"Витоша ски" поиска спешно "недвусмислени закони за развитието на планинския туризъм"

"Витоша ски" поиска спешно "недвусмислени закони за развитието на планинския туризъм"

© Велко АнгеловВитоша ски" поиска да се установят ясни и недвусмислени закони за развитието на българския планински туризъм. Това заяви представителят на дружеството, което стопанисва лифтовете на Витоша - Радослав Пеев, на пресконференция, свързана с предстоящия в неделя "Витоша зимен фест".


Заради прогнозите за идните дни събитието беше отложено с ден.


Пеев каза, че "Витоша ски" ще предостави карти на символична цена от 1 лев за участниците във "Витоша зимен фест", а всички деца под 14 години ще могат да ползват в неделя лифт карти на цена 1 лев.
"Този жест на "Витоша ски" е с цел да привлечем повече деца в планината, сред природата. Но проблемите си остават, като основният е законодателен, което спъва развитието на инфраструктурата. Апелираме час по-скоро да се установят ясни и недвусмислени закони за развитието на българския планински туризъм," каза Пеев, цитиран от "София - европейска столица на спорта".


Призив за промени в инфраструктурата на Витоша дойде и от Сдружението на витошките ски и борд училища, както и от едно от най-старите ски училища "Мотен спорт".


"Тъжно ми е, че Витоша си остава нашата голяма мъка. Много ни тежи и пречи в работата с децата липсата на достатъчно съоръжения – писти, лифтове, влекчета, места, където малчуганите да се учат на ски и борд сред чистия въздух в планината", каза председателят на Сдружението на витошките ски и борд училища Марина Тепавичарова.


Иво Рангелов от "Мотен спорт" заяви: "Благодарим на г-жа Фандъкова за усилията да подобри достъпа до Витоша напоследък, но проблемите са много и опират до много различни институции. Всеки ден в планината има между 800 и 1000 деца. Те се нуждаят от нормални условия, а ние не можем да им ги подсигурим поради липса на инфраструктура. Нужни са лифтове, системи за изкуствен сняг, водни резервоари, детски влекчета. А за направата им има законодателни спънки. Проблемите са известни от години и дано най-накрая се решат."


Радослав Пеев (в червено) призова за спешни законови промени

© София 2018 - Европейска столица на спорта

Радослав Пеев (в червено) призова за спешни законови промени


Наскоро министърът на младежта и спорта Красен Кралев говори по темата, като заяви, че са необходими законови промени, защото по думите му в момента няма как сегашните съоръжения да се подменят.


"Всички инвестиции на Витоша трябва да се направят от компанията, която е собственик на съоръженията. Но трябва да се промени планът за управление на Витоша и тогава ще стане възможно слагането на нови стълбове и съоръжения. В момента според закона, ако искаш да смениш стълб, трябва да имаш разрешение за строеж, което пък съответно планът за управление на Витоша забранява", каза Кралев.


Думите му дойдоха покрай намеренията на София да се кандидатира за домакин на зимните младежки олимпийски игри през 2024 г.


В края на декември столичните общински съветници гласуваха декларация, с която подкрепят усилията на Министерството и младежта и спорта за "модернизацията на спортните съоръжения в природен парк "Витоша" и спортните обекти в града с цел кандидатура за домакинство на младежката зимна олимпиада през 2024 г.".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK