България, Сърбия, Гърция и Румъния ще кандидатстват за домакинство на Евро 2028 и 2032

България, Сърбия, Гърция и Румъния ще кандидатстват за домакинство на Евро 2028 и 2032

© LAP.bgБългария, Сърбия, Гърция и Румъния взеха решение да кандидатстват за домакинството на още един голям футболен форум освен световното първенство през 2030. След четиристранната среща в Белград стана ясно, че съседните държави ще участват заедно с кандидатура за европейските първенства през 2028 и 2032 година.


След срещата, в която участваха спортните министри на четирите държави, беше решено да се създаде Комисия за подготовка на кандидатурата. Тя се състои от 16 човека, по четирима от всяка страна.


На форума в Белград България беше представена от министъра на спорта Красен Кралев и президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов.
Решението България, Сърбия, Гърция и Румъния да кандидатстват за световното по футбол дойде след среща на високо равнище през ноември във Варна. Тогава министър-председателят Бойко Борисов обяви, че четирите страни подготвят обща кандидатура.


Световното през 2030 г. е специално, защото тогава се навършват 100 години от провеждането на първият шампионат. До момента има една издигната кандидатур: съвместна на Уругвай, Аржентина и Парагвай. Великобритания, както и Мароко, Испания и Португалия също изразиха намерения.


Към момента България няма нито един стадион, на който може да се проведе мач от световно първенство.


България, Сърбия, Гърция и Румъния ще кандидатстват за домакинство на Евро 2028 и 2032

© Министерският съвет


Кралев, Ваня Удовичич (Сърбия), Богдан Константин Матей (Румъния) и Георгос Василиадис (Гърция) препотвърдиха категоричната готовност на четирите страни за съвместна кандидатура за домакинство на Световното първенство по футбол през 2030 година. Присъстващите на срещата подчертаха, че проекта за обща кандидатура дава силен политически знак от страна на Балканите към останалия свят.


"Готови сме да защитаваме като екип политическите и икономическите интереси на Балканите", заяви Красен Кралев. Представителите на футболните асоциации бяха категорични, че изграждането на спортна инфраструктура е важна за всяка от страните. Борислав Михайлов, който е член на Изпълнителния комитет на УЕФА от осем години, изрази увереност, че кандидатурата на България, Сърбия, Румъния и Гърция е достатъчно силна и имаме шанс за успех.


След срещата в Белград стана ясно още, че Гърция се включва в съвместната кандидатура на България, Сърбия и Румъния за европейското първенство по волейбол през 2021 г. Следващата четиристранна среща е в София през февруари.


Междувременно Борислав Михайлов е бил изведен по спешност от залата в Белград, съобщава агенция "Фокус". Президентът на БФС се е почувствал зле и е излязъл.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK