Фолкер Шофел, лекар: Екстремните спортисти имат сходна психика с престъпниците

Фолкер Шофел, лекар: Екстремните спортисти имат сходна психика с престъпниците

© Volker SchöfflДоктор Фолкер Шофел е лекар с дългогодишен опит в спортната медицина и любител на катеренето. Работата му е свързана предимно с травми при екстремните спортисти. Германецът, който гостува в България за фестивала на екстремните спортове - "Банско филм фест", даде различен поглед върху екстремните спортове и разказа пред "Дневник" за контузиите, риска и мисленето на състезателите.


Какви са най-честите контузии в екстремните спортове?


- Повечето контузии в екстремните спортове са тежки травми от инциденти, особено в бейсджъмпинга и други летателни дейности. Ако вземем предвид спортове като катеренето, които са по-малко екстремни, но се водят такива, в повечето случаи състезателите претърпяват леки травми на пръстите и рамената. Разбира се, тежките контузии също са налице, но процентът не е толкова висок.
По какъв начин любители и състезатели могат да се предпазят от контузии?


- Определено тази превенция може да се осъществи, когато пресметнеш риска. Трябва да насочиш вниманието си към външните фактори в природата. Колкото по-екстремно става начинанието, толкова по-малка е границата на безопасността.


Мой приятел беше първият, който скочи от Айфеловата кула, но към вътрешността й. От скока той имаше 1,2 секунди, за да отвори парашута. Правиш го или си мъртъв. За този опит той се готви три месеца и беше изцяло отдаден на проекта, но все още смятам, че подобно начинание е твърде опасно.


Знаят ли екстремните спортисти кога да спрат, преди рискът да стане твърде голям?


- Те са притискани отвън да достигат границите на възможностите си, защото имат договори със спонсори и трябва да направят нещо ново, за да изпъкнат. В свят, в който всяка дейност се записва във "Фейсбук" или "Инстаграм", е много трудно за тях да намерят нови проекти.


Един от начините да добият популярност е да намалят безопасността и да поемат по-голям риск. Но в някои спортове тази граница се прекосява драстично. Например движението в летенето с уингсют наброява около 2000 души, като 5% от тях вече са загинали от началото на годината.


Доктор Фолкер Шофел е лекар с дългогодишен опит в спортната медицина и любител на катеренето

© Volker Schöffl

Доктор Фолкер Шофел е лекар с дългогодишен опит в спортната медицина и любител на катеренето


Тук се появява парадигмата "Той умря, правейки това, което обича". Дали това е хубаво? Смятам, че е пълна глупост. Някой може да е загинал, вършейки нещото, което обича, но оставя скърбящи родители, семейство и деца.


Трябва да имаш по-голяма отговорност към хората около себе си и също към тези, които рискуват своя живот, за да те измъкнат от затруднено положение. Визирам спасителите в планината, които тръгват в лошо време към кофти места заради нечия безотговорност.


Какво се случва, когато се премине границата на разумното?


- В Европа сме привикнали да се чувстваме в безопасност. Имаме достъп с хеликоптер, безжичен интернет и сигнал на телефона навсякъде. Когато излезеш от тази зона и трябва да разчиташ единствено на себе си, тогава определено не трябва да прекосяваш някои граници.


Никога не можеш да си напълно подготвен за всички възможни сценарии. Границите на риска са размити и той трябва да се приема внимателно. Това колко далеч ще стигнеш е лично решение. Често загиналите в екстремните спортове са начинаещи, които правят фатална грешка от липса на опит.


Съдейки по себе си, с възрастта намалява желанието ми да рискувам. Аз имам семейство и не искам да се нараня. Сега съм много по-внимателен, отколкото когато бях на 18 години.


Вслушват ли се екстремните спортисти в съветите ви при контузия?


- Някои от тях са наистина много търпеливи. Това са предимно умните състезатели, които са професионалисти. След това е групата, която иска да е като професионалистите и въобще не слуша. Те мислят, че ако пропуснат няколко тренировки, никога няма да наваксат изгубеното. Понякога трябва да ги предпазиш от самите тях.


С какво са по-различни екстремните спортисти?


- Определено мисленето им е много по-различно. Има проучване, което сравнява екстремните спортисти с престъпниците. Психическото състояние и поведението им е подобно на серийни убийци.


Екстремните спортисти имат поведение, което ги кара да правят луди неща. Желанието за приключения у тях е огромно.


Зад това вероятно стоят някои икономически фактори. След Втората световна война не е имало екстремни спортове, защото хората са имали основни нужди като да си купят храна или да намерят подслон. В днешни дни, конкретно в по-заможните общества, на хората просто им е скучно. Имат твърде много време и се замислят: "Какво да направя, за да има повече тръпка и адреналин?"


Фолкер Шофел, лекар: Екстремните спортисти имат сходна психика с престъпниците

© Bansko Film Fest


Променя ли се представата на хората за екстремните спортове?


- Тук трябва да се запитаме какво точно представляват екстремните спортове. Може би представата ни за някои спортове, които наричаме екстремни, е напълно погрешна.


Докато в други спортове, които са приети за нормални, като алпийските ски и футболът има доста тежки контузии. Виждаш футболисти в 30-те си години, които вече не могат да играят на високо ниво. Това е следствие от екстремно натоварване. Разбира се, никой не обръща внимание, защото там са съсредоточени много пари.


Докъде се простират възможностите на човешкото тяло?


- Със сигурност натоварването, което може да понесе човешкото тяло, има граница. Много хора претренират организма си или прекаляват със загрижеността си при приема на хранителни вещества. В офиса си съм виждал спортисти, които страдат от анорексия. Те са в 40-те си и телата им имат фрактури, получени от умора. Всичко това е причинено от факта, че не се вслушваме в сигналите на тялото.


Претренирането е нещо, което трябва да проучим, защото се превръща в сериозен проблем. Трябва да се провери дали този или онзи спорт има реална полза за здравето ти или ти вреди.


За всеки спорт е специфично и е трудно да се каже върху какво най-вече трябва да наблегнат спортистите в тренировките си. Все пак първо трябва да се подготви цялото тяло и след това да се наблегне върху развиването на конкретно умение. Цялостната подготовка на тялото е важна, защото помага да се справи със стреса след това.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Изключително некоректно заглавие. Имало проучване, което сравнявало и имало подобие, както става ясно от цитата. Но за автора всичко е категорично, ако интервюираният види това заглавие, може и да го съди.

  "С какво са по-различни екстремните спортисти?
  - Определено мисленето им е много по-различно. Има проучване, което сравнява екстремните спортисти с престъпниците. Психическото състояние и поведението им е подобно на серийни убийци."

  Do or do not. There is no try. Yoda
 2. 2 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  До коментар [#1] от "vladivlad":

  Полицаите също имат психика на престъпници,но не са. Защо ли? Е ми защото използват тази своя психика за вършене на добри дела.
  Къде са емпиричните данни,че сред екстремните спортисти има повече серийни убийци например,отколкото сред другите спортисти или професии?!

 3. 3 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1053 Весело

  До коментар [#2] от "deaf":

  Коментар тип "На Кафе с Гала".

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 4. 4 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До подобни изводи съм стигнал и аз и се радвам, че някой се занимава професионално с това. За мен адреналина е химично вещество, към което човек се пристрастява както и към други такива синтезирани в човек при различни състояния. Добре би било човек да анализира поведението си и да е наясно със себе си но това е само едно нереалистично пожелание.

  забавление и приключение
 5. 5 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  На всеки филм за екстремни спортове или оцеляване трябва да пише:
  "Не правете това, преди да се посъветвате със специалист".
  Наскоро търсиха някакъв ентусиаст в Пирин.

  Еретик
 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  Сблъсък на интереси: желание, спонсори, семейство, разум...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  До коментар [#1] от "vladivlad":Полицаите също имат психика на престъпници,но не са. Защо ли? Е ми защото използват тази своя психика за вършене на добри дела.
  —цитат от коментар 2 на deaf


  Дали само за това?

  I Want To Believe
 8. 8 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 470 Неутрално

  ...ВЕ,АКО ОСТАНЕШ БЕЗ ЦЕЛ В ЖИВОТА ОПИТАЙ СЕ ДА ОТСЛАБНЕШ С ПЕТ КИЛОГРАМА...

 9. 9 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 429 Неутрално

  До коментар [#1] от "vladivlad":

  Абсолютно съгласен с теб. В заглавието дори са го цитирали него, а всъщност той просто споменава някакво си проучване и то въобще не е акцентът на статията.

  В тези случаи изкривеното представяне на информацията граничи с фейк нюз, нищо, че дневник е едно от по-нормалните издания.

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 10. 10 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Т.нар. "екстремни спортове", много от които се практикуват сред природата, са по-скоро начин човек да се изживее връзката с природата по различен начин. Те са начин също така да развиваш себе си, вярата в себе си и да градиш много важни качества като смелост, правилна преценка, физически умения, приятелства, и т.н.

  Освен това не е правилно да се слагат всички тези спортове под общ знаменател, това което той и практикуващите знаят, но не и журналистите и хората, които не се занимават с това.

  Последно, тези спортове са много по-чисти, и химически, и като начин на мислене, от много от класическите професионални спортове.

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 11. 11 Профил на neadekvaten
  neadekvaten
  Рейтинг: 246 Неутрално

  До коментар [#1] от "vladivlad":Полицаите също имат психика на престъпници,но не са. ....
  —цитат от коментар 2 на deaf


  Един актьор, Клаус Кински (обикновено играеше роли на гадняри в уестърни и др.; отдавна не е сред живите), казваше: "Ако не бях станал актьор, щях да стана престъпник".

  Та тази особеност - психиката на престъпници - е характерна и за някои хора от други професии...

 12. 12 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2053 Разстроено

  Тук се появява парадигмата "Той умря, правейки това, което обича". Дали това е хубаво? Смятам, че е пълна глупост. Някой може да е загинал, вършейки нещото, което обича, но оставя скърбящи родители, семейство и деца.

  Това е важен въпрос, на който абсолютно нямам отговор. Задавала съм си го често. Там, където започват сълзите на близките, там свършва твоята свобода да правиш каквото искаш.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 13. 13 Профил на Скелета
  Скелета
  Рейтинг: 26 Неутрално

  До коментар [#11] от "neadekvaten":

  Същото казва и Стоичков, не съм сигурен дали е искрено, или са му го вкарали сценаристите на филма за него.

 14. 14 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  "Например движението в летенето с уингсют наброява около 2000 души, като 5% от тях вече са загинали от началото на годината."

  На това едно време му викаха естествен подбор. Майката Природа си знае работата.

 15. 15 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#14] от "realguru":Майката Природа е защитила хора с най-силния инстикт - инстиктът за самосъхранение. Майката Глупост обаче нерядко подменя безстрашието с безумието.

 16. 16 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#13] от "Скелета":ха ха ха - наистина ли подозираш, че Стоичков собственоръчно си е написал тухлата, представена от него като автобиография? Че този изумително прост човек - по думите на професора, който напусна Пловдивския университет само защото Стоичков стана там доктор хонорис кауза, не е способен две изречения да каже на кръст без да не бъде цитиран като глупост на деня.

 17. 17 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  Изключително некоректно заглавие.
  —цитат от коментар 1 на vladivlad


  Категорично вярно и според мен. Безотговорност и примитивно мислене, марка "Дневник".

  Мараба, С-ДС доносници!
 18. 18 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Пардон, но да сравняваш жажда за приключения с перверзния мозък а масов убиец е абсурд! Ексттемните спортисти са безотговорни - към себе си и към близките си. Но рова няма нищо общо с дяволите в главите на масовите убийци.

  Мърфи е оптимист!
 19. 19 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Магията на екстремните спортове е в това че ходейки по ръба добиваш яснота за света и вселената, каква незначителна прашинка в космоса е всеки човек, колко е нелепа суетата която вълнува хората.

  В тоя ред на мисли екстремните спортисти са близо до монасите - християни или будисти. Ама тези които са истински вярващи.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 20. 20 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 521 Неутрално

  За някои хора влизането в зоната е всичко. Препоръчвам книгата на Копър "възхода на свръхчовека."

 21. 21 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 521 Неутрално

  За някои хора влизането в зоната е всичко. Препоръчвам книгата на Копър "възхода на свръхчовека."
  —цитат от коментар 20 на foxa5


  Е не е копър определено, Котлър е. 😁

 22. 22 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Официалното становище за екстремните спортове е че са един легален начин за поддържане на допустимо по-високи дази на адреналин в кръвта. Това води и до пристрастяване към тях. Това са само физиологични процеси, докато за тяхната психология думата имат съответните експерти и специалисти в областта. А как е било в първобитните обества? - официално се знае че тогава стрес, такъв какъвто го познаваме днешният му вид, не е имало, но въпреки това първобитните хора са водили ежедневна борба за оцеляване, климатични условия, хищници, пещери, стадни инстинкти и т.н. ... , но дали са водили по-здравословен начин на живот?! (каквото всъщност е едно друго официално становище по тези въпроси въпроси) в сравнение с днешния, съвременен човек?

 23. 23 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2119 Неутрално

  Всеки има право да прави каквото си ще стига да не пречи на околните. Обаче за мен няма нищо достойно за уважение в това да си рискуваш живота без абсолютно никаква причина и полза. Какви са ни моралните устои като общество се вижда от факта, че като се затрие собственоръчно някой такъв екстремен, по вестници и телевизии се леят сълзливи статии седмици наред, а като умре полицай или пожарникар при изпълнение на служебните си задължения - нищо, често дори не съобщават.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 24. 24 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Ако има форумци с Х-стремни спортни и др. наклонности - нека да споделят виждането си по въпроса.

 25. 25 Профил на Dimitri Damianov
  Dimitri Damianov
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Лично мнение. В някои части интервюто е абсолютно точно. Докъде са възможностите на човешкото тяло, как с възрастта намаля желанието да рискуваш...
  Който се е занимавал със спорт, знае...

 26. 26 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Официалното становище за екстремните спортове е че са един легален начин за поддържане на допустимо по-високи дази на адреналин в кръвта. Това води и до пристрастяване към тях. Това са само физиологични процеси, докато за тяхната психология думата имат съответните експерти и специалисти в областта. А как е било в първобитните обества? - официално се знае че тогава стрес, такъв какъвто го познаваме днешният му вид, не е имало, но въпреки това първобитните хора са водили ежедневна борба за оцеляване, климатични условия, хищници, пещери, стадни инстинкти и т.н. ... , но дали са водили по-здравословен начин на живот?! (каквото всъщност е едно друго официално становище по тези въпроси въпроси) в сравнение с днешния, съвременен човек?
  —цитат от коментар 22 на dr.web


  Айде бе, стрес не е имало? На времето чувах за доста стари хора умрели от "уплаха", "напрежение" и всякакви такива, вероятно стрес.
  https://www.thelavinagency.com/news/constructive-paranoia-jared-diamond-on-managing-risk-in-traditional-society Много добра статия за риска в древните общества. Ловците-събирачи несъмнено са много смели хора, готови да се борят с лъвове, всякакви други животни и други хора за храната си. Почти всеки ден се излагат на смъртен риск (и за жалост много умират в процеса). Но авторът дава един много добър пример с жителите на остров Нова Гвинея. Те отказват да спят под дърветата, въпреки че е много по-удобно. Защото има риск от гръмотевица и дървото може да ги затисне. Шансът е изключително малък - сигурно едно на милион. Освен това хората са страшно смели. Но се отказват от удобството си, за да не поемат излишен риск. И са прави - оцелели са десетки хиляди години по този начин. Според мен има какво да се поучим от първобитните общества.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK