Олимпийският спорт във Великобритания поема по нов курс с увеличено финансиране

Олимпийският спорт във Великобритания поема по нов курс с увеличено финансиране

© Associated PressПо-голямо финансиране за развитието на повече олимпийски спортове. Това предвижда новата стратегия на правителството на Великобритания чрез организацията UК Sport, която цели да вдъхнови и окуражи повече хора да се занимават със спорт.


Моделът влиза в сила от април 2021 г., като той предвижда финансиране на спортове в олимпийската и параолимпийската програма на игрите през 2024 и 2028 г., които ще се проведат съответно в Париж и Лос Анджелис.


Финансирането ще бъде разпределено на три нива с различни етапи на изпълнение в зависимост от възможността за представяне. Досега UK Sport инвестираше по 100 милиона паунда годишно с пари от лотарията и правителството за спорт на високо ниво, като предстои обсъждането на бюджета за игрите в Париж.


Според insidethegames.biz стратегията представлява видоизменен и по-лек вариант на политиката "без компромис", която стартира след игрите в Атланта. Тогава Великобритания спечели само един златен медал и наложи промени в спорта.
В последните четири летни олимпийски игри страната завърши сред първите четири нации по спечелени отличия. В Рио 2016 Великобритания беше втора в таблицата с 67 медала, от които 27 златни.


Олимпийският спорт във Великобритания поема по нов курс с увеличено финансиране

© Associated Press


В запитване в страната 61% от хората определят като успешен настоящия модел за ръководене на спорта. Ключово в новата стратегията на UK Sport e да инвестират усилия и средства в развитието на масовия спорт във Великобритания.


"Твърденията ни позволиха да създадем вълнуващ план за бъдещето на олимпийския и параолимпийския спорт на Великобритания и да поставим спортистите в сърцето на всичко, което правим. Убедени сме, че новата стратегия ще помогне да задържим успеха, докато в същото време дадем възможност на повече общности да бъдат вдъхновени от силата на спорт за високи постижения", каза директорът на UK Sport Катрин Грейджър.


В сила влиза ново ниво на финансиране, което ще даде възможност на спортове и състезатели да получат финансова подкрепа в ранното си развитие. Идеята е дългосрочна, като според UK Sport това ще осигури по-голям шанс за успехи в бъдеще.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK