Кандидатурата за световното по футбол ще промени плана за нов стадион в София

Кандидатурата за световното по футбол ще промени плана за нов стадион в София

© LAP.bgИдеята за кандидатура на България за домакинство на световното по футбол през 2030 г. съвместно с Гърция, Румъния и Сърбия ще доведе до промяна в плановете за изграждането на нов стадион в София, заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев.


Темата за нов национален стадион беше повдигната от министър-председателя Бойко Борисов през септември. Той каза, че ако националният отбор играе добре и има резултати, държавата може да отпусне стотина милиона лева за "кокетно стадионче".


"Сега се променя малко планирането. Говорихме първоначално за национален стадион, който в рамките на 100 милиона (лева) може да бъде изграден, който да е до 25-30 хиляди души. Сега вече целта е друга, трябва да вдигнем малко броя на зрителите", каза Кралев в сутрешния блок на БНТ.
"Ако решим да кандидатстваме заедно с тези държави, ще трябва да си оправим спортната инфраструктура, що се касае до футбола и до стадионите. На една държава ще се падат може би между два-три стадиона, които трябва да са с капацитет минимум 40 000 зрители, за да могат да се посрещнат срещи от груповата фаза. Така че позитивната новина - нека всички наши сънародници приемат тази част от кандидатурата като най-важната, че ще имаме добри стадиони", посочи министърът.


Според него най-важното и положителното от намерението за съвместно домакинство е свързано с политическата готовност тези страни да работят заедно. "Започваме преговори със спортните министри на Гърция, Румъния и Сърбия относно подготовката за кандидатстването. Имаме достатъчно време да изградим нужната спортна инфраструктура. Столична община ще ни предложат терен и ще обмислим инвестицията", заяви Кралев.


Според Кралев най-важното и положителното от намерението за съвместно домакинство е свързано с политическата готовност тези страни да работят заедно в следващите години

© Facebook Бойко Борисов

Според Кралев най-важното и положителното от намерението за съвместно домакинство е свързано с политическата готовност тези страни да работят заедно в следващите години


"Гледам да съм оптимист в подобни ситуации. Няма как да надскочиш себе си, ако не мечтаеш", каза министърът. Той даде пример със световното първенство по волейбол, което се проведе в България през септември, благодарение на изградените и ремонтирани зали в София, Варна и Русе.


"Наред след залите е да оправим спортната инфраструктура и във футбола", добави той.


До момента интерес към домакинството са заявили няколко държави, също обединени в общи кандидатури. Като най-силна изглежда тази на Уругвай, Аржентина и Парагвай. Намерение да приемат световното имат също Англия, Ирландия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия, както и Мароко, Испания и Португалия.


Домакинът ще бъде избран през 2024 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK