Голямото завръщане на Фюри и новата златна ера в тежката категория

Голямото завръщане на Фюри и новата златна ера в тежката категория

© Associated PressТри години и три дни. Толкова бяха необходими на Тайсън Фюри първо да разтърси из основни тежката категория в бокса, след това да даде тласък на развитието й с овакантяването на спечелените титли, а накрая да осигури връщане на изгубения й блясък с паметно завръщане на ринга.


На 28 ноември 2015 г. Фюри шокира боксовия свят, след като свали от трона непобедения в продължение на 11 години Владимир Кличко. Британецът спечели четири от петте световни титли и даде началото на нова ера в тежката категория.


На 1 декември 2018 г. Фюри не загуби, а може би дори победи вероятно най-тежко удрящия боксьор в света - Дионтей Уайлдър. 30-годишният британецът доказа по впечатляващ начин, че е незаобиколим фактор при определянето на първия абсолютен шампион в дивизията след Ленъкс Люис .
С представянето си срещу Уайлдър Фюри насочи тежката категория към най-вълнуващите й времена в последните близо две десетилетия. Времена, в които трима впечатляващи (и все още непобедени) боксьори ще си оспорват боксовия трон в непредвидима битка.


Голямото завръщане на Фюри


За тези три години и три дни Фюри премина през труболентен период в живота и кариерата си. След като свали Кличко от трона, той така и не излезе за реванш срещу украинеца. Срещата беше отлагана два пъти от Фюри и в крайна сметка не се състоя. Британецът беше обвинен в употреба на допинг през юни 2016 г., като призна, че е прекалявал с алкохола и е взимал редовно кокаин, за да се бори с депресия.


Голямото завръщане на Фюри и новата златна ера в тежката категория

© Associated Press


Забавеното решение по обвинението на Антидопинговата агенция на Великобритания (UKAD) доведе до спор между организацията и боксьора. В края на 2017 г. двете страни се споразумяха за двегодишно наказание със задна дата. Това отвори вратите пред Фюри, който успя да си върне и боксовия лиценз.


Бившият световен шампион се завърна на ринга през юни с победа срещу албанеца Сефер Сефери. Преди месец британецът изигра още един двубой, като надигра по точки италианеца Франческо Пианета.


Големият въпрос преди мача с Уайлдър дали Фюри може да си върне старата форма. Само преди година той тежеше близо 180 килограма. "Когато го видях, не мислех, че има шанс той да се върне на ринга", спомня си промотърът на Джошуа Еди Хърн.


Фюри обаче успя да обори скептиците. Той свали близо 70 килограма, за да стигне до 116 на кантара преди мача с Уайлдър. Британецът показа впечатляващите за 206-те си сантиметра техника и бързина, с която детронира Кличко преди три години.


Фюри ограничи Уайлдър до едва 17% точни удари (71 от 430). Това е много далеч от обичайната ефективност на американеца, който достигаше близо 50% в предишни срещи. В същото време Фюри пласира 26% (84 от 327) от ударите си в целта. Осезаема беше разликата при точните силни удари - 37% (38 от 104) срещу 17% (31 от 182).


Фотогалерия: Боксовата битка между Уайлдър и Фюри >


Остава дискусионно дали Фюри заслужаваше победата в Лос Анджелис. Британецът безспорно надигра Уайлдър, който преди това не се беше изправял срещу боксьор с подобни умения при такъв ръст. Двата нокдауна, и особено вторият в последния рунд, обаче тежат и затова равенството беше един логичен резултат.


"Този нокдаун в 12-ия рунд можеше и трябваше да бъде последният удар в мача. Но не беше. Фюри се справи с Кличко, който имаше два периода и общо 12 години като световен шампион, а сега и с Уайлдър, чието царуване скоро ще достигне четири години. Това са двама души, които са властвали в дивизията 16 години и са имали 30 успешни защити. Фюри е феноменален боксьор, надарен с гениалността да вижда ударите много рано наред със самочувствието и увереността да оцелява", коментира Майк Костело в анализа си за Би Би Си.


"Фюри доказа, че сгреших", призна и Еди Хърн, който през септември нарече британеца "най-безинтересния боксьор, когото някога съм виждал".


Уайлдър държи ключа


Американецът запази най-престижния пояс - на Световния боксов съвет (WBC), и сега от него зависи накъде ще се насочи тежката категория. Двамата с Фюри вече ясно заявиха, че са готови за реванш през пролетта на следващата година.


WBC също одобри насрочването на втори мач. "С единодушно решение на борда беше прието да се насрочи реванш. Уайлдър и Фюри направиха един от най-добрите мачове в тежката категория през последните години. Феновете имат огромно желание да видят такъв мач отново", заявиха от организацията.


Голямото завръщане на Фюри и новата златна ера в тежката категория

© Associated Press


Сега остава двамата да се разберат за дата и място. "Ще направим това, което трябва. Всички искат да видят реванш и аз съм сигурен, че ще се случи. Двете страни също го искат Въпросът е, че Тайсън иска да е във Великобритания. Той се чувства ограбен и затова на дневен ред за нас е да направи мач тук", обясни промотърът на Фюри Франк Уорън.


Британецът обаче е показал, че не се притеснява да се изправи срещу всеки навсякъде по света. Той победи Кличко в боксовия дом на украинеца - Германия, а сега беше на път да детронира Уайлдър на негова територия.


"Фюри и Уайлдър искат реванш, но не съм сигурен къде ще бъде. Ако решението зависи от Фюри, съм сигурен, че мачът ще е във Великобритания. Но мисля, че вече има оферта от Лас Вегас, където ще отидат много британци. Няма да се изненадам, ако през май двамата се срещнат в Лас Вегас", заяви боксовият анализатор на "Радио 5" на Би Би Си Стив Бунс.


Вариантът за мач между Уайлдър и Джошуа засега не изглежда на дневен ред. Американецът заяви тази седмица, че от лагера на британеца вече го "умоляват" за мач, след като през последните две години преговорите между двете страни няколко пъти се провалиха.


"Сега изведнъж те започнаха да искат да се договорят с мен. Джошуа имаше много възможности. Можеше да се бие с Луис Ортис, можеше да се бие с мен, можеше да се бие с Фюри", каза Уайлдър в понеделник.


"Хората искат да разберат кой е най-добрият в момента. Особено след като видяха мача с Фюри. Аз опитвам да покажа на хората кой е най-добрият. Винаги ще казвам, че съм аз, докато някой не ме победи", допълни американецът.


Според него реваншът с Фюри е мачът, който в момента боксовият свят желае. "Все още усещам вълнението. Беше невероятно. Готов съм за реванш. След като хората се насладиха на този мач, представете си какво ще е на реванша. Ще бъде страхотно", каза още Уайлдър.


Ситуацията с Джошуа


Джошуа, който държи четири от петте световни титли, вече има заявен мач за 13 април на "Уембли". По думите на промотъра му Еди Хърн "Уайлдър е нашият абсолютно пръв и най-желан избор". От лагера на британеца заявиха, че голямата им цел остава да обединят всички пояси "възможно най-скоро".


"За нас голямата цел е да станем абсолютни шампиони. Антъни искат да се бие и с Фюри, и с Уайлдър. Но на първо място искаме да съберем и последния останал пояс. Налице е желание за реванш (между Фюри и Уайлдър), но всичко зависи от това какво ще реши Уайлдър", каза Еди Хърн.


Промотърът на Джошуа не пропусна възможността да влезе в словесен дуел с лагера на Уайлдър. "Разочароващо е хората да казват, че Антъни не иска да се изправи срещу тези двамата. За Уайлдър мач с Фюри е много по-безопасен, защото той може да бъде победен, но не и наранен. А когато се изправи на ринга срещу Джошуа, той ще бъде наранен."


Голямото завръщане на Фюри и новата златна ера в тежката категория

© Associated Press


"Антъни ще стане абсолютен световен шампион и след това ще е редно Фюри да получи своя шанс (срещу Джошуа)", допълни Хърн. По-вероятно обаче следващият съперник на 29-годишния британец да е сънародникът му Дилиън Уайт. Сред споменаваните вариант е абсолютният шампион в полутежка категория Александър Усик, който след последната си победа се насочва към най-тежките, но той е малко вероятен.


Ако има реванш между Уайлдър и Фюри, до евентуален мач за обединяване на всички пояси вероятно ще се стигне чак през 2020 г. В тази ситуация Джошуа ще се насочи към задължителните защити на титлите си. Една от тях ще е срещу претендента на IBF Кубрат Пулев.


Джошуа няма да откаже подобен мач, защото не крие рискове за него, а освен това британецът печели сходна сума от всичките си мачове във Великобритания. Затова е напълно реалистично той да се качи на ринга срещу Пулев в края на 2019 г.


Голямото завръщане на Фюри и новата златна ера в тежката категория

© Reuters


Както и да се развие ситуацията на върха, тежката категория вече се наслаждава на нова златна ера след дълги години на стагнация. Битката за боксовия трон между Джошуа, Уайлдър и Фюри върна позагубения през годините интерес към кралската дивизия.


"Сега има шанс да се създаде наследство, защото имаме страхотни претенденти в тежката категория. В най-великите ери най-великите са имали велики партньори на дансинга. Сега те са там и един от тях ще опита да стане велик, като победи останалите. Аз просто вярвам, че имам боксьор №1 в дивизията и ще опитам да го докажа. Ще бъде забавно", каза Хърн.


"Дали Фюри може отново да повтори представянето си срещу Уайлдър и да спечели по точки? Или Уайлдър този път ще го намери по-рано? Как би изглеждал Джошуа срещу Фюри? Как би се справил с дясното кроше на Уайлдър, след като получи подобни удари от Александър Поветкин? Въпросите и загадките са толкова много, че в момента се наслаждаваме на най-вълнуващите времена в тежката категория от 20 години насам", обобщи Костело.

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Фюри скоро ще стане едноличен световен шампион.За мачът с Уайлдър не си беше върнал напълно формата,а и имаше наднормено тегло,което при неговият стил на игра му пречи.Той затова и Джошуа иска първо да се бие с Уайлдър.

 2. 2 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  Срещу Кличко му подариха победата, срещу Уайлдър му подариха равен....
  Нека не се пъне толкова по ромски, а да победи чисто някой, както го прави Джошуа.

 3. 3 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  До коментар [#1] от "Мусаши":

  Иска да се бие с Уайлдър защото той държи титлата, не за друго. А Фюри както се завърна, така и може да изпадне отново в бездната. Уайлдър е боксьор с малко опит, бивш баскетболист. Бъдещето на тежката е AJ.

 4. 4 Профил на conTXT
  conTXT
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Уайлдър може би за първи път се сблъска с истински класен боксьор в мача с Фюри. През годините все ми се струваш, че американците си го отглеждат в златна клетка, осигурявайки му удобни съперници от по-нисък ранг. Сега, обаче му предстои поне още един, а в най-добрия случай още два мача и личното ми мнение е, че и срещу Фюри и Джошуа той ще бъде с по-малките шансове за победа.

  generator
 5. 5 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  До коментар [#1] от "Мусаши":Иска да се бие с Уайлдър защото той държи титлата, не за друго. А Фюри както се завърна, така и може да изпадне отново в бездната. Уайлдър е боксьор с малко опит, бивш баскетболист. Бъдещето на тежката е AJ.
  —цитат от коментар 3 на zxp53317185


  Малко опит???????Има 40 срещи на професионалният ринг.При 22 на Джоуша.

 6. 6 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Уайлдър може би за първи път се сблъска с истински класен боксьор в мача с Фюри. През годините все ми се струваш, че американците си го отглеждат в златна клетка, осигурявайки му удобни съперници от по-нисък ранг. Сега, обаче му предстои поне още един, а в най-добрия случай още два мача и личното ми мнение е, че и срещу Фюри и Джошуа той ще бъде с по-малките шансове за победа.
  —цитат от коментар 4 на conTXT


  Не така,защото Уайлдър се би и с Ортиз.А имаше насрочен мач с Поветкин в Москва,който пропадна заради допинг на Поветкин-От тримата най-слаб е Дожшуа.Разчита на физическа сила,ама не може да избяга от ударите на Уайлдър,нито пък ще може да удари Фюри.

 7. 7 Профил на komitata80
  komitata80
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Уайлдър може би за първи път се сблъска с истински класен боксьор в мача с Фюри. През годините все ми се струваш, че американците си го отглеждат в златна клетка, осигурявайки му удобни съперници от по-нисък ранг.
  —цитат от коментар 4 на conTXT


  Може би единствено срещу Ортиз имаше малко по-сериозно изпитание, и в определени моменти от мача нещата бяха на кантар. 8. 8 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Да бягаш целия мач от противника си не е голямо завръщане, не знам откъде толкова хвалебствия за Фюри вероятно от британските журналисти, но реално в мача не особено техничния, но с много силни удари Уайлдър доминираше.

  -voxy
 9. 9 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 675 Весело

  Ето това са мъже - половин година след първия мач, ще правят втори!
  Не се страхуват от загуба, както манекенчето Джошуа, дето 2 години бяга от истинска битка.

 10. 10 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 991 Весело

  Давайте, ще бъде страхотно шоу!
  Дано не ми гепнат заложните къщи кинтите по гадния начин, който направиха при сегашния мач, пу маа им дееа! :)
  А на Джошуа му е време да се размърда, че може да държи 4 от 5 колана, ама започваме да губим интерес към личността му...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 11. 11 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3986 Неутрално

  Всичките са много добри, но симпатиите ми клонят към Фюри. Сещам се за филма Гепи. Роден е в цигански катум, недоносче, с тегло около 500 гр. Когато го видял, баща му възкликнал - моят син ще стане голям мъж. И познал.

  Gunter glieben glauchen globen
 12. 12 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  Смешници. Начело с допингаря Кличко който играеше когато си иска.
  Който е гледал бокс когато все още беше нещо знае, че Тайсън трябваше да си защитава титлата през 6 месеца.
  И сега с тия 99 колана и федерации е пълен смях за тъпаци. Всичко е уредено.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 13. 13 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  До коментар [#5] от "Мусаши":

  Еми той може и 150 срещи да направи и пак да няма опит, ако среща разни фугуранти. То и се видя.

 14. 14 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  До коментар [#12] от "qwerty 500":

  точно тъй. тогаз бокса беше един от наи голямите спротове нарет с тениса шах мата и тъй нанататъче . а сичките тия сегашните са назобени шмекери дет таисан щеше да ги мачка кат валяк . тва не е спрот ами цирк вече . съшто и тениса. шах мата пък стана селяния на квадрат . а и устаналите съшто. дано поне кобрата ши ошамари колкот може. еми нанаоле е спрота за жалост ако изобшто го има.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK