Владимир Донков се готви за най-дългата самостоятелна българска полярна експедиция

Владимир Донков се готви за най-дългата самостоятелна българска полярна експедиция

© Владо ДонковФотографът Владимир Донков ще започне през март най-дългата самостоятелна българска полярна експедиция, обявиха от екипа му. Маршрутът ѝ преминава през диви планински райони в три държави: Швеция, Финландия и Норвегия, и е с дължина около 800 км.


Донков, който е фотограф и гид на арктически приключения, планира да измине цялото разстояние сам, на ски, дърпайки в шейна нужните му 85 килограма екипировка, храна и техника.


Експедицията започва от географската ширина на Северния полярен кръг в Лапландия, продължава из безбрежната тундра, през замръзнали езера и върхове и завършва на нос Нордкап – най-северната точка на Европа, уточняват от екипа.
Очаква се дългото прекосяване на Арктика да отнеме на Донков около месец, през който той ще е изложен постоянно на температури между -15 и -40 градуса, силни ветрове и снеговалежи. В шейната си ще носи всичката му нужна храна, а вода ще добива чрез топене на сняг и лед. Пътят на фотографа по време на експедицията ще можете да следите в "Дневник".


"За мен полярните експедиции, и особено дългите такива, са най-добрият начин да разбера докъде стигат човешкият потенциал и силите ни. Някои от тези експедиции са мои мечти от над 10 години, а фактът, че вече мога да споделям тези мечти в реално време с деца из цялата страна, ме мотивира още повече. Ако има една истинска мистерия, която ме вълнува, това е темата за човешкия потенциал – и досега не съм открил по-добър начин да я изследвам от дългите полярни експедиции", каза Донков.


Владимир Донков се готви за най-дългата самостоятелна българска полярна експедиция

© Владо Донков


"Започнах бавно и методично преди десет години и с времето осъществявам все по-смели мечти и ги споделям с все повече хора", добави фотографът, за когото това ще бъде двадесето пътуване в полярните райони за последните десет години.


Експедицията слага начало и на полевата работа на новосформираната от Донков фондация "Откриватели". Тя ще среща български ученици онлайн и на живо с хора, избрали нестандартни професии, и ще помага на учителите със събиране на интересно учебно съдържание от различни краища на света. В екипа на фотографа участват учени от БАН, географи, биолози, предприемачи и хора на изкуството с международен опит. По време на експедицията ще има включвания на живо от Арктика в класни стаи в страната.


Владимир Донков

© Владо Донков

Владимир Донков


До момента приключенецът е прекарал близо две години в Арктика, като някои от предишните му експедиции включват дълги зимни преходи през Лапландия и Норвегия, водене на ветроходни експедиции в северните и южните полярни райони. Успял е да осъществи и двумесечна експедиция в Южна Гренландия, през по-голямата част от която не среща хора и преминава десетки ледникови реки и студени тресавища.


Донков има професионален опит и като фотограф, водач на експедиции и преподавател по фотография във Великобритания, Малта, България, Норвегия и САЩ. Работил е за клиенти като National Geographic USA, Hasselblad, Black & White Photography magazine, Practical Photography magazine и много други. Сред организациите, канили го многократно като лектор и обучител, са Кралското географско дружество в Лондон, Edinburgh Photographic Society, британският вестник The Telegraph, Outdoor Photography magazine, TEDx и многобройни фотографски клубове в Европа.Предстоящата самостоятелна полярна експедиция на Донков се очаква да започне през първата половина на март. Партньори са DHL, Fina Style, норвежкия бранд Alfa Footwear и британските дехидратирани храни Firepot foods.


Владимир Донков се готви за най-дългата самостоятелна българска полярна експедиция

© Владо Донков


Следете експедицията в "Дневник" в специалната тема "През Арктика с Владимир Донков"


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK