Парламентът прие новия закон за спорта

Парламентът прие новия закон за спорта

© Велко АнгеловНовият Закон за физическото възпитание и спорта (ЗФВС) беше приет от Народното събрание след второ четене.


"Новият закон променя изцяло философията на досега действащия ЗФВС. В него има множество нови моменти, които ще помогнат за развитието на спорта за всички и спорта за високи постижения в България", заявиха от пресслужбата на Министерството на младежта и спорта (ММС).


Една от целите, които министърът Красен Кралев си постави, е новият закон да помогне за разрешаването на проблема с остарялата или липсваща спортна инфраструктура. Според приетите текстове се допуска отдаване под наем на спортни обекти държавна или общинска собственост за срок до 30 години на обединен спортен клуб, спортна федерация или спортен клуб, независимо дали е търговско дружество или сдружение с нестопанска цел.
Наемателите се задължават да представят и изпълняват инвестиционна програма за ремонт и обновяване, която трябва да води до увеличаване на стойността на обекта и трябва да бъде изпълнена в първите три години на сключването на договора.


Друга цел е да се ограничи възможността за съществуване на клубове фантоми. Затова клубовете са задължени бъдат членове само на една спортна федерация, както и да имат наети треньорски кадри, за да бъдат вписани в регистъра на спортните организации. Лицензията за спортни федерации става безсрочна, но при по-строг последващ контрол.


Предвидена е възможността за създаване на студентски спортни клубове, които могат да се подпомагат финансово от висшето училище и Министерството на образованието и науката. Създава се национална организация за университетски спорт, която е част от специалните организации в спорта.


Законът урежда възможността за създаване на професионални лиги, които могат да са помощни органи към спортните федерации, или самостоятелни юридически лица, на които е делегирано управлението на определени първенства от държавния спортен календар, посочва ММС.


Създава се национална параолимпийска организация, която е част от т.нар. специални организации в областта на спорта. Такива са още Българския олимпийски комитет, националната организация за спортно-туристическа дейност, обединените спортни клубове и националната организация за университетски спорт.


Самостоятелна глава регулира допинговия контрол и борбата срещу употребата на допинг в спорта, която е съобразена със Световния антидопингов кодекс.


Законът описва изплащането на месечна парична помощ на ненавършилите пълнолетие деца на починали олимпийски и параолимпийски медалисти. Такава помощ ще получават и децата на починали олимпийски и параолимпийски медалисти, които са студенти в редовна форма на обучение до 25-годишна възраст.


Законопроектът беше приет на първо четене от НС на 13 декември 2017 г. По него са постъпили над 130 предложения от всички парламентарно представени групи. След четири месеца работа на работна група от парламентарната Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта са приети голяма част от предложенията на народните представители, допълват от ММС.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Браво от кога го чаках. Сега ще се оправи ли държавата?

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 2. 2 Профил на d11111
  d11111
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Дневник, "националната организация за спортно-туристическа дейност" е БТС - Български туристически съюз - поредната казионна организация - бастион на комунизма както и останалите изредени "специални организации в спорта"...

 3. 3 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Узаконяват си големите финанси, дето "лапат" за сметка на културата.

 4. 4 Профил на mck15574536
  mck15574536
  Рейтинг: 237 Весело

  Най-после онзи гербаджия е успял да прочете целия закон.

 5. 5 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1164 Весело

  "едни сте за затвора, други за лудницата" трябва да се допълни и за по-окръглените като тоя "спортист" от снимката :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK