


Един провал в спортен план само по себе си не е притеснителен. И Полша се провали на европейското миналата година, при това като домакин. Но сега стъпи на световния връх за втори пореден път. Голямата разлика е, че поляците имат ясна стратегия и я следват, докато България вече осезаемо изостава от водещите сили, с които доскоро се съревноваваше. И въпросът е готови ли са федерацията и националният отбор да посрещнат предстоящото оттегляне на водещи играчи.


"Още преди години в Полша направиха нещо много важно, като създадоха регионални центрове за развитие на юноши и младежи и това сега им се изплаща. Обърнаха много внимание на работата с подрастващите и то на много високо ниво, а не гледаха само масовостта. Не е случаен фактът, че обират всички титли в юношеските и младежките гарнитури. И съответно непрекъснато произвеждат състезатели на високо ниво. Нещо, което много други федерации не правят. Полша изпревари другите точно с това - да организира откриването, подготовката и изграждането на млади таланти", заяви Радостин Стойчев в анализа си за "Дневник".


Контрастът в начина на мислене пролича ярко веднага след края на световното с новината, че българската федерация иска да натурализира кубинския блокировач Симон. Нещо, което освен време, ще отнеме и немалко средства. Но пък е далеч по-лесно, отколкото тези пари да се инвестират в програма, която след няколко години да изкара дузина млади състезатели, например.


Такава програма се появи за кратко с голям отзвук и обещаващо начало в лицето на Скаут лигата. В първия ѝ сезон през 2015 г. се включиха 12 отбора, във втория вече играеха над 1500 деца на 13-14 години от 36 женски и 36 мъжки отбора. В това поколение е обещаващият отбор, който стана балкански шампион до 17 години и на който трябва да се обръща внимание, за да не се погубят талантите.


Пламен Константинов оцени високо Скаут лигата през пролетта на 2016 г. И посочи, че плодове ще се берат след шест-седем години. "Тогава ще има ефект за националните отбори. Но си мисля, че ако не го направим сега и не разширим основата, ни чака неизбежна катастрофа", заяви тогава вече бившият селекционер. Трети сезон на Скаут лигата обаче нямаше след оттегляне на главния спонсор "Развитие"...


В същия дух и световното първенство се оказа прахосана възможност волейболът да тръгне напред с ясна стратегия и разширяване на влиянието. Вместо това засега на хоризонта се очертава единствено взимане на още домакинства - най-напред за мачове от Лигата на нациите, после олимпийски квалификации, европейско за жени през 2021 г... и т.н.


Домакинства, които се оказват спасителни сламки в стремежа да се постигне нещо в спортен план, за да се закърпи положението и да се види, че национален отбор има. Просто защото така е по-лесно.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4179 Неутрално

  Представихме се според моментното състояние на отбора и федерацията.
  Домакинството бе ненужно и излишно - на гол тумбак чифте пищови НО това
  е един от начините за легитимация на всяка калпава власт пред света още от времето на Хитлер !!!Меко казано !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Стга де! Във всеки друг спорт класиране около десятката в света щеше да е прието като огромен успех (представете си за момент футболистите на четвъртфинал на Световно!?). А във волейбола го изкарахме галактически провал.
  Освен всичко друго в държавите с под двдесетна милиона население в колективните спортове е въпрос и на поколение. Вижте например Белгия и Холандия във волейбола и футбола - ту играят за финал, ту ги няма никакви по форумите...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 3. 3 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 556 Неутрално

  На подобни шампионати по дифолт се предполага, че домакинът ще е леко побутван. И въпреки това дори не взехме медал.
  Кофти ми е да го кажа, но май ще вървим само надолу. Вижда се от една Полша какво е необходимо, за да имаш добър отбор - пълна държавна подкрепа, даване на пари, но и умело влагане на тези пари; реклама на спорта сред хората, създаване на условия за зрителите. И успехите в един момент идват.

 4. 4 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Време е Данчо Лазаров да напусне и Радостин Стойчев да поеме нещата... Като треньор или като председател...

 5. 5 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 629 Весело

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете, хайде без антипутински приказки! Още малко ти ще напишеш, че с Олимпиадата в Сочи и Светоното Путин плагиатства от Хитлер (не че е лъжа, но точно ти да го кажеш).
  Иначе аз поне съм доволен от нащо първенство. И момчетата се представиха относително добре. Когато се случи следващо поколение - повече...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 6. 6 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Във всеки друг спорт класиране около десятката в света щеше да е прието като огромен успех (представете си за момент футболистите на четвъртфинал на Световно!?). А във волейбола го изкарахме галактически провал....
  —цитат от коментар 2 на Nil satis nisi optimum

  Глобално погледнато волейболът е популярен и се играе на високо ниво в около 20 страни.

 7. 7 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 629 Весело

  До коментар [#6] от "Virgin":

  Глобално погледнато волеъболът е доста популярен в Китай (не можеш да отречеш, че там има мноооого държавна помощ за спорта), но огромната страна не може да ни стъпи и на макото присче... Има и други примери.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4179 Неутрално

  До коментар [#4] от "evkalipt":

  Гласят Любо Ганев, което ще е грешка.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  До коментар [#4] от "evkalipt":

  Със Стойчев и световно няма да организираме, ще си останем с 13 място само

 10. 10 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  До коментар [#2] от "Nil satis nisi optimum":

  Как па сърбите все имат поколение във волейбола

 11. 11 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Какво ѝ е било калпавото на властта на Хитлер през 36-та година? Между другото, Берлин е определен за домакин през 31-ва, а Хитлер е станал канцлер през 33-та.

 12. 12 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Анализът ясно показва, че бавно, но сигурно се плъзгаме надолу. Затова заглавието (предполагам, че е на редакцията) е много неточно - никаква отлична възможност не сме пропуснали, там сме, където ни е мястото.

 13. 13 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 629 Любопитно

  До коментар [#10] от "uq":

  И на колко, Олимпиади, световни и европейски първенства сме пред тях? За да ти е лесно - изброй само през този век...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 14. 14 Профил на _brego_
  _brego_
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#6] от "Virgin":Глобално погледнато волеъболът е доста популярен в Китай (не можеш да отречеш, че там има мноооого държавна помощ за спорта), но огромната страна не може да ни стъпи и на макото присче... Има и други примери.
  —цитат от коментар 7 на Nil satis nisi optimum

  А малко по-конкретно погледната само след около 4-5 часа така ще ни отвеят китайките, че ако успеем да им вземем някой гейм повече от 18-20 точки ще го пишем за огромен успех.
  Да, голямо население -> голям избор, е необходимо, но недостатъчно условие да имаш силен волейбол. Правилна политика с правилна стратегия, с хоризонт от 5-10-15 години ще ти даде и голям избор от състезатели и правилното им обучение, че даже и формирането на силни треньори.

  Аз съм един от шепата НЕГОДНИЦИ и искам твоята ОСТАВКА!! http://bgvolleyfans.org/
 15. 15 Профил на j.h.jazz
  j.h.jazz
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#10] от "uq":

  С малки изключения - през 2014-2015, когато имаха спад, заради смяна на те.

 16. 16 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Аз поне не помня да имаме при мъжете някой златен медал от голям шампионат.
  При жените имаме една евротитла от 1981 г. май беше.
  Сърбите имат поне 2-3 златни медала от големи първенства.

 17. 17 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  До коментар [#6] от "Virgin":


  До коментар [#6] от "Virgin":Глобално погледнато волеъболът е доста популярен в Китай (не можеш да отречеш, че там има мноооого държавна помощ за спорта), но огромната страна не може да ни стъпи и на макото присче... Има и други примери.
  —цитат от коментар 7 на Nil satis nisi optimum


  Така е и да видим кои са тези страни с колко от тях сме сравними като човешки и финансов ресурс. Дори и когато сме успешни, да речем трети, четвърти и има засилен интерес, нашия български пазар е малък и платежоспособността на хората е ниска, така че рекламните договори няма как да носят сравними с други страни доходи.
  Всъщност сме сравними по тези показатели със Сърбия и очевидно там ни превъзхождат не само във волейбола, но и в баскетбола, тениса, футбола. Защо е така ми е трудно за обяснение, не съм специалист, но очевидно има какво, може и трябва нещо да научим от тях.

 18. 18 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4441 Неутрално

  Когато ООД-то, в състав инженера, Любо и Владо излязат на цяло, по всички точки, от българския волейбол, когато в националния отбор влизат само най-заслужилите, а не връзкарите и тези, които трябва да трансферираме в чужбина и да "опънем" едни 30%-та, тогава ще има надежда...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 19. 19 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Вижте сега - статегия означава планираме за дългосрочно развитие. Каква стратегия при ГЕРБ???

  Пламен Константинов е безсмислено да се критикува - човекът се постара, направи каквото може. Но от него не зависи нищо - МС и Министерството на младежта и спорта в частност са тези, които трябва да организират - волейболната федерация е също само инструмент. Това е.

  Спортните постижения и постиженията в културно отношение са тези, които трудно се фалшифицират и подменят и те ясно показват, кога организационното управление на държавата са на ниво и кога - не. Всичко се гради с много време и труд, с рязане на лентички - не става...

 20. 20 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4441 Неутрално

  Между другото, поздравления за Божидар за изразената критика, както и за интерактивните графики.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 21. 21 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  Освен всичко друго в държавите с под двдесетна милиона население в колективните спортове е въпрос и на поколение. Вижте например Белгия и Холандия във волейбола и футбола - ту играят за финал, ту ги няма никакви по форумите...[/quote]

  Правилно !Но в Белгия футбола от 15-ина години насам има стратегия на работа с деца и юноши , в Исландия също ( а те са под половин милион калпака ) .......
  В България никога няма да има нищо , тука материала е такъв.........крадлив и мързелив .
  Лично аз съм писал до Красен Кралев ( от чиито офис учтиво ми казаха , че не искат да работят ) и до БФС ( въобще не отговориха търтеите ) .....бих писал и до Данчо Лазаров , ако разбирах поне малко от Волейбол ...........

 22. 22 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 561 Весело

  Да, голямо население -> голям избор, е необходимо, но недостатъчно условие да имаш силен волейбол.
  —цитат от коментар 14 на _brego_


  Холандия, Сърбия, Куба явно и без необходимото условие се оправят.

 23. 23 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 450 Разстроено

  Очакванията на авторът очевидно са били към признаци на мислене и стратегия от страна на ръководството. Точно там бърка.

 24. 24 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#3] от "Killing Joke":

  Полша е 60 млн и положението е несравнимо.

 25. 25 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Домакинството/чудесно организирано и проведено/ няма нищо общо с това а и няма как да го подобри, че българският волейбол/школи, отбори, училище, масовост, спортни площадки и басейни в кварталите, играчи/, кара по инерция, която ще намалява все повече, ако не се започне истинска работа от федерацията, по начина предложен от Радостин Стойчев преди няколко години. Всъщност рецептата му е релевантна за всички спортове, в които сме имали световни и олимпийски успехи в едно друго време.

 26. 26 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#11] от "usero":

  Не си разбрал статията. Пропусната е възможност да се съживи интереса в младите хора да играят на спортно ниво волейбол. Не бих го давал толкова траурно. Спортът на високо ниво, независимо какво - волейбол, баскетбол, футбол е вреден за вашето (и нашето) здраве. Иска ми се да вярвам, че българчетата са по-умни от връстниците си от Полша, Сърбия и др. и не се поддават на пропагандата на спортните кръвопийци, но едва ли е така. Просто спортът вече не им дава никакво предимство в живота, а и начинът по който се практикува в България не е привлекателен. Да оставим баламите да се състезават, допингират, печелят медали. Накрая получават уголемено "спортно" сърце и ускорен "път към рая".

 27. 27 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  Да не бъдем черногледи. Кралев казва друго. Следователно всичко е наред.
  Чудя се, какво очакваме да се случва в страна говорилня, страна на шамани и търгаши? Не е възможен какъвто и да напредък, в която и да област, само със свирка и свирки. Без стабилна основа, няма върхове.

 28. 28 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 556 Неутрално

  До коментар [#24] от "Oggie Petkov":

  Сърбите са 7 милиона, но последното им злато е от 2011 г.
  Просто в отборните спортове никакви ни няма, за съжаление.

 29. 29 Профил на Стефан Станчев
  Стефан Станчев
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Чудесен анализ, Божо!

 30. 30 Профил на heavymetal
  heavymetal
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Домакинството на такъв форум е много положително събитие. Съгласен съм, че можеше да се организират още доста съпътстващи мероприятия, от които да се извлече полза. Най-вече откъм популяризиране и приобщаване на нови фенове, и нови състезатели.
  Като пример ще си позволя да цитирам мнение на Ники Иванов, който коментира по БНТ: Във Варна има регистрирани 7 волейболни отбора. Ако всичките им състезатели и треньори (от всяка възрастова група) бяха пускани безплатно в залата ( а защо не и организирано - с екипите си), тогава хем те щяха да имат огромна полза от живия контакт с най-добрите, хем в залата щеше да има доста повече публика.

  Who Is John Galt?
 31. 31 Профил на skyfighter
  skyfighter
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Според мен беше добре да организираме първенството. Имаме вече няколко добри зали и е напълно логично да ги използваме.

  Отборът се представи добре, не съм фанатик, за да изисквам шестица или нещо подобно. И треньорът си беше на мястото, мисля че е грешка да си тръгне. Въпросът какви ползи успяхме да извлечем е правилен и ако имаме стратегия за развитие на спорта ще е супер, но от всички големи колективни спортове това ни е най-силният и имаме основа. Не е толкова трагично положението. Дразни обаче нагнетяването на ситуацията и тръшкането и сръдните. Реално този спорт е абсолютен успех за страната.

 32. 32 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  До коментар [#11] от "usero":Не си разбрал статията. Пропусната е възможност да се съживи интереса в младите хора да играят на спортно ниво волейбол. Не бих го давал толкова траурно. Спортът на високо ниво, независимо какво - волейбол, баскетбол, футбол е вреден за вашето (и нашето) здраве. Иска ми се да вярвам, че българчетата са по-умни от връстниците си от Полша, Сърбия и др. и не се поддават на пропагандата на спортните кръвопийци, но едва ли е така. Просто спортът вече не им дава никакво предимство в живота, а и начинът по който се практикува в България не е привлекателен. Да оставим баламите да се състезават, допингират, печелят медали. Накрая получават уголемено "спортно" сърце и ускорен "път към рая".
  —цитат от коментар 26 на Oggie Petkov


  А тези пред компютрите какво получават ?Уголемен г*з ?

 33. 33 Профил на FAN
  FAN
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Sorry, Дневник и Божидаре!
  В по голямата си част тенденциозно написана статия, т.е. слаба журналистика!
  1. Да имаше какво още да се направи за волейбола около световното, но то винаги може по добре! Това не означава, че нищо не беше направено каквото иска да ни внуши тази статия. Това е меко казано неуважение към всички хора, които почти денонощно работиха за каузата Световно първенство по волейбол!
  2. Голяма част от изискванията на Международната федерация във връзка с домакинствата е точно това НАСЛЕДСТВО! След като оценката на Международната федерация е, че сме се справили добре значи и в тази насока има резултати, или ? Давам само един пример - световното първенство запали отново волейболната искра в един от най-красивите ни градове - РУСЕ! Само преди 2 години волейболната искра там беше загаснала! Малко, за да върнеш към волейбола един цял областен град? Само в Русе покрай световното първенство бяха организирани над 40 (четиредесет) придружаващи събития ИЗВЪН ЗАЛАТА.
  3. Не било направено достатъчно за привличане на публика?!?! В самата статия пише, че момчетата са играли на върха на възможностите си и са дали всичко от себе си! В повечето страни по света това щеше да е напълно достатъчно за феновете да пръскат залите по шевовете! Може би към анализа тряба да бъдат включени и разсъждения относно българската спортна фен култура и дали трябва да бъдеш с ОТБОРА и в добро и в лошо? Може би трябва да бъде вклюен анализ какво трябва да подобрят в себе си точно медиите, за да дадат своят ОСНОВЕН принос за изграждането на тази фен култура?! Може би не бе направено достатъчно да се "облекат" градовете -домакини в цветовете на Световното или не беше комуникирано през всики възможни медийни канали, че има Световно първенство?! Може би Дневник може да предложи още нещо, но, моля, нека бъде съобразено с пазарните и бизнес реалности на родината ни!
  4. Преди да се напише такава статия се иска мнението на участвали в организацията на събитието. Само тогава журналистиката може да има претенции за обективност. Инае е просто слаба (жълта, тенденциозна) журналистика!
  Мога да продължавам още!
  Със сигурност БФВ има за какво да бъде критикувана. Очеизваждащо е, че Дневник е от тези издания, които трябва да критикуват БФВ by default, което е ОК! Но, Дневник и Божидар, ако искате да бъдете и by default добри и професионални журналисти и да правите разликата, имате още доста да доизпипвате! Както и БФВ има да доизпипва доста!:)
  Така че, БФВ и Дневник, запретвайте ръкави и гледайте да сте (още) по-добри следващия път!:) По темата с ДОИЗПИПВАНЕТО явно сте brothers in arms!:)

  What we do in life echoes in eternity
 34. 34 Профил на d11111
  d11111
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Чудесен анализ, с точни и ясни аргументи, поздравления за автора! Очаквам от него същия анализ на домакинствата на световни купи по ски. Не че нещо, но спортът "ски" в България е в трагично състояние въпреки почти ежегодните световни купи. Мисля, че ясно ще лъсне и целта на тези домакинства - ски-туризма. И #кой печели от това.

 35. 35 Профил на skyfighter
  skyfighter
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#26] от "Oggie Petkov":

  Да, профи спортът е много често небладодарен път в живота, това се знае, у нас още повече с ниските заплати във всякакви първенства.

  Обаче "път към рая" ускорен има и ако не играеш нищо. Така че да се откажем от профи спорта пак няма да цъфнем.

 36. 36 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2241 Неутрално

  До коментар [#30] от "heavymetal":
  Не е добра идеята. Във Варна залата беше пълна. Предполагам, че повечето от клуба са били там. А тези, които не са отишли може да са имали всякаква причина да не ходят, включително и да не им е интересно. И това не е укоримо. Ако се създаде подобна организация, може да се окаже, че желаещи зрители ще останат навън. А състезанията са за зрителите, не за волейболисите, нали?
  Добра идея е безплатно да бъдат тези състезатели от варненските клубове, които не могат да си позволят ценагта на билета. Но в никакъв случай организирано.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 37. 37 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2241 Неутрално

  До коментар [#32] от "stenlyaka":


  До коментар [#35] от "skyfighter":

  Много е прав човека за това, че професионалния спорт убива. Човешкото тяло се претоварва ежедневно и това няма как да донесе добро. За това и държавната политика в никакъв случай не трябва да е насочена към световни шампиони, а към това всеки човек да спортува. Но с мярка.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 38. 38 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 946 Неутрално

  крадлив красен, боки, данчо и приятели правят волейбол. резултатът - постоянно надолу. а те викат "продължаваме напред".

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 39. 39 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 946 Неутрално

  До коментар [#33] от "FAN":

  Айде стига глупости бре!

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 40. 40 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  До коментар [#32] от "stenlyaka":До коментар [#35] от "skyfighter":Много е прав човека за това, че професионалния спорт убива. Човешкото тяло се претоварва ежедневно и това няма как да донесе добро. За това и държавната политика в никакъв случай не трябва да е насочена към световни шампиони, а към това всеки човек да спортува. Но с мярка.
  —цитат от коментар 37 на Gopeто


  Прав е , но без статистика .
  И аз съм прав , че компютъра убива ....също без статистика .
  Т.е и двамата ''лаем месеца ''
  Вие имате ли статстика на колко години средно си отиват от този свят ''ежедневно претоварените човешки тела '' на професионаните спортисти ?
  Нямате !

 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7554 Неутрално

  Константинов каза, че нямаме дълга скамейка с резервни играчи, на ниво. Другите дошли с по 14-16 играчи, а ние нямаме повече от 10.

 42. 42 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2241 Неутрално

  До коментар [#40] от "stenlyaka":
  Стоенето пред компютъра само по себе си не вреди на здравето. Спортуването в нормално граници - също. Има спортове (и волейболът е от тях), при които няма ежедневно прекомерно натоварване. Но глупава и безотговорна е политика, която цели да създава шампиони. Когато всеки човек спортува редовно, ще излезнат и шампионите.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 43. 43 Профил на FAN
  FAN
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#39] от "motochristo":

  Къде видя глупости "бре" ... "разбирач"?!

  What we do in life echoes in eternity
 44. 44 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Хубава статия. В добавка - Получи се ПИР по време на ЧУМА.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK