Как казусът "Кастер Семеня" ще начертае бъдещето на леката атлетика

Кастер Семеня

© Associated Press

Кастер СеменяПротивопоставянето между Кастер Семеня и Международната федерацията по лека атлетика (IAAF) около новото правило за ограничаване на тестостерона при жените навлезе в решителната си фаза с изслушване пред Спортния арбитражен съд в Лозана (КАС).


Двукратната олимпийска шампионка на 800 м е централна фигура по заведеното дело от федерацията на Южна Африка. Африканската страна е против въвеждането на планираните промени от IAAF, тъй като те ще засегнат Семеня заради високите нива на тестостерон в кръвта й.


Изходът от случая се очаква да има огромно въздействие върху бъдещето на спорта, като начертае границата между половете в стремежа да се гарантира честен спорт на високо ниво.
Новото правило касае състезателите с хиперандрогенизъм, което се свързва с наднормен брой мъжки хормони при жените. Те трябва да поддържат нива на тестостерона под 5 наномола/литър в продължение на шест месеца.


Как казусът "Кастер Семеня" ще начертае бъдещето на леката атлетика

© Associated Press


Промените касаят състезателките, които участват на дистанции от 400 до 1500 метра. Семеня, която в миналото се подложи на много тестове за определяне на пола, има избор да приема медикаменти за ограничаване на тестостерона в тялото ѝ или да премине към бягане в по-дълги дисциплини.


Правилото трябваше да влезе в сила от 1 ноември, но IAAF отложи въвеждането му заради делото. Изслушването е едно от най-дългите в историята и ще продължи до петък, като се очаква КАС да вземе решение по случая в края на март.


За "честен спорт"


Първият случай на напрежение дойде от лагера на Семеня, от който обвиниха IAAF в нарушение на правилата за поверителност, след като организацията е обявила публично имената на петимата свидетели по делото. Адвокатите на 28-годишната състезателка и федерация на Южна Африка видяха "опит да се повлияе общественото мнение".


Президентът на IAAF Себастиан Коу подмина нападките, като заяви, че въвеждането на новите мерки целят да изравнят представянето между спортистите с хиперандрогенизъм и тези с нормални нива на тестостерон.


"Главната ценност на IAAF e да даде сила на момичетата и жените през леката атлетика. Мерките, които въвеждаме, са там, за да защитят справедливостта и свободната конкуренция", каза Коу.


IAAF прави нов опит да ограничи нивата на тестостерон при жените в леката атлетика. През 2015 г. организацията получи отказ от КАС при липсата на доказателства по твърдението, че спортистите с хиперандрогенизъм получават значително предимство спрямо останалите състезателки заради завишения тестостерон в тялото.


От екипа на Семеня поставят и въпроса защо правилото трябва да касае единствено състезателите в тези дисциплини.


Семеня привлече погледите със златния си медал на 800 м от световното в Берлин през 2009 г., когато се появиха съмнения около пола ѝ. Тя се превърна в звезда в родината си и спечели две олимпийски титли от Лондон 2012 и Рио 2016, както и още две световни титли.

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4113 Неутрално

  казус имало ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 2. 2 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  Много се задържа тази сред професионалните спортистКи, при все че те са в неравнопоставено положение, спрямо нея.

 3. 3 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 1837 Любопитно

  Върха на абсурда беше, когато миналата година отнеха златото от Лондон на някаква рускиня дето зобила с тестостерон и го дадоха на Семеня, която природно имала тройно по-високи нива на този хормон.

 4. 4 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4683 Любопитно

  "Президентът на IAAF Себастиан Коу подмина нападките, като заяви, че въвеждането на новите мерки целят да изравнят представянето между спортистите с хиперандрогенизъм и тези с нормални нива на тестостерон."

  Всяка жена произвежда някакво количество тестостерон, някои обаче, като тези имащи хиперандрогенизъм произвеждат много повече от нормалното. Така, че трябва да има някакви пределно допустими норми. Защото всички знаем как действа този хормон на човешкото тяло.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 5. 5 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4683 Любопитно

  "От екипа на Семеня поставят и въпроса защо правилото трябва да касае единствено състезателите в тези дисциплини."

  И тук адвокатите на Семеня са прави. Ако има подобно правило и ограничение в дисциплините в бягането, трябва да има и във всички останали лекоатлетически дисциплини.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 6. 6 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2110 Весело

  Тройно повече тестостерон от жените нямаха ли... мъжете!?

 7. 7 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  Съжалявам, но такива "състезателки" въобще не трябва да се допускат на състезания при жените. Независимо от нивото на тестостерона.
  Тя или той има мъжка структура на тялото и вероятно това също по някакъв начин е предимство защото предполага процентно повече мускулна маса.

 8. 8 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  До коментар [#6] от "Deaddark":

  Ми, да 😂
  До коментар [#7] от "pamela":

  Не тя или той. Той! Даже се ожени Кастер Семеня.

 9. 9 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4683 Любопитно

  До коментар [#7] от "pamela":

  Но ако това което вие призовавате се направи ще бъде полова дискриминация. Семеня колкото и да е непривлекателна е жена като теб. Разликата между вас е, че тялото й произвежда повече тестостерон от теб. Всеки човек има право да се състезава. Дали е жена или мъж, дали е болен или не, това няма значение. Тя е жена и не може да се състезава с мъжете.

  Но има и решение на този казус и то написано в самата статия, има химически препарати, които подтискат производството на тестостерон. Харесва или не Семеня трябва да взима този препарат и когато нивата на тестостерон в тялото паднат под границата на допустимото (вече има въведени нива приети от федерацията) тя ще може да се състезава с останалите участнички.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11967 Любопитно

  64-ти пол?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на topal
  topal
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Пол 1, пол 2, пол3...
  Има ли значение, ако няма разлика?!

 12. 12 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#3] от "lustmord":

  Никакъв връх на абсурда не е. Едното е забранено от правилата, а другото не е (засега). Това е като да смяташ за абсурд ако вземат златото на един баскетболист, който е зобил и е 1.60 м и го дадат на друг, който не е зобил и е 2.10 м. Вторият има природно предимство, очевидно. Но не е нарушил правилата. Кофти за първия, да стане играч по снукър при това положение. Докато няма правило колко тестостерон има право природно да има една лекоатлетка, Семеня не нарушава правила и съответно си заслужава медалите. Държа да напомня на форумните гении, че ИААФ през 2009 г. още я подложи на полов тест, който установи, че е жена. Така че, хък-мък, мрън и фръц, ама си е спечелила медалите честно и с труд.

 13. 13 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  До коментар [#9] от "Иво":

  Полова дискриминация би било ако индивидът има хромозомен набор съответстващ на мъжки или женски пол без никакви отклонения и въпреки това не бива допускан до състезания за жени.
  Всяко отклонение от хромозомния състав, съответстващ на женския пол и приближаващ индивида до характеристиките на мъжки пол води до предимство пред другите жени.
  Относно Семеня излязоха публикации, че е хермафродит, т.е. освен външни женски полови органи има и тестиси, произвеждащи тестостерон.
  Както писах вече по-горе, мъжката структура на тялото, оформена през пубертета също дава предимство.
  Затова такива състезателки не бива да се допускат в женски състезания.

 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4683 Любопитно

  До коментар [#13] от "pamela":

  Нещо не си разбрала явно. Семеня НЕ е интерсексуална (това е точния термин, който се ползва днес, а не хемафродит). Бяха направени редица медицински тестове, които доказаха това. И по този въпрос вече няма спор или съмнения. Семеня е жена, която обаче страда от това заболяване на име хиперандрогенизъм. Та, ако на нея й бъде отказано да участва в женските състезания това ще бъде дискриминация спрямо нея и жените като нея имащи това заболяване. Но, както написах вече има решение на проблема с тези препарати, които може да ползва за да спадне тестостерона в организма до нормалните нива, които имат всички жени.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 1754 Весело

  Да си смени пола и да участва при мъжете.

 16. 16 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#13] от "pamela":

  Глупости пълни. Какви "информации" си чела нямам идея, но ИААФ я подложиха на полов тест и установиха, че е жена. Не е интерсексуална (което ти наричаш хермафродит, все едно сме на ниво на науката като в древногръцката митология още). Отново повтарям, Семеня не е нарушила никакви правила. Това, че природно има повече тестостерон НЕ Е забранено. Правилата винаги могат да бъдат сменени, естествено, и тя ще трябва да се съобрази с тях. Друг е въпросът доколко това е честно.

  Давам пример:
  В спортната медицина съществува понятието ВО2 макс, което е единица, с която се измерва колко кислород атлетът използва на минута за килограм телесна маса и се измерва в мл/кг/мин. Колкото повече кислород може да приеме един атлет, толкова повече АТФ (енергия) може да произведе и съответно да се представи по-добре. Ако нормата за ВО2 макс е примерно Х, а един атлет, да речем Йоханес Тингес Бьо в биатлона, има мутация, която му позволява да процесира 125% от Х кислород, тоест с 25% повече от нормата, то той има природно преимущество пред останалите и е по-бърз от тях на пистата. И какво става? Събира се съюза по биатлон и казва "Това не е позволено, не може да се превишава стойността Х" и променят правилата. Заради Бьо. Сега той или трябва да приеме лекарства за потискане на тази способност, или да сменя спорта.

  Това реално се случва със Семеня. Не е нейна вината, че има повече тестостерон. А тя е жена. Има право да се състезава. Няма как да я пуснеш с мъжете, няма как да направиш собствена атлетическа лига само за жени с повече тестостерон.

 17. 17 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  До коментар [#14] от "Иво":

  Да, бе! Тройно по-високи нива на тестостерон спрямо другите жени!
  Тази "жена" няма никакъв бюст, освен това се е "оженила" за друга жена, т.е. малко или много не се идентифицира напълно с женския пол.
  Освен това веднъж изградената мъжка структура на тялото също дава предимство пред другите жени.
  От толкова престаpаване да няма дискриминация на индивиди с видими отклонения от женския пол на практика другите атлетки се поставят в неравностойно положение защото подобно състояние увеличава физическите възможности с 10-12%, а това е доста.

 18. 18 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  До коментар [#16] от "Адекватно мислещ":

  А-ха! Сам казваш, че друг е въпросът доколко това е честно.
  Ами не е !

 19. 19 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  Предлагам да се въведат и мерки които да изравнят шансовете на тези с дълги и къси крака на слабите и дебелите и т.н. В спорта винаги има и природна даденост понеже хората не се раждат еднакви.

 20. 20 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  До коментар [#16] от "Адекватно мислещ":

  Един адекватен въпрос - откъде идва тройното количество тестостерон - ако няма тестиси, значи е от зоб - друго положение няма; защото мутации не се допускат, както сам си посочил с Бьо. Според мен зоби, но не могат да я хванат.


  До коментар [#14] от "Иво":

  Хиперандрогенизъм е друго име на хермафродитството - андрогенност означава с двоични полови белези. Накратко Шимейл. Време е хермафродитите да си имат собствени турнири и да не се бъркат при жените.

 21. 21 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4683 Любопитно

  До коментар [#17] от "pamela":

  Извинявай, но това са глупави аргументи срещу нея. Това, че е сключила хомосексуален брак (ако това въобще е истина, защото не съм чувал тези бракове да са законни в нейната родина ЮАР) не я прави по-малко жена от останалите. Впрочем в леката атлетика и спорта като цяло няма дискриминация спрямо хомосексуалните. Там е пълно с такива хора (хомосексуални). Относно мъжката й физика, извинявай, обаче да не би тя да е единствената лекоатлетка с мъжка физика!? Ти виждала ли си една холандска бегачка на къси разстояние (тя е най-бързата бяла жена в момента, а не както се опитват да пробутат нашите медии и журналисти нашета бегачка Ивет Лалова). Виж я моля те и ще видиш, че не е по-различна от Семеня, разликата е само в цвета на кожата. И не са само те двете. В тези лекоатлетически спортове е пълно с жени с яко напомпани мускули. Те имат такива тела не защото произвеждат повече от нормалното тестостерон, а просто защото яко блъскат във фитнеса и тренират непрекъснато. Първото нещо което изчезва на жените при много физически упражнения са гърдите. Те започват да приличат на мъжки. Та, така...

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 22 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2110 Весело

  До коментар [#19] от "Big Muzzy":

  Аз предлагам мъжете и жените и интерсексуалните да се състезават заедно. Куци, кьорави, сакати, стари, мъртви, животни растения, бактерии - също е кюпа - никаква дискриминация.

 23. 23 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  До коментар [#19] от "Big Muzzy":

  Има природни дадености обаче след като има значителна разлика във физическите характеристики на мъжете и жените, респективно и в техните спортни постижения индивиди, притежаващи физически характеристики и хормонални нива като за мъжки пол имат 10-12% увеличени физически възможности.
  Навремето спортистките от ГДР зобеха тестостерон и приличаха досущ на Семеня по структура на тялото.

 24. 24 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4683 Любопитно

  Да, бе! Тройно по-високи нива на тестостерон спрямо другите жени!
  —цитат от коментар 17 на pamela


  Е, и нали ти обясних няколко пъти, че това се получава, защото тези жени страдат от това заболяване на име хиперандрогенизъм. Провери малко повече относно това заболяване. Това обаче НЕ ги прави мъже, имам в предвид жените които страдат от това заболяване. Дали си мъж или жена зависи от хромозомите, които имаш, а не от хормоните, които произвежда твоето тяло. Доказано е, че Семеня е жена. Това въобще няма смисъл да го коментираме. Минала е всички медицински тестове и всички резултати са показали, че тя е жена.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4683 Любопитно

  До коментар [#16] от "Адекватно мислещ":

  Именно! +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 26 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4683 Любопитно

  Хиперандрогенизъм е друго име на хермафродитството - андрогенност означава с двоични полови белези. Накратко Шимейл. Време е хермафродитите да си имат собствени турнири и да не се бъркат при жените.
  —цитат от коментар 20 на Deaddark


  Интересно това сам ли го измисли или си го прочел някъде? Защото просто НЕ е вярно, ето повече информация за това заболяване:

  https://www.medinfo.bg/spisanie/2009/4/statii/hiperandrogenni-systojanija-pri-jeni-654

  https://medpedia.framar.bg/симптоми/хиперандрогенизъм-при-жените


  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 27. 27 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  До коментар [#21] от "Иво":

  Не е точно така. Гледала съм лекоатлетически състезания и лекоатлетките колкото и да са с напомпани мускули си имат и бюстове и доста по-женска структура (по-тесни рамене и по-широки тазове).
  Можеш да извадиш снимки от което и да е женско състезание и да сравниш външния вид на атлетките с този на Семеня.

 28. 28 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#20] от "Deaddark":

  "друго положение няма; защото мутации не се допускат, както сам си посочил с Бьо."

  Дарк, това с Бьо беше хипотетичен пример. Не е реален. Бьо нито се знае дали има мутация, нито дали може въобще да се докаже такава. Не са сменяли правилата. Човекът си печели 80% от състезанията и в момента. Аз просто си "измислих" хипотезата, като мислов експеримент, за да покажа идеята.
  И такова нещо като "мутации не се допускат" няма. Всеки човек има милиони мутации, 99.9999% от които са напълно безсмислени, сиреч, нямат никакъв ефект върху тялото. Никой въобще не изследва за мутации, че да се допускат или да не се допускат. Дадох го само като пример какво се случва със Семеня и защо тя не е виновна.

  Колкото до зобенето, Семеня е сред най-изследваните състезатели в света, по който и да е спорт. Ако зоби, трябва да е бахти магьосницата, за да не излизат никакви положителни проби.

 29. 29 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#27] от "pamela":

  Що за глупости плямпаш? Сега вече трябва да им гледаме бюстовете, да им мерим циците, за да са атлети? Ако са под 160 санта направо да не ги допускаме, като няма какво да се друса по пистата? Те да тичат ли са отишли или на състезание по красота? Ако искаш да измерим членовете на Роналдо и Меси, за да знаем кой е по-добър футболист от тях?! Твоят идиотски сексизъм, освен че е подплатен от изключителна необразованост по темата, но вече нахвърля всякакви граници! Да сме им гледали бюстовете... Отвратително.

 30. 30 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 863 Неутрално

  До "Адекватно мислещ" и "Иво".

  Ако това са ви разбиранията и възприятията ви за жени, ...

  https://webnews.bg/uploads/images/04/5504/85504/orig.jpg?_=1446791891

  ..., оставам безмълвен.

  Само "Памела" има трезва преценка по въпроса, нищо че невинаги съм съгласен с нейни коментари. Всичко останало е спортуване на спор.

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 31. 31 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2110 Весело

  До коментар [#21] от "Иво":

  Ти влизал ли си в зала - човече, ще ме задавиш от смях - жените на гърдите, опа - гърдите на жените изчезвали от тренировките. Не - не изчезват, даже по -големи, стегнати и оформени стават. Но ако жената взема зоб, на основата на тестостерон - не само гърдите ще у изчезнат, но и пУшка може да й се появи - с два патрондаша.

 32. 32 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2753 Весело

  До коментар [#29] от "Адекватно мислещ":

  Ха, след всичките глупости за членове, които си избълвал (предполагам, че имаш специален интерес към тях) защо наистина толкова години спортната федерация се занимава със Семеня? Защо въпросът с повишените нива на тестостерон при жените провокира толкова дискусии? Сигурно и тези, които са го повдигнали са невежи и необразовани?
  Значи има основателна причина да се смята, че нивото на тестостерон влияе значително върху постиженията на жените. Само политическата коректност е попречила такива жени да не се допускат до състезания.

 33. 33 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2753 Весело

  До коментар [#28] от "Адекватно мислещ":

  А-ха! Даваш и хипотетични примери! Измисляш си за да си по-убедителен.

 34. 34 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  До коментар [#26] от "Иво":

  Ти прочете ли си статиите - точно за сбъркани геноми става въпрос - тоест част от ДНК-то е мъжко. А това си е т.нар. хермафродитство. Не е задължително да има пУшка и две гранати, че да е хермафродитите - има ли геноми от другия пол - условието е изпълнено.

 35. 35 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#32] от "pamela":

  "защо наистина толкова години спортната федерация се занимава със Семеня?"

  Казах ти още горе защо. Защото в момента, толкова години, Семеня НЕ НАРУШАВА ПРАВИЛА. Ако нарушаваше, нямаше да се занимават с нея, а щяха моментално да я накажат. Тя просто е жена с повече тестостерон от нормалното. Има право да се състезава, използва това право и печели. Дали това е честно - това е друг въпрос, на който аз не съм отговарял. И няма смисъл да се отговаря, защото е тъп въпрос. По същата логика можеш да кажеш, че средният ръст на населението е 1.80 м за мъжете, следователно мъжете в по-висок ръст имат необосновано предимство, така че да не ги допускаме да стават баскетболисти или волейболисти. Щото не е честно.

  Така или иначе, тя:

  1. Не е мъж.
  2. Не е "хермафродит".
  3. Не зоби.
  4. Не нарушава правила.

  И доказателството за тези твърдения е просто - ако тя беше мъж, интерсексуална, зобеше или нарушаваше други правила, ЩЯХА ДА Я БАННАТ МОМЕНТАЛНО. Но не са. 10 години се състезава на най-високо ниво и е пусната от КАС да се състезава. И вместо да я баннат, те буквално ще сменят правилата заради нея. Защото тя НЕ НАРУШАВА ПРАВИЛА. Всичко, което ти и другите форумни гении с познания по биология на ниво втори клас, са глупости. Независимо дали ви се вярва или не.

 36. 36 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#34] от "Deaddark":

  Чиче, имаш нужда наистина да завършиш девети клас по биология. Такава глупост като "сбъркани геноми" рядко съм чувал.
  Иначе си прав. Част от ДНК-то със сигурност е мъжко, да. Точно половината част, ако трябва да сме точни. Както на всяко друго дете, което някога се е раждало. Процесът е известен като полово размножаване. Сигурен съм, че си го чувал някъде.

 37. 37 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  До коментар [#28] от "Адекватно мислещ":

  Армстронг бе магьосник десетина години. А под мутация имам предвид сериозна такава - Иво е дал линк - виж колко сериозно е изменението на органите, водещо до големи отклонения в тестостерона и колко е опасно. А Семеня спортува един от най-натоварените спортове. Само зобът не вреди толкова по време на активна кариера. С бъбречните проблеми от андрогенизма би трябвало вече да е на хемодиализа при това натоварване. И Армстронг така го пазеха докато беше активен.

 38. 38 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  И доказателството за тези твърдения е просто - ако тя беше мъж, интерсексуална, зобеше или нарушаваше други правила, ЩЯХА ДА Я БАННАТ МОМЕНТАЛНО. Но не са. 10 години се състезава на най-високо ниво и е пусната от КАС да се състезава. И вместо да я баннат, те буквално ще сменят правилата заради нея. Защото тя НЕ НАРУШАВА ПРАВИЛА.
  —цитат от коментар 35 на Адекватно мислещ

  И щом всичко е честно защо, по дяволите, променят правилата? Значи не е толкова честно и другите жени се чувстват ощетени?
  Ако нямаше казус този въпрос нямаше въобще да стои на дневен ред. И ако не беше политическата коректност такива състезателки нямаше да се допускат до състезания.

 39. 39 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  До коментар [#36] от "Адекватно мислещ":

  Деди, ти правиш ли разлика между яйцеклетка и тридесет годишен човек. Трябва ли да ти обяснявам че мъжко ДНК в женско тяло няма - защото жените нямат пУшки. Това че един мъж може да стане баща на дъщеря или жена да роди се им е едно, а мъж и жена да имат ДНК от противоположния пол е съвсем друго.

 40. 40 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2110 Неутрално
 41. 41 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 2074 Неутрално

  До коментар [#12] от "Адекватно мислещ":

  Ето това наистина е адекватен коментар!
  ++++

 42. 42 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 2074 Неутрално

  До коментар [#12] от "Адекватно мислещ":

  Ето това наистина е адекватен коментар!
  ++++

 43. 43 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 2074 Неутрално

  До коментар [#30] от "Минас Бахдасарян":

  Тъкмо мислех да упомена, че памела чупи тъпомера, ти го изтръгна от ръцете ѝ!

 44. 44 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4683 Любопитно

  До коментар [#30] от "Минас Бахдасарян":

  Олеле, ти изобщо прочете ли моите предишни коментари под статията!? Значи ясно написах по-горе, че колкото и НЕПРИЯТНА на външен вид да е Семеня тя е жена. И това е доказано категорично от лекари. Това, че не е хубава няма никакво значение. Далеч не всички жени са някакви красавици. Особено в силовите спортове не търсете красавици.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 45. 45 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4683 Любопитно

  До коментар [#21] от "Иво":Ти влизал ли си в зала - човече, ще ме задавиш от смях - жените на гърдите, опа - гърдите на жените изчезвали от тренировките. Не - не изчезват, даже по -големи, стегнати и оформени стават. Но ако жената взема зоб, на основата на тестостерон - не само гърдите ще у изчезнат, но и пУшка може да й се появи - с два патрондаша.
  —цитат от коментар 31 на Deaddark


  Разбира се, че съм влизал. Аз редовно ходя на фитнес и това което написах по горе е точно така. Колкото по мускулеста става една жена толкова повече циците и изчезват и тя започва да прилича на мъж. Какво по добро доказателство от това от културистките. ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 46. 46 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4683 Любопитно

  До коментар [#34] от "Deaddark":

  Не знам къде го прочете това, но в статиите, които аз споделих по горе НЯМА такова нещо. ДНК на тези жени е на ЖЕНИ! Тези жени имат хормонален проблем, не генетичен, не хромозомен. ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 47. 47 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4683 Любопитно

  До коментар [#41] от "Митев":

  Митев тази наша дискусия да ти напомня на една друга в която ти редовно взимаш участие? Става въпрос разбира се за твоята любима тенисистка Серена. Включи се по дейно ако имаш време и тук.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 48. 48 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  До коментар [#45] от "Иво":

  Културистките вземат добавки с изкуствен тестостерон - нормално е да изглеждат като мъже; докато фитнес дамите са много добре оформени откъм бюст и не само - жени, та дрънкат. Ако зобиш и ти, ясно защо не ти е ясно - девизът на една такава зала бе: "По-добре як и прост, отколкото само прост" - недей бърка фитнеса и леката атлетика с тежката и културизма.

 49. 49 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 2074 Неутрално

  До коментар [#47] от "Иво":

  Напомня ми, само че аз не съм специалист по темата. Затова взимам страната на по-компетентно и аргументирано звучащите хора, пред това на онези дето я карат по усет. Доказателствата им с това колко е красива някоя, какъв бюст имала или нямала някоя спортистка и пр. са смешни и жалки. Едни и същи малоумници твърдят, че една жена не е жена, тук защото нямала бюст, а в случая със Серина това "доказателство" отпада, защото там е видимо, че тя има бщст на крава първескиня и дирник на готвачка от социалистически стол...

 50. 50 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  До коментар [#46] от "Иво":

  Хормоналният проблем е в следствие на частично мъжко ДНК - точно затова не препоръчват лекарства за подтискане му - защото част от органите, напр. въпросните бъбреци, може да се увредят - тялото си е такова - част от него е мъжка - и опитите тази част да стане женска могат да доведат до лоши последици. Това е и идеята на Памела - един мъжки мускул е по-силен от женския му еквивалент и недей забива само до половите органи - вземи прасеца за пример.

 51. 51 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4683 Весело

  До коментар [#49] от "Митев":

  Точно така. +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 52. 52 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2110 Весело

  До коментар [#49] от "Митев":

  Браво Митев, само че разликата между Семеня и Серина е дали първата е мъж, а втората назобана. Затова се придържай към дискусията - жена ли е Семеня, андроген или мъж и има ли право да се състезава с жени, ако е последните две.

 53. 53 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4683 Любопитно

  До коментар [#50] от "Deaddark":

  Недей да тръгваш по тази наистина погрешна логика... защото, ако всички хормонални (ендокринни) болести при жените (а, такива има много различни, далеч не е само хиперандрогенизъм) водеха до промяна и грешка на ДНК-то на жените ще излезне, че една голяма част от жените имат някакво сбъркано ДНК (по твоята логика).

  Ето само част от тези болести:

  https://www.endocrineweb.com/conditions

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 54. 54 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  До коментар [#19] от "Big Muzzy":

  В някои спортве е така, състезателите са разделени според природните си дадености.

  Eddie lives... somewhere in time!
 55. 55 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  ... частично мъжко ДНК ...
  —цитат от коментар 50 на Deaddark


  Много странен термин, би ли обяснил какво означава?

  Eddie lives... somewhere in time!
 56. 56 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#39] от "Deaddark":
  До коментар [#50] от "Deaddark":

  Специално пратих постовете ти на всичките ми приятели лекари и биолози, за да ти се смеят и им направих деня. Не знам къде си завършил, в кое училище, но направо трябва да го закриват. Подобни глупости и дванайсетгодишни деца не редят. Ти си толкова ниско образован по биология, че е страшно.

 57. 57 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2110 Весело

  До коментар [#55] от "tigervi":

  Това означава че има органи с мъжки характеристики.


  До коментар [#56] от "Адекватно мислещ":

  Много неадекватно лъжеш. Приятели имал лекари и биолози - нобелови лауреати по ДНК инженеринг, даже лично Бог слезе и ти каза че си прав.

  Твоите приятели лекари и биолози ми звъннаха и ми казаха да не те закачам, никът "Адекватно мислещ" бил ирония.

 58. 58 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2753 Весело

  Ха, никой от чупещите остромерите не ми отговори на тъпия въпрос:
  "И щом всичко е честно защо променят правилата? Защо въобще съществува този казус?"
  В името на медалите треньорите ще започнат да търсят момичета с благоприятни за спорта хромозомни, хормонални, ендокринни и всякакви други проблеми за сметка на другите, които не биха имали никакви шансове в състезанията.
  Утре някой трансджендър ще реши, че иска да се състезава при жените и като нищо ще му разрешат за да не му нарушат правата.

 59. 59 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  До коментар [#58] от "pamela":

  Че то и сега е така, търсят се момичета и момчета с определени физ данни. На всеки спортист се правят множество измервания и изследвания и ако нямаш потенциал приключваш с големия спорт.

  Eddie lives... somewhere in time!
 60. 60 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#57] от "Deaddark":

  Няма лошо да се съмняваш. Но не аз, а ти пишеш глупост след глупост. Да ти ги изброя ли?

  "Хиперандрогенизъм е друго име на хермафродитството" - това е пълна малоумщина. Хиперандрогенизмът НЕ Е хермафродиство. Хиперандрогенизъм е често срещано явление при жените и между 5 и 10% от дамите в репродуктивна възраст го имат. Така нареченото от теб "хермафродитство" се наблюдава хиляда пъти по-рядко и няма нищо общо. Първа тъпотия, написана от идиот.

  "Ти прочете ли си статиите - точно за сбъркани геноми става въпрос " - първо, никъде в статията няма пообно нещо и дори не разбирам защо би излъгал за това. Второ, такова нещо като "сбъркани геноми" не съществува. Геномът е ЕДИН на всеки организъм. Терминът буквално означава "генетичен материал". Не са няколко, че да са сбъркани. Втора простотия, написана от идиот.

  "тоест част от ДНК-то е мъжко. А това си е т.нар. хермафродитство." - както вече казах, всеки организъм, който е създаден чрез полово размножаване, има наполовина ДНК от мъжкия родител и наполовина ДНК от женския. По дефиниция. Абсолютно всеки, включително ти. Това няма НИЩО ОБЩО с хермафродитството, което се появява при съвсем различни обстоятелства. Трета простотия.

  "Не е задължително да има пУшка и две гранати, че да е хермафродитите - има ли геноми от другия пол - условието е изпълнено." - продължаваш да нямаш идея какво е геном, явно го бъркаш с думичката ген. И продължаваш да не схващаш, че всеки има гени и от майката, и от бащата. Няма такова нещо като "гени на пол". Гените не са "полови", външните полови признаци са полови. И те се контролират от половите хромозоми, не от гени, нито от някакви имагинерни геноми, за които ти продължаваш да плямпаш. Направо спирам да и броя на коя идиотщина си.

  "ти правиш ли разлика между яйцеклетка и тридесет годишен човек." - това изречение като цяло е несвързано и няма нищо общо с това, което аз се опитах да ти обясня. Най-много смисъл би имало ако се замени думата яйцеклетка с думата гамета, но така или иначе, изцяло е глупост. "Трябва ли да ти обяснявам че мъжко ДНК в женско тяло няма - защото жените нямат пУшки." - това също е изцяло глупост. Ти въобще нямаш представа какво говориш. Във ВСЕКИ ОРГАНИЗЪМ, който е създанен чрез полово размножаване, има ДНК материал от ДВАТА РОДИТЕЛСКИ ОРГАНИЗМА. Това, че организмът има един пол, мъжки или женски, не значи, че в него има само мъжко или женско ДНК. Това е ТОТАЛНА ГЛУПОСТ. Има ДНК от двата родителя, а полът се определя напълно случайно при зачеването, от това коя хромозома от сперматозоида ще се свърже с хромозома от яйцеклетката. Но не само, че това е пълна глупост, а е още по-голяма пълна глупост, защото ВСИЧКИ ХОРА В ПЪРВИТЕ 6 ДО 8 СЕДМИЦИ СА ЖЕНСКИ ОРГАНИЗМИ! Защото женският пол е принципният, а мъжкият пол се определя от активирането на SRY гена, който суспендира развитието на женски органи в ембриона, което се случва след 6 до 8 седмици Не просто всеки мъж има "женско" ДНК, а всеки мъж е БИЛ женски организъм! Поредната пълна простотия, която си написал.

  И така нататък, и така нататък. Не просто си тъп, не просто си неук и необразован (АМА МНОГО), не просто си нагъл, арогантен глупак, а си дъното на тинята, разбираш ли? Ставаш само да пафкаш по софийските улици и да се чудиш защо животът ти е толкова пропаднал. Няма какво да се чудиш, аз ще ти кажа защо. Защото си ГЛУПАВ. Затова.

 61. 61 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  "Навратилова бе наречена „трансфобик“ и от Рейчъл Маккинън, която миналата година стана първата транссексуална жена, която печели колоездачна обиколка, състезавайки се срещу жени. Канадката, която кара във възрастова категория 35-44 г., обяви коментара на Навратилова за „плашещ, притеснителен и силно трансфобик“.

  Но, всъщност, тенис легендата е права. Мъжкото тяло има множество предимства пред женското – натрупва повече и по-лесно мускулна маса, има различен строеж на скелета и по-голяма плътност на костите и по-голям брой червени кръвни телца, които снабдяват организма с кислород, както и самата Навратилова посочва в статията си.

  Достатъчно е да погледнете дланите, краката, раменете, когато говорим за спортисти. Разликата е очевидна."
  *
  https://www.webcafe.bg/sportcafe/avantage/id_775246406_Navratilova_e_prava_Transseksualnite_nyamat_myasto_v_sporta

 62. 62 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2110 Весело

  До коментар [#60] от "Адекватно мислещ":

  Абе чаве - ти твърдиш че децата са наполовина мъже, наполовина жени - по-голяма глупост от това, здраве му кажи. Неадекватен си тотално. Чист бот в главата.


  До коментар [#61] от "pamela":

  Разликата между количеството мъжки и женски тестостерон го дават тестисите - там се произвежда разликата. Как като нямаш тестиси и имаш мъжко количество тестостерон не си с аномалии, не мога да си обясня. Семеня ако наистина е 100% жена, значи няма как да има тройно количество тестостерон, освен от външен прием. Просто не са я хванали - спортът вече е политика и дори не се крият толкова. Скоро очакваме и рецидивист-затворник - от онези, дето ги бъкат с естроген, че да не са агресивни и затова започват да приличат на жени - като излезе от зандана, да участва при жените в атлетиката - сигурно ще има по-малко тестостерон от Семеня, ала и среброто дава пара.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK