Президентът на УЕФА увери, че няма да има Европейска Суперлига

Президентът на УЕФА увери, че няма да има Европейска Суперлига

© Associated PressПрезидентът на УЕФА Александър Чеферин увери, че няма да бъде създавана Европейска Суперлига. Думите му бяха подкрепени и от Андреа Аниели, председател на Асоциацията на европейските клубове, в която членуват над 200 клуба, включително и водещите на континента.


Двете страни обсъждат възможности за развитието на футбола след 2024 г. Един от вариантите е свързан с преразглеждане на календара, което може да доведе до свиване на вътрешните първенства и разширяване на евотурнирите.


Наскоро германското списание "Шпигел" разкри документи от Football Leaks, според които най-големите клубове са били готови с план да се отделят и да създадат своя Европейска Суперлига през 2021 г. В основата е залегнал стремежът към генериране на по-големи приходи.
"Суперлигата няма да бъде създадена", каза Чеферин пред Би Би Си. Според него тази идея е в раздел "фантастика".


Аниели, който е президент на "Ювентус", посочи, че клубовете в асоциацията са единни във възгледите си за това как футболът трябва да се развива в идните години. "Мога да потвърдя, че ние никога не сме виждали, обсъждали, нито сме били замесени в създаването на този документ (за основаването на Суперлига)", каза председателят на асоциацията.


Чеферин, който се насочва към нов мандат начело на УЕФА, заяви, че има идеи за бъдещето. "Мога да кажа, че въпросът за Суперлигата не стои. Всеки ще има възможност да участва във всеки европейски клубен турнир", посочи словенецът.


УЕФА работи по план за създаване на трети европейски клубен турнир, който да включва 32 отбора. Идеята ще бъде обсъдена в началото на декември в Дъблин.


"Наш дълг ще е да опазим наследството на европейския футбол, но, от друга страна, смятам, че сме напълно наясно, че трябва да мислим за пазарите", посочи Чеферин.


УЕФА вече направи огромен жест към големите клубове, като от този сезон промени Шампионската лига. В групите вече има гарантирано място за всеки от четирите отбора от четирите водещи първенства. Това донесе критики от по-малките шампионати, тъй като се намалява възможността техен представител да стигне до същинската част в турнира.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK